FacebookTwitterLinkedIn

TorLocker Virus

Ook bekend als: TorLocker ransomware
Schadeniveau: Ernstig

TorLocker virus verwijderingsinstructies

Wat is TorLocker?

Het TorLocker ransomware virus infiltreert besturingssystemen via besmette e-mailberichten (spam), exploitatiekits, botnets (vaak Andromeda) en valse software updates. Na succesvolle infiltratie versleutelt dit kwaadaardige programma bestanden (*.3gp, *.avi, *.doc, *.docx, *.jpg, *.mov, *.mp3, *.mp4, *.pdf, *.png, *.psd, *.rar, *.wma, *.zip enz.) die bewaard worden op de computers en vraagt het een losgeld van 300 US$ te betalen (via BitCoins, UKash of PaySafeCard) om deze te onstleutelen. De cybercriminelen verantwoordelijk voor de uitgave van dit frauduleuze programma zorgden ervoor dat het werkt onder alle versies van Windows (Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en Windows 8).

De ontwikkelaars van deze malware gebruiken het Tor netwerk (Tor is een gratis software die voorkomt dat mensen je locatie of surfgewoontes kunnen achterhalen) om hun identiteit te verbergen. Om slachtoffers aan te moedigen het losgeld te betalen dreigt TorLocker ermee de private sleutel die nodig is om de bestanden te ontsleutelen te vernietigen als er geen losgeldbetaling volgt binnen de 72 uur. PC gebruikers zouden zich ervan bewust moeten zijn dat recent beveiligingsonderzoek van Kaspersky ertoe geleid heeft dat er nu een gratis ontsleutelingsprogramma beschikbaar is om de bestanden aangetast door deze ransomware te ontsleutelen.  resulted in the introduction of a free decrypt tool to regain control of files compromised by this ransomware.Volgens Kaspersky Lab helpt de ScraperDecryptor-tool in 70 procent van de gevallen de bestanden terug te krijgen (de besmette bestanden kunnen worden ontsleuteld omdat de cybercriminelen verschillende fouten maakten bij de implementatie van de versleutelingsalgoritmes).

torlocker hoofdscherm

Schermafbeelding van de TorLocker ransomware gericht op PC gebruikers die Japans spreken:

torlocker ransomware targeted at japan users

Ransomware besmettingen zoals TorLocker (waaronder CryptoWall, CryptoDefense, CryptorBit en Cryptolocker) vormen een goede reden waarom gebruikers regelmatig backups zouden moeten nemen van hun opgeslagen data. Merk op dat het betalen van losgeld zoals gevraagd door deze ransomware gelijkstaat met geld sturen naar cybercriminelen - je zal hun kwaadaardige bedrijfsmodel steunen en er is geen garantie dat je de bestanden ooit zal kunnen ontsleutelen. Om computerbesmettingen met deze ransomware te voorkomen zou je best goed opletten met het openen van e-mailberichten vermits cybercriminelen verschillende aanlokkelijke titels gebruiken om PC gebruikers ertoe te verleiden de bijlages in de besmette mailberichten te openen (zoals 'UPS Leveringsbericht').

Bedreigingsoverzicht:
Naam TorLocker ransomware
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
Symptomen U kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Op het moment van schrijven was er een hulpprogramma beschikbaar om de bestanden te ontsleutelen. Het is echter mogelijk dat de cybercriminelen deze malware bijwerken en dit hulpmiddel zou dus nutteloos kunnen worden. Om je computer te beschermen tegen besmettingen met ransomware gebruik je best betrouwbare beveiligingsprogramma's en maak je liefst regelmatige backups van je opgeslagen data.

Na succesvolle infiltratie wijzigt de TorLocker ransomware de bureaubladachtergrond op de computer van de slachtoffers:

torlocker ransomware achtergrond

Berichten getoond door de TorLocker ransomware:

TorLocker - Je belangrijke bestanden gemaakt op deze computer en op je netwerkschijven: foto's, video's, documenten, pdf, muziek, auto cad, werkbladen enz. werden versleuteld. Als je deze tekst ziet maar geen “TorLocker”-scherm dan heeft je antivirus "TorLocker" van je computer verwijderd. Als je je bestanden terug wil dan moet je "TorLocker" herstellen uit de antivirus quarantaine of een kopie van "TorLocker" zoeken op internet en het opnieuw starten. Schakel aub de Firewall en Antivirus permanent uit als je het betalingsadres niet te zien krijgt. Je kan "Torlocker" downloaden vanaf onderstaande link via de "Tor Browser Bundle" tool.
Je persoonlijke bestanden werden versleuteld. Je belangrijke bestanden werden versleuteld op deze computer: foto's, video's, documenten enz. Klik om een volledige lijst van versleutelde bestanden te zien en je kan dit nakijken. De versleuteling gebeurde met een unieke publieke RSA-2048 sleutel gegenereerd voor deze computer. Om de bestanden te ontsleutelen heb je een private sleutel nodig. De enige kopie van deze private sleutel die je zal toelaten de bestanden te ontsleutelen bevindt zich op een geheime server op het internet. De server zal de sleutel vernietigen na afloop van de opgegeven tijd in dit scherm. Daarna zal niemand je bestanden kunnen herstellen... Om de private sleutel voor deze computer te verkrijgen en automatisch je bestanden te ontsleutelen moet je 300 USD/ 300 EUR/ 300 CAD/ of een gelijkaardig bedrag in een andere munteenheid betalen. Elke poging om deze software te verwijderen of te beschadigen zal leiden tot de onmiddelijke vernietiging van de private sleutel op de server.

Op het moment dat dit artikel geschreven werd bestond er een hulpprogramma dat in staat was de bestanden die door TorLocker werden versleuteld te verwijderen zonder het losgeld te betalen. Het volgen van deze gids zal je helpen om de TorLocker ransomware van je computer te verwijderen. Bijkomend zal deze gids je helpen je versleutelde data terug te krijgen.

TorLocker ransomware verwijdering:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstart Instellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het TorLocker virus. Start je Internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan. Verwijder alle verwijzingen die het detecteert.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Start je computer in Veilige Modus met commando-prompt - Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het TorLocker virus te elimineren. 

Als je niet in staat bent om je bestanden te onstleutelen met de ScraperDecryptor tool ontwikkeld door Kaspersky Lab, probeer dan de functies Eerdere Versies en Shadow Explorer van Windows te gebruiken.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is enkel effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de CoinVault ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestan, ga naar Eigenschappen en selecteerd de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan zou je  je computer moeten opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan nog moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met TorLocker kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma te gebruiken kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer te beschermen tegen ransomware die je bestanden versleuteld zou je betrouwbare antivirus en anti-spyware programma's moeten gebruiken. Als een extra bescherming zou je het programma CryptoPrevent kunnen gebruiken. (CryptoPrevent plaatst kunstmatige 'group policies' in het register zodat frauduleuze programma's als CryptoFortress geblokkeerd worden.

cryptoprevent schermafbeelding

Meer info over hoe dit programma te gebruiken vind je hier.

Andere applicaties waarvan geweten is dat ze de TorLocker ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/8862-torlocker-virus

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
TorLocker ransomware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van TorLocker ransomware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.