CryptoLocker

Ook bekend als: CryptoLocker Ransomware
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

CryptoLocker "Je persoonlijke bestanden zijn versleuteld!" verwijderingsgids

CryptoLocker is een ransomware virus gemaakt door Cybercriminelen. Dit virus wordt verspreid door gebruik te maken van exploitatie-pakketten die infiltreren in de computer van gebruikers door gebruik te maken van beveiligingskwetsbaarheden in verouderde software. De meest gebruikte bron van exploitatie-pakketten zijn besmette e-mailberichten, kwaadaardige websites en drive-by downloads. Merk op dat vermits exploitatie-pakketten verouderder software gebruiken om iemands computer te infiltreren het bijgewerkt houden van je besturingssysteem en alle geïnstalleerde programma's het risico op besmetting met zulke ransomware-virussen sterk terug kan dringen.

Na succesvolle infiltratie versleutelt CryptoLocker de bestanden op de besmette machine en vraagt een losgeld van 300 dollar of 300 euro te betalen om de computer te ontgrendelen en de bestanden te ontsleutelen. Cybercriminelen vragen om het losgeld te betalen via Ukash, cashU, MoneyPak of Bitcoin. Merk op dat het betalen van deze boete gelijk staat aan geld sturen naar Cybercriminelen en er zijn geen garanties dat je bestanden ooit ontsleuteld zullen worden. In ideale omstandigheden kunnen computergebruikers dit virus van hun computer verwijderen en hun bestanden herstellen uit een backup.

CryptoLocker

CryptoLocker versleutelt verschillende bestandstypes (.doc .xls .ppt .eps .ai .jpg .srw .cer) die gevonden worden op het besmette toestel. Merk op dat hoewel het verwijderingsproces van dit virus niet erg moeilijk is op de moment dat dit artikel geschreven werd er geen programma's bestaan die de versleutelde bestanden kunnen ontsleutelen.

Tegenwoordig worden de ransomware virussen complexer en doordat ze bestanden kunnen versleutelen is het erg belangrijk om een backup te hebben van je bestanden. Om CryptoLocker te verwijderen gebruik je de hier geleverde verwijderingsgids.

De boodschap die getoond wordt in het CryptoLocker Virus:

CryptoLocker "Je persoonlijke bestanden zijn versleuteld!"


Je belangrijke bestanden werden versleuteld op deze computer: foto's video's documenten enz. Hier is een volledige lijst van versleutelde bestanden en je kan dit zelf controleren.

 

De versleuteling gebeurde met een unieke publieke RSA-2048 sleutel die gemaakt werd voor deze computer. Om de bestanden te ontsleutelen moet je de private sleutel verkrijgen.

De enige kopie van deze private sleutel die je zal toelaten je bestanden te ontsleutelen bevindt zich op een geheime server op internet. De server zal deze sleutel vernietigen na de tijd gespecifieerd in dit scherm. Nadien zal niemand ooit nog de bestanden kunnen herstellen...

Om de private sleutel voor deze computer te verkrijgen, die automatisch de bestanden zal ontsleutelen moet je 300 USD/ 300 EUR / of een gelijkaardig bedrag in een andere munteenheid betalen.

Klik op "Volgende" en kies de betalingswijze en munteenheid. 

Elke poging om deze software te verwijderen of te beschadigen zal leiden tot de onmiddelijke vernietiging van de private sleutel door de server.

Schermafbeeldingen van CryptoLocker:

Cryptolocker virus

Merk op dat ten tijde van het schrijven van dit artikel er geen programma bekend was dat de door CryptoLocker versleutelde bestanden kon ontsleutelen. We zullen dit artikel bijwerken zodra er meer informatie beschikbaar is over het ontsleutelen van de getroffen bestanden.

CryptoLocker virus verwijdering:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstart Instellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het CryptoLocker Virus. Start je Internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan. Verwijder alle verwijzingen die het detecteert. 


Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Start je computer in Veilige Modus met commando-prompt - Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER..

Start je computer in Veilige Modus met Commando Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

Systeemherstel met commando prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel met commando prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

herstel bestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

Kies een herstelpunt

6. In het geopende venster klik "Ja".

Voer systeemherstel uit

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het CryptoLocker ransomware virus te elimineren.

Andere programma's waarvan geweten is dat ze dit ransomware virus kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/7327-cryptolocker