FacebookTwitterLinkedIn

CryptoLocker

Ook bekend als: CryptoLocker Ransomware
Schadeniveau: Ernstig

CryptoLocker "Je persoonlijke bestanden zijn versleuteld!" verwijderingsgids

CryptoLocker is een ransomware virus gemaakt door Cybercriminelen. Dit virus wordt verspreid door gebruik te maken van exploitatie-pakketten die infiltreren in de computer van gebruikers door gebruik te maken van beveiligingskwetsbaarheden in verouderde software. De meest gebruikte bron van exploitatie-pakketten zijn besmette e-mailberichten, kwaadaardige websites en drive-by downloads. Merk op dat vermits exploitatie-pakketten verouderder software gebruiken om iemands computer te infiltreren het bijgewerkt houden van je besturingssysteem en alle geïnstalleerde programma's het risico op besmetting met zulke ransomware-virussen sterk terug kan dringen.

Na succesvolle infiltratie versleutelt CryptoLocker de bestanden op de besmette machine en vraagt een losgeld van 300 dollar of 300 euro te betalen om de computer te ontgrendelen en de bestanden te ontsleutelen. Cybercriminelen vragen om het losgeld te betalen via Ukash, cashU, MoneyPak of Bitcoin. Merk op dat het betalen van deze boete gelijk staat aan geld sturen naar Cybercriminelen en er zijn geen garanties dat je bestanden ooit ontsleuteld zullen worden. In ideale omstandigheden kunnen computergebruikers dit virus van hun computer verwijderen en hun bestanden herstellen uit een backup.

CryptoLocker

CryptoLocker versleutelt verschillende bestandstypes (.doc .xls .ppt .eps .ai .jpg .srw .cer) die gevonden worden op het besmette toestel. Merk op dat hoewel het verwijderingsproces van dit virus niet erg moeilijk is op de moment dat dit artikel geschreven werd er geen programma's bestaan die de versleutelde bestanden kunnen ontsleutelen.

Bedreigingsoverzicht:
Naam CryptoLocker Ransomware
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
Symptomen U kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Tegenwoordig worden de ransomware virussen complexer en doordat ze bestanden kunnen versleutelen is het erg belangrijk om een backup te hebben van je bestanden. Om CryptoLocker te verwijderen gebruik je de hier geleverde verwijderingsgids.

De boodschap die getoond wordt in het CryptoLocker Virus:

CryptoLocker "Je persoonlijke bestanden zijn versleuteld!"


Je belangrijke bestanden werden versleuteld op deze computer: foto's video's documenten enz. Hier is een volledige lijst van versleutelde bestanden en je kan dit zelf controleren.

 

De versleuteling gebeurde met een unieke publieke RSA-2048 sleutel die gemaakt werd voor deze computer. Om de bestanden te ontsleutelen moet je de private sleutel verkrijgen.

De enige kopie van deze private sleutel die je zal toelaten je bestanden te ontsleutelen bevindt zich op een geheime server op internet. De server zal deze sleutel vernietigen na de tijd gespecifieerd in dit scherm. Nadien zal niemand ooit nog de bestanden kunnen herstellen...

Om de private sleutel voor deze computer te verkrijgen, die automatisch de bestanden zal ontsleutelen moet je 300 USD/ 300 EUR / of een gelijkaardig bedrag in een andere munteenheid betalen.

Klik op "Volgende" en kies de betalingswijze en munteenheid. 

Elke poging om deze software te verwijderen of te beschadigen zal leiden tot de onmiddelijke vernietiging van de private sleutel door de server.

Schermafbeeldingen van CryptoLocker:

Cryptolocker virus

Merk op dat ten tijde van het schrijven van dit artikel er geen programma bekend was dat de door CryptoLocker versleutelde bestanden kon ontsleutelen. We zullen dit artikel bijwerken zodra er meer informatie beschikbaar is over het ontsleutelen van de getroffen bestanden.

CryptoLocker virus verwijdering:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstart Instellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het CryptoLocker Virus. Start je Internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan. Verwijder alle verwijzingen die het detecteert. 


Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Start je computer in Veilige Modus met commando-prompt - Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER..

Start je computer in Veilige Modus met Commando Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

Systeemherstel met commando prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel met commando prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

herstel bestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

Kies een herstelpunt

6. In het geopende venster klik "Ja".

Voer systeemherstel uit

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het CryptoLocker ransomware virus te elimineren.

Andere programma's waarvan geweten is dat ze dit ransomware virus kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/7327-cryptolocker

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CryptoLocker Ransomware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CryptoLocker Ransomware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.