FacebookTwitterLinkedIn

Hoe ValidMemory adware verwijderen

Ook bekend als: Advertentie door ValidMemory
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Wat is ValidMemory?

ValidMemory is een adware-type app met browser hijacker eigenschappen. Het werkt door het leveren van verschillende opdringerige advertenties en het promoten van valse zoekmachines door het aanpassen van browsers. Vanwege de dubieuze technieken die worden gebruikt om ValidMemory te verspreiden, wordt het ook geclassificeerd als een Potentially Unwanted Application (PUA).

De meeste PUA's hebben mogelijkheden voor het bijhouden van gegevens die worden gebruikt om de surfgewoonten van gebruikers te controleren. ValidMemory is waargenomen wordt verspreid via fake Adobe Flash Player-updates. Merk op dat nep software-updaters/-installateurs trojans, ransomware, en andere malware kunnen verspreiden.

ValidMemory adware pop-up

Overzicht van de ValidMemory adware

Adware maakt het mogelijk om grafische inhoud van derden te plaatsen, meestal op elke bezochte website. Deze software levert pop-ups, banners, coupons, enquêtes, paginavullende en andere opdringerige advertenties. Deze verminderen de browse-ervaring aanzienlijk en vormen een bedreiging voor de veiligheid van apparaten en gebruikers. Als er op wordt geklikt, kunnen ze worden omgeleid naar onbetrouwbare/malafide sites en sommige kunnen software downloaden/installeren (bijv. PUA's) zonder toestemming van de gebruiker.

Browserkapers wijzen de standaard zoekmachine, startpagina en URL's van nieuwe tabbladen/vensters toe aan valse zoekmachines. Daarom wordt elk nieuw tabblad/venster in de browser dat wordt geopend en elke zoekopdracht die in de URL-balk wordt getypt, omgeleid naar het adres van de gepromote zoekmachine.

Onechte webzoekers zijn meestal niet in staat om zoekresultaten te genereren en daarom leiden ze om (of veroorzaken omleidingsketens die leiden) naar Google, Bing, Yahoo, en andere echte zoekmachines. Bovendien kunnen browserkapers de toegang tot de browserinstellingen beperken/weigeren en toegestane wijzigingen ongedaan maken.

De meeste PUA's (inclusief adware en browser hijackers) kunnen gegevens traceren. Gerichte informatie omvat: bezochte URL's, bekeken webpagina's, zoekopdrachten, IP-adressen (Internet Protocol), geolocaties en zelfs persoonlijk identificeerbare details. PUA-ontwikkelaars verdienen geld aan deze gevoelige gegevens door ze te delen met en/of te verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen).

Kortom, de aanwezigheid van ongewenste software op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en identiteitsdiefstal. Daarom raden we je ten zeerste aan om alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins onmiddellijk te verwijderen zodra je ze ontdekt.

Samenvatting bedreiging:
Naam Advertentie door ValidMemory
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Aanvullende informatie Deze toepassing behoort tot Adload malware-familie.
Symptomen Je Mac wordt trager dan normaal, je ziet ongewenste pop-upadvertenties en je wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installaties (bundeling), valse Flash Player-installaties, downloaden van torrentbestanden.
Schade Volgen van internetbrowsers (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Adware voorbeelden

RecordMapper, ExtendedSprint, RunningUpdater en PortalAgent zijn enkele voorbeelden van apps binnen de adware-categorie. Ze lijken legitiem en bieden "nuttige" functionaliteit, maar zoals bij de meeste PUA's zijn de beloofde functies zelden operationeel.

Het enige doel van deze ongewenste software is om inkomsten te genereren ten koste van gebruikers. In plaats van echte waarde te leveren, voeren PUA's opdringerige advertentiecampagnes uit, veroorzaken ze omleidingen, kapen ze browsers en verzamelen ze privégegevens.

Hoe is ValidMemory op mijn computer geïnstalleerd?

PUA's worden verspreid via download/installatie set-ups van andere producten. Deze bedrieglijke marketingtactiek om gewone software te verpakken met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen wordt "bundelen" genoemd.

Door download-/installatieprocessen te overhaasten (bijv. voorwaarden negeren, stappen en instellingen overslaan, etc.) neemt het risico toe dat gebundelde inhoud onbedoeld wordt toegelaten tot het systeem.

Sommige PUA's hebben "officiële" downloadsites. Opdringerige advertenties vermenigvuldigen deze toepassingen ook. Eenmaal geklikt, kunnen ze scripts uitvoeren om PUA's te downloaden/installeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste toepassingen te voorkomen

Je wordt geadviseerd om alle software te onderzoeken voordat je deze downloadt/ installeert. Gebruik alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen. Onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van bestanden (BitTorrent, Gnutella, eMule) en andere downloaders van derden bieden vaak schadelijke en gebundelde inhoud aan en worden daarom niet vertrouwd en moeten worden vermeden.

Lees bij het downloaden/installeren de voorwaarden, bestudeer alle mogelijke opties, gebruik de instellingen "Aangepast/Geavanceerd" en meld je af voor extra apps, tools, functies, enzovoort.

Opdringerige advertenties lijken meestal legitiem, maar ze kunnen omleiden naar dubieuze en schadelijke sites (zoals gokken, pornografie, adult-dating en vele andere). Als je dit soort advertenties of omleidingen tegenkomt, moet je het systeem inspecteren en alle dubieuze toepassingen en browserextensies/plug-ins onmiddellijk verwijderen.

Geïnstalleerde programma's moeten worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's of geïmplementeerde functies die door de officiële ontwikkelaars worden geleverd. Er mogen geen onofficiële tools van derden worden gebruikt.

Merk op dat het illegaal is om gelicentieerde software te activeren met 'cracking' tools. Bestanden en programma's moeten worden gedownload van officiële websites en via directe downloadlinks. Vermijd installatieprogramma's van derden en de hierboven genoemde tools/bronnen.

Open geen websitelinks of bestanden in irrelevante e-mails die je ontvangt van onbekende, verdachte adressen. Deze nepmails zijn vaak vermomd als officieel en belangrijk. Scan je computer regelmatig met een goede, up-to-date antivirus- of antispywaresoftware.

Als je computer al geïnfecteerd is met ValidMemory, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te elimineren.

Misleidend installatieprogramma (nep Flash Player-updater) dat ValidMemory adware promoot;

Eerste installatiestap:

Delusive installer used to promote ValidMemory adware (step 1)

Tweede installatiestap:

Delusive installer used to promote ValidMemory adware (step 2)

Bestanden gerelateerd aan de ValidMemory adware die moeten worden verwijderd:

  • ~/Library/Application Support/.[willekeurige_string]/Services/com.ValidMemory.service.app
  • ~/Library/LaunchAgents/com.ValidMemory.service.plist
  • /Library/Application Support/.[willekeurige_string]/System/com.ValidMemory.system
  • /Library/LaunchDaemons/com.ValidMemory.system.plist

BELANGRIJKE OPMERKING! In sommige gevallen wijzigen kwaadwillende applicaties zoals ValidMemory de proxy-instellingen van het systeem, waardoor ongewenste omleidingen naar allerlei dubieuze websites worden veroorzaakt.

De omleidingen blijven waarschijnlijk bestaan, zelfs na het verwijderen van de applicatie zelf. Je moet ze dus handmatig herstellen.

Stap 1: Klik op het gear pictogram in de Dock om naar de systeeminstellingen te gaan. Als het pictogram niet in het Dock staat, kun je het vinden in het Launchpad.

Proxy-instellingen wijzigen - navigeer naar de systeeminstellingen

Stap 2: Navigeer naar de netwerkinstellingen.

Proxy-instellingen wijzigen - navigeer naar de netwerkinstellingen

Stap 3: Selecteer het verbonden netwerk en klik op "Geavanceerd...".

Proxy-instellingen wijzigen - selecteer het verbonden netwerk en klik op Geavanceerd...

Stap 4: Klik op het tabblad "Proxies" en vink alle protocollen uit. U moet ook de instellingen van elk protocol toewijzen aan de standaard: "*.local, 169.254/16".

Proxy-instellingen wijzigen - alle opties uitvinken en de instellingen op standaard zetten

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die laat zien hoe je ValidMemory adware verwijdert met Combo Cleaner:

ValidMemory adware verwijderen:

Verwijder ValidMemory-gerelateerde mogelijk ongewenste toepassingen uit je map "Toepassingen":

mac browser hijacker verwijderen uit map toepassingen

Klik op het pictogram Zoeker. Selecteer in het Finder-venster "Toepassingen". Zoek in de map Toepassingen naar "MPlayerX","NicePlayer" of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenbak. Nadat je de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken hebt verwijderd, scan je je Mac op resterende ongewenste onderdelen.

Verwijder aan de advertentie door validmemory gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertentie door ValidMemory verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertentie door validmemory gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertentie door validmemory gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertentie door validmemory gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke schade kan adware veroorzaken?

Adware kan de browse-ervaring en systeemprestaties verminderen. De inhoud die wordt gepromoot via advertenties die door adware worden geleverd, vormt een grote bedreiging (bijv. infecties van het systeem, privacyproblemen, financiële verliezen, enz.) Bovendien wordt deze software beschouwd als een bedreiging voor de privacy van gebruikers, omdat het meestal gegevens kan traceren.

Wat doet adware?

Adware staat voor advertentie-ondersteunde software. Het is ontworpen om opdringerige advertentiecampagnes uit te voeren. De primaire functies van de software kunnen het weergeven van advertenties op verschillende interfaces, het genereren van omleidingen en het verzamelen van gevoelige informatie zijn.

Hoe genereren adware-ontwikkelaars inkomsten?

Adware-ontwikkelaars profiteren voornamelijk van het promoten van inhoud (bijv. websites, toepassingen, browserextensies, tools, producten, diensten, enz.) De meeste inkomsten komen van affiliate programma's.

Verwijdert Combo Cleaner de adware ValidMemory?

Ja, Combo Cleaner scant je apparaat en verwijdert alle aanwezige adware-achtige apps. Het moet vermeld worden dat handmatige verwijdering (zonder hulp van beveiligingsprogramma's) mogelijk niet ideaal is. In sommige gevallen blijven er bestandsresten verborgen in het systeem nadat de software handmatig is verwijderd. Deze restanten kunnen blijven draaien en problemen veroorzaken. Daarom is het essentieel om reclame-ondersteunde software grondig te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertentie door ValidMemory QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertentie door ValidMemory op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.