FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de ChatGPT Check browser hijacker

Ook bekend als: chatcheckext.com doorverwijzing
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort software is ChatGPT Check?

Ons onderzoeksteam ontdekte de ChatGPT Check browserextensie tijdens het onderzoeken van onbetrouwbare websites. We vonden een pagina met een installatie-setup van deze extensie en de "officiële" promotiepagina van ChatGPT Check.

De laatste beschreef het als een hulpmiddel voor diegenen die geen account willen aanmaken of willen betalen voor ChatGPT, omdat deze browserextensie niet vereist dat u uw aanmeldt en drie dagelijkse zoekopdrachten gratis toestaat met behulp van de AI (Artificial Intelligence) chatbot. Na het analyseren van deze software hebben we echter vastgesteld dat het een browser hijacker is die de chatcheckext.com valse zoekmachine promoot.

We moeten benadrukken dat deze malafide-extensie op geen enkele manier geassocieerd is met de eigenlijke ChatGPT of de ontwikkelaar ervan - OpenAI.

ChatGPT Check browser hijacker toestemming vragen

ChatGPT Check browser hijacker overzicht

Op onze testmachine wees ChatGPT Check de standaard zoekmachine, startpagina en URL van nieuwe tabbladen/vensters van de browser opnieuw toe aan de chatcheckext.com website. Nieuwe browsertabbladen/vensters die werden geopend en zoekopdrachten die in de URL-balk werden ingevoerd - resulteerden in omleidingen naar deze site.

Valse zoekmachines zijn zelden in staat om zoekresultaten te leveren, dus ze landen meestal op legitieme internetzoekwebsites. Op het moment van onderzoek werd chatcheckext.com omgeleid naar de Yahoo zoekmachine (search.yahoo.com). Houd er rekening mee dat deze site ergens anders terecht kan komen, omdat factoren zoals de locatie van de gebruiker van invloed kunnen zijn op omleidingen.

Browser-hijacking software maakt vaak gebruik van persistentie-verzekerende mechanismen om het verwijderen te bemoeilijken en te voorkomen dat gebruikers hun browsers herstellen. ChatGPT Check is geen uitzondering; de variant van het installatieprogramma die we ontdekten, gebruikt de "beheerd door uw organisatie" Google Chrome-functie voor dit doel.

Bovendien verzamelt ChatGPT Check browsergeschiedenis. Het kan echter ook andere gevoelige informatie verzamelen. Browserkapers richten zich meestal op internetcookies, gebruikersnamen/wachtwoorden, persoonlijk identificeerbare gegevens, financiële gegevens, enzovoort. Deze kwetsbare informatie kan vervolgens te gelde worden gemaakt door verkoop aan derden.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals ChatGPT Check op apparaten leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam ChatGPT Check
Type bedreiging Browser Hijacker, Redirect, Search Hijacker, Toolbar, Ongewenst nieuw tabblad
Detectienamen (installer) N/A (VirusTotal)
Browser Extensie(s) ChatGPT Check
Veronderstelde functionaliteit Gratis toegang tot drie dagelijkse zoekopdrachten met ChatGPT
Gepromote URL chatcheckext.com
Detectienamen (chatcheckext.com) Bfore.Ai PreCrime (Malicious), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Dienend IP Adres (chatcheckext.com) 198.199.88.224
Aangetaste browserinstellingen Homepage, URL nieuw tabblad, standaard zoekmachine
Symptomen Gemanipuleerde instellingen van de internetbrowser (startpagina, standaard internetzoekmachine, instellingen nieuwe tabbladen). Gebruikers worden gedwongen om de website van de kaper te bezoeken en op internet te zoeken met hun zoekmachines.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installaties (bundeling).
Schade Tracken van internetbrowsers (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Browser hijacker voorbeelden

Virtual Piano New Tab, Smiley Pop Search en The Vegan Advice zijn slechts enkele voorbeelden van browser-hijackers die we onlangs hebben onderzocht.

Browser-hijacking software ziet er meestal legitiem en onschuldig uit. Het biedt ook een groot aantal "nuttige" en "voordelige" functionaliteiten. Deze functies werken echter zelden zoals beloofd en in de meeste gevallen werken ze helemaal niet.

We moeten benadrukken dat zelfs als een browserextensie of een toepassing werkt zoals geadverteerd - dat nog geen definitief bewijs is van legitimiteit of veiligheid.

Hoe heeft ChatGPT Check zich op mijn computer geïnstalleerd?

ChatGPT Check heeft een "officiële" promotionele webpagina en we ontdekten een dubieuze site die deze browserextensie goedkeurt en installeert. Gebruikers komen voornamelijk op deze pagina's terecht via omleidingen die worden veroorzaakt door websites met malafide advertentienetwerken, spam browsermeldingen, verkeerd gespelde URL's, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware.

"Bundelen" - het verpakken van gewone programma-installers met ongewenste/malafide toevoegingen - wordt ook gebruikt om browserkapers te verspreiden.

Downloaden van onbetrouwbare bronnen (bv. freeware en sites van derden, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.) en onzorgvuldig omgaan met installatieprocessen (bv. stappen overslaan, "Easy/Quick" instellingen gebruiken, enz.) - verhogen het risico om onbedoeld gebundelde inhoud in het systeem toe te laten.

Browser-hijacking software wordt ook verspreid door opdringerige advertenties. Sommige van deze advertenties kunnen worden getriggerd (d.w.z. door erop te klikken) om scripts uit te voeren die downloads/installaties uitvoeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe vermijdt u de installatie van browser hijackers?

Het is essentieel om software te onderzoeken en alleen te downloaden van officiële/geverifieerde kanalen. Bij het installeren raden we je aan om de voorwaarden te lezen, de beschikbare opties te bestuderen, de "Aangepaste/Uitgebreide" instellingen te gebruiken en u af te melden voor alle toevoegingen (bijv. apps, extensies, tools, functies, enz.).

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt. Opdringerige advertenties kunnen er bijvoorbeeld onschuldig uitzien, maar ze leiden om naar onbetrouwbare en twijfelachtige websites (bijv. scam-promoting, gokken, adult dating, pornografie, etc.).

Als je voortdurend dit soort advertenties en/of omleidingen tegenkomt, controleer dan het apparaat en verwijder onmiddellijk alle dubieuze toepassingen op browser-extensies/plug-ins. Als uw computer al is geïnfecteerd met ChatGPT Check, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze browser hijacker automatisch te verwijderen.

ChatGPT Check browser hijacker "officiële" promotionele website:

Website gebruikt om reclame te maken ChatGPT Check browser hijacker

Website die een installatieprogramma promoot dat ChatGPT Check browser hijacker bevat:Website die wordt gebruikt om installatieprogramma's te promoten ChatGPT Check browser hijacker

Verschijning van chatcheckext.com die doorverwijst naar de Yahoo zoekmachine (GIF):ChatGPT Check browser hijacker die doorverwijst naar de Yahoo (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

ChatGPT Check browser hijacker verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Browserkapende applicatie verwijderen via het Configuratiescherm

In het venster met verwijderingsprogramma's: zoek naar recentelijk geïnstalleerde verdachte toepassingen, selecteer deze en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Nadat u de mogelijk ongewenste toepassingen hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste onderdelen. Gebruik aanbevolen malwareverwijderingssoftware om uw computer te scannen.

ChatGPT Check browser hijacker verwijderen van Internet browsers:

Video die laat zien hoe u browseromleidingen verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan chatcheckext.com gerelateerde Google Chrome extensies

Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menupictogram(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Extensies" en klik op "Extensies beheren". Vind "ChatGPT Check" en andere recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze items en klik op "Verwijderen".

Wijzig uw startpagina:

Verwijder chatcheckext.com van de startpagina van Google Chrome

Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menupictogram(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen". Schakel "ChatGPT Check" uit in de sectie "On startup", zoek naar een browser hijacker URL (hxxp://www.chatcheckext.com) onder de optie "Open a specific or set of pages". Als deze aanwezig is, klik dan op het pictogram met de drie verticale punten en selecteer "Verwijderen".

Wijzig uw standaard zoekmachine:

Verwijder chatcheckext.com uit de standaardzoekmachine van Google Chrome

Uw standaard zoekmachine wijzigen in Google Chrome: Klik op het menupictogram van Google Chrome Google Chrome menupictogram(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen", klik in de sectie "Zoekmachine" op "Zoekmachines beheren...", zoek in de geopende lijst naar "chatcheckext.com", klik wanneer u deze vindt op de drie verticale punten in de buurt van deze URL en selecteer "Verwijderen".

Als u problemen blijft houden met browseromleidingen en ongewenste advertenties - Reset Google Chrome.

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van chatcheckext.com doorverwijzing, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke extensies uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan chatcheckext.com gerelateerde Mozilla Firefox extensies

Klik op het firefox-menupictogramfirefox menupictogram(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", in het geopende venster vindt u "ChatGPT Check", evenals alle recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".

Wijzig uw startpagina:

Verwijder chatcheckext.com van de Mozilla Firefox-startpagina

Om uw startpagina opnieuw in te stellen, klikt u op het firefox-menupictogram firefox menupictogram(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster) en selecteert u "Instellingen". In het geopende venster schakelt u "ChatGPT Check" uit, verwijdert u hxxp://chatcheckext.com en voert u uw voorkeursdomein in, dat telkens wordt geopend wanneer u Mozilla Firefox start.

Wijzig uw standaard zoekmachine:

Verwijder chatcheckext.com uit de standaard zoekmachine van Mozilla Firefox

Typ in de URL-adresbalk "about:config" en druk op Enter. Klik op "Accepteer het risico en ga verder".

Typ in de zoekfilter bovenaan: "extensionControlled". Stel beide resultaten in op "false" door ofwel op elke invoer te dubbelklikken of op de Mozilla Firefox switch about:config entry button knop.

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van chatcheckext.com doorverwijzing kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari menu, selecteer dan Voorkeuren…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 2

In het Voorkeuren-venster selecteer je de Extensies-tab. Zoek alle recent geïnstalleerde en verdachte extensies en verwijder deze.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 3

In het voorkeuren-venster selecteer je het Algemeen-tabblad en verzeker je je ervan dat je startpagina staat ingesteld op de URL van je voorkeur, als het gewijzigd werd door een browser hijacker kan je dit hier terug aanpassen.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 4

In het voorkeuren-venster selecteer je het Zoeken-tabblad en verzeker je je ervan dat je favoriete internet-zoekmachine geselecteerd werd.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 5

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 6

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 1

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons, en verwijder ze.

De startpagina en nieuwe tabbladen wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 2

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Instellingen". In het onderdeel "Bij het opstarten" zoekt u de naam van de browserkaper en klikt u op  "Uitschakelen".

Uw standaard zoekmachine wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 3

Om uw standaard zoekmachine te wijzigen in Microsoft Edge: klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Privacy en diensten", scroll naar onder en selecteer "Adresbalk". In het onderdeel "Zoekmachines gebruikt in de zoekbalk" zoekt u de naam van de ongewenste zoekmachine. Als u die hebt gevonden klikt u op de "Uitschakelen"-knop daarnaast. U kunt ook klikken op "Zoekmachines beheren", om in het geopende menu de ongewenste zoekmachine terug te vinden. Klik op het puzzel-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram daarnaast en selecteer "Uitschakelen".

Optionele methode:

Als u problemen bljft ondervinden met het verwijderen van de chatcheckext.com doorverwijzing, herstel dan uw Microsoft Edge browserinstellingen. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu selecteert u Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Selecteer Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de Microsoft Edge-instellingen naar hun standaardwaarden wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dit niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies waarin wordt uitgelegd hoe de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting browser hijacker 1Een browser hijacker is een soort adware die de instellingen van de internetbrowsers van gebruikers wijzigt door de startpagina en standaard zoekmachine toe te wijzen aan een ongewenste website. Meestal infiltreert dit soort adware de besturingssystemen van de gebruiker via gratis software downloads. Als je download beheerd wordt door een download cliënt, verzeker je er dan van de installatie van geadverteerde werkbalken of applicaties te weigeren als deze je startpagina of standaard zoekmachine willen wijzigen.

Hulp bij de verwijdering:

Als je problemen ervaart bij het verwijderen van chatcheckext.com doorverwijzing uit je internet browsers, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over chatcheckext.com doorverwijzing of z'n verwijdering, gelieve dan je kennis te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/27890-chatgpt-check-browser-hijacker

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het doel van het dwingen van gebruikers om de chatcheckext.com website te bezoeken?

Doorverwijzingen naar sites zoals chatcheckext.com worden gegenereerd omdat cybercriminelen (d.w.z. ontwikkelaars van browser hijackers en nep zoekmachines) er hun voordeel mee doen.

Is het bezoeken van chatcheckext.com een bedreiging voor mijn privacy?

Waarschijnlijk wel. Websites zoals chatcheckext.com hebben de neiging om informatie te verzamelen over hun bezoekers om deze te verkopen aan derden.

Hoe is een browser hijacker mijn computer binnengedrongen?

De meest gebruikte distributietechnieken zijn: online scams, gebundelde installers, freeware en gratis file-hosting websites, P2P sharing netwerken, spam browser meldingen en opdringerige advertenties.

Zal Combo Cleaner me helpen ChatGPT Check browser hijacker te verwijderen?

Ja, Combo Cleaner scant uw computer en verwijdert alle aanwezige browser-hijacking apps. Het moet vermeld worden dat handmatig verwijderen (zonder hulp van beveiligingsprogramma's) ineffectief kan zijn. In gevallen waar meerdere browser-hijackers het systeem hebben geïnfiltreerd, kan het zijn dat nadat er één is verwijderd, de anderen deze opnieuw installeren. Bovendien kan browser-hijacking software de toegang tot verwijderingsgerelateerde instellingen beperken en/of door de gebruiker aangebrachte wijzigingen ongedaan maken. Daarom moeten browser-hijackers grondig en in één keer worden verwijderd.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
chatcheckext.com doorverwijzing QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van chatcheckext.com doorverwijzing op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.