Hoe een programma te verwijderen in Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10 en Mac OS X

Computergebruikers die ongewenst een programma geïnstalleerd hebben kunnen dit gemakkelijk verwijderen met de ingebouwde Windows-funties. PC gebruikers zouden moeten weten dat het internet tegenwoordig vol staat met verscheidene mogelijk ongewenste programma's die zich samen met gratis software installeren of via misleidende online banner advertenties computers infiltreren. 

Meestal veroorzaakt software die zichzelf installeert zonder toestemming van de gebruiker ongewenste advertenties, vertraagt deze het besturingssysteem van de gebruiker en kan leiden tot ernstige schendingen van de privacy en beveiligingsproblemen. Om de installatie van mogelijk ongewenste programma's te vermijden wordt aan internetgebruikers geadviseerd enkel software te installeren die ze vertrouwen en erg oplettend te zijn met het downloaden van freeware. 

Hoe een programma te verwijderen in Windows XP?
Hoe een programma te verwijderen in Windows 7?
Hoe een programma te verwijderen in Windows 8 en Windows 10?
Hoe een programma te verwijderen in Mac OS X?

Een programma verwijderen met CCleaner
Een programma verwijderen met Revo Uninstaller
Een programma verwijderen met IObit Uninstaller

Een programma verwijderen uit Windows 7:

1. Navigeer naar het Windows start menu door te klikken op de Windows logo (Start) knop.

Windows 7 start knop

2. Als het Start Menu opent selecteer "Controle Paneel".

Windows 7 start menu

3. Afhankelijk van hoe je Windows menu's eruitzien klik je ofwel op "een programma verwijderen" of op "programma's en toepassingen".

Windows 7 Controle Paneel - een programma verwijderen

4. Als het programma's en toepassingen scherm opent selecteer je het programma dat je wil verwijderen uit de lijst en klik je op de "Verwijderen"-knop.

Windows 7 Programma's en Toepassingen

5. Bevestig dat je het programma wil verwijderen door te klikken op de "Ja"-knop.

Windows 7 programma verwijdering bevestigen

Om een programma te verwijderen uit Windows XP:

1. Navigeer naar het Windows start menu door te klikken op de "Start"-knop.

Windows XP Start knop

2. Als het Start Menu open selecteer je "Instellingen", vervolgens klik je op "Controle Paneel".

Windows XP Start Menu

3. In het scherm Controle Paneel klik je op "Een programma toevoegen of verwijderen".

Windows XP Controle Paneel

4. In het "Programma's toevoegen of Verwijderen"-scherm selecteer je het programma dat je wil verwijderen en klik je op de "Wijzigen/Verwijderen"-knop.

Windows XP een programma wijzigen/verwijderen

Om een programma te verwijderen uit Windows 8 en Windows 10:

 1. In het "Start" scherm typ je "Controle Paneel".

Windows 10 App zoeken

2. Klik op "Controle Paneel" uit de App zoekresultaten. In het geopende scherm selecteer je "Programma's en Toepassingen".

Windows 8 programma's en Toepassingen

3. In het Programma's en Toepassingen-scherm selecteer je het programma dat je wil verwijderen en klik je op de "Verwijderen"-knop.

Windows 8 een programma verwijderen

Als je het programma niet kan verwijderen:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het volledig verwijderen van een programma kunnen een applicatie gebruiken van een extern bedrijf, dit kan helpen in dit soort situaties. Programma's van externe bedrijven kunnen op je computer zoeken naar achtergebleven bestanden en registerverwijzingen die zulke programma's achterlaten wanneer ze verwijderd worden.

Het verwijderen van een programma met CCleaner:

Download, installeer en voer CCleaner uit. Na het opstarten van het programma selecteer je 'Tools' (hulpmiddelen). In de 'Programma's Verwijderen'-lijst selecteer je het programma dat je wil verwijderen en klik je op de "Verwijderen uitvoeren"-knop. 

Een programma verwijderen met CCleaner

Een programma verwijderen met Revo Uninstaller:

Download, installeer en voer Revo Uninstaller uit. Na het opstarten van dit programma selecteer je het programma dat je wilt verwijderen uit de lijst en klik je op de "verwijderen"-knop.

Een programma verwijderen met de Revo Uninstaller

Een programma verwijderen met de IObit Uninstaller:

Download, installeer en voer de IObit Uninstaller uit. Na het opstarten van het programma selecteer je het programma dat je wil verwijderen uit de lijst en klik je op de "verwijderen"-knop. 

Een programma verwijderen met de IObit verwijderaar

Conclusie:

Nu weet je hoe een programma te verwijderen met ingebouwde Windows-functies of met software van een extern bedrijf. Door het regelmatig controleren en verwijderen van programma's die je niet meer gebruikt zal je meer schijfruimte beschikbaar hebben en zal je computer sneller opstarten. Het verwijderen van mogelijk ongewenste programma's kan de performantie van het besturingssysteem van gebruikers gevoelig verhogen en zal ongewenste advertenties of browser doorverwijzingen elimineren.

Hoe een programma te verwijderen in Mac OS X?

Mac OS X gebruikers kunnen applicaties downloaden uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld het internet, de Mac App Store, verwijderbare media enz. Jammer genoeg staat het internet vandaag vol met misleidende gratis software installers en zo komt het dat veel gebruikers frauduleuze applicaties installeren die later browser doorverwijzingen of intrusieve online advertenties zullen veroorzaken. Dit artikel zal je laten zien hoe zulke ongewenste apps te verwijderen. Merk op dat je geen applicaties kan verwijderen die deel uitmaken van OS X, Safari of FaceTime bijvoorbeeld.

Verwijder applicaties die werden gedownload uit de Mac App Store:

Klik op het “Launchpad” icoon in je Dock. Klik op de muisknop en hou deze ingedrukt terwijl je over het icoon van een app beweegt tot alle icoontjes beginnen te schudden. Klik dan op de ‘X’-knop naast de app die je wilt verwijderen.

Hoe een programma te verwijderen in Mac OS X - 1

Later kan je elk van de applicaties die je verwijderd hebt terug installeren vanuit de Mac App Store.

Verwijder de apps die gedownload werden van internet (via hun eigen verwijderprogramma’s):

Klik op het “Finder”-icoon dat zich naast je Dock bevindt en selecteer “Applicaties” (uit het menu in de zijbalk). Zoek nu naar de applicatie die je wilt verwijderen. Ofwel sleep je de applicaties naar de Prullenmand ofwel zoek je in de folders naar de verwijderprogramma’s van de applicaties. Als deze aanwezig zijn dubbelklik je op het verwijderprogramma en volg je de instructies op het scherm om de app te verwijderen.

Hoe een programma te verwijderen in Mac OS X - 2

Als je nog steeds problemen ervaart bij pogingen om bepaalde applicaties te verwijderen kan je ook proberen om tools van externe ontwikkelaars te gebruiken om je daarbij te helpen:

AppDelete is in staat applicaties, widgets, performantie-panelen, plugins, screensavers en de daaraan gekoppelde bestanden te verwijderen.

Hoe een programma te verwijderen in Mac OS X - 3

CleanApp monitort de bestandsactiviteit en kan nutteloze data vinden die veel ruimte inneemt op de harde schijf van de gebruiker. Het is ook in staat om controle panelen, lettertypes, widgets, plugins, drivers en taalpakketten te verwijderen.

Hoe een programma te verwijderen in Mac OS X - 4

AppZapper is een gemakkelijk te gebruiken programma om apps te verwijderen. Het detecteert extra bestanden die gekoppeld zijn aan de applicatie die de gebruiker wenst te verwijderen en laat je toe deze met één klik te de-installeren.

Hoe een programma te verwijderen in Mac OS X - 5

Conclusie:

Nu weet je hoe je applicaties kunt verwijderen met de ingebouwde OSX-functies of met tools van externe ontwikkelaars. Om veilig te blijven op het internet en te vermijden dat je frauduleuze applicaties installeert is het aanbevolen enkel apps te downloaden uit de Mac App Store. Als je applicaties uit andere bronnen moet downloaden zorg er dan voor dat je elke stap in het download- en installatieproces goed controleert. Zo zal je gebundelde software kunnen weigeren die problemen zou kunnen veroorzaken.