FacebookTwitterLinkedIn

Hoe te voorkomen dat u een computer infecteert via een IRS e-mail virus

Ook bekend als: IRS spam
Schadeniveau: Ernstig

Wat is "IRS Email Virus"?

Oplichters (cybercriminelen) gebruiken de spam e-mailcampagne "IRS Email Virus" om Emotet te verspreiden, een computerinfectie met hoog risico. Dit is kwaadaardige software die wordt gebruikt om persoonlijke gegevens vast te leggen en zelfs andere infecties te verspreiden.

Spamcampagnes zoals "IRS Email Virus" bevatten meestal een geïnfecteerde bijlage die, eenmaal geopend, een virus installeert (in dit geval Emotet). Deze specifieke e-mail wordt voorgesteld als een e-mail van de IRS (Internal Revenue Service).

IRS Email Virus

Meer over de "IRS Email Virus"

Oplichters achter "IRS Email Virus" beweren vertegenwoordigers van de belastingdienst te zijn. Volgens het onderwerp van de e-mail heeft de e-mail betrekking op een "IRS Wage and Income Transcript". In de e-mail staat dat het afschrift (gepresenteerd in een bijlage) informatie bevat over wijzigingen in het belastingstelsel, waardoor kleine bedrijven zogenaamd kunnen groeien en uitbreiden.

Merk op dat het federale agentschap IRS niets te maken heeft met dit bericht en dat alle verstrekte contactgegevens vals zijn of afkomstig van een officiële website. Wij raden u ten zeerste aan deze e-mail te negeren.

Download of open het bijgevoegde bestand niet (een kwaadaardig Microsoft Word-document), dat het Emotet-virus verspreidt dat cybercriminelen gebruiken om gevoelige informatie te stelen (zoals logins, wachtwoorden, browser-gerelateerde gegevens, enzovoort). Een computer geïnfecteerd met dit virus kan leiden tot problemen met de privacy, browsen veiligheid, of zelfs financieel verlies.

Bovendien is deze infectie gecategoriseerd als een trojan, en kan dus kettinginfecties veroorzaken om "backdoors" voor andere virussen te openen.

Overzicht bedreiging:
Naam IRS spam
Type bedreiging Trojan, Password stealing virus, Banking malware, Spyware
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Besmette e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen bankgegevens, wachtwoorden, identiteitsdiefstal, computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van andere kwaadaardige software

Emotet is slechts een van de vele computer infecties die worden verspreid met behulp van spam campagnes zoals "IRS Email Virus". Enkele voorbeelden van andere virussen zijn Adwind, FormBook, TrickBot, LokiBot en Hancitor.

Deze virussen zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen en hun gedrag kan ook enigszins verschillen, maar ze vormen allemaal een directe bedreiging voor uw privacy en computerveiligheid. Om deze redenen moet u ze onmiddellijk verwijderen.

Hoe heeft "IRS Email Virus" mijn computer geïnfecteerd?

De "IRS Email Virus" spam campagne wordt gebruikt om een kwaadaardig Microsoft Office Word document te verspreiden. Zodra dit document is gedownload en geopend, wordt gebruikers gevraagd macro-opdrachten in te schakelen. Zodra deze zijn ingeschakeld, voert een schadelijke bijlage opdrachten uit die het bovengenoemde Emotet-virus downloaden en installeren.

In andere gevallen (afhankelijk van het bijgevoegde bestandsformaat) moet het bestand worden uitgepakt, uitgevoerd, enz. In ieder geval kunnen kwaadaardige bijlagen geen infecties veroorzaken zonder handmatige gebruikersacties.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Download en open geen bijlagen (of weblinks) in e-mails die zijn ontvangen van onbekende, verdachte of irrelevante adressen om besmetting door virussen die via e-mailbijlagen worden verspreid, te voorkomen. Laat een betrouwbaar antivirus- of antispywarepakket installeren en zorg ervoor dat het altijd is bijgewerkt en ingeschakeld.

Deze hulpmiddelen kunnen de installatie van virussen en de daaropvolgende schade aan systemen voorkomen door ze in een vroeg stadium op te sporen en te verwijderen. Als u al een "IRS Email Virus" bijlage hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het "IRS Email Virus" e-mailbericht:

New tax law allows small businesses to expense more, expands bonus depreciation.

Internal Revenue Service
Tax Assistance Center

22 Fourth Street, 12th Floor
San Francisco, CA 94103

If you need assistance, please contact me at 1-864-236-4485

Kwaadaardige bijlage verspreid via "IRS Email Virus" spam campagne:

Schadelijke bijlage verspreid via IRS Email Virus-spamcampagne

Screenshot van een andere variant van het "IRS Email Virus" spam campagne (ook gebruikt om Emotet te verspreiden):een andere variant van de spamcampagne van het IRS-e-mailvirus

Tekst in deze e-mail:

Subject: Tax Return Transcript

IR-2018-897, December 04, 2018 ó The Internal Revenue Service today announced the tax year 2019 annual inflation adjustments for more than 60 tax provisions,
including the tax rate schedules and other tax changes.

Tax Assistance Center
1500 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, D.C. 20220

Should you have any questions, please contact me at 1-862-331-4821.

Screenshot van kwaadaardige bijlage in deze e-mail:

Schadelijke bijlage verspreid via een andere variant van de spamcampagne van het IRS Email Virus

Een andere variant van "IRS Email Virus" spam campagne (verdeelt ook Emotet):IRS Email virus spam campagne brief

Tekst in deze e-mail:

Subject: Tax Return Transcript

2019 PTIN renewal period underway for tax professionals.

Tax Return Transcript.doc

Department of Treasure

22 Fourth Street, 12th Floor
San Francisco, CA 94103

If you have any questions you may call IRS Help desk toll free at 1-866-337-1061,
Monday through Friday, between the hours of 7.30 a.m. and 7:00 p.m.ET.

Schadelijk bestand bij deze e-mail:

IRS Email Virus schadelijke bijlage

Een andere variant van "IRS" e-mail spam campagne gebruikt om TrickBot trojan te verspreiden:E-mailspamcampagne van de IRS die de trojan TrickBot verspreidt

Tekst in deze e-mail:

Subject: [Urgent] IRS notification

This is an automatic message. We have sent you a couple of notifications but we have not received your response yet.

We have sent you this notification or a letter, due to:

1. You have a debt

2. You are entitled to a refund of overpaid taxes in a larger or shortest amount.

3. We have a question regarding your tax return.

4. We need to prove your identity.

5. We need more information.

6. We have amended your tax return.

7. We notify you of a delay in reviewing your tax return.

The reason for our notification in the attachment to the letter.

Screenshot van een kwaadaardig Microsoft Word document verspreid via deze e-mail:

IRS-e-mailspamcampagne die een kwaadaardig MS Word-document verspreidt dat TrickBot in het systeem injecteert

Voorbeeld van nog een andere IRS-thema spam e-mail, die wordt gebruikt om een kwaadaardig MS Excel document te verspreiden, ontworpen om Cobalt Strike malware in het systeem te injecteren:

Spam-e-mail met IRS-thema die Cobalt Strike-malware verspreidt

Tekst gepresenteerd binnenin:

Subject: IRS_form you asked

Hey,
Please review the IRS_form you asked enclosed.
Xavier

Screenshot van het bijgevoegde MS Excel document:

Kwaadaardig MS Excel-document (verspreid via spam-e-mails met IRS-thema) ontworpen om Cobalt Strike te injecteren

Een ander voorbeeld van een IRS-spammail die wordt gebruikt om malware (Emotet) te verspreiden via een bijgevoegd schadelijk MS Word-document:IRS-thema spam-e-mail die Emotet-malware verspreidt

Tekst gepresenteerd binnenin:

Subject: Tax Account Transcript

 

Dear,

Thank you for interest in IRS and we apologize for the delay.

Your Verification of Non-filing Letter is available for download.

We hope you will consider participating in IRS again.
If you have any questions you may all IRS Help desk toll free
at 1-866-481-4977, Monday through Friday, between the hours of 7.30 a.m. and 7:00 p.m.ET.

Sincerely yours,

Treasure Department
1500 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, D.C. 20220

Screenshot van het bijgevoegde kwaadaardige MS Word document:

Kwaadaardig MS Word-document dat wordt gebruikt om Emotet-malware te verspreiden (verspreid via spam-e-mails met IRS-thema)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Dit soort e-mails kan soms persoonlijk lijken, maar over het algemeen worden ze in grote aantallen verstuurd naar een groot publiek, vaak met behulp van geautomatiseerde hulpmiddelen. Deze e-mails kunnen persoonlijke informatie bevatten, zoals uw naam, e-mailadres of zelfs uw functie, maar deze informatie is vaak verkregen via openbare bronnen of datalekken.

Ik heb een bestand in de bijlage bij deze e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het openen van het bijgevoegde document zonder macro's in te schakelen zou de infectie hebben voorkomen. Als u deze commando's echter wel hebt ingeschakeld nadat u het document hebt geopend, is uw computer mogelijk al geïnfecteerd.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen maar de bijlage niet hebt geopend, is het onwaarschijnlijk dat uw computer is geïnfecteerd. In het algemeen is het openen van e-mails ongevaarlijk.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen, hoewel het belangrijk is op te merken dat geavanceerde malware diep in het systeem kan zitten. Daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan noodzakelijk om volledige detectie en verwijdering te garanderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
IRS spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van IRS spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.