FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse "Thank You For Shopping With Apple"-e-mails

Ook bekend als: "Thank You For Shopping With Apple" spam e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Thank You For Shopping With Apple"?

Na onderzoek van de e-mail "Thank You For Shopping With Apple" hebben we vastgesteld dat het om spam gaat. De mail wordt gepresenteerd als een kennisgeving betreffende een aankoop bij Apple. Het doel van deze spammail is om ontvangers te verleiden de "hulplijn voor ondersteuning" te bellen, waarschijnlijk om de nepaankoop te annuleren.

Het moet worden benadrukt dat de "Thank You For Shopping With Apple" e-mail nep is, net als alle beweringen die erin worden gedaan. Er moet ook worden benadrukt dat deze zwendel op geen enkele wijze verband houdt met Apple Inc.

Thank You For Shopping With Apple email spam campaigne

"Thank You For Shopping With Apple" e-mail scam overzicht

De spammail wordt voorgesteld als een factuur van Apple. De ontvanger wordt bedankt voor zijn aankoop: een "Apple Watch Series 8" voor de prijs van 519,99 USD. Voor vragen over de aankoop of meldingen van fraude vermeldt de e-mail een vals ondersteuningsnummer.

Zoals eerder vermeld, is de "Thank You For Shopping With Apple"-mail een zwendel, en door de opgegeven telefoonnummers te bellen - worden gebruikers in het schema van de oplichters gelokt.

Terugbelzwendel kan op allerlei manieren werken. De cybercriminelen kunnen slachtoffers opdragen om via de telefoon gevaarlijke handelingen te verrichten, zoals het verstrekken van privégegevens (bv. identiteitskaartgegevens, kredietkaartnummers, enz.), het bezoeken van phishing-websites, het bezoeken van schadelijke sites en het downloaden/installeren van malware (bv. trojans, ransomware, enz.), enz.

Deze regelingen werken echter vaak als zwendel met terugbetaling en/of bevatten elementen van zwendel met technische ondersteuning. In deze scenario's worden gebruikers gevraagd om de oplichters (bv. "ondersteuning", "deskundige technici", enz.) op afstand toegang te geven tot hun apparaten via software zoals TeamViewer, UltraViewer, AnyDesk, enz.

Zodra toegang is verkregen, kunnen de cybercriminelen verschillende ernstige problemen veroorzaken. Ze kunnen legitieme beveiligingsprogramma's verwijderen, bestanden of gegevens stelen en zelfs malware in het systeem infiltreren.

Bij oplichting met terugbetaling vragen cybercriminelen de slachtoffers hun online bankrekeningen te bezoeken. De oplichters gebruiken de functie van het programma voor toegang op afstand om het scherm te verduisteren en vragen de gebruiker om het terugbetalingsbedrag handmatig in te voeren (terwijl ze hun scherm niet kunnen zien).

Gedurende deze tijd wordt de bankrekening gemanipuleerd, hetzij door de HTML van de website te wijzigen, hetzij door geld van de ene rekening naar de andere te verplaatsen (bv. van spaarrekening naar betaalrekening). Beide acties wekken alleen de indruk dat er geld op de rekening wordt gestort - de oplichters beweren echter dat het slachtoffer een fout heeft gemaakt bij het invoeren van het bedrag en een aanzienlijk groter bedrag heeft ontvangen.

Vervolgens pleiten of eisen de oplichters dat het overtollige geld wordt teruggestort. Slachtoffers worden geïnstrueerd om het "overschot" - dat in feite hun eigen geld is - via moeilijk te traceren methoden over te maken. Oplichters kunnen vragen om het geld te "retourneren" als cryptocurrencies, pre-paid vouchers, cadeaukaarten, of contant geld verborgen in onschuldig uitziende pakketten. Vermeld moet worden dat succesvol opgelichte slachtoffers doorgaans voortdurend het doelwit zijn.

Kortom, slachtoffers van oplichting zoals "Thank You For Shopping With Apple" - kunnen te maken krijgen met systeeminfecties, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw privégegevens (bv. identiteitskaartgegevens, paspoortscans/foto's, kredietkaartnummers, enz.) al hebt vrijgegeven, neem dan onmiddellijk contact op met de bevoegde autoriteiten. En als u denkt dat uw log-in gegevens zijn blootgesteld - verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en informeer de officiële ondersteuning ervan.

Als u scammers op afstand toegang hebt gegeven tot uw apparaat, koppel het dan eerst los van het internet. Ten tweede, verwijder de software voor toegang op afstand die de criminelen hebben gebruikt, omdat ze misschien uw toestemming niet nodig hebben om opnieuw verbinding te maken. Voer ten slotte een volledige systeemscan uit met een antivirusprogramma en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.

Overzicht bedreiging:
Naam "Thank You For Shopping With Apple" spam e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim E-mail wordt gepresenteerd als een factuur voor een aankoop bij Apple.
Vermomming Apple
Telefoonnummer Scammer  +1-888-722-2324
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige spamcampagne voorbeelden

Wij hebben duizenden spam e-mails geïnspecteerd; "Apple Invoice" is identiek aan "Thank You For Shopping With Apple", en "Windows Defender email scam", "PayPal - Your Order Is Already Processed" - zijn een paar voorbeelden van soortgelijke scams.

Spammail wordt gebruikt om verschillende oplichtingen te vergemakkelijken en malware te verspreiden. Deze mails kunnen verschillende vermommingen dragen en worden vaak voorgesteld als berichten van legitieme bedrijven, dienstverleners, organisaties, instellingen, autoriteiten en andere entiteiten.

Omdat spammail zo wijdverbreid is, raden wij aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, DM's/PM's, SMS'jes en andere berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Het veroorzaken van infecties door scammers die rechtstreeks met de ontvangers communiceren is geen bijzonder gebruikelijke techniek. Gewoonlijk wordt malware via scam-e-mails verspreid door de verspreiding van kwaadaardige bestanden die aan de mails kunnen worden gehecht of erin kunnen worden gelinkt.

Deze bestanden kunnen PDF- en Microsoft Office-documenten zijn, archieven (RAR, ZIP, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz. Wanneer een virusbestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces (d.w.z. het downloaden/installeren van malware) in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren bijvoorbeeld systemen door kwaadaardige macro-opdrachten uit te voeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, SMS'jes en andere berichten. De bijlagen en links in verdachte e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze virulent kunnen zijn.

Het is essentieel om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, aangezien deze de modus "Beschermde weergave" hebben die automatische uitvoering van macro-opdrachten voorkomt.

Malware wordt echter niet alleen via spammail verspreid. Daarom raden wij aan alleen te downloaden van officiële en betrouwbare bronnen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Het is net zo belangrijk om waakzaam te zijn bij het surfen, aangezien illegale en kwaadaardige online-inhoud er meestal normaal en onschuldig uitziet.

Wij benadrukken het belang van het installeren en up-to-date houden van een betrouwbaar antivirusprogramma. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Thank You For Shopping With Apple" spam e-mail:

INVOICE
# 00023991237


Order Id: 00023991237
Payment Method: Apple Pay
Order Status: Under Process
PO Number: 001357
Balance Due: $519.99


Apple Inc.
All Rights Reserved 2023


Apple Helpline
+1-888-722-2324

 

Thank You for Shopping With Apple | Quantity | Rate | Amount
Apple Watch Series 8 | 1 | $519.99 | $519.99
[GPS + Cellular 45mm] Smart Watch w/ Midnight
Aluminum Case with Midnight Sport Band - M/L.
Subtotal: $519.99
Tax (0%): $0.00
Total: $519.99


Dear Customer::
Thank You for choosing Apple Pay Credit.
Your order will be Fulfilled by Apple Inc.
we have successfully received your payment and it will reflect on your Apple pay Credit statement on your order is Completed


Apple Toll-Free::+1-888-722-2324
If you have any question related to your purchase or if you did not made this purchase kindly report fraud complaint immediately

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Cybercriminelen verspreiden deze mails in massale campagnes - vandaar dat duizenden gebruikers identieke mails ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spammail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer onmiddellijk de officiële ondersteuning ervan. En als u andere privé-informatie hebt verstrekt (bv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de bevoegde autoriteiten.

Ik heb cybercriminelen op afstand toegang gegeven tot mijn computer, wat moet ik doen?

Als u cybercriminelen op afstand toegang hebt gegeven tot uw apparaat - verbreek dan de verbinding met internet. Verwijder daarna het programma voor toegang op afstand dat de criminelen hebben gebruikt (bijv. TeamViewer, UltraViewer, AnyDesk, enz.). Gebruik ten slotte een antivirusprogramma om het systeem te scannen op malware. Mocht een infectie worden ontdekt - gebruik de anti-virus om de kwaadaardige software onmiddellijk te verwijderen.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen/lezen van een e-mail start geen download/installatie van malware. Systemen worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bestanden of links in spammail worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand uit een spammail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - hoogstwaarschijnlijk wel - is uw apparaat geïnfecteerd. En als het een document was (.doc, .xls, .pdf, enz.) - hebt u mogelijk voorkomen dat een infectie werd veroorzaakt. Deze formaten kunnen extra handelingen vereisen (bijv. het inschakelen van macro-opdrachten) - om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties verwijderen. Het moet echter worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Thank You For Shopping With Apple spam e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Thank You For Shopping With Apple" spam e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.