FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse "Apple Factuur" e-mails en sms-berichten

Ook bekend als: "Apple Invoice" spam e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Apple Invoice"?

Na inspectie van de "Apple Invoice" e-mail hebben we vastgesteld dat het om spammail gaat. Deze scammails worden gepresenteerd als facturen voor Apple-producten die de ontvangers zogenaamd hebben gekocht. Daarnaast is het vermeldenswaard dat we spam-sms'jes hebben ontdekt die worden gebruikt om deze "Apple Factuur"-scam te promoten.

Het moet worden benadrukt dat deze e-mails en sms-berichten nep zijn en op geen enkele manier verbonden zijn met het echte Apple Inc.

Apple Invoice email spam campaigne

"Apple Invoice" scam overzicht

De "Apple Invoice" spam e-mail die we onderzochten - bedankt de ontvanger voor het winkelen bij Apple. De frauduleuze factuur vermeldt de aankoop als "Apple Earbuds 2 pro" voor 249,99 USD. Deze niet-bestaande bestelling zou met succes zijn betaald en zal binnen twee dagen worden geleverd. Als de aankoop is gedaan zonder toestemming van de ontvanger of als deze vragen heeft, wordt in de e-mail de instructie gegeven het vermelde telefoonnummer te bellen.

Deze scam, die zowel via e-mail als SMS wordt gepromoot, heeft tot doel slachtoffers ertoe te verleiden een valse hulplijn te bellen. Het werkt waarschijnlijk als een terugbetalingsfraude. De oplichters die dit model gebruiken, proberen op afstand toegang te krijgen tot de apparaten van de gebruikers.

Nadat ze verbinding hebben gemaakt met de computer van het slachtoffer met behulp van software voor toegang op afstand (bv. TeamViewer, UltraViewer, AnyDesk, enz.), vragen de cybercriminelen hen in te loggen op hun online bankrekeningen. Daarna gebruiken de oplichters meestal de functionaliteit van het programma voor toegang op afstand om het scherm van het slachtoffer te verduisteren.

Vervolgens wordt de gebruiker gevraagd het terugbetalingsbedrag in te voeren (bv. 249,99 USD). De criminelen beweren dat er een fout is gemaakt en een aanzienlijk groter bedrag is overgemaakt. Dit bedrog wordt gepleegd terwijl het scherm verduisterd is, en de oplichters verplaatsen geld tussen de rekeningen van het slachtoffer (bv. van sparen naar betalen) of door de HTML-code van de website te bewerken.

Wanneer het scherm weer zichtbaar wordt, wordt de gebruiker dus geconfronteerd met een heel ander bedrag op zijn rekening. In werkelijkheid heeft geen van beide door de oplichters gebruikte technieken invloed op de bankrekening. Als de scam is uitgevoerd door de HTML van de site te bewerken - dan is alleen het uiterlijk van de webpagina veranderd en heeft het absoluut geen invloed op de bankrekening; vandaar dat wanneer de pagina wordt vernieuwd, de herladen weergave de werkelijkheid weergeeft.

Wanneer de cybercriminelen het slachtoffer ervan overtuigen dat zij te veel geld hebben ontvangen, smeken zij om teruggave van het "overschot" - anders zal de "Apple support"/"deskundige technicus"/etc. (oplichter) zijn baan verliezen.

Het niet-bestaande geld moet worden teruggestuurd via moeilijk te traceren technieken, bv. verstopt in onschuldig ogende pakjes en verzonden of betaald in cryptocurrencies, voorafbetaalde vouchers, cadeaukaarten, enz. Deze "betaalmethoden" worden gekozen omdat het onwaarschijnlijk is dat de criminelen erdoor kunnen worden opgespoord, en er praktisch geen kans is dat de slachtoffers hun geld terugkrijgen.

Er moet worden benadrukt dat gebruikers die het slachtoffer worden van een terugbetalingszwendel, hun eigen geld verliezen omdat het hele terugbetalingsproces nep was.

Het is relevant te vermelden dat spam zoals "Apple Invoice" ook als phishing-zwendel kan werken. Het doel van deze zwendel is om slachtoffers te verleiden tot het verstrekken van privégegevens, zoals persoonlijk identificeerbare gegevens, inloggegevens voor accounts (gebruikersnamen/wachtwoorden) of financiële informatie (bankrekeninggegevens, creditcardnummers, enz.).

Cybercriminelen kunnen deze gegevens stelen door slachtoffers te vragen ze telefonisch door te geven, ze in te voeren in bestanden of websites, of de informatie wordt stiekem verkregen via malware.

Kortom, door te vertrouwen op oplichting zoals "Apple Invoice" - kunnen gebruikers te maken krijgen met systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u cybercriminelen op afstand toegang hebt gegeven tot uw apparaat, moet u het loskoppelen van het internet en vervolgens de door hen gebruikte software voor toegang op afstand verwijderen. Gebruik daarna een antivirusprogramma om een volledige systeemscan uit te voeren en alle gedetecteerde bedreigingen te verwijderen.

En als u gevoelige informatie zoals inloggegevens hebt vrijgegeven - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en informeer onmiddellijk de officiële ondersteuning ervan. Of, als de blootgestelde gegevens van een andere persoonlijke aard waren (bv. identiteitskaartgegevens, kredietkaartnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de bevoegde autoriteiten.

Overzicht bedreiging:
Naam "Apple Invoice" spam e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De ontvanger heeft met succes een Apple product gekocht.
Vermomming Apple Inc.
Scammer telefoonnummers +1-888-230-7230; (408) 724-4808 (spam SMS)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Soortgelijke voorbeelden van spamcampagnes

Wij hebben duizenden spam e-mails geanalyseerd; "Windows Defender e-mail scam", "PayPal - Your Order Is Already Processed", en "Your Order Is Processed" zijn slechts een paar voorbeelden van die gebruikt worden voor oplichting met terugbetaling.

Deze e-mails kunnen allerlei vermommingen dragen, bv. kennisgevingen/berichten/facturen van legitieme bedrijven, dienstverleners, organisaties, autoriteiten of andere entiteiten. Naast diverse vormen van oplichting wordt deze post gebruikt om malware te verspreiden (bv. trojans, ransomware, cryptominers, enz.).

Omdat spammail zo wijdverbreid is, raden wij u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, SMS'jes, PM's/DM's en andere berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammail kan schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden kunnen archieven zijn (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.

Wanneer een virulent bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren bijvoorbeeld apparaten door kwaadaardige macrocommando's uit te voeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u aan waakzaam te zijn met inkomende e-mails, SMS'jes, PM's/DM's en andere berichten. De bijlagen en links in verdachte/onrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn en systeeminfecties kunnen veroorzaken. Het is essentieel om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, aangezien deze de modus "Beschermde weergave" hebben die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Malware wordt echter niet alleen via spammail verspreid. Daarom adviseren wij ook altijd te downloaden van officiële en betrouwbare bronnen. Een andere aanbeveling is om programma's te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Het is net zo belangrijk om voorzichtig te zijn bij het browsen, aangezien valse en schadelijke inhoud meestal legitiem en ongevaarlijk lijkt.

Het is van het grootste belang om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Met beveiligingssoftware moet u regelmatig systeemscans uitvoeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Apple Invoice" spam e-mail:

INVOICE
# 16472900023


APPLE INC. : ##00032879-ADJP-03
All Rights Reserved 2022 Payment Method: Apple Pay


Toll Free Number: Seller PO Number: #0001-789345-2231
+1-888-230-7230 Apple Inc. Balance Due: $249.99


Thank You For Shopping With Apple Quantity Rate Amount


Apple Earbuds 2 pro 1 $249.99 $249.99
Apple Toll-free customer care +1-888-230-7230 1 $0.00 $0.00
0 $0.00 $0.00


Subtotal: $249.99
Tax (0%): $0.00
Total: $249.99


Dear Customer::
Thank You foor choosing Apple.
Your order will be delivered with in 2 days.
we have successfully received your payment and it will reflect on your Apple Pay statement after delivery of your product.


Apple Customer Care::
If you have any question related to your purchase or if you did not made this purchase Kindly reach us immediately at +1-888-230-7230

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Cybercriminelen verspreiden spamberichten in grote hoeveelheden in de hoop dat ten minste een deel van de ontvangers in hun zwendel trapt. Deze e-mail is niet persoonlijk.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spammail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt - verander onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk getroffen accounts en informeer de officiële ondersteuning ervan. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de betreffende autoriteiten.

Ik heb cybercriminelen op afstand toegang gegeven tot mijn computer, wat moet ik doen?

Als u cybercriminelen op afstand toegang heeft gegeven tot uw apparaat - moet u het eerst loskoppelen van het internet. Zodra de verbinding is verbroken, verwijdert u het programma voor toegang op afstand dat de cybercriminelen hebben gebruikt (bijv. TeamViewer, UltraViewer, AnyDesk, enz.). Voer ten slotte een volledige systeemscan uit en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het openen van een spam e-mail zal uw apparaat niet infecteren. Malware download/installatie ketens worden gestart wanneer de bijlagen of links in spam mail worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand in een spammail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - waarschijnlijk wel. Als het echter een document (.doc, .pdf, .xls, enz.) was, had u kunnen voorkomen dat uw apparaat werd geïnfecteerd. Deze indelingen vereisen mogelijk extra gebruikersinteractie (bijv. het inschakelen van macroopdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien geavanceerde kwaadaardige software zich vaak diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Apple Invoice spam e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Apple Invoice" spam e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.