FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse e-mails voor contractverlenging van Windows Defender

Ook bekend als: "Windows Defender" spam e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat is "Windows Defender e-mail scam"?

"Windows Defender e-mail scam" verwijst naar spam e-mails vermomd als berichten met betrekking tot een contractverlenging voor "Windows Defender". Er moet worden benadrukt dat deze e-mails vals zijn en op geen enkele manier in verband staan met het Microsoft Defender Antivirus (voorheen Windows Defender genoemd) of de ontwikkelaars ervan - de Microsoft Corporation.

Windows Defender email spam campaign

"Windows Defender" e-mail scam overzicht

De valse "Windows Defender"-e-mail die we hebben onderzocht, informeert de ontvanger dat zijn "Windows Defender"-proefperiode van een jaar is verlopen. Het jaarlijkse onderhoudscontract is verlengd en binnen 24 uur wordt 399,99 USD van de bankrekening van de ontvanger afgeschreven. De spam e-mail instrueert om het opgegeven telefoonnummer te bellen - om de afschrijving te annuleren. Zoals vermeld in de inleiding is deze e-mail frauduleus en niet verbonden met Microsoft.

Het werkt waarschijnlijk als een terugbetalingszwendel, maar omdat de oplichters ervoor hebben gekozen om het Microsoft Defender Antivirus op te nemen - kan het ook de kenmerken hebben van technische ondersteuningszwendel.

Bij oplichting met terugbetaling worden slachtoffers verleid om valse hulplijnen te bellen om betalingen te annuleren of geld terug te krijgen. De cybercriminelen beweren dat ze op afstand toegang moeten krijgen tot het apparaat van de gebruiker om te helpen met de terugbetaling. De oplichters gebruiken hiervoor meestal legitieme software voor toegang op afstand (bv. TeamViewer, UltraViewer, AnyDesk, enz.).

Eenmaal verbonden, wordt het slachtoffer gevraagd in te loggen op hun online bankrekening. De criminelen gebruiken vervolgens de functie van het programma voor toegang op afstand om het scherm van het slachtoffer te verduisteren en hen te vragen het terugbetalingsbedrag in te typen. Ongeacht of het correct is ingetikt, beweren de oplichters dat dit niet het geval is en smeken ze de gebruiker het teveel betaalde bedrag terug te geven.

Deze scam wordt gepleegd door geld van de ene naar de andere rekening van het slachtoffer over te schrijven (bv. van spaarrekening naar betaalrekening) of door de HTML van de website te bewerken om een ander nummer weer te geven - terwijl de gebruiker aan zijn kant een donker scherm ziet. Beide methoden hebben geen invloed op het geld; de laatste verandert alleen de weergave van een webpagina, maar heeft geen enkel effect op de bankrekening.

Wanneer gebruikers ervan overtuigd zijn dat ze veel meer hebben ontvangen dan de valse terugbetaling, vragen de oplichters het geld terug te geven via moeilijk te traceren methoden (bv. cryptocurrency, verborgen in onschuldig ogende pakjes en verzonden, cadeaubonnen, voorafbetaalde vouchers, enz.) Aangezien de terugbetaling/transactie om te beginnen nep was, sturen de slachtoffers - door in te stemmen met de teruggave van het "teveel" - hun eigen geld naar de cybercriminelen.

Omdat deze spam-e-mails vermomd zijn als berichten van Microsoft, is het waarschijnlijk dat de oplichters, nadat ze verbinding hebben gemaakt met het apparaat van het slachtoffer, ook proberen de technische ondersteuning op te lichten. Bij deze zwendel doen de criminelen zich voor als "deskundige/gecertificeerde" "technici" of "ondersteuning" en voeren ze valse systeemscans en diagnoses uit, die niet-bestaande systeeminfecties, "aangesloten hackers", enz. opsporen.

De oplichters kunnen allerlei schade aanrichten terwijl ze verbonden zijn met het apparaat van een slachtoffer, bijvoorbeeld echte beveiligingsprogramma's verwijderen, valse antivirussen installeren (die moeten worden gekocht), gevoelige gegevens extraheren of het systeem infecteren met echte malware (bv. trojans, ransomware, enz.).

De cybercriminelen beweren dat het apparaat in gevaar is en bieden daarom nepdiensten en -producten aan om de problemen op te lossen. De "diensten" van tech support scammers zijn exorbitant duur, en succesvol opgelichte slachtoffers zijn vaak herhaaldelijk het doelwit.

Phishing-zwendel is vaak een onderdeel van dergelijke zwendelpraktijken. Cybercriminelen proberen zeer gevoelige gegevens te verkrijgen, zoals inloggegevens (van online bankieren, geld overmaken, e-commerce, e-mail, sociale netwerken en andere accounts), persoonlijk identificeerbare gegevens (namen, adressen, beroepen, enz.) en financiële gegevens (bankrekeninggegevens, creditcardnummers, enz.).

Oplichters kunnen slachtoffers ertoe overhalen de informatie telefonisch door te geven, ze in te typen terwijl ze zogenaamd "onzichtbaar" zijn, ze te verstrekken aan phishing-websites of -bestanden, of ze kunnen de gegevens verkrijgen door het gebruik van malware.

Kortom, door een spam e-mail zoals deze "Windows Defender" e-mail te vertrouwen, kunnen gebruikers te maken krijgen met systeeminfecties, gegevensverlies, hardwareschade, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Als u criminelen op afstand toegang hebt gegeven tot uw apparaat, moet u het loskoppelen van het internet. Daarna verwijdert u het programma voor toegang op afstand dat de oplichters hebben gebruikt (omdat ze mogelijk uw toestemming niet nodig hebben om opnieuw verbinding te maken). En ten slotte voert u een volledige systeemscan uit met een gerenommeerd antivirusprogramma en verwijdert u daarmee alle gedetecteerde bedreigingen.

Als u denkt dat uw accountgegevens zijn blootgesteld - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk getroffen accounts en informeer de officiële ondersteuning ervan. En als de gegevens die gevaar lopen van een andere persoonlijke aard zijn (bijv. identiteitskaartgegevens, paspoortscans, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten.

Overzicht bedreiging:
Naam "Windows Defender" spam e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Windows Defender jaarcontract is geschrapt.
Vermomming Windows Defender / Microsoft
Scammer telefoonnummer +1 (877) 796-5828
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van soortgelijke spam-campagnes

We hebben duizenden spam e-mails geanalyseerd; "Windows Defender Advanced Threat Protection", "PayPal - Your Order Is Already Processed", en "Norton Order Confirmation" zijn slechts enkele voorbeelden van die vergelijkbaar zijn met deze "Windows Defender" campagne.

Deze e-mails kunnen variëren in tekst en vermomming; ze kunnen worden gepresenteerd als berichten van verschillende legitieme bedrijven, dienstverleners, organisaties, instellingen, autoriteiten en andere entiteiten. Spammails worden echter niet alleen gebruikt om oplichting te vergemakkelijken, maar ook om malware te verspreiden.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bv. Microsoft Office- en PDF-documenten, archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz.

Wanneer een virusbestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, worden download- en installatieketens van malware in gang gezet. Zo infecteren Microsoft Office-documenten systemen door kwaadaardige macro-opdrachten uit te voeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, SMS'jes, DM's/PM's en andere berichten. De bijlagen en links in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend omdat dat kan leiden tot een systeeminfectie. Het is essentieel om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat deze de modus "Beschermde weergave" hebben die automatische uitvoering van macro-opdrachten voorkomt.

Aangezien malware niet alleen via spammail wordt verspreid, raden wij ook aan alleen te downloaden van officiële en betrouwbare bronnen. Bovendien moet software worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden kwaadaardige programma's kunnen bevatten.

Een andere aanbeveling is om waakzaam te zijn bij het browsen, aangezien frauduleuze en kwaadaardige inhoud er meestal gewoon en ongevaarlijk uitziet.

Het is van het grootste belang een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en bedreigingen en problemen worden verwijderd. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in deze "Windows Defender" spam e-mail:

Windows Defender


Dear User,


Upcoming contract charge:


$399.99


Yes, it's time for another year of safe hand secure computing experience. Your trial for the year has been expired and we are overwhelmed to know that you are happy with our service. Your annual maintenance contract with us is set to renew on 28th of September 2022. $399.99 has been deducted from your account on 28th September 2022. Charge will show up on your account in the next 24 hours.


To cancel your contract call us on +1 (877) 796-5828


Please note: This is from an e-mail address that cannot receive incoming e-mail. If you had same issue, you can contact us. +1 (877) 796-5828


Details Of Charge
Sold by: Windows Corporation
Windows Defender Microsoft

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn niet persoonlijk; duizenden gebruikers ontvangen identieke berichten.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en informeer de officiële ondersteuning ervan. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de bevoegde autoriteiten.

Ik heb cybercriminelen op afstand toegang gegeven tot mijn computer, wat moet ik doen?

Als u oplichters op afstand toegang heeft gegeven tot uw apparaat - verbreek dan de verbinding met het internet. Zodra de verbinding is verbroken, verwijdert u de software voor toegang op afstand die de cybercriminelen hebben gebruikt (bijv. TeamViewer, UltraViewer, AnyDesk, enz.). Gebruik ten slotte een antivirusprogramma om een volledige systeemscan uit te voeren en alle gedetecteerde bedreigingen te verwijderen.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen van een e-mail start geen download/installatie van malware. Deze processen worden geactiveerd wanneer de bijlagen of links in spammails worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand in een spammail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, etc.) - hoogstwaarschijnlijk wel - is uw systeem geïnfecteerd. Als het echter een document was (.pdf, .xls, .doc, enz.), hebt u mogelijk een infectie voorkomen omdat deze indelingen extra handelingen kunnen vereisen (bijv. het inschakelen van macro-opdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties verwijderen. Het is echter van cruciaal belang om een volledige systeemscan uit te voeren - aangezien hoogwaardige kwaadaardige programma's zich vaak diep in systemen verstoppen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Windows Defender spam e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Windows Defender" spam e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.