FacebookTwitterLinkedIn

Lorenz (.Lorenz.sz40) ransomware virus - verwijderings- en decoderingsopties

Ook bekend als: Lorenz virus
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Lorenz ransomware?

Lorenz is een nieuwe variant van de Sz40-ransomware. Het is ontworpen om gegevens te versleutelen en losgeld te eisen voor de ontsleuteling. Met andere woorden, Lorenz maakt de getroffen bestanden ontoegankelijk en vraagt ​​de slachtoffers om te betalen - om de toegang tot hun gegevens te herstellen.

Tijdens het coderingsproces worden bestanden toegevoegd met de extensie ".Lorenz.sz40". Een bestand met de oorspronkelijke titel "1.jpg" zou bijvoorbeeld verschijnen als "1.jpg.Lorenz.sz40", "2.jpg" als "2.jpg.Lorenz.sz40", enzovoort.

Nadat het coderingsproces is voltooid, wordt er een bericht om losgeld te eisen met de bestandsnaam "HELP_SECURITY_EVENT.html" gemaakt.

Op het moment van onderzoek had de Lorenz-ransomware een bug (fout), die bepaalde bestanden zou beschadigen. Deze corruptie is opgetreden doordat een deel van het gecodeerde bestand is verwijderd. Daarom is volledig herstel van deze bestanden niet mogelijk, zelfs niet als de cybercriminelen erbij betrokken zijn.

Er is echter een gratis decoderingstool die met Lorenz versleutelde (maar niet-beschadigde) bestanden kan herstellen. Deze decryptor ondersteunt Microsoft Office- en PDF-documenten, evenals enkele afbeeldings- en videobestanden. De decoderingssoftware is ontwikkeld door Tesorion; het kan gratis worden gedownload via het NoMoreRansom-initiatief.

Screenshot van bestanden versleuteld door Lorenz ransomware:Bestanden versleuteld door Lorenz ransomware (extensie .Lorenz.sz40)

Lorenz losgeld bericht overzicht

Het bericht waarin losgeld wordt gevraagd ("HELP_SECURITY_EVENT.html") informeert de slachtoffers dat hun bestanden zijn gestolen (gedownload) en versleuteld. Volgens de notitie is de enige methode om de vergrendelde gegevens te herstellen het voldoen aan de eisen van de cybercriminelen.

Om verdere instructies te krijgen, worden de slachtoffers geïnstrueerd om de webpagina van Lorenz te bezoeken, die alleen toegankelijk is via de Tor-browser. Op de site kunnen ze de decodering testen door enkele van de gecodeerde bestanden te uploaden.

Als slachtoffers niet binnen de onbepaalde tijd aan de eisen van de criminelen voldoen, wordt de inhoud die van hun apparaten is gehaald, op internet gepubliceerd. Het bericht bevat het adres van de door Lorenz gebruikte datalekkende website.

De notitie wordt afgesloten met waarschuwingen. Slachtoffers worden gewaarschuwd dat het wijzigen van de versleutelde bestanden, pogingen om ze te ontsleutelen met tools van derden en/of het gebruik van antivirussoftware, kan leiden tot permanent gegevensverlies.

Lorenz ransomware in detail

Hoewel er een decoderingstool is die door Lorenz getroffen bestanden kan herstellen, is dat niet het geval bij de meeste ransomware-infecties. Doorgaans is decodering onmogelijk zonder tussenkomst van de cybercriminelen. Het kan zijn dat een programma van het ransomware-type ernstige gebreken vertoont en/of nog in ontwikkeling is.

Hoe dan ook, slachtoffers zouden nooit aan de losgeldeisen moeten voldoen, aangezien ze ondanks betaling vaak niet de beloofde decoderingstools/software ontvangen. Daarom blijven de gegevens van de slachtoffers versleuteld (in wezen nutteloos) en lijden ze financiële schade.

Om verdere versleuteling door ransomware te voorkomen, moet deze van het besturingssysteem worden verwijderd. Verwijdering zal echter niet de reeds gecompromitteerde bestanden herstellen.

Dus als er geen decryptietools van derden beschikbaar zijn, is de enige oplossing het herstellen van de gegevens vanaf een back-up. Op voorwaarde dat er vóór de infectie een back-up is gemaakt en op een andere locatie is opgeslagen.

Overeenkomsten met andere infecties

F1, Hive, Poliex en Leex zijn enkele voorbeelden van kwaadaardige programma's binnen de categorie ransomware. Malware van dit type werkt door gegevens te versleutelen en/of het scherm van het apparaat te vergrendelen - om betaling te eisen voor de ontsleuteling/toegangsherstel.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen ransomware: de cryptografische algoritmen die het gebruikt (symmetrisch of asymmetrisch) en de grootte van het losgeld.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om back-ups op externe servers en/of niet-aangesloten opslagapparaten op te slaan - om permanent gegevensverlies te voorkomen. Bovendien is het het beste om reservekopieën op meerdere afzonderlijke locaties op te slaan.

Hoe infecteerde ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware worden verspreid met behulp van een breed scala aan methoden en tactieken. Schadelijke software is meestal vermomd als of gebundeld (samengepakt) met gewone programma's/media.

Onbetrouwbare downloadkanalen, bijv. niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden (freeware), P2P-deelnetwerken (Torrent-clients, eMule, Gnutella, enz.) en andere externe bronnen - worden vaak gebruikt om kwaadaardige programma's te verspreiden.

Illegale activeringstools ("kraken") en nep-updates zijn uitstekende voorbeelden van malware-verspreidende inhoud. "Cracks" kunnen systemen infecteren in plaats van gelicentieerde producten te activeren. Frauduleuze updaters veroorzaken infecties door zwakheden van verouderde software uit te buiten en/of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates.

Malware wordt ook verspreid via spamcampagnes - grootschalige operaties waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. Deze mails worden weergegeven als "officieel", "urgent", "belangrijk", "prioriteit" en dergelijke.

Scam-e-mails kunnen downloadlinks naar schadelijke inhoud bevatten en/of besmettelijke bestanden bevatten. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijvoorbeeld archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enzovoort. Wanneer de bestanden worden geopend, wordt de infectieketen gestart.

Overzicht bedreiging:
Naam Lorenz virus
Type bedreiging Ransomware, Crypto Virus, Files locker
Gecodeerde bestanden extensie .Lorenz.sz40
Losgeld eisende bericht HELP_SECURITY_EVENT.html
Gratis decryptietool beschikbaar? Ja; Tesorion ontwikkelde een gratis decoderingstool voor Lorenz ransomware
Contactgegevens cybercriminelen Website op Tor-netwerk
Detectienamen Avast (Win32:Dh-A [Heur]), BitDefender (Trojan.GenericKD.46337031), ESET-NOD32 (Win32/Filecoder.OHE), Kaspersky (HEUR:Trojan-Ransom.Win32.Gen.gen), Microsoft (Trojan:Win32/CryptInject!MSR), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden opgeslagen op uw computer niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Een bericht om losgeld te eisen wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen eisen betaling van losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mail bijlagen (macro's), torrent websites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden worden versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Aanvullende wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen ransomware-infecties?

Er wordt geadviseerd om alleen downloads uit te voeren van officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moeten alle softwareproducten worden geactiveerd en bijgewerkt met tools/functies van legitieme ontwikkelaars.

Om besmetting van het systeem via spammail te voorkomen, wordt aanbevolen voorzichtig te zijn met inkomende e-mails. Verdachte en irrelevante e-mailberichten mogen niet worden geopend, zeker niet als er links of bijlagen in staan.

Het is van het grootste belang een betrouwbaar anti-virus/anti-spyware pakket te installeren en up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde/potentiële bedreigingen en problemen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Lorenz, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Screenshot van Lorenz ransomware's bericht ("HELP_SECURITY_EVENT.html"):

Lorenz ransomware bericht waarin om losgeld wordt gevraagd (HELP_SECURITY_EVENT.html)

Tekst in Lorenz' bericht:

---===Lorenz. Welcome. Again. ===---


[+] Whats Happen? [+]

 

Your files are downloaded, encrypted, and currently unavailable. You can check it.
By the way, everything is possible to recover (restore), but you need to follow our instructions. Otherwise, you can't return your data (NEVER).

 

[+] What guarantees? [+]

 

It's just a business. We absolutely do not care about you and your deals, except getting benefits. If we do not do our work and liabilities - nobody will not cooperate with us. Its not in our interests.To check the ability of returning files, You should go to our website. There you can decrypt some file's for free. That is our guarantee. If you will not cooperate with our service - for us, it's does not matter. After deadline we'll publish all the contents of your company to site and we'll send all information to your client's and mass media. You will lose your time, data and reputation.Unfortunately many people if they see their personal info into web, will go to court. And for you it will be cost much expensive.

 

[+] How to get access on website? [+]

 

Using a TOR browser!

 

a) Download and install TOR browser from this site: hxxps://torproject.org/
b) Open our website: hxxp://6ch5sszxxlypo6tybukxmqeavslnfhcoe77io3kdykhowj4kqufga7yd.onion
c) Check our website with leaks: hxxp://lorenzmlwpzgxq736jzseuterytjueszsvznuibanxomlpkyxk6ksoyd.onion

 

When you open our website, put the following data in the input form:
Company Key:

-

----------------------------------------------

 

!!! DANGER !!!
DONT try to change files by yourself, DONT use any third party software for restoring your data or antivirus solutions - its may entail damage of the private key and, as result, The Loss all data.!!!
ONE MORE TIME: Its in your interests to get your files back. From our side, we (the best specialists) make everything for restoring, but please should not interfere.!!!

Weergave van Lorenz' bericht (GIF):
Lorenz ransomware notitie uiterlijk GIF (HELP_SECURITY_EVENT.html)

Screenshot van Lorenz's bureaubladachtergrond:

Lorenz ransomware wallpaper

Screenshot van Lorenz' datalekkende website:
Lorenz ransomware datalekkende site

Screenshot van de decryptor ontwikkeld door Tesorion (GIF):

Decoderingstool voor Lorenz ransomware (GIF)

Update 11 januari 2022: Het is bekend dat cybercriminelen achter de Lorenz ransomware een langlopend kwaadaardig script hadden gebruikt dat de webserver compromitteert om gebruikers aan te vallen. Ze maakten gebruik van een kritieke kwetsbaarheid (CVE-2022-29499) in de Mitel-telefonie-infrastructuur van het slachtoffer.

Ze waren in staat om de bovengenoemde kwetsbaarheid te misbruiken en een achterdeur te planten voordat een update werd uitgebracht die het probleem oploste. Het is mogelijk dat cybercriminelen nog steeds terugkeren naar oude backdoors en deze gebruiken om Lorenz ransomware-aanvallen uit te voeren.

Lorenz ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe is mijn computer gehackt en hoe hebben de hackers mijn bestanden versleuteld?

Ransomware uitvoerbare bestanden worden meestal uitgevoerd (geopend) door de slachtoffers zelf, omdat ze meestal vermomd zijn als of gebundeld met gewone inhoud. Malware (inclusief ransomware) wordt voornamelijk verspreid met behulp van phishing en social engineering-technieken. De meest voorkomende distributiemethoden zijn: drive-by downloads, spam mail, online scams, freeware en download webpagina's van derden, Peer-to-Peer sharing netwerken, illegale software activatie tools ("cracks"), valse updates, enzovoort.

Hoe open ik ".Lorenz.sz40" bestanden?

Ransomware-gecodeerde bestanden kunnen alleen worden geopend/gebruikt nadat ze zijn gedecodeerd.

Waar moet ik zoeken naar gratis decoderingstools voor Lorenz ransomware?

Tesorion heeft een gratis decoderingstool voor Lorenz uitgebracht (meer informatie hierboven).

Zal Combo Cleaner me helpen om Lorenz ransomware te verwijderen?

Ja, Combo Cleaner kan apparaten scannen en actieve ransomware infecties verwijderen. Het is opmerkelijk dat terwijl het gebruik van een anti-virus de eerste stap is in ransomware herstel - beveiligingssoftware niet in staat is om versleutelde bestanden te herstellen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Lorenz virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Lorenz virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.