FacebookTwitterLinkedIn

Hoe XMR Miner uit het besturingssysteem te verwijderen

Ook bekend als: XMR Miner malware
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

Wat is XMR Miner?

XMR Miner is een malafide toepassing die is ontworpen om systeembronnen te misbruiken om Monero cryptocurrency te minen. Ontwikkelaars verspreiden deze app via verschillende kwaadaardige websites (RIG Exploit Kit). Daarom infiltreert XMR Miner vaak systemen zonder toestemming van gebruikers.

Onderzoek toont aan dat veel gebruikers deze sites onbedoeld bezoeken - ze worden omgeleid door ongewenste programma's en opdringerige advertenties die door andere malafide sites worden geleverd. Naast het veroorzaken van omleidingen, is het waarschijnlijk dat cybercriminelen gevoelige informatie verzamelen en opdringerige advertenties leveren.

XMR Miner scam

Meer over cryptocurrency mining en XMR Miner

De afgelopen jaren zijn zeer succesvol geweest voor bezitters van cryptocurrency - de prijzen zijn enorm gestegen. Dit heeft de aandacht getrokken van cybercriminelen. Het minen van cryptocurrencies is nogal ingewikkeld. Cryptomining is in wezen een proces waarbij computers verschillende wiskundige vergelijkingen oplossen.

Voor elke opgeloste vergelijking wordt een fractie van een munt (in dit geval Monero) als beloning gegeven. Hoe krachtiger de hardware die u hebt, hoe meer inkomsten u genereert (het gebruik van low-end hardware is niet haalbaar - de elektriciteitsrekeningen zijn hoger dan de ontvangen inkomsten). Daarom is het miningproces zeer duur.

Om dit probleem te omzeilen, begonnen cybercriminelen schadelijke toepassingen uit te brengen, zoals XMR Miner. Deze virussen infiltreren stiekem in gewone computers en gebruiken de hardware om cryptocurrency te minen. Dit gebeurt zonder toestemming en gebruikers krijgen er niets voor terug. Bovendien kan de aanwezigheid van deze malware een aantal problemen veroorzaken.

Ten eerste gebruikt het veel hardware- en softwarebronnen, waardoor het systeem onbruikbaar en onstabiel wordt. De reactietijd daalt aanzienlijk en computers zullen waarschijnlijk bevriezen/heropstarten.

Dit kan leiden tot permanent gegevensverlies (niet-opgeslagen documenten, enz.) Bovendien genereert hardware die op volle capaciteit draait overmatige hitte, en onder bepaalde omstandigheden (slechte koelsystemen, hoge kamertemperaturen, enz.) kan het delven van cryptocurrency computeronderdelen beschadigen - ze raken gewoon oververhit. Daarom moet malware zoals XMR Miner onmiddellijk worden verwijderd.

Meer over malafide apps

Zoals hierboven vermeld, leveren mogelijk ongewenste programma's opdringerige advertenties, waaronder coupons, banners, pop-ups, enz. Deze advertenties worden weergegeven met behulp van tools die het plaatsen van grafische inhoud van derden op elke site mogelijk maken. Daarom verbergen ze vaak onderliggende inhoud, waardoor de browse-ervaring aanzienlijk vermindert.

Bovendien kunnen opdringerige advertenties leiden naar kwaadaardige websites en zelfs scripts uitvoeren die stiekem malware downloaden en installeren. Zelfs een enkele klik kan leiden tot computerinfecties met een hoog risico, zoals XMR Miner. PUPs zijn ook berucht voor het bijhouden van gegevens. De meeste registreren informatie zoals toetsaanslagen, bezochte website-URL's, bekeken pagina's, zoekopdrachten, enzovoort.

Deze informatie bevat vaak persoonlijke gegevens die de ontwikkelaars delen met derden. Deze mensen (mogelijk cybercriminelen) misbruiken privégegevens om inkomsten te genereren. Daarom kan het bijhouden van gegevens leiden tot ernstige privacyproblemen of zelfs identiteitsdiefstal. Wij raden u ten zeerste aan om alle potentieel ongewenste programma's onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam XMR Miner malware
Type bedreiging Crypto-minin malware
Detectienamen (browser_assistant.exe) SecureAge (Malicious), Trellix (Generic.mg.a9e09703d13de2fd), volledige lijst (VirusTotal)
Malafide procesnaam C213.tmp (de naam kan variëren)
Symptomen Aanzienlijke afname van de computerprestaties, onverwachte systeemcrashes, hogere elektriciteitsrekeningen.
Verspreidingsmethodes Valse MSI Afterburner-sites, RIG Exploit Kit, schadelijke websites, SmokeLoader
Schade Hogere elektriciteitsrekeningen, verlies van niet-opgeslagen gegevens.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van cryptomining-malware

Er zijn veel virussen die overeenkomsten vertonen met XMR Miner. Bijvoorbeeld COINMINER, IdleBuddy, JSMiner-C, enz. Hoewel ze zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen, hebben ze allemaal hetzelfde gedrag - ze gebruiken de computers van slachtoffers om stiekem cryptocurrencies te minen. Mogelijk ongewenste programma's lijken allemaal erg op elkaar.

Door verschillende "nuttige functies" aan te bieden, proberen deze programma's de indruk van legitimiteit te wekken, maar hun enige doel is het genereren van inkomsten voor de ontwikkelaars. In plaats van de beloofde functionaliteit mogelijk te maken, veroorzaken PUP's ongewenste omleidingen, verzamelen ze gevoelige informatie en leveren ze opdringerige advertenties.

Hoe is XMR Miner op mijn computer geïnstalleerd?

Zoals hierboven vermeld, infiltreert XMR Miner systemen zonder toestemming, aangezien ontwikkelaars deze malware verspreiden met behulp van RIG Exploit Kit (RIG EK). Zodra een kwaadaardige website wordt geopend, begint een kettinginfectie. Deze sites bevatten een iframe, dat een omleiding naar een andere site veroorzaakt. Uiteindelijk wordt RIG EK uitgevoerd.

Deze laadt vervolgens een zogenaamde "payloader", Smoke Loader genaamd, die XMR Miner-malware downloadt/ installeert op de computer van het slachtoffer. De belangrijkste redenen voor dit soort computerinfecties zijn gebrekkige kennis en onzorgvuldig gedrag.

Het is ook bekend dat cybercriminelen valse Fake MSI Afterburner-sites gebruiken om gebruikers te verleiden tot het downloaden van cryptomining-malware (waaronder XMR Miner).

Hoe de installatie van ongewenste toepassingen vermijden?

Om deze situatie te voorkomen, moet u zeer voorzichtig zijn wanneer u op internet surft en software downloadt/ installeert. Zorg ervoor dat u alleen legitieme websites bezoekt. Illegale sites gebruiken vaak URL's die vervormde tekst bevatten (bijv. "ngay23ne.cf") - een aanwijzing dat de site potentieel kwaadaardig is.

Bovendien lijken opdringerige advertenties meestal legitiem, maar zodra erop wordt geklikt, worden ze omgeleid naar dubieuze websites (meestal pornografie, gokken, adult dating, enquêtes en dergelijke). Zoals hierboven vermeld, worden deze advertenties vaak geleverd door adware-type software. Daarom, als u verdachte omleidingen ervaart, verwijder onmiddellijk alle dubieuze toepassingen en browser plug-ins.

Selecteer bovendien "Aangepaste/geavanceerde" instellingen en analyseer elke stap van de download-/installatieprocessen nauwkeurig. Opt-out van alle extra meegeleverde programma's en weiger aanbiedingen om ze te downloaden/installeren. Wij raden u sterk aan het gebruik van download-/installatiehulpmiddelen van derden te vermijden, omdat ontwikkelaars er vaak geld mee verdienen door malafide apps te promoten.

Software mag alleen worden gedownload van officiële bronnen, via directe downloadlinks. Het is ook van het grootste belang dat een betrouwbaar anti-virus/anti-spyware pakket is geïnstalleerd en actief is. E-mails met links of bestanden moeten zorgvuldig worden onderzocht - ze kunnen worden gebruikt om malware te leveren.

Voorbeeld van XMR Miner proces in het systeem Taakbeheer:

XMR Miner in het systeem Taakbeheer

CPU gebruik tijdens het cryptomining proces:

CPU gebruik tijdens het cryptomining proces

Update 23 november 2022 - Cybercriminelen hebben valse MSI Afterburner-websites gebruikt om gebruikers te verleiden tot het downloaden van crypto mining malware. Deze pagina's hosten legitieme MSI Afterburner-installers die een cryptocurrency miner bevatten. Het is bekend dat Trojan installers die worden gebruikt om XMR Miner te verspreiden ook RedLine stealer bevatten.

Screenshot van een nep MSI Afterburner site ontworpen om crypto-mining malware te downloaden:

xmr miner update 2022-11-23 promoter

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Verwijdering van mogelijk ongewenste programma's:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

XMR Miner adware uninstall via Control Panel

Zoek in het venster met verwijderingsprogramma's naar verdachte/recent geïnstalleerde toepassingen, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Nadat u het mogelijk ongewenste programma hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware-infecties. Om uw computer te scannen, gebruikt u aanbevolen malwareverwijderingssoftware.

Verwijder malafide extensies van Internet browsers:

Video die laat zien hoe u mogelijk ongewenste browser add-ons verwijdert:

Internet Explorer logoVerwijder schadelijke add-ons uit Internet Explorer:

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 1

Klik op het "tandwiel" pictogramInternet Explorer options icoon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "Add-ons beheren". Zoek naar recentelijk geïnstalleerde verdachte browserextensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van xmr miner malware dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Verwijder frauduleuze extensies van Google Chrome stap 1

Klik op het menupictogram van Google Chrome Google Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer hulpmiddelen" en klik op "Extensies". Zoek alle recent geïnstalleerde verdachte browser add-ons en verwijder ze.

Verwijder frauduleuze extensies van Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van xmr miner malware, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het menupictogram van Firefoxfirefox menu icoon (in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons". Klik op "Extensies", verwijder in het geopende venster alle onlangs geïnstalleerde verdachte browser plug-ins.

Verwijder frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van xmr miner malware kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de xmr miner malware, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om xmr miner malware van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over xmr miner malware of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12913-xmr-miner-virus

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met XMR Miner malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, deze crypto-mining malware kan worden verwijderd met antivirus software of door het volgen van de stappen in onze verwijdering gids.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Geld- en gegevensverlies, identiteitsdiefstal, verlies van online accounts, bijkomende infecties, trage computerprestaties, enz.

Wat is het doel van XMR Miner malware?

Het gebruikt computerhardware om cryptocurrency te minen. Oplichters gebruiken het om cryptocurrency te minen op kosten van het slachtoffer.

Hoe is XMR Miner malware in mijn computer geïnfiltreerd?

De XMR Miner wordt verspreid via valse MSI Afterburner websites die ontworpen zijn om legitieme installers te downloaden die crypto-mine-malware bevatten. Ook wordt deze miner verspreid met behulp van RIG Exploit Kit die SmokeLoader laadt, die de XMR Miner injecteert. E-mails, onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van software, schadelijke installateurs voor illegale software en soortgelijke kanalen kunnen ook worden gebruikt om malware te verspreiden.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner verwijdert malware van het besturingssysteem. Het kan bijna alle bekende malware detecteren. Wanneer computers zijn geïnfecteerd met high-end malware, moeten ze worden gescand met een volledige scan.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
XMR Miner malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van XMR Miner malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.