FacebookTwitterLinkedIn

White Rabbit (.scrypt) ransomware virus - verwijderings- en decoderingsopties

Ook bekend als: White Rabbit virus
Schadeniveau: Ernstig

Wat is White Rabbit ransomware?

Ontdekt door Michael Gillespie, White Rabbit is een ransomware-type programma ontworpen om gegevens te versleutelen en betaling te eisen voor de ontsleuteling.

Toen dit kwaadaardige programma werd losgelaten op onze testmachine, versleutelde het doelbestanden met een ".scrypt" extensie en voegde deze toe aan het bestand, en creëerde het bijbehorende berichten (met identieke berichten). Ter verduidelijking, een bestand met de initiële naam "1.jpg" werd hernoemd naar "1.jpg.scrypt" en kreeg een losgeld bericht met de naam "1.jpg.scrypt.txt", en zo verder voor alle getroffen bestanden.

De tekst in de losgeld berichten laat ons vermoeden dat White Rabbit ransomware eerder gericht is op bedrijven dan op particuliere gebruikers.

Screenshot van bestanden versleuteld door White Rabbit ransomware:

Bestanden versleuteld door White Rabbit ransomware (.scrypt extensie)

White Rabbit ransomware overzicht

Het bericht met het verzoek om losgeld, dat is opgesteld om overeen te komen met de vergrendelde bestanden, informeert slachtoffers dat hun netwerken zijn gecompromitteerd, de bestanden die erop zijn opgeslagen zijn versleuteld, en gevoelige gegevens - zijn gestolen.

In het bericht staat dat als niet binnen vier dagen aan de eisen van de cybercriminelen wordt voldaan, de gestolen inhoud (bijv. databases, back-ups, juridische documenten, financiële verslagen, gegevens van klanten en werknemers, enz. Bovendien zal de decryptiesleutel (van cruciaal belang voor het terughalen van de gegevens) worden verwijderd.

Het bericht waarschuwt tegen het verwijderen van de losgeld berichten ([original_encrypted_file_filename].scrypt.txt), het wijzigen van de getroffen bestanden of harde schijf, het herstarten/afsluiten van het systeem, het gebruik van decryptie tools van derden, of het inschakelen van de autoriteiten.

Uit onze ervaring met onderzoek naar ransomware infecties, kunnen we concluderen dat decryptie meestal onmogelijk is zonder tussenkomst van de cybercriminelen (met uitzondering van ransomware met ernstige gebreken).

Bovendien ontvangen slachtoffers - ondanks betaling - vaak niet de decryptie tools. We raden ten zeerste af om losgeld eisen in te willigen aangezien gegevens herstel niet gegarandeerd is, en betalen zou criminele activiteiten ondersteunen.

Om te voorkomen dat White Rabbit meer gegevens codeert - moet het worden verwijderd uit het besturingssysteem; echter, zal verwijdering reeds vergrendelde bestanden niet herstellen. De enige oplossing is om ze te herstellen vanaf een back-up (indien beschikbaar). Onze onderzoekers raden aan back-ups te maken en deze op verschillende locaties te bewaren (bijv. losgekoppelde opslagapparaten, externe servers, etc.) - om permanent gegevensverlies te voorkomen.

Ransomware voorbeelden

De manier waarop ransomware-type programma's werken is grotendeels hetzelfde, maar ze hebben twee belangrijke verschillen - de cryptografische algoritmes die ze gebruiken (symmetrisch of asymmetrisch) en de grootte van het losgeld. Cip, Polizia Di Stato, en MTX zijn slechts een paar voorbeelden van de ransomware die we hebben geanalyseerd.

Hoe heeft ransomware mijn computer geïnfecteerd?

Ransomware en andere malware worden verspreid via phishing en social engineering. Hiervoor worden spamcampagnes gebruikt; de e-mails die via deze operaties worden verstuurd, kunnen besmettelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. We hebben gezien dat de volgende formaten worden gebruikt: uitvoerbare bestanden, archieven, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz. Zodra een kwaadaardig bestand wordt geopend - begint het met het downloaden/installeren van malware.

Kwaadaardige software wordt ook verspreid via onbetrouwbare downloadkanalen, bv. onofficiële en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.

Illegale activeringstools ("cracks") en frauduleuze updaters worden ook gebruikt bij de verspreiding. Cracktools kunnen systemen infecteren in plaats van gelicentieerde programma's te activeren. Valse updates veroorzaken infecties door misbruik te maken van verouderde software en/of door malware te installeren.

Overzicht bedreiging:
Naam White Rabbit virus
Type bedreiging Ransomware, Crypto Virus, Files locker
Gecodeerde bestanden extensie .scrypt
Losgeld eisend bericht White Rabbit maakt berichten die overeenkomen met versleutelde bestanden, elk krijgt de volgende naam: [original_encrypted_file_filename].scrypt.txt
Gratis decryptietool beschikbaar? Nee
Contactgegevens cybercriminelen Website op Tor netwerk
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet meer openen, voorheen functionerende bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Een bericht om losgeld te eisen wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen betaling van losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Extra informatie Bij het versleutelen van systemen versleutelt White Rabbit ook verwijderbare apparaten en netwerkschijven. Deze ransomware versleutelt doelbestanden en vermijdt het wijzigen van Windows systeemmappen - waarvan de versleuteling het systeem onbruikbaar zou maken.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden worden versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Er kunnen extra trojans en malware infecties samen met een ransomware infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen ransomware infecties?

Wij adviseren alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's/functies van echte ontwikkelaars, aangezien programma's die van derden worden verkregen vaak schadelijke inhoud bevatten.

De bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend - aangezien ze systeeminfecties kunnen veroorzaken.

We moeten benadrukken dat het installeren en up-to-date houden van een antivirusprogramma essentieel is voor de veiligheid van de computer. Bovendien moet deze software worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen te verwijderen. Als uw computer reeds geïnfecteerd is met White Rabbit, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Screenshot van het bericht dat slachtoffers aanmoedigt om losgeld te betalen om hun getroffen gegevens te ontsleutelen ("[original_encrypted_file_filename].scrypt.txt"):

White Rabbit decryptie instructies GIF ([original_encrypted_file_filename].scrypt.txt)

Tekst binnen dit bericht:

----------------------------------------------


                        HELLO *************


If you are reading this message, means that:
      - your network infrastructures have been compromised,
      - critical data has leaked,
      - files are encrypted
                                                                    
Welcome to the Ransom House
You are locked by
W H I T E    R A B B I T
Knock, Knock. Follow the White Rabbit...

 

(\(\
(-.-)         
(")(")


The best and only thing you can do is to contact us
to settle the matter before any losses occurs.   


----------------------------------------------

 

                                  1. THE FOLLOWING IS STRICTLY FORBIDDEN

 

1.1 DELETION THIS NOTE.       
                            Each note carries the encryption key
                            needed to decrypt the data,
                            don't lose it

 

1.2 EDITING FILES OR HDD.     
                            Renaming, copying or moving any files
                            could DAMAGE the cypher and
                            decryption will be impossible.

 

1.3 USING THIRD-PARTY SOFTWARE.
                            Trying to recover with any software
                            can also break the cipher and
                            file recovery will become a problem.

 

1.4 SHUTDOWN OR RESTART THE PC.
                            Boot and recovery errors can also damage the cipher.
                            Sorry about that, but doing so is entirely at your own risk.

 

1.5 HIRING THE FBI AND OTHERS
                            Cooperating with the FBI|CIA and so on
                            and involving their officers in negotiations
                            will end our communication with you
                            and we will share all the leaked data for free.
                            
----------------------------------------------


                                  2. EXPLANATION OF THE SITUATION

 

2.1 HOW DID THIS HAPPEN

The security of your IT perimeter has been compromised (it's not perfect at all).
We encrypted your workstations and servers to make the fact of the intrusion visible and to prevent you from hiding critical data leaks.
We spent a lot of time for researching and finding out the most important directories of your business, your weak points.
We have already downloaded a huge amount of critical data and analyzed it. Now it's fate is up to you, it will either be deleted or sold, or shared with the media.

 

2.2 VALUABLE DATA WE USUALLY STEAL:
                            - Databases, legal documents, billings, clients personal information, SSN...
                            - Audit reports
                            - Any financial documents (Statements, invoices, accounting, transfers etc.)
                            - work files and corporate correspondence
                            - Any backups

 

2.3 TO DO LIST (best practies)
                            - Contact us as soon as possible
                            - Contact us only in our chat, otherwise you can run into scammers.
                            - Purchase our decryption tool and decrypt your files. There is no other way to do this.
                            - Realize that dealing with us is the shortest way to the success and secrecy.
                            - Give up the idea of using decryption help programs, otherwise you will destroy the system permanently
                            - Avoid any third-party negotiators and recovery groups. They can allow the event to leak.

----------------------------------------------


                                  3. POSSIBLE DECISIONS
3.1 NOT MAKING THE DEAL
                            - After 4 days starting tomorrow your leaked data will be published or sold.
                            - We will also send the data to all interested supervisory organizations and the media.
                            - Decryption key will be deleted permanently and recovery will be impossible.
                            - Losses from the situation will be measured based on your annual budget

 

3.2 MAKING THE WIN-WIN DEAL
                            - You will get the Decryption Tool and the Manual how-to-use.
                            - You will get our guarantee and log of non-recovarable deletion of all your data.
                            - You will get the guarantee of secrecy and deletion of all traces of the deal in internet.
                            - You will get the security report on how to fix your security breaches.
                    
----------------------------------------------

 

                                  4. EVIDENCE OF THE LEAKAGE

4.1 SCREENSHOTS:
                *************
                *************
                *************
                *************
                *************
               
4.2 DB sample:  hxxps://file.io/*************
        hxxps://file.io/*************        
        Password:*************
----------------------------------------------

                                  5. HOW TO CONTACT US

 

5.1 Download and install TOR Browser hxxps://torproject.org
5.2 Open our live-chat website at *************
5.3 To review leaked data at temporarily server get the ftp access in our live chat
5.4 If the TOR Browser is restricted in your area then use VPN services
5.5 All your Data will be published in 4 Days in the case of silence on your side
5.6 Your Decryption keys will be permanently destroyed synchronous 5.5
5.7 Your Data will be published if you will hire third-party negotiators to contact us

----------------------------------------------

                                  6. RESPONSIBILITY

 

6.1 The breaking of critical points of this offer will cause:
                            - deletion of your decryption keys
                            - immediate selling of your data
                            - in the case of non-selling we will publish your data for free
                            - notification of government supervision agencies, your competitors and clients
----------------------------------------------
                                 7. Encryption Key


---BEGIN KEY---
*************
---END KEY---

White Rabbit ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe is mijn computer gehackt en hoe hebben hackers mijn bestanden versleuteld?

Ransomware wordt verspreid via drive-by downloads, spam e-mails, online oplichting, onofficiële en freeware download websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, illegale activeringstools ("cracks"), nep updates, etc. Bovendien worden uitvoerbare bestanden van ransomware meestal door slachtoffers zelf geopend - omdat ze vermomd zijn als of gebundeld met gewone inhoud.

Hoe opent u ".scrypt" bestanden?

Versleutelde (".scrypt") bestanden kunnen niet worden geopend zonder decryptie.

Waar moet ik zoeken naar gratis decryptie tools voor White Rabbit ransomware?

In het geval van een ransomware infectie, raden we aan om de No More Ransom project website te bezoeken (meer informatie hierboven).

Ik kan jullie veel geld betalen, kunnen jullie bestanden voor mij decoderen?

Wij bieden dit soort diensten niet aan. Het is opmerkelijk dat decryptie zelden mogelijk is zonder de betrokkenheid van de cybercriminelen. Daarom zijn derden die betaalde decodering aanbieden waarschijnlijk oplichting of fungeren als tussenpersoon tussen slachtoffers en criminelen.

Zal Combo Cleaner me helpen verwijderen White Rabbit ransomware?

Ja, Combo Cleaner kan apparaten scannen en gedetecteerde ransomware infecties verwijderen. Het moet worden benadrukt dat terwijl het gebruik van anti-virus software de eerste stap is in ransomware herstel - beveiligingsprogramma's zijn niet in staat om bestanden te decoderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
White Rabbit virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van White Rabbit virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.