FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de Datalock ransomware van uw computer?

Ook bekend als: Datalock virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Datalock ransomware

Wat is Datalock ransomware?

Datalock is een ransomware-type programma, ontworpen om gegevens te versleutelen en betaling te eisen voor de ontsleutelingstool. Met andere woorden, deze malware maakt bestanden ontoegankelijk en eist dat er losgeld wordt betaald voor het herstellen van de toegang tot de gegevens. Tijdens het versleutelingsproces worden de getroffen bestanden voorzien van de extensie ".datalock". Bijvoorbeeld, een bestand met de oorspronkelijke naam "1.jpg" zou verschijnen als "1.jpg.datalock", "2.jpg" als "2.jpg.datalock", enz. Zodra dit proces is voltooid, worden berichten om losgeld te eisen - "Recovery_Instructions.html" - geplaatst in de beschadigde mappen. Datalock behoort tot de MedusaLocker ransomware familie.

De tekst in het HTML-bestand ("Recovery_Instructions.html") stelt slachtoffers gerust dat hun gegevens niet zijn beschadigd - de bestanden zijn versleuteld met de cryptografische algoritmen RSA en AES. Volgens het bericht is de enige methode om de gegevens te herstellen het kopen van de ontsleutelingstool en software van de cybercriminelen. Het hernoemen, wijzigen of proberen te ontsleutelen van de bestanden met tools/software van derden zal dus resulteren in permanent gegevensverlies. Het tekstbestand vermeldt niet de grootte van het losgeld, maar er wordt gesteld dat het na 72 uur hoger zal zijn. Slachtoffers worden geïnstrueerd om de communicatie met de criminelen tot stand te brengen via de genoemde website (alleen toegankelijk via de Tor browser), en mocht deze niet beschikbaar zijn - bevat het bericht ook e-mailadressen. Ontsleuteling kan worden getest door de cybercriminelen maximaal drie versleutelde bestanden (die geen belangrijke informatie bevatten) toe te sturen; het terugvinden van deze bestanden zal dienen als bewijs dat ontsleutelen mogelijk is. Slachtoffers worden geïnformeerd dat vertrouwelijke/persoonlijke gegevens uit het systeem zijn gehaald. Indien zij weigeren aan de eisen van de criminelen te voldoen, dreigt het bericht dat de gestolen inhoud openbaar zal worden gemaakt en/of aan concurrenten van het slachtoffer zal worden verkocht.

Bij de meeste ransomware-aanvallen is ontsleuteling onmogelijk zonder tussenkomst van de cybercriminelen. Dit kan wel mogelijk zijn indien het gaat over bepaalde programma's die nog in ontwikkeling zijn en/of aanzienlijke gebreken vertonen. Hoe dan ook, het wordt nadrukkelijk afgeraden om aan de losgeldeisen te voldoen. Ondanks het betalen, ontvangen slachtoffers vaak niet de beloofde ontsleutelingstools. Daardoor blijven hun gegevens versleuteld en ondervinden ze een financieel verlies. Om te voorkomen dat Datalock ransomware verdere versleutelingen uitvoert, moet het worden verwijderd uit het besturingssysteem. Echter, verwijdering zal reeds beschadigde bestanden niet kunnen herstellen. De enige oplossing is het herstellen van de gegevens van een back-up, als er een werd gemaakt vóór de infectie en opgeslagen op een aparte locatie.

Schermafdruk van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd losgeld te betalen om hun beschadigde gegevens te ontsleutelen:Datalock ontsleutel instructies (Herstel_Instructies.html)

Kabayaboo, Delta (AsupQue), XiNo, Root, en Decryptmyfiles zijn enkele voorbeelden van kwaadaardige programma's binnen de ransomware categorie. Dit type malware werkt door gegevens te versleutelen en/of het scherm van het apparaat te vergrendelen - om betaling te eisen voor de ontsleuteling/het herstel van de toegang. Er zijn twee grote verschillen tussen ransomware - de cryptografische algoritmen die het gebruikt (symmetrisch of asymmetrisch) en de grootte van het gevraagde bedrag. Om bestanden te beschermen, wordt het sterk aanbevolen om back-ups te bewaren op externe servers en/of niet-gekoppelde opslagapparaten. In het ideale geval moeten back-ups op verschillende locaties worden opgeslagen.

Hoe heeft ransomware mijn computer geïnfecteerd?

Ransomware en andere malware worden vaak vermomd als of gebundeld met gewone software/media. Kwaadaardige programma's worden vaak verspreid via dubieuze downloadbronnen, bv. onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, P2P-delende netwerken (Torrent-clients, Gnutella, eMule, enz.), en andere downloaders van derden. Illegale activeringsprogramma's ("cracking") en nepupdates zijn uitstekende voorbeelden van malwareverspreidende inhoud, meestal verkregen via onbetrouwbare downloadkanalen. "Cracks" kunnen systemen infecteren in plaats van gelicentieerde software te activeren. Fake-updaters veroorzaken infecties door misbruik te maken van gebreken van verouderde producten en/of door kwaadaardige programma's te installeren in plaats van de updates.

Spamcampagnes worden ook vaak gebruikt om malware (waaronder ransomware) te verspreiden. Deze term beschrijft een grootschalige handeling waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. De e-mails worden meestal voorgesteld als "officieel", "belangrijk", "dringend", en dergelijke. De frauduleuze e-mails kunnen downloadlinks bevatten van besmettelijke bestanden, en/of ze kunnen als bijlage bij de brieven worden gevoegd. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijv. archieven, uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enzovoort. Wanneer deze bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, wordt de malware gedownload/geïnstalleerd.

Overzicht bedreiging
Naam Datalock virus
Type gevaar Ransomware, crypto virus, bestanden versleutelen
Extensie versleutelde bestanden .datalock
Bericht met de vraag om losgeld Recovery_Instructions.html
Contactgegevens cybercriminelen Website op Tor network, diniaminius@winrof.com en soterissylla@wyseil.com
Detectienamen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Generic.Ransom.MedusaLocker.17AD522D), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.MedusaLocker.C), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.dwa), Microsoft (Ransom:Win32/MedusaLocker.A!MTB), volledie lijst van (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionerende bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Een bericht met een eis voor losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen betaling van losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden worden versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Trojans die wachtwoorden stelen en malware infecties kunnen samen met een ransomware infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen ransomware infecties?

Het is belangrijk om altijd van officiële en geverifieerde bronnen te downloaden. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's/functies die door legitieme ontwikkelaars worden aangeboden. Om te voorkomen dat het apparaat via spam-mail wordt geïnfecteerd, wordt geadviseerd geen verdachte en irrelevante e-mails te openen - vooral geen bijlagen of links die daarin aanwezig zijn. Het is van cruciaal belang een betrouwbare anti-virus/anti-spyware pakket te installeren en up-to-date te houden. Bovendien moet deze software worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde/mogelijke bedreigingen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met Datalock, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst weergegeven in het tekstbestand HTML file ("Recovery_Instructions.html"):

YOUR PERSONAL ID:
-
/!\ YOUR COMPANY NETWORK HAS BEEN PENETRATED /!\
All your important files have been encrypted!

 

Your files are safe! Only modified. (RSA+AES)

 

ANY ATTEMPT TO RESTORE YOUR FILES WITH THIRD-PARTY SOFTWARE
WILL PERMANENTLY CORRUPT IT.
DO NOT MODIFY ENCRYPTED FILES.
DO NOT RENAME ENCRYPTED FILES.

 

No software available on internet can help you. We are the only ones able to
solve your problem.

 

We gathered highly confidential/personal data. These data are currently stored on
a private server. This server will be immediately destroyed after your payment.
If you decide to not pay, we will release your data to public or re-seller.
So you can expect your data to be publicly available in the near future..

 

We only seek money and our goal is not to damage your reputation or prevent
your business from running.

 

You will can send us 2-3 non-important files and we will decrypt it for free
to prove we are able to give your files back.

 

Contact us for price and get decryption software.

 

hxxp://gvlay6u4g53rxdi5.onion/21-R1Wu50TdwfSawiYyul068n 4111M5AVEW-7XTbtJyI2PI9MRCZpQLW5vQRakSWLkRt
* Note that this server is available via Tor browser only

 

Follow the instructions to open the link:
1. Type the addres "hxxps://www.torproject.org" in your Internet browser. It opens the Tor site.
2. Press "Download Tor", then press "Download Tor Browser Bundle", install and run it.
3. Now you have Tor browser. In the Tor Browser open "{{URL}}".
4. Start a chat and follow the further instructions.

 

If you can not use the above link, use the email:
diniaminius@winrof.com
soterissylla@wyseil.com
* To contact us, create a new mail on the site: protonmail.com
Make contact as soon as possible. Your private key (decryption key)
is only stored temporarily.

 

IF YOU DON'T CONTACT US WITHIN 72 HOURS, PRICE WILL BE HIGHER.

De weergave van het HTML bestand van Datalock ransomware (GIF):

Datalock ransomware HTML-bestand GIF (Recovery_Instructions.html)

Schermafdruk van bestanden versleuteld door Datalock (".datalock" extensie):

Bestanden die zijn versleuteld door Datalock ransomware (.datalock extensie)

Hoe Datalock ransomware verwijderen?

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Datalock virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Datalock virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.