FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de HelloKitty ransomware?

Ook bekend als: Het HelloKitty virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de HelloKitty ransomware

Wat is HelloKitty?

Ransomware is malware die bestanden versleutelt en losgeld vraagt in ruil voor de decodering en die zowel slachtoffers maakt bij bedrijven als bij particulieren. Meestal eisen cybercriminelen dat ze worden betaald in Bitcoins of andere cryptovaluta. Slachtoffers van ransomware hebben geen toegang meer tot hun bestanden tot ze losgeld betalen. De HelloKitty-ransomware is gericht op bedrijven (organisaties). Een van de bekendste slachtoffers is het Cyberpunk 2077-project (CD-project). Deze ransomware hernoemt versleutelde bestanden en voegt aan de bestandsnamen de ".crypted"-extensie toe. Zo wordt bijvoorbeeld "1.jpg" hernoemd in "1.jpg.crypted", "2.jpg" wordt "2.jpg.crypted" enzovoort. HelloKitty maakt ook het bestand "read_me_unlock.txt" aan, een losgeldbericht dat in elke map met versleutelde gegevens wordt geplaatst. De naam van het losgeldbericht en de tekst erin kunnen wijzigen afhankelijk van wie of wat het slachtoffer is.

Zoals wordt vermeld in het losgeldbericht dat werd aangemaakt bij de aanval op CD Project, maakten de aanvallers kopieën van de broncodes die de Perforce-server werden bewaard voor Cyberpunk 2077, Witcher 3, Gwent en de nog niet uitgebrachte versie van Witcher-spellen, documenten met betrekking tot relaties met investeerders, boekhouding , administratieve en juridische documenten en personeelsgegevens. Het vermeldde ook dat alle servers zouden zijn versleuteld. De cybercriminelen dreigden ermee de codes en documenten van het bedrijf te verkopen en deze te lekken als er geen overeensting zou worden bereikt of als men niet binnen 48 uur contact zou opnemen met de aanvallers. Het is bekend dat CD Project na de aanval aankondigde dat en de gecompromitteerde systemen geen persoonlijke gegevens van hun spelers of gebruikers van hun diensten bevatten, en dat ze niet zouden onderhandelen met de aanvallers. Ook beloofden ze de nodige stappen te ondernemen om de schade te beperken mochten de gegevens worden gepubliceerd.

Het is waarschijnlijk dat ook andere bedrijven werden aangevallen met behulp van HelloKitty. Te oordelen naar het losgeldbericht dat werd ontvangen door CD Project, maken de cybercriminelen achter HelloKitty aangepaste losgeldberichten voor elk bedrijf dat ze aanvallen (de tekst in de losgeldberichten verandert afhankelijk van het slachtoffer). Helaas zijn er geen decoderingstools van derden gratis beschikbaar op internet. De aanvallers zijn de enigen die de juiste decoderingssoftware of sleutel bezitten. Een ander probleem is dat slachtoffers van ransomware nooit kunnen weten of ze een decoderingstool zullen ontvangen of dat ze zullen worden opgelicht. Daarom is het niet aanbevolen om losgeld te betalen aan ransomware-ontwikkelaars, en dat geldt ook voor de makers van HelloKitty. Meestal is de enige gratis optie voor gegevensherstel een herstel van de bestanden vanaf een back-up. Men kan voorkomen dat ransomware niet-versleutelde bestanden alsnog versleutelt door de ransomware te verwijderen. Gecodeerde bestanden zullen echter ontoegankelijk blijven, zelfs als de ransomware niet langer is geïnstalleerd.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun gecompromitteerde gegevens te ontsleutelen:

HelloKitty decryptie-instructies (read_me_unlock.txt)

Met andere woorden, ransomware versleutelt bestanden en voorkomt dat slachtoffers de versleutelde bestanden nog kunnen gebruiken (openen), tot ze losgeld betalen. Doorgaans creëert of toont dergelijke malware een losgeldbericht met contactgegevens, betalingsinformatie en enkele andere details. De enige variabelen bij ransomware-aanvallen zijn meestal de prijs van de decodering (het losgeldbedrag in Bitcoin of andere cryptovaluta) en het gebruikte coderingsalgoritme waarmee de ransomware bestanden versleutelt. De slachtoffers kunnen hun bestanden meestal enkel gratis decoderen als ze er een back-up van hadden gemaakt en deze bewaarden op een niet-aangesloten opslagmedium of een server in de cloud bv. Andere voorbeelden van ransomware zijn Con30, Wcg, en Text.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Doorgaans verspreidt ransomware zich net zoals andere malware zich via spammails, trojans, valse software-updatetools, 'cracks' en verdachte kanalen / bronnen voor het downloaden van software en bestanden. Spammails met malware worden gebruikt om ontvangers te misleiden zodat ze kwaadaardige e-mailbijlagen of websitelinks zouden openen. De meeste spammails met malware bevatten bijlagen of downloadlinks die verwijzen naar kwaadaardige bestanden zoals Microsoft Office, pdf-documenten, uitvoerbare bestanden zoals .exe, archiefbestanden zoals ZIP-, RAR- en JavaScript-bestanden. De meeste van deze bestanden besmetten computers nadat ze worden geopend of uitgevoerd. Trojans zijn kwaadaardige programma's die andere malware kunnen verspreiden (installeren). Wanneer een specifieke trojan op uw besturingssysteem is geïnstalleerd, kan dit kettinginfecties veroorzaken. Valse software-updatetools veroorzaken schade door kwaadaardige programma's te installeren in plaats van updates voor geïnstalleerde programma's of door misbruik te maken van bugs in geïnstalleerde maar verouderde software.

Onofficiële activeringstools (zogenaamde 'cracks') zouden zogenaamd (en op illegale wijze) de activering van gelicentieerde software moeten omzeilen. Het is echter gebruikelijk dat in dergelijke tools schadelijke code wordt geïnjecteerd. Met andere woorden, dergelijke tools bevatten vaak malware en infecteren computers als mensen ze proberen te gebruiken. Hetzelfde geldt voor illegale installatieprogramma's. Voorbeelden van onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van bestanden en programma's zijn freeware downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule) en externe downloaders. Als cybercriminelen deze gebruiken om malware te verspreiden, dan vermommen ze hun kwaadaardige bestanden meestal als legitieme software of bestanden en wachten ze tot iemand deze downloadt en opent. Eenmaal uitgevoerd, infecteren deze bestanden dan computers met een bepaalde malware (bijv. ransomware).

Overzicht bedreiging:
Naam Het HelloKitty virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .crypted
Bericht met de vraag om losgeld Afhankelijk van wie/wat het slachtoffer is (bv. read_me_unlock.txt, read_me_ldk.txt
Detectienamen Avast (FileRepMalware), BitDefender (Gen:Variant.Razy.801167), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.DeathRansom.D), Kaspersky (HEUR:Trojan-Ransom.Win32.Generic), Microsoft (Ransom:Win32/KittyCrypt.CM!MTB), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Extra info Deze ransomware valt bedrijven aan en gebruikt specifieke losgeldberichten voor elk slachtoffer
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Het HelloKitty virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

U kunt beter geen e-mailbijlagen of links die werden verzonden door onbekende, verdachte afzenders openen, zeker niet als de e-mails niet relevant lijken. Download bestanden en software enkel vanaf betrouwbare, officiële webpagina's en via directe links. Open geen downloads die worden verkregen via externe downloaders, niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken zoals eMule, torrent-clients, allerlei gratis bestandshostingwebsites, enz., Gebruik ook geen installatieprogramma's van derden. Activeer en werk geïnstalleerde software enkel bij met behulp van geïmplementeerde functies of tools van de officiële ontwikkelaars. Gebruik hiervoor nooit onofficiële tools van derden en installeer nooit illegale software. Dergelijke tools (en installatieprogramma's voor illegale software) worden immers vaak gebruikt om malware / schadelijke code te verspreiden. Bovendien is het niet legaal om software te activeren met behulp van niet-officiële tools of om gehackte software te gebruiken. Gebruik dus geen illegale software en scan uw besturingssysteem regelmatig op malware en andere bedreigingen. Uw antivirus- of antispywaresoftware moet regelmatig worden bijgewerkt. Als uw computer al is geïnfecteerd met HelloKitty, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst weergegeven in het tekstbestand "read_me_unlock.txt" (zoals gebruikt in de aanval tegen CD Project):

@
!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Hello -  !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Your have been EPICALLY pwned!!

We have dumped FULL copies of the source codes from your Perforce server for Cyberpunk 2077, Witcher 3, Gwent and the unreleased version of Witcher!!!

We have also dumped all of your documents relating to accounting, administration, legal, HR, investor relations and more!

Also, we have encrypted all of your servers, but we understand that you can most likely recover from backups.

If we will not come to an agreement, then your source codes will be sold or leaked online and your documents will be sent to our contacts in gaming journalism. Your public image will go down to the shitty even more people will see how you shitty your company functions. Investors will lose trust in your company and the stock will dive even lower!

You have 48 hours to contact us.

Screenshot van door HelloKitty versleutelde bestanden (".crypted"-extensie):

Door de HelloKitty ransomware versleutelde bestanden (.crypted-extensie)

Screenshot van de aankondiging van CD Project na de ransomware-aanval:

hellokitty ransomware aanval - Bericht van cd project

Tekst in dit screenshot:

Yesterday, we discovered that we have become a victim of a targeted cyber attack, due to which some of our internal systems have been compromised.

An unidentified actor gained unauthorized access to our internal network, collected certain data belonging to CD PROJEKT capital group, and left a ransom note the content of which we release to the public. Although some devices in our network have been encrypted, our backups remain intact. We have already secured our IT infrastructure and begun restoring the data.

We will not give into the demands nor negotiate with the actor, being aware that this may eventually lead to the release of compromised data. We are taking necessary steps to mitigate the consequences of such a release, in particular by approaching any parties that may be affected due to the breach.

We are still investigating the incident, however, at this time we can confirm that – to our best knowledge – the compromised systems did not contain any personal data of our players or users of our services.

We have already approached the relevant authorities, including law enforcement and the President of the Personal Data Protection Office, as well as IT forensic specialist, and we will closely cooperate with the in order to fully investigate this incident.

Screenshot van een losgeldbericht ("read_me_ldk.txt") dat werd gebruikt in een andere aanval met HelloKitty:

hellokitty ransomware losgeldbericht voor het andere slachtoffer

Tekst in dit losgeldbericht:

Hello dear user.
Your files have been encrypted.

-- What does it mean?!
Content of your files have been modified. Without special key you can't undo that operation.

-- How to get special key?
If you want to get it, you must pay us some money and we will help you.
We will give you special decryption program and instructions.

-- Ok, how i can pay you?
1) Download TOR browser, if you don't know how to do it you can google it.
2) Open this website in tor browser: hxxp://6x7dp6h3w6q3ugjv4yv5gycj3femb24kysgry5b44hhgfwc5ml5qrdad.onion/ d87c3f9baf85b2e9ab2a824bb78868294e19992e2e26b54f248abfa73c42a7c0
3) Follow instructions in chat.

De HelloKitty ransomware verwijderen:

Het HelloKitty virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Het HelloKitty virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het HelloKitty virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het HelloKitty virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Het HelloKitty virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.