FacebookTwitterLinkedIn

De Robbinhood ransomware

Ook bekend als: Het Robbinhood virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de RobbinHood ransomware

Wat is RobbinHood?

Ransomware zijn computerbesmettingen waarmee cybercriminelen bestanden vergrendelen om vervolgens losgeld te kunnen eisen. RobbinHood werd ontdekt door Michael Gillespie en is een voorbeeld van dit soort programma's. Het versleutelt gegevens die op het systeem zijn opgeslagen, waardoor bestanden onbruikbaar worden. Om weer toegang te krijgen tot hun bestanden, krijgen slachtoffers de instructie om een specifieke decoderingstool te kopen. RobbinHood hernoemt elk versleuteld bestand als volgt: "Encrypted_random.enc_robbinhood" (het woord "random" wordt vervangen door een reeks willekeurige reeks getallen en tekens). "1.jpg" kan bijvoorbeeld worden hernoemd naar "Encrypted_1y5u5msd65321fd2.enc_robbinhood", enzovoort. Dit programma maakt een HTML-bestand ("_Decryption_ReadMe.html") met daarin een losgeldbericht. Dit bevat instructies over hoe men moet betalen om een decoderingstool te ontvangen.

Zoals wordt vermeld bevat het "_Decryption_ReadMe.html" HTML-bestand instructies over hoe u contact kunt opnemen met de cybercriminelen en hoe u kunt betalen. Er staat in dat RobbinHood de bestanden versleutelde met het RSA-4096 cryptografisch algoritme. Om een ​​decoderingstool (sleutel) te ontvangen, moeten slachtoffers van deze ransomware 0,8 of 13 Bitcoins betalen aan een Bitcoin-adres dat in het HTML-bestand wordt weergegeven. De kosten zijn afhankelijk van het aantal geïnfecteerde systemen. Verder wordt vermeld dat de kosten worden verhoogd met $ 10.000 voor elke dag volgend op de vierde dag na de codering. Daarom worden mensen aangemoedigd om sneller te betalen. Er zijn drie e-mailadressen waarmee men contact kan leggen met de cybercriminelen die RobbinHood hebben ontwikkeld. Er is ook een alternatieve methode met behulp van een contactformulier dat toegankelijk is via een Tor-browser. Slachtoffers van RobbinHood krijgen een gratis ontsleuteling aangeboden van drie bestanden (niet groter dan 10 MB in totaal) als 'bewijs' dat deze cybercriminelen de juiste ontsleutelingstool hebben, die ze beloven te verzenden als het losgeld is betaald. Helaas zijn cybercriminelen (ransomware-ontwikkelaars) niet te vertrouwen. In veel gevallen worden mensen opgelicht: ze betalen voor decoderingstools en -sleutels en krijgen er niets voor terug. Er zijn veel cybercriminelen die hun slachtoffers negeren zodra aan hun eisen is voldaan. In de meeste gevallen hebben alleen de ransomware-ontwikkelaars de jjuiste decoderingstools / -sleutels. Programma's van het ransomware-type versleutelen gegevens met cryptografische algoritmen die ontsleuteling zonder hulp van de cybercriminelen onmogelijk maken. De enige manier om bestanden te herstellen zonder te betalen, is vanaf een gegevensback-up die vóór de versleuteling werd gemaakt.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun gecompromitteerde gegevens te ontsleutelen:

RobbinHood decrypt instructions

Er bestaan veel ransomware-programma's, zoals bv. CMG, L1LL en Prus. De meeste versleutelen gegevens en vragen slachtoffers om losgeld te betalen. De verschillen tussen deze programma's zijn meestal de kosten van de decodering en het cryptografisch algoritme dat wordt gebruikt om gegevens te coderen. Ontsleuteling zonder hulp van de cybercriminelen te contacteren is meestal onmogelijk, tenzij het programma bugs vertoont of niet volledig is ontwikkeld. Daarom raden we u aan om regelmatig gegevensback-ups te maken en deze op externe servers of opslagapparaten te bewaren die niet met uw systeem zijn verbonden (anders kunnen programma's van het ransomware-type back-ups coderen samen met andere gegevens die op de computer zijn opgeslagen).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Het is niet bekend hoe de RobbinHood-ontwikkelaars deze infectie verspreiden maar de meeste cybercriminelen gebruiken methoden zoals het verzenden van e-mails die kwaadaardige bijlagen bevatten. De bijgevoegde bestanden zijn doorgaans Microsoft Office-documenten, pdf's, JavaScript-bestanden, archieven zoals ZIP-, RAR- en .exe-bestanden (uitvoerbare bestanden). Het belangrijkste doel van deze spamcampagnes is om mensen te misleiden zodat ze het bijgevoegde bestand zouden openen. Daarmee wordt vervolgens ransomware of een andere risicovolle computerinfectie geïnstalleerd. Een andere manier om schadelijke bestanden te verspreiden en computerinfecties te veroorzaken, is via dubieuze softwaredownloaders zoals peer-to-peer-netwerken (eMule, torrent-clients, enz.), gratis bestandshostingswebsites, freeware-downloads en niet-officiële websites, externe downloaders en andere vergelijkbare bronnen. Cybercriminelen presenteren de geïnfecteerde bestanden als legitiem, maar zodra ze zijn gedownload en geïnstalleerd, veroorzaken ze computerinfecties zoals ransomware. Als er al een trojan is geïnstalleerd, kan dit de reden zijn voor computerinfecties met ransomware. Wanneer deze zijn geïnstalleerd, verspreiden de trojans andere virussen. Er kunnen verschillende niet-officiële / valse software-updaters worden gebruikt om ransomware te verspreiden. Deze veroorzaken computerinfecties door kwaadaardige programma's te downloaden en te installeren in plaats van updates. Of ze maken misbruik van bugs in verouderde software op het systeem. Verschillende 'cracking'-tools voor software werken op een vergelijkbare manier: in plaats van gratis (en illegaal) besturingssystemen of programma's te activeren, downloaden en installeren ze virussen.

Overzicht risico's:
Naam Het Robbinhood virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden "Encrypted_random.enc_robbinhood" als bestandsnaam (het woord "random" wordt vervangen door een willekeurige tekenreeks) 
Bericht met de vraag om losgeld _Decryption_ReadMe.html file
Losgeldbedrag 0.8 - 13 Bitcoins (the price increases by $10,000 every day).
Detectienamen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Trojan.GenericKD.31919436), ESET-NOD32 (Win32/Filecoder.RobbinHood.A), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Robin.a), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen om een ​​computerinfectie met ransomware en andere risicovolle infecties te voorkomen. Als een ontvangen e-mail een bijlage bevat en deze is verzonden vanaf een onbekend, onbetrouwbaar of verdacht e-mailadres, open de bijlage of websitelink dan niet zonder u ervan te verzekeren dat dit veilig is. Deze e-mails zijn vaak niet relevant, hoewel ze als belangrijke en officiële berichten worden vermomdd. Hou geïnstalleerde programma's up-to-date, maar gebruik alleen geïmplementeerde functies en tools die door de officiële ontwikkelaars worden aangeboden. Download geen software van onbetrouwbare / niet-officiële websites, gebruik geen downloaders van derden of andere dubieuze bronnen die hierboven worden genoemd. Gebruik alleen officiële en gerenommeerde websites en directe links. Activeer geen geïnstalleerde software met tools van derden ('cracks'), aangezien dit een vorm van cybercriminaliteit is. Bovendien veroorzaken deze tools vaak computerinfecties. Bescherm uw computer door betrouwbare antispyware- of antivirussoftware te installeren. Als uw computer al is geïnfecteerd met RobbinHood, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Screenshots van het "_Decryption_ReadMe.html" HTML-bestand:

robbinhood ransomware html file 1 robbinhood ransomware html file 2 robbinhood ransomware html file 3

Tekst in het HTML-bestand van de RobbinHood ransomware:

What happened to your files?
All your files are encrypted with RSA-4096, Read more on https://en.wikipedia.org/wiki/RSA_(cryptosystem)
RSA is an algorithm used by modern computers to encrypt and decrypt the data. RSA is an asymmetric cryptographic algorithm. Asymmetric means that there are two different keys. This is also called public key cryptography, because one of the keys can be given to anyone:
1 - We encrypted your files with our "Public key"
2 - You can decrypt, the encrypted files with specific "Private key" and your private key is in our hands ( It's not possible to recover your files without our private key )
Is it possible to get back your data?
Yes, We have a decrypter with all your private keys. We have two options to get all your data back.
Follow the instructions to get all your data back:
OPTION 1
Step 1 : You must send us 0.8 Bitcoin(s) for each affected system
Step 2 : Inform us in panel with hostname(s) of the system you want, wait for confirmation and get your decrypter
OPTION 2
Step 1 : You must send us 13 Bitcoin(s) for all affected system
Step 2 : Inform us in panel, wait for confirmation and get all your decrypters
Our Bitcoin address is: 132wg6kkJJ4MpNKnuhVoptYPmYHf6C5xHE
BE CAREFUL, THE COST OF YOUR PAYMENT INCREASES $10,000 EACH DAY AFTER THE FOURTH DAY
Access to the panel ( Contact us )
The panel address: http://xbt4titax4pzza6w.onion/EvcNuvq4gckb/
Alternative addresses
hxxps://xbt4titax4pzza6w.onion.pet/EvcNuvq4gckb/
hxxps://xbt4titax4pzza6w.onion.to/EvcNuvq4gckb/
Access to the panel using Tor Browser
If non of our links are accessible you can try tor browser to get in touch with us:
Step 1: Download Tor Browser from here: https://www.torproject.org/download/download.html.en
Step 2: Run Tor Browser and wait to connect
Step 3: Visit our website at: panel address
If you're having a problem with using Tor Browser, Ask Google: how to use tor browser
Wants to make sure we have your decrypter?
To make sure we have your decrypter you can upload at most 3 files (maximum size allowance is 10 MB in total) and get your data back as a demo.
Where to buy Bitcoin?
The easiest way is LocalBitcoins, but you can find more websites to buy bitcoin using Google Search: buy bitcoin online

Screenshot van door RobbinHood versleutelde bestanden ("Encrypted_random.enc_robbinhood"-extensie):

Files encrypted by RobbinHood

Update 6 februari 2020 - De criminelen hebben een bijgewerkte versie van de RobbinHood ransomware uitgebracht met een lichtjes andere extensie (".enc_robbin_hood") en die verschillende  losgeldberichten maakt (vier versies: "_Readme_Decrypt__Files.html", "_Readme_Help_Important.html", "_Readme_Help_Help_Help.html" and "_Readme_Recovery_ReadMe.html").

Screenshot van het bijgewerkt losgeldbericht van de Robinhood ransomware:

Ransom note dropped by the updated RobbinHood ransomware

Tekst in dit bestand:

How to recovery your files
Your network targeted by RobbinHood ransomware.
We've been watching you for days and we've worked on your systems to gain full access to your company and bypass all of your protections.
You must pay us in 4 days, if you don't pay in the speficied duration, the price increases $10,000 each day after the period. After 10 days your keys and your panel will be removed automatically and you won't be able to get your data back. We're watching you, if you want to know who we are, just ask google, don't upload your files to virustotal or services like that, don't call FBI or other security organizations. For security reasons don't shutdown your systems, don't recover your computer, don't rename your files, it will damage your files. All procedures are automated so don't ask for more times or somthings like that we won't talk more, all we know is MONEY. If you don't care about yourself we won't too. So do not waste your time and hurry up! Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak!


What happened to your files?
All of your files locked and protected by a strong encryption with RSA-4096 ciphers.
More information about the RSA can be found here:
  hxxps://en.wikipedia.org/wiki/RSA_(cryptosystem)

In summery you can't read or work with your files, But with our help you can recover them.
It's impossible to recover your files without private key and our unlocking software ( You can google: Baltimore city, Greenville city and RobbinHood ransomware )

Just pay the ransomware and end the suffering then get better cybersecurity

How to get private key or unlocking software?
The only way is to contact us: Click here
How much you must pay ?
The only way is to contact us: Click here


How To Access To Our Website?
For accessing to our website you must install Tor browser:
  1 - Open your internet browser (If you don't know run internet explorer or firefox or chrome)
  2 - Go to this address: hxxps://www.torproject.org/download/download.html.en
  3 - Click on the windows logo and Download Tor Browser
  4 - Follow the instruction and install it
  5 - Run Tor-Browser with clicking on connect
  6 - After initializing a normal internet browser will be opened (similar internet explorer window)
  7 - Enter our web site address: -
  8 - Now you are in our website and we are accessible there!

If you have any problem yet to accessing our web site, Ask Google: " how to use tor browser "

Weergave van dit bestand (GIF):

Ransom note dropped by the updated RobbinHood ransomware (GIF)

Screenshot of files encrypted by the updated RobbinHood ransomware (".enc_robbin_hood" ransom note):

Files encrypted by the updated RobbinHood ransomware

Update 19 februari 2020 - Cybercriminelen zijn onlangs begonnen met het verspreiden van de RobbinHood-ransomware op een zeer ongebruikelijke manier. Ze gebruiken een driver-kwetsbaarheid (om specifieker te zijn, Gygabyte-driver) om het systeem te infiltreren en de bestaande antivirussoftware te verwijderen / uit te schakelen zodat deze het het injecteren van de daadwerkelijke malware niet kan voorkomen. Meer informatie over deze malwarecampagne is te vinden in ons nieuwsartikel.

Update 20 april 2020 - Criminelen hebben opnieuwe een variant van de Robbinhood ransomware uitgebracht, deze keer voegt deze de extensie ".rbhd" toe aan versleutelde bestanden (zodat "1.jpg" zou worden hernoemd naar "1.jpg.rbhd" enz.).

De RobbinHood ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het Robbinhood virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het Robbinhood virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.