FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de Exorcist 2.0 ransomware van een computer?

Ook bekend als: Het Exorcist 2.0 virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Exorcist 2.0 ransomware

Wat is Exorcist 2.0?

Exorcist 2.0 is een nieuwe variant van de Exorcist ransomware. Deze variant werd ontdekt door JAMESWT. Het blokkeert de toegang tot bestanden door deze te versleutelen en hun bestandsnamen te wijzigen. Het maakt ook een HTA-bestand aan (een uitvoerbaar bestand met het losgeldbericht). Dit bestand wordt in elke map met versleutelde bestanden geplaatst. Exorcist 2.0 hernoemt bestanden door een willekeurige tekenreeks aan hun extensie toe te voegen. Zo wordt bijvoorbeeld een bestand met de naam "1.jpg" hernoemd naar "1.jpg.vQznnv", "2.jpg" naar "2.jpg.vQznnv" enz. Daarnaast maakt deze ransomware een sleutelbestand aan voor elk gecodeerd bestand..

Zoals wordt duidelijk in het losgeldbericht kunnen slachtoffers hun bestanden decoderen met een decryptiesoftware die kan worden gekocht bij de verantwoordelijke criminelen die Exorcist 2.0 ontwikkelden. Op de vermelde Tor-website worden betalingsinstructies gegeven. Zoals op die website wordt vermeld zal de prijs een aantal keer worden verhoogd als slachtoffers niet op tijd betalen. De oorspronkelijke prijs voor een decoderingstool is 300$ in BTC. Dit kan worden betaald door het bedrag over te maken naar de opgegeven BTC-portemonnee. Als bewijs dat de ontwikkelaars van Exorcist 2.0 de juiste software bezitten om bestanden te decoderen, bieden ze een gratis decodering aan van drie bestanden (PNG, JPG, of BMP-bestanden) die kunnen worden geüpload via de tor-website. Maar zelfs al bieden de cybercriminelen aan om bestanden gratis te decoderen, toch wil dat niet zeggen dat men ze mag vertrouwen. Vaak worden slachtoffers die losgeld betalen opgelicht - ze ontvangen geen decoderingstools. Helaas zijn er geen tools van derden bekend die bestanden die werden versleuteld met Exorcist 2.0 kunnen ontsleutelen, althans op dit moment niet. In dergelijke gevallen is de enige manier om bestanden gratis te herstellen, een herstel vanaf een back-up. Het is de moeite waard om te vermelden dat verdere versleuteling kan worden voorkomen door de ransomware van het besturingssysteem te verwijderen. Reeds gecodeerde bestanden blijven echter gecodeerd, zelfs nadat de ransomware is verwijderd.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun gecompromitteerde bestanden te ontsleutelen:

Exorcist 2.0 decrypt instructions (pop-up window/HTA file)

Er bestaan veel ransomware-programma's, enkele voorbeelden zijn Txt (Xorist), Dusk en CRPTD. Meestal blokkeren ze de toegang tot dat door bestanden te versleutelen en vertonen ze een losgeldbericht. De enige ondelinge verschillen zijn vaak het cryptografische algoritme  (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt voor bestandscodering. Hoe dan ook, meestal kunnen slachtoffers hun bestanden niet decoderen zonder tools die alleen door de verantwoordelijke cybercriminelen kunnen worden geleverd. Decoderen zonder hun hulp is alleen mogelijk in gevallen waarin ransomware bugs of fouten vertoont of nog niet is voltooid. Helaas gebeurt dit niet vaak en de enige manier om bestanden te herstellen zonder tussenkomst van cybercriminelen, is door een gemaakte gegevensback-up te gebruiken. Daarom wordt aanbevolen om altijd een back-up van uw bestanden te maken en deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Heel vaak verspreiden cybercriminelen malware via spamcampagnes met e-mails. Daarbij sturen ze e-mails met schadelijke bestanden als bijlage. Als deze bijlagen worden geopend, installeren die schadelijke software. Voorbeelden van bestanden die cybercriminelen bij hun e-mails voegen, zijn Microsoft Office, pdf-documenten, archiefbestanden zoals RAR, ZIP, uitvoerbare bestanden (zoals .exe) en JavaScript. Het is de moeite waard om te vermelden dat deze e-mails weblinks kunnen bevatten die, indien ze worden geopend, het downloadproces van een kwaadaardig bestand starten. Een andere manier om een ​​computer te besmetten met malware, verloopt via kwaadaardige programma's die trojans worden genoemd. Sommige trojans zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken: wanneer ze geïnstalleerd zijn, downloaden en installeren ze andere malware. Onbetrouwbare softwaredownloadbronnen zoals niet-officiële websites, freeware-downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites, peer-to-peer-netwerken (bijv. Torrent-clients, eMule en), externe downloaders, enz. kunnen ook worden gebruikt om kwaadaardige programma's te verspreiden. Gebruikers infecteren hun computers wanneer ze deze bestanden te downloaden en openen. Op dat moment installeren die bestanden schadelijke software. Valse software-updaters kunnen kwaadaardige software installeren in plaats van updates voor geïnstalleerde software, of ze misbruiken bugs (fouten) in verouderde software die op de computer van het slachtoffer is geïnstalleerd. Software-cracks kunnen ook de installatie van malware veroorzaken. Deze tools zouden op illegale wijze gelicentieerde software moeten activeren  In plaats daarvan kunnen ze echter ook systemen infecteren met kwaadaardige software.

Overzicht risico's:
Naam Het Exorcist 2.0 virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden Willekeurige tekenreeks
Bericht met de vraag om losgeld .hta (HTA)-bestand
Losgeldbedrag $300 in Bitcoins
BTC-portemonnee bc1qxrjm8d7j857gnxcp9dys0q5lptsfccllvw0grr
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Bijkomende informatie Deze ransomware  maakt een sleutelbestand aan voor elk versleuteld bestand
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Software moet worden gedownload van officiële, betrouwbare sites en via directe links. Andere tools en bronnen (zoals degene die worden genoemd in de vorige paragraaf) mogen daarvoor niet worden gebruikt. Er mogen ook nooit installatieprogramma's van derden worden gebruikt om software te installeren. Uw besturingssysteem en geïnstalleerde software moeten worden bijgewerkt met geïmplementeerde functies en tools die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars. Niet-officiële activerings- en / of updatetools zijn vaak ontworpen om malware te installeren. Het is ook niet legaal om gelicentieerde software met dergelijke tools te activeren. Bijlagen en / of links in irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf verdachte, onbekende adressen mogen niet worden geopend. Vaak worden dit soort e-mails door cybercriminelen gebruikt om ontvangers te misleiden zodat ze malware op hun computers installeren. Het is de moeite waard om te vermelden dat dergelijke e-mails vaak worden vermomd als belangrijke, officiële berichten. Het besturingssysteem moet regelmatig worden gescand op bedreigingen met een gerenommeerde en up-to-date antivirus- of antispywaresoftware. Als uw computer al is geïnfecteerd met Exorcist 2.0, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het .hta-bestand van de Exorcist 2.0 ransomware (pop-upvenster):

- Decrypt
All your data has been encrypted with Exorcist 2.0 Ransomware.
Do not worry: you have some hours to contact us and decrypt your data by paying a ransom.
If you don't pay in time, price will be increased. Then, if the payment is still not received, your keys will be destroyed.
To do this, install Tor Browser (here: hxxps://www.torproject.org/download/) and follow instructions on this web site: hxxp://7iulpt5i6whht6zo2r52f7vptxtjxs3vfcdxxazllikrtqpupn4epnqd.onion/
IMPORTANT: Do not modify this file, otherwise you will not be able to recover your data!

Weergave op de Tor website:

exorcist 2.0 ransomware tor website appearance

Texkst op deze website:

Exorcist Ransomware

 

Order
If the payment isn't made until NaN-NaN-NaN NaN:NaN:NaN, decryptor price will be increased null times
What's the matter?
All your files have been encrypted with Exorcist Ransomware.

 

The only way to decrypt them back is to buy Exorcist Decryption Tool.

 

The price is 300$

 

You set path to the encrypted file or folder, it will check all encrypted files and decrypt them.

 

We accept Bitcoin (BTC) cryptocurrency.

 

To be sure we have the decryptor and it works you can use Free Decrypt and decrypt only one file for free. But the only file you can decrypt is image (PNG, JPG, BMP), maximum size 3 MB, because they are usually not valuable.

 

Instruction:

 

You need to create a crypto wallet. You can read more about crypto wallets here: hxxps://bit.ly/379vYBt
Learn how to buy cryptocurrency (Bitcoin). Some links where you can find information here:
Bitcoin: hxxps://bit.ly/38nohHM
Copy the wallet number from the address field (depending on what you have chosen) and transfer the necessary amount of cryptocurrency to it. You can read more about translations here: hxxps://bit.ly/36br2dK
After paying the ransom, your files will be decrypted and you will be able to continue your work.

 

IMPORTANT: When transferring funds, carefully check the details to avoid errors and loss of funds. Your files will be decrypted only when transferring funds to our wallet.

FREE DECRYPT (JPG, BMP, PNG)
Free decrypt file
Free decrypt file key (key file is dropped nearby)
PAYMENT
Decryptor price: 300$
Pay in Bitcoin: bc1qxrjm8d7j857gnxcp9dys0q5lptsfccllvw0grr 0.029681 BTC
When funds reach one of these addresses, you automatically get decryption tool.
Chat

Screenshot van door Exorcist 2.0 versleutelde bestanden (willekeurige tekenreeks als nieuwe extensie):

Files encrypted by Exorcist 2.0 ransomware (random extension)

De Exorcist 2.0 ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het Exorcist 2.0 virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het Exorcist 2.0 virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.