FacebookTwitterLinkedIn

Verwijder de DarkSide ransomware van uw besturingssysteem

Ook bekend als: Het DarkSide virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de DarkSide ransomware

Wat is DarkSide?

DarkSide werdt ontdekt door het MalwareHunterTeam. Meestal is malware van dit type ontworpen om bestanden ontoegankelijk te maken voor slachtoffers door ze te versleutelen, hun bestandsnamen te wijzigen en een bericht met de vraag om losgeld te tonen. DarkSide hernoemt gecodeerde bestanden door het ID van het slachtoffer er als extensie aan toe te voegen. Zo zou een bestand met de naam "1.jpg" bijvoorbeeld worden hernoemd naar "1.jpg.d0ac7d95", "2.jpg" naar "2.jpg.d0ac7d95", enzovoort. In elke map met gecodeerde bestanden wordt ook een tekstbestand geplaatst met de naam "README.[Slachtoffer_ID].TXT".

Zoals wordt vermeld in het bericht met de vraag om losgeld, versleutelt de DarkSide-ransomware gegevens met sterke versleutelingsalgoritmen, zodat slachtoffers deze niet kunnen ontsleutelen zonder de software die kan worden gekocht van de verantwoordelijke cybercriminelen. Slachtoffers worden gewaarschuwd dat al hun gegevens op een bepaalde website zullen worden gepubliceerd als ze weigeren losgeld te betalen (door de decoderingssoftware te kopen) en dat ze daar 6 maanden lang publiek toegankelijk zullen zijn. Instructies voor het betalen van losgeld en andere details zoals de prijs van decoderingssoftware worden gegeven op de Tor-website die toegankelijk is via een link in het losgeldbericht ("README.[Slachtoffer_ID].TXT"-bestand). Het is zeer waarschijnlijk dat de cybercriminelen achter DarkSide zich richten op grote bedrijven en organisaties omdat hun decoderingssoftware 194,105 BTC (plus 10% van dit bedrag) kost of 23220.713 XMR. Bovendien worden slachtoffers aangemoedigd om die software binnen 3 dagen te kopen, anders wordt de prijs verdubbeld (dan kost het hen 388,209 Bitcoins (plus 10% van dit bedrag) of 46441,426 Moneros. Het grootste probleem bij een ransomware-aanval is dat de verantwoordelijke cybercriminelen de enigen zijn die tools hebben waarmee de bestanden van het slachtoffer kunnen worden gedecodeerd. Helaas zijn er geen andere tools bekend die door DarkSide versleutelde bestanden kunnen decoderen, althans op dit moment niet. Dit betekent echter niet dat het betalen van losgeld aan cybercriminelen een goede optie is: vaak sturen ze de decoderingstool immers nooit op, zelfs niet na betaling. Met andere woorden, slachtoffers die losgeld betalen, worden vaak opgelicht. In de regel is het herstellen van bestanden vanaf een back-up de enige manier om gegevensverlies te voorkomen zonder de cybercriminelen te moeten betalen. Het is de moeite waard om te vermelden dat slachtoffers kunnen voorkomen dat geïnstalleerde ransomware verdere versleuteling veroorzaakt door deze van hun computer te verwijderen. Helaas maakt dit reeds gecodeerde bestanden niet opnieuw toegankelijk (deze blijven gecodeerd).

Screenshot van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun gecodeerde gegevens te ontsleutelen:

DarkSide decrypt instructions (README.[victim's_ID].TXT)

Andere voorbeelden van ransomware zijn FIXI, Protomolecule en AW46. Meestal versleutelt dit soort ransomware bestanden en toont vervolgens een losgeldbericht. De enige verschillen zijn het bedrag van het losgeld en het gebruikte versleutelingsalgoritme (symmetrisch of asymmetrisch). Helaas kunnen slachtoffers meestal geen bestanden decoderen zonder de juiste tools en zijn de verantwoordelijke cybercriminelen de enigen die deze tools kunnen leveren. Het is alleen mogelijk om bestanden te decoderen zonder hun tussenkomst als de ransomware een aantal bugs of andere kwetsbaarheden vertoont. Zoals vermeld in de vorige paragraaf, is het herstellen van bestanden vanaf een back-up de enige gratis manier om gegevensverlies door ransomware te voorkomen. Daarom wordt geadviseerd om altijd een back-up van uw gegevens te maken en deze op een externe server (bijv. in de cloud) of een losgekoppeld opslagapparaat te bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Heel vaak sturen cybercriminelen e-mails die kwaadaardige bijlagen (of websitelinks) bevatten en proberen ze de ontvangers te misleiden om een ​​kwaadaardig bestand te openen. Als dit wordt geopend, dan veroorzaakt dat bestand de installatie van malware. Voorbeelden van bestanden die de meeste cybercriminelen aan hun e-mails toevoegen, zijn kwaadaardige Microsoft Office, pdf-documenten, uitvoerbare bestanden zoals .exe, archiefbestanden zoals ZIP-, RAR- en JavaScript-bestanden. Pogingen om gelicentieerde software te activeren met behulp van cracks kunnen ook leiden tot de installatie van schadelijke software. Het is gebruikelijk dat dergelijke tools zijn ontworpen om systemen met malware te infecteren (terwijl ze beloven dat ze licentiesoftware gratis kunnen activeren). Trojans zijn kwaadaardige programma's die vaak zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken. Simpel gezegd, ze installeren andere schadelijke software. Malware kan zich echter alleen op deze manier verspreiden als een computer al is geïnfecteerd met een bepaalde trojan. Een andere populaire manier om gebruikers te misleiden zodat die zelf hun computers infecteren, is door peer-to-peer-netwerken te gebruiken (bijv. torrent-clients, eMule), externe downloaders, installatieprogramma's, freeware downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites en andere dergelijke tools. Computers raken geïnfecteerd wanneer gebruikers schadelijke bestanden downloaden en uitvoeren. In de meeste gevallen vermommen cybercriminelen die bestanden als legitieme bestanden of onschadelijke software. Bovendien kan malware worden geïnstalleerd via valse software-updaters die zijn ontworpen om bugs en fouten in verouderde software te misbruiken of die eenvoudigweg kwaadaardige programma's installeren in plaats van updates.

Overzicht risico's:
Naam Het DarkSide virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden ID van het slachtoffer
Bericht met de vraag om losgeld README.[victim's_ID].TXT, Tor-website
Losgeldbedrag 194.105 BTC (+10%)/388.209 BTC (+10%) of 23220.713 XMR/46441.426 XMR
Contactgegevens cybercriminelen Tor-website
Detectienamen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Trojan.Heur.RP.bmGfbKkIF@n), Emsisoft (Gen:Trojan.Heur.RP.bmGfbKkIF@n (B)), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Gen.xyl), Full volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen betaling van losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Bijkomende informatie Deze ransomware richt zich wellicht op grote bedrijven en organisaties
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zicht tegen besmettingen met ransomware?

Software (en bestanden) mogen niet worden gedownload of geïnstalleerd via externe downloaders en installatieprogramma's, niet-officiële websites en andere kanalen of tools die in de bovenstaande paragraaf worden genoemd. Hiervoor mogen alleen officiële websites en directe links worden gebruikt. Geïnstalleerde software moet worden bijgewerkt via tools en functies die zijn ontworpen door de officiële softwareontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor de activering ervan. Bovendien is het niet legaal om de activering van gelicentieerde software te omzeilen met onofficiële tools van derden ('cracks'). Irrelevante e-mails die bijlagen bevatten en die worden verzonden vanaf onbekende en verdachte adressen, mogen niet worden vertrouwd (bestanden of websitelinks daarin mogen niet worden geopend). Nog een manier om veilig te blijven, is door uw bestanden regelmatig te scannen met een gerenommeerde antivirus- of antispywaresoftware en deze altijd up-to-date te houden om gedetecteerde bedreigingen zo snel mogelijk te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met DarkSide, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Weergave van het "README.[slachtoffer_ID].TXT" losgeldbericht (GIF):

darkside ransom note gif

Tekst in het tekstbestand van de DarkSide ransomware:

----------- [ Welcome to Dark ] ------------->

 

What happend?
----------------------------------------------
Your computers and servers are encrypted, backups are deleted. We use strong encryption algorithms, so you cannot decrypt your data.
But you can restore everything by purchasing a special program from us - universal decryptor. This program will restore all your network.
Follow our instructions below and you will recover all your data.

 

Data leak
----------------------------------------------

 

First of all we have uploaded more then 100 GB data.

Example of data:
 - Accounting data
 - Executive data
 - Sales data
 - Customer Support data
 - Marketing data
 - Quality data
 - And more other...

 

Your personal leak page: hxxp://darksidedxcftmqa.onion/blog/article/id/6/ dQDclB_6Kg-c-6fJesONyHoaKh9BtI8j9Wkw2inG8O72jWaOcKbrxMWbPfKrUbHC
The data is preloaded and will be automatically published if you do not pay.
After publication, your data will be available for at least 6 months on our tor cdn servers.

 

We are ready:
- To provide you the evidence of stolen data
- To give you universal decrypting tool for all encrypted files.
- To delete all the stolen data.

 

What guarantees?
----------------------------------------------
We value our reputation. If we do not do our work and liabilities, nobody will pay us. This is not in our interests.
All our decryption software is perfectly tested and will decrypt your data. We will also provide support in case of problems.
We guarantee to decrypt one file for free. Go to the site and contact us.

 

How to get access on website?
----------------------------------------------
Using a TOR browser:
1) Download and install TOR browser from this site: hxxps://torproject.org/
2) Open our website: hxxp://darksidfqzcuhtk2.onion/ K71D6P88YTX04R3ISCJZHMD5IYV55V9247QHJY0HJYUXX68H2P05XPRIR5SP2U68

 

When you open our website, put the following data in the input form:
Key:
-

!!! DANGER !!!
DO NOT MODIFY or try to RECOVER any files yourself. We WILL NOT be able to RESTORE them.
!!! DANGER !!!

Weergave van de Tor-website (GIF):

darkside ransomware tor website gif

Tekst op de Tor-website:

Your network has been locked!
You need pay $ 2,000,000
194.105 BTC (+10%) - 23220.713 XMR now, or $ 4,000,000
388.209 BTC (+10%) - 46441.426 XMR after doubled.

 

After payment we will provide you universal decryptor for all network.

 

Don't worry, we are good decryption specialists.
How to decrypt files ?

   

    Buy the required amount of XMR (Monero): 23220.713 XMR or BTC (Bitcoin): 194.105 BTC (+10%)
    Send 23220.713 XMR or 194.105 BTC (+10%) to the following address:
    Monero: 86R5YKD3DbMTJ1mgqiYjjsVULxwcxN5h5Yy Jt7Sz4B2oZEpZCnGBDZY4DG293xeeZSeF6iaDJqAoRVMeQXgUNM5x3fzyZru
    BTC: bc1qena2vfl7xhc5ad7q06eeuyd563ykxmwardnt2d
    * This receiving address was created for you, to identify your transactions.
    Wait for 10 confirmations for XMR or 3 confirmations of BTC.
    Reload current page after, and get a link download Decryptor.

 

Time left
03 days, 00:45:03
Time ends on 15 Aug 2020, 10:52
* The price will be doubled if you do not pay.
Data leak
Your data stolen. Read our blog.
Next publication:
03 days, 13:50:07
Transactions
TXID     Sum     Confirmations     Status     Date
Transactions not found

Screenshot van de DarkSide-website met gelekte gegevens:

darkside data leaking site

Screenshot van door DarkSide versleutelde bestanden (met de ID van het slachtoffer als extensie):

Files encrypted by DarkSide ransomware (victim's ID as an extension)

De DarkSide ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het DarkSide virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het DarkSide virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.