FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u BitRansomware en voorkomt u dat er nog meer bestanden worden versleuteld?

Ook bekend als: Het BitRansomware virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de BitRansomware

Wat is BitRansomware?

Zoals werd ontdekt door 3xp0rt is BitRansomware malware die wordt geklasseerd als ransomware. Deze malware versleutelt gegevens en vraagt losgeld in ruil voor de decoderingstools. Tijdens de versleuteling wordt aan elk bestand een ".readme"-extensie toegevoegd. Zo zou een bestand als "1.jpg" worden hernoemd naar "1.jpg.readme", "2.jpg" - "2.jpg.readme" enz. Nadat dit proces is voltooid, wordt een losgeldbericht "Read_Me.txt" in elke getroffen map geplaatst.

Het bericht met de vraag om losgeld ("Read_Me.txt") informeert de slachtoffers dat al hun databases, documenten, foto's en andere belangrijke bestanden zijn versleuteld. De enige manier om ze te herstellen is door de decoderingstools / software te kopen van de verantwoordelijke cybercriminelen. Om verdere instructies te krijgen, moeten gebruikers contact opnemen via de website op het Tor-netwerk. Deze site biedt meer informatie over het herstelproces. De prijs van de decoderingstools is 0,085 BTC (Bitcoin cryptocurrency). Volgens de webpagina is dit bedrag het equivalent van 1000 USD, wat bij de huidige wisselkoers correct is, maar de wisselkoersen fluctueren constant. Slachtoffers hebben twee dagen om te betalen, als ze de deadline niet halen, zal het losgeld oplopen tot 0,17 BTC (2000 USD, tegen de huidige wisselkoers). Voordat ze betalen, kunnen gebruikers de decodering testen door een klein gecodeerd bestand (minder dan 500 KB) naar de website te uploaden. De site bevat ook waarschuwingen dat als slachtoffers pogingen ondernemen om de bestanden te decoderen met tools / software van derden, ze deze onherstelbaar zullen beschadigen. Helaas is decodering in de meeste gevallen na een ransomware-infectie onmogelijk zonder tussenkomst van de verantwoordelijke cybercriminelen. Dit kan enkel als het schadelijke programma nog in ontwikkeling is en / of bugs (fouten) bevat. Hoe dan ook, het wordt uitdrukkelijk afgeraden om losgeld te betalen. Ondanks betaling ontvangen slachtoffers immers vaak niet de beloofde decoderingstools / -sleutels. Daardoor ervaren ze financieële verliezen en blijven hun bestanden versleuteld. Om verdere versleuteling door BitRansomware te voorkomen, moet het van het besturingssysteem worden verwijderd. Door verwijdering worden reeds gecompromitteerde bestanden echter niet hersteld. De enige oplossing is om deze te herstellen vanaf een back-up, als er een is gemaakt voorafgaand aan de codering en als die op een aparte locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

BitRansomware decrypt instructions (Read_Me.txt)

Trump, Paradise 4.3.3.0.1 en Deadfiles zijn voorbeelden van andere ransomware. De twee belangrijkste onderlinge verschillen zijn gewoonlijk het losgeldbedrag en het gebruikte coderingsalgoritme (symmetrisch of asymmetrisch). Het losgeldbedrag bedraagt meestal 100 tot 1000 euro, te betalen in digitale valuta (cryptomunten of digitale aankoopbonnen), omdat deze transacties moeilijk te traceren zijn. Om gegevensverlies te voorkomen is het belangrijk om back-ups te maken van uw gegevens en deze te bewaren op niet-aangesloten opslagapparaten (en liefst op verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De exacte verspreidingsmethodes van BitRansomware zijn onbekend. De ontwikkelaars van dit kwaadaardige programma zoeken partners, daarom is het waarschijnlijk dat BitRansomware wordt wordt verspreid met behulp van verschillende technieken. Over het algemeen worden ransomware en andere malware voornamelijk verspreid via trojans, spamcampagnes, illegale activeringstools ("cracking"), onwettige updates en onbetrouwbare downloadkanalen. Trojans zijn schadelijke programma's die op verschillende manieren kunnen te werk gaan. en die kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. extra malware downloaden en installeren). 'Spamcampagnes' zijn grootschalige campagnes waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. Deze e-mails bevatten besmettelijke bestanden of downloadlinks die verwijzen naar kwaadaardige inhoud. Virusbestanden bestaan in verschillende formaten, zoals: Microsoft Office- en PDF-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz. Wanneer die bestanden worden uitgevoerd of geopend, wordt de infectieketen geactiveerd. In plaats van betaalde software te activeren, kunnen cracks malware downloaden en installeren. Valse updaters infecteren systemen door misbruik te maken van fouten in verouderde software of eenvoudig schadelijke software te installeren in plaats van de beloofde updates. Dubieuze downloadkanalen, bv. onofficiële en gratis websites voor bestandshosting, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere downloaders van derden - kunnen schadelijke programma's aanbieden die worden vermomd als, of verpakt in combinatie met legitieme bestanden of software.

Overzicht risico's:
Naam Het BitRansomware virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .readme
Bericht met de vraag om losgeld Read_Me.txt
Losgeldbedrag 0.085 / 0.17 BTC (Bitcoin cryptomunt)
Cryptowallet van de cybercriminelen 17fnvnBwC2zXaCN7iHnwxKWQq8AGEjiCAk (Bitcoin)
Contactgegevens van de cybercriminelen Websites op het Tor-netwerk
Detectienamen Avast (FileRepMalware), BitDefender (Gen:Variant.Fugrafa.62487), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Filecoder.OCP), Kaspersky (Trojan-Ransom.Win32.Gen.xye), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zichzelf tegen besmettingen met ransomware?

Het wordt afgeraden om verdachte en irrelevante e-mails te openen, met name de eventuele bijlagen of links daarin, omdat dit kan leiden tot gevaarlijke infecties. Alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen mogen worden gebruikt. Het is net zo belangrijk om software alleen te activeren en bij te werken met tools en functies die worden aangeboden door legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden mogen niet worden gebruikt, omdat deze vaak malware verspreiden. Om de veiligheid van apparaten en gebruikers te garanderen, is het cruciaal om een betrouwbare antivirus- en antispywaresoftware te gebruiken en deze up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met Bmtf, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het tekstbestand van de BitRansomware ransomware ("Read_Me.txt"):

Attention!

All your files, documents, photos, databases and other important files are encrypted

The only method of recovering files is to purchase an unique decryptor. Only we can give you this decryptor and only we can recover your files.


The server with your decryptor is in a closed network TOR. You can get there by the following ways:

-------------------------------

1. Download Tor browser - hxxps://www.torproject.org/
2. Install Tor browser
3. Open Tor Browser
4. Open link in TOR browser:   hxxp://54fjmcwsszltlixn.onion/?VHIKWYZL
5. Follow the instructions on this page

-------------------------------


On our page you will see instructions on payment and get the opportunity to decrypt 1 file for free.


Alternate communication channel here: hxxp://helpqvrg3cc5mvb3.onion/

Screenshot van de BitRansomware website:

BitRansomware ransomware website gif

Tekst op deze site:

"Buy decryptor" tab:


Payment

 

To buy the decryptor you must pay:
0.085 Bitcoin ($1000)

 

You have 2 days for payment
time left : 47: 57: 46

 

After finishing offer, decryptor cost
will be 0.17 Bitcoin
After payment you can download the decryptor here:
DOWLOAD DECRYPTOR
Make a Bitcoin Payment
Payment amount: $1000

 

Send 0.085 BTC to the following address:
Simply scan QR Code with your mobile device or copy one in the input box

 

Awaiting 0.085 bitcoin payment ....
your wallet balance - 0 BTC  Reload current page

 

------------------------------------------------------


"How to get my files back" tab:

 

After finishing offer, decryptor cost
will be 0.17 Bitcoin
After payment you can download the decryptor here:
DOWLOAD DECRYPTOR
ALL YOUR DOCUMENTS, PHOTOS, DATABASES AND OTHER IMP0RTANT FILES HAVE BEEN ENCRYPTED!

 

It means your files are NOT damaged! Your files are modified only. This modification is reversible.
From now it is not possible to use your files until they will be decrypted.
The only way to decrypt your files safely is to buy the special decryption software.
Any attempts to restore your files with the third-party software will be fatal for your files!
How to get Decryptor?

 1. Create a Bitcoin Wallet (we recommend Blockchain.info)
 2. Buy necessary amount of Bitcoins
  Here are our recommendations:
  blockchain.info
  localbitcoins.com
  google.com
 3. Send  0.085  to the following Bitcoin address: 17fnvnBwC2zXaCN7iHnwxKWQq8AGEjiCAk
 4. After the payment you get a link to download the decryptor software

 

------------------------------------------------------


"Free decrypt" tab:

 

After finishing offer, decryptor cost
will be 0.17 Bitcoin
After payment you can download the decryptor here:
DOWLOAD DECRYPTOR
We give you the opportunity to decrypt 1 file free of charge!

 

Free decryption as guarantee.
Before paying you can send us 1 encrypted file for free decryption.

 

Note: File size no more than 500Kb.

Screenshot van door BitRansomware versleutelde bestanden (".readme"-extensie):

Files encrypted by BitRansomware ransomware (.readme extension)

Screenshot van een bericht waarin de makers van BitRansomware partners zoeken (op hackerforums):

BitRansomware ransomware developers looking for partners in hacker forums

De BitRansomware ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het BitRansomware virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het BitRansomware virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.