Hoe verwijdert u de SearchModule adware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties van SearchModule
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de SearchModule adware van een Mac?

Wat is SearchModule?

SearchModule is aan applicatie van het adware-type met functionaliteiten van een browserkaper. Na succesvolle infiltratie vertoont deze app allerlei ongewenste en gevaarlijke advertenties, wijzigt ze de browserinstellingen en promoot ze een nep-zoekmachine. Bovendien kunnen de meeste adwares en browserkapers browsergerelateerde gegevens registreren. Aangezien de meeste gebruikers SearchModule onbedoeld downloaden en installeren, wordt het ook beschouwd als een potentieel ongewenste toepassing. Een van de dubieuze technieken die worden gebruikt om SearchModule te verspreiden, is via nep-updates van Adobe Flash Player. Het is opmerkelijk dat onwettige software-updaters en installatieprogramma's niet alleen worden gebruikt om ongewenste apps te verspreiden, maar ook voor het verspreiden trojans, ransomware en andere malware.

SearchModule adware distributed via fake Flash Player updater/installer

Adware maakt het mogelijk om pop-ups, enquêtes, coupons, banners en andere opdringerige advertenties te plaatsen - meestal bovenop elke bezochte website.Deze advertenties zijn dus niet afkomstig van de sites zelf, maar worden vertoond door adware. Opdringerige advertenties verstoren de surfervaring op internet ernstig, omdat ze de inhoud van websites verbergen en de browsersnelheid vertragen. Wanneer erop wordt geklikt, dan linken deze advertenties om naar onbetrouwbare of kwaadwillende websites. Ze kunnen ook scripts uitvoeren om heimelijk software (zoals ongewenste apps) te downloaden en te installeren. Browserkapers wijzen de startpagina van browsers, hun standaardzoekmachine en de URL's voor hun nieuwe tabbladen vensters toe  aan de adressen van valse zoekmachines. Als zo'n stukje software is geïnstalleerd, wordt elk nieuw browsertabblad en -venster dat wordt geopend en elke zoekopdracht die in de adresbalk wordt getypt, omgeleid naar het gepromote adres. Valse zoekmachines kunnen meestal geen eigen zoekresultaten genereren, dus verwijzen ze door naar (soms via omleidingsketens) Google, Bing, Yahoo en andere legitieme zoekmachines. Bovendien kunnen alle wijzigingen die gebruikers proberen aan te brengen in hun browsers automatisch worden gereset, als de toegang tot de instellingen überhaupt wordt toegestaan. Daarom is het onmogelijk om de getroffen browser te herstellen zonder dat de browserkaper wordt verwijderd. Zoals vermeld in de inleiding, kan SearchModule gegevens registreren. Toepassingen van dit type volgen vaak de surfactiviteit (bezochte URL's, bekeken pagina's, getypte zoekopdrachten, enz.) en verzamelen daaruit afgeleide persoonlijke informatie (IP-adressen, geolocaties en andere details). Het is zeer waarschijnlijk dat de verzamelde gegevens geld opleveren voor de ontwikkelaars als ze deze verkopen aan derde partijen (mogelijk cybercriminelen) die de gegevens op hun beurt kunnen misbruiken. Samenvattend kan de aanwezigheid van ongewenste apps op apparaten leiden tot allerlei systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal. Om de apparaatintegriteit en gebruikersveiligheid te garanderen, moeten alle verdachte applicaties en browserextensies / plug-ins onmiddellijk worden verwijderd.

Samenvatting bedreiging:
Naam Advertenties van SearchModule
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AD [Trj]), DrWeb (Adware.Mac.Loader.17), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/TrojanDownloader.Adload), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Cimpli.k), volledige lijst (VirusTotal)
Bijkomende informatie Deze app is afkomstig uit de Adload malware-familie.
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrents.
Schade Internetbrowser-spionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens
Verwijdering

Om Advertenties van SearchModule verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

ProgressExpert, HermesLookup en CapitalCharacterSearch zijn een paar voorbeelden van andere apps van het adware-type. Ze zien er legitiem en onschadelijk uit en verleiden gebruikers met aanbiedingen van allerlei nuttige functionaliteiten. De geadverteerde functies werken echter meestal niet en dat is typisch voor ongewenste programma's. Functionaliteit en gebruikersveiligheid zijn niet relevant, aangezien het enige doel van ongewenste applicaties is om winst te genereren voor de ontwikkelaars. In plaats van hun beloftes na te komen, vertonen ongewenste apps dus opdringerige advertenties uit, wijzigen ze browserinstellingen, verzamelen gebruikersgegevens en forceren ze het openen van onbetrouwbare / kwaadaardige websites.

Hoe werd SearchModule geïnstalleerd op mijn computer?

Mogelijk ongewenste programma's kunnen samen met andere software worden gedownload of geïnstalleerd. Deze valse marketingtechniek waarbij reguliere software wordt voorverpakt samen met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen wordt 'bundeling' genoemd. Het overhaasten van downloads en installaties (bijv. het overslaan van stappen en secties, het gebruik van vooraf ingestelde opties, enz.) - verhogen het risico dat onbedoeld gebundelde inhoud op het systeem wordt toegelaten. Sommige ongewenste apps hebben "officiële" promotiepagina's, waarvan ze kunnen worden gedownload. Opdringerige advertenties verspreiden deze toepassingen ook. Zodra erop wordt geklikt, kunnen ze scripts uitvoeren om ongewenste apps te downloaden en te installeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt sterk aanbevolen om software te onderzoeken voordat u deze downloadt of installeert. Downloads mogen alleen worden uitgevoerd vanaf officiële en betrouwbare bronnen. Onofficiële en gratis file-hosting (freeware) websites, peer-to-peer-sharing-netwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, etc.) en andere externe downloaders - bieden vaak misleidende of gebundelde inhoud aan, daarom wordt het gebruik ervan ten zeerste afgeraden. Bij het downloaden / installeren is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, alle beschikbare opties te verkennen, en de "Aangepaste / Geavanceerde" instellingen te gebruiken om u zo af te kunnen melden voor extra apps, tools, functies enzovoort. Opdringerige advertenties zien er vaak legitiem en onschadelijk uit, maar ze verwijzen door naar dubieuze sites (met inhoud zoals gokken, dating voor volwassenen, pornografie, enz.). Als gebruikers dergelijke advertenties / omleidingen opmerken, dan moeten ze het systeem controleren en onmiddellijk alle verdachte applicaties, browserextensies en plug-ins verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met SearchModule, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Bestanden die verband houden met de SearchModule-adware die moeten worden verwijderd:

  • ~/Library/Application Support/com.SearchModule/SearchModule
  • ~/Library/Application Support/com.SearchModuleDaemon/SearchModule
  • ~/Library/LaunchAgents/com.SearchModule.plist
  • ~/Library/LaunchDaemons/com.SearchModuleDaemon.plist

BELANGRIJKE OPMERKING! Frauduleuze setups / apps die SearchModule adware promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te creëren. Voer daarom, voordat u verdere verwijderingsstappen neemt, deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Remove rogue profiles designed to promote SearchModule (Step 1)

2) Selecteer het "SearchModule"-profiel en verwijder het.

Remove rogue profiles designed to promote SearchModule (Step 2)

3) Voer een volledige systeemscan uit met de Combo Cleaner antivirus software.

Daarna kunt u doorgaan met de volgende stappen voor het verwijderen van deze adware.

Advertenties van SearchModule onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties van SearchModule. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

SearchModule adware verwijderen:

Verwijder de aan SearchModule gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit uw map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van searchmodule gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van SearchModule verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van searchmodule gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van searchmodule gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van searchmodule gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van SearchModule QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van SearchModule op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties van SearchModule

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.