FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de SearchYA browserkaper?

Ook bekend als: feed.search-ya.com doorverwijzing
Schadeniveau: Medium

SearchYA browserkaper verwijderingsinstructies

Wat is SearchYA?

SearchYA is één van de vele potentieel ongewenste applicaties die gecategoriseerd worden als browserkapers. SearchYA zou de surfervaring op het internet moeten verbeteren, maar het is ontworpen om feed.search-ya.com (een valse zoekmachine) te promoten door de browserinstellingen te wijzigen en om informatie te verzamelen over het surfgedrag van de gebruiker. Het is de moeite waard om te vermelden dat mensen browserkapers en andere ongewenste apps meestal onbewust downloaden.

feed.search-ya.com browserkaper

SearchYA promoot feed.search-ya.com door het aan te wijzen als het adres van de standaardzoekmachine, de startpagina en het nieuw tabblad. Dit betekent dat gebruikers van SearchYA op feed.search-ya.com terechtkomen telkens wanneer ze een browser/nieuw tabblad openen en/of wanneer ze zoekopdrachten in de URL-balk invoeren. Feed.search-ya.com is een valse zoekmachine omdat het zelf geen unieke resultaten oplevert, het geeft de resultaten weer die zijn gegenereerd door de Yahoo-zoekmachine (het leidt gebruikers om naar search.yahoo.com). Doorgaans zijn browserkapers ontworpen om te voorkomen dat hun gebruikers het adres van de valse zoekmachine wijzigen in een ander voorkeursadres, zolang ze zijn geïnstalleerd. Om te voorkomen dat feed.search-ya.com bij bepaalde gelegenheden wordt geopend, moeten gebruikers SearchYA verwijderen. Dit is echter niet de enige reden om deze of een andere geïnstalleerde browserkaper te verwijderen. Dergelijke apps zijn meestal ontworpen om allerlei informatie te verzamelen over de browseractiviteiten van de gebruiker. Bijvoorbeeld: adressen van bezochte pagina's, ingevoerde zoekopdrachten, geolocaties, IP-adressen en andere browsegegevens. In sommige gevallen hebben ongewenste apps ook toegang tot (verzamelen ze) gevoelige gegevens. Wat erger is: hun ontwikkelaars verkopen deze verzamelde gegevens meestal door aan derden (mogelijk cybercriminelen) die deze op andere manieren misbruiken. Mensen die apps zoals SearchYA gebruiken, kunnen het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal, problemen ondervinden met betrekking tot hun privacy/browserveiligheid, enz. Daarom mag dergelijke software niet worden vertrouwd (gedownload/geïnstalleerd).

Samenvatting bedreiging:
Naam SearchYA
Type bedreiging Browserkaper, doorverwijzing, zoekmachinekaper, werkbalk, ongewenste nieuwe tabs
Browserextensie(s) SearchYA
Zogezegde functionaliteit Deze browserkapers zouden de browserervaring verbeteren en een aantal functies aanbieden.
Promotie-URL feed.search-ya.com
IP-adres (feed.search-ya.com) 13.84.45.249
Gewijzigde browserinstellingen Startpagina, URL voor nieuwe tabbladen, standaard zoekmachine
Symptomen Gewijzigde instellingen in de internetbrowser (startpagina, standaard zoekmachine, nieuwe tabbladen). Gebruikers worden gedwongen om de website van de kapers te bezoeken en op internet te zoeken met hun zoekmachines.
Distributie methodes Misleidende advertenties in pop-ups, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers.
Schade Internet browser-spionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar dubieuze websites.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Meer voorbeelden van browserkapers zijn: Searchsio, MyDocsToPDF en Protect My Search Daily. Doorgaans leveren browserkapers geen enkele meerwaarde (functies) en kunnen ze allerlei problemen veroorzaken. Met andere woorden: ze zijn alleen ontworpen om hun ontwikkelaars te helpen om inkomsten te verkrijgen door allerlei informatie te verzamelen en door valse zoekmachines te promoten. Als er een browserkaper op een browser en/of besturingssysteem is geïnstalleerd, dan moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd.

Hoe werd SearchYA geïnstalleerd op mijn computer?

In de meeste gevallen downloaden/installeren de mensen ongewenste applicaties zelf door op misleidende advertenties te klikken die dergelijke apps downloaden/installaren door bepaalde scripts uit te voeren, ofwel via de download-/installatie-instellingen van andere programma's. Heel vaak nemen ontwikkelaars ongewenste apps op in de setups als aanvullende aanbiedingen. Deze distributiemethode staat bekend als "bundeling". Meestal zijn die aanbiedingen voor het downloaden/installeren van extra meegeleverde software te vinden in de instellingen zoals "Geavanceerd", "Aangepast", "Handmatig". Echter niet iedereen controleert deze instellingen wanneer ze programma's downloaden/installeren. Door ze ongewijzigd te laten, staan ze - onbedoeld - toe dat inbegrepen ongewenste applicaties worden gedownload/geïnstalleerd samen met programma's die ze opzettelijk downloaden/installeren.

Hoe vermijdt u de installatie van mogelijk ongewente applicaties?

Programma's en bestanden mogen alleen worden gedownload van officiële websites en via directe links. Het is niet veilig om downloaders (en installatieprogramma's) van derden, peer-to-peer-netwerken (zoals eMule, torrent-clients), twijfelachtige websites en andere bronnen/kanalen te gebruiken. Ze worden vaak gebruikt om ongewenste apps - in sommige gevallen zelfs schadelijke programma's - te promoten. Download- en installatie-instellingen die instellingen bevatten zoals "Aangepast", "Geavanceerd" moeten worden gecontroleerd op aanbiedingen om ongewenste software te downloaden/installeren. Deze aanbiedingen moeten worden afgewezen voordat de downloads/installaties voltooid zijn. Opdringerige advertenties die op dubieuze pagina's verschijnen, leiden de mensen die erop klikken door naar verschillende potentieel kwaadaardige pagina's of ze veroorzaken ongewenste downloads/installaties van ongewenste apps. Daarom mogen dergelijke advertenties niet worden aangeklikt. Alle onbekende/ongewenste/verdachte add-ons, plug-ins of extensies die op een browser zijn geïnstalleerd en/of dergelijke software die op het besturingssysteem is geïnstalleerd, moet worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met SearchYA, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze browserkaper automatisch te verwijderen.

SearchYA download-websites:

SearchYA download-pagina SearchYA download-pagina SearchYA download-pagina SearchYA download-pagina

De SearchYA browserkaper vraagt toestemming om gegevens te lezen en te wijzigen:

searchya vraagt toestemming om gegevens te lezen en te wijzigen:

SearchYA (feed.search-ya.com) verwijst door naar search.yahoo.com (GIF):

searchya doorverwijzing in gif afbeeding

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

SearchYA browserkaper verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

feed.search-ya.com browserkaper deinstalleren via Configuratiescherm

In het 'Programma's verwijderen'-scherm zoekt u naar verdachte/mogelijk ongewenste applicaties (zoals "SearchYA"), selecteer deze verwijzingen en klik op "Deïnstalleren" of "Verwijderen".

Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie (die de doorverwijzing naar de feed.search-ya.com website veroorzaakt), scant u best uw computer op enige overblijvende onderdelen of mogelijke malware besmettingen. Gebruik daarvoor aanbevolen malware verwijderingssoftware.

SearchYA browserkaper verwijderen uit internet browsers:

Video die toont hoe browserdoorverwijzingen te stoppen:

Internet Explorer logoVerwijder kwaadaardige add-ons uit Internet Explorer:

Verwijdering feed.search-ya.com gerelateerde Internet Explorer extensies

Klik op het "tandwiel"icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer) selecteer "Beheer Add-ons". Zoek naar recent geïnstalleerde en verdacht lijkende browser extensies en schakel deze uit.

Verander uw startpagina:

Verwijdering feed.search-ya.com uit Internet Explorer startpagina

Klik op het "tandwiel"icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "Internet Opties", verwijder hxxp://feed.search-ya.com in het geopende venster en voer het domein van uw voorkeur in, wat geopend zal worden iedere keer dat u Internet Explorer opent. Of typ about: blank om een nieuwe pagina te openen in Internet Explorer.

Verander uw standaard zoekmachine:

Verwijdering feed.search-ya.com uit Internet Explorer standaard zoekmachine

Klik op het "tandwiel"icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "Add-ons beheren". In het geopende venster, selecteer "Zoek Netwerken", en stel "Google", "Bing", of een andere zoekmachine naar keuze in als standaard en verwijder dan "SearchYA".

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van feed.search-ya.com doorverwijzing dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder de kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijdering feed.search-ya.com gerelateerde Google Chrome extensies

Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer 'Meer hulpprogramma's' en klik op 'Extensies'. Zoek "SearchYA" en andere onlangs geïnstalleerde/verdachte browser-add-ons en verwijder ze.

Verander uw startpagina:

Verwijdering feed.search-ya.com uit Google Chrome startpagina

Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen". In het gedeelte "Bij opstarten" schakelt u "SearchYA" uit, zoekt u naar de browserkaper URL (hxxp://www.feed.search-ya.com). Klik op de drie vertikale puntjes en selecteer "Verwijderen".

Verander uw standaard zoekmachine:

Verwijdering feed.search-ya.com uit Google Chrome standaard zoekmachine

Om uw standaardzoekmachine in Google Chrome wijzigen: klik op het Chrome-menupictogram Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen", klik in het gedeelte "Zoeken" op "Zoekmachines beheren ...", zoek naar "feed.search-ya.com", klik op de drie verticale stippen in de buurt van deze URL en selecteer "Verwijderen uit lijst".

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van feed.search-ya.com doorverwijzing, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijdering feed.search-ya.com gerelateerde Mozilla Firefox extensies

Klik op het Firefox menu firefox menu icon (in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm) selecteer "Add-ons". Klik op "Extensies" en verwijder "SearchYA" en alle recent geïnstalleerde browser plug-ins.

Verander uw startpagina:

Verwijdering feed.search-ya.com uit Mozilla Firefox startpagina

Om de startpagina te veranderen, klik op het Firefox menu firefox menu icon (in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm), selecteer "Opties" en in het geopende venster schakelt u "SearchYA" uit, verwijdert u hxxp://feed.search-ya.com en voert u het domein van uw voorkeur in, dat zal openen iedere keer dat u Mozilla Firefox opstart.

Verander uw standaard zoekmachine:

Verwijdering feed.search-ya.com uit Mozilla Firefox standaard zoekmachine

In de URL adres-balk, typ about:config en druk op Enter.
Klik op "Ik beloof dat ik voorzichtig zal zijn!".
In de zoekbalk bovenaan, typ: "extensionControlled"
Stel beide resultaten in op "false" door ofwel op elk item te dubbelklikken ofwel door op de knop Mozilla Firefox switch about:config entry button te klikken.

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van feed.search-ya.com doorverwijzing kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari menu, selecteer dan Voorkeuren…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 2

In het Voorkeuren-venster selecteer je de Extensies-tab. Zoek alle recent geïnstalleerde en verdachte extensies en verwijder deze.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 3

In het voorkeuren-venster selecteer je het Algemeen-tabblad en verzeker je je ervan dat je startpagina staat ingesteld op de URL van je voorkeur, als het gewijzigd werd door een browser hijacker kan je dit hier terug aanpassen.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 4

In het voorkeuren-venster selecteer je het Zoeken-tabblad en verzeker je je ervan dat je favoriete internet-zoekmachine geselecteerd werd.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 5

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 6

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 1

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons, en verwijder ze.

De startpagina en nieuwe tabbladen wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 2

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Instellingen". In het onderdeel "Bij het opstarten" zoekt u de naam van de browserkaper en klikt u op  "Uitschakelen".

Uw standaard zoekmachine wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 3

Om uw standaard zoekmachine te wijzigen in Microsoft Edge: klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Privacy en diensten", scroll naar onder en selecteer "Adresbalk". In het onderdeel "Zoekmachines gebruikt in de zoekbalk" zoekt u de naam van de ongewenste zoekmachine. Als u die hebt gevonden klikt u op de "Uitschakelen"-knop daarnaast. U kunt ook klikken op "Zoekmachines beheren", om in het geopende menu de ongewenste zoekmachine terug te vinden. Klik op het puzzel-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram daarnaast en selecteer "Uitschakelen".

Optionele methode:

Als u problemen bljft ondervinden met het verwijderen van de feed.search-ya.com doorverwijzing, herstel dan uw Microsoft Edge browserinstellingen. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu selecteert u Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Selecteer Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de Microsoft Edge-instellingen naar hun standaardwaarden wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dit niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies waarin wordt uitgelegd hoe de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting browser hijacker 1Een browser hijacker is een soort adware die de instellingen van de internetbrowsers van gebruikers wijzigt door de startpagina en standaard zoekmachine toe te wijzen aan een ongewenste website. Meestal infiltreert dit soort adware de besturingssystemen van de gebruiker via gratis software downloads. Als je download beheerd wordt door een download cliënt, verzeker je er dan van de installatie van geadverteerde werkbalken of applicaties te weigeren als deze je startpagina of standaard zoekmachine willen wijzigen.

Hulp bij de verwijdering:

Als je problemen ervaart bij het verwijderen van feed.search-ya.com doorverwijzing uit je internet browsers, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over feed.search-ya.com doorverwijzing of z'n verwijdering, gelieve dan je kennis te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/17111-searchya-browser-hijacker

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
feed.search-ya.com doorverwijzing QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van feed.search-ya.com doorverwijzing op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.