FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de GeneralLaunch adware uit uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties door GeneralLaunch
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de GeneralLaunch adware verwijderen van een Mac?

Wat is GeneralLaunch?

GeneralLaunch is een frauduleuze applicatie die geclassificeerd wordt als adware. Het bezit echter ook de functionaliteiten van een browserkaper. Daarom vertoont het niet alleen allerlei opdringerige advertenties maar wijzigt het ook de instellingen van de browsers om een valse zoekmachine te promoten. Bovendien kunnen de meeste types adware en browserkapers gebruikersgegevens bespioneren. Vanwege de dubieuze verspreidingsmethoden van GeneralLaunch wordt het ook beschouwd als een mogelijk ongewenste app.

GeneralLaunch adware

GeneralLaunch maakt het mogelijk om ongewenste en schadelijke advertenties (bijv. pop-ups, banners, coupons, enquêtes, enz.) op elke bezochte website te plaatsen. Dit verstoort de surfervaring op internet omdat de opdringerige advertenties de browsersnelheid en de zichtbaarheid van webpagina's vertragen. Eénmaal aangeklikt, leiden deze advertenties door naar verkoopgerichte, frauduleuze, onbetrouwbare, gecompromitteerde en kwaadaardige sites; soms kunnen ze zelfs scripts uitvoeren om stiekem software (bijvoorbeeld ongewenste apps) te downloaden/installeren. Browserkapers wijzen de adressen van hun valse zoekmachines toe als startpagina van de browser, standaardzoekmachine en URL voor nieuwe tabbladen. Vandaar dat gebruikers bij elk nieuw browsertabblad/-venster dat wordt geopend en bij elke zoekopdracht die in de URL-balk wordt getypt worden doorverwezen naar de valse zoekmachine. Er zijn niet veel zoekmachines die eigen zoekresultaten kunnen genereren, dus meestal verwijzen ze (soms in een keten) door naar echte zoekmachines. Als GeneralLaunch geïnstalleerd is, dat starten de bovengenoemde acties een omleidingsketen. Deze app promoot de Safe Finder-website via akamaihd.net. Safe Finder kan zelf geen zoekresultaten genereren, dus het verwijst door naar search.yahoo.com - een legitieme zoekmachine. Om de gekaapte browser te herstellen, moet de browserkaper worden verwijderd, aangezien wijzigingen die de gebruikers proberen aan te brengen automatisch kunnen worden gereset (en soms wordt zelfs gewoon de toegang tot de instellingen afgesloten). Vrijwel alle vormen van adware en browserkapers hebben de mogelijkheid om gegevens te bespioneren. Ze kunnen de browseractiviteit volgen (bezochte URL's, bekeken webpagina's, zoekopdrachten, enz.) en persoonlijke informatie van de gebruikers verzamelen (IP-adressen, geolocaties en andere details). Deze gevoelige gegevens worden waarschijnlijk gedeeld met derden (mogelijk cybercriminelen), die ze willen misbruiken voor financieel gewin. Samenvattend kan de aanwezigheid van ongewenste software op systemen leiden tot allerlei infiltraties en infecties, ernstige privacyschendingen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal. Daarom wordt het sterk aangeraden om verdachte applicaties en/of browserextensies/plug-ins te verwijderen.

Samenvatting bedreiging:
Naam Advertenties door GeneralLaunch
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AB [Trj]), Sophos AV (Adloadr (PUA)), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/Adware.Synataeb.C), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Adload.g), volledige lijst (VirusTotal)
Extra informatie Deze applicatie behoort tot de Adload malware-familie.
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Distributie methodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrents.
Schade Internetbrowser-spionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Advertenties door GeneralLaunch verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

EssentialPanel, SearchLibrary, LookupConsole en DataQuest zijn enkele voorbeelden van software die geclassificeerd wordt als adware. Dergelijke apps lijken meestal legitiem en nuttig en ze bieden allerlei zogenaamd "handige" functies aan. De geadverteerde functies werken echter zelden en in de meeste gevallen werken ze volkomen niet. Dit geldt in feite voor alle ongewenste apps. Het enige doel van ongewenste apps is winst te maken op kosten van de gebruiker. In plaats van hun beloftes waar te maken, vertonen de ongewenste apps opdringerige advertenties, wijzigen ze de browserinstellingen, forceren ze het openen van onbetrouwbare/kwaadaardige sites en verzamelen ze privégegevens.

Hoe werd GeneralLaunch geïnstalleerd op mijn computer?

De meest voorkomende manier om ongewenste applicaties te verspreiden is via de download/installatie-setups van andere software. Deze misleidende marketingmethode waarbij reguliere software wordt gebundeld samen met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen, wordt "bundeling" genoemd. Door de download- en installatieprocessen te overhaasten (bijv. door stappen en secties over te slaan, vooraf ingestelde opties te gebruiken, enz.)  riskeren de gebruikers dat ze onbedoeld gebundelde inhoud op hun apparaat toestaan. Sommige ongewenste apps hebben "officiële" downloadpagina's maar ze worden ook verspreid via opdringerige advertenties. Zodra daarop wordt geklikt kunnen ze scripts uitvoeren waarbij ongewenste apps worden gedownload en geïnstalleerd zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe vermijdt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Alle producten moeten worden onderzocht om hun legitimiteit te verifiëren, voordat ze worden gedownload/geïnstalleerd. Alleen officiële en betrouwbare downloadbronnen mogen worden gebruikt. Het is onverstandig om gebruik te maken van niet-officiële en gratis sites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-netwerken voor het delen van netwerken en andere externe downloaders, aangezien deze misleidende en/of gebundelde inhoud kunnen aanbieden. Bij het downloaden/installeren is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, om alle beschikbare opties te verkennen, om de "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen te gebruiken en om u af te melden voor extra apps, tools, functies enzovoort. Opdringerige advertenties zien er vaak legitiem en onschadelijk uit, maar ze verwijzen door naar zeer dubieuze websites (met inhoud zoals gokken, pornografie, dating voor volwassenen, enz.). Als u dergelijke advertenties/omleidingen opmerkt, dan moet u het systeem inspecteren en onmiddellijk alle verdachte applicaties en browserextensies/plug-ins verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met GeneralLaunch, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

De misleidende applicatie-installatie promoot de GeneralLaunch adware:

Misleidende installatie promoot de GeneralLaunch adware

Pop-upvenster dat wordt weergegeven zodra de installatie van GeneralLaunch is voltooid:

pop-up na geslaagde GeneralLaunch installatie

GeneralLaunch verwijst zijn gebruikers door naar de Safe Finder-website via akamaihd.net:

GeneralLaunch verwijst door naar de Safe Finder website via akamaihd.net

De GeneralLaunch installatie-map:

GeneralLaunch adware installatie-map

GeneralLaunch geïnstalleerd op de Safari browser:

GeneralLaunch adware geinstalleerd op Safari

Advertenties door GeneralLaunch onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties door GeneralLaunch. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

GeneralLaunch adware verwijderen:

Verwijder aan GeneralLaunch gerelateerde, mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties door generallaunch gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties door GeneralLaunch verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties door generallaunch gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties door generallaunch gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties door generallaunch gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties door GeneralLaunch QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties door GeneralLaunch op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties door GeneralLaunch

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.