Hoe verwijdert u de CommonBrand adware?

Ook bekend als: Advertenties door CommonBrand
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u CommonBrand op een Mac?

Wat is CommonBrand?

Net als veel andere adware-apps, beweert CommonBrand dat het de browserervaring verbetert en andere interessante functies levert. Het geeft echter opdringerige advertenties weer en verzamelt allerlei informatie. Het is ook ontworpen om de Safe Finder-website te promoten door deze te openen via akamaihd.net. Apps zoals CommonBrand worden gecategoriseerd als potentieel ongewenste applicaties omdat de gebruikers adware meestal onbewust en onbedoeld downloaden en installeren.

CommonBrand adware

Na de installatie vertonen applicaties zoals CommonBrand opdringerige advertenties. Meestal geven ze advertenties weer die worden weergegeven in de vorm van kortingsbonnen, banners, pop-ups, enquêtes, enzovoort. Het is gebruikelijk dat deze advertenties ontworpen zijn om onbetrouwbare, mogelijk kwaadaardige websites te openen of om ongewenste, potentieel schadelijke software te downloaden/installeren of bepaalde scripts uit te voeren. Bovendien worden programma's zoals CommonBrand meestal ontworpen om browsegegevens te verzamelen zoals IP-adressen, adressen van bezochte webpagina's, ingevoerde zoekopdrachten, geolocaties en andere browsergerelateerde informatie. Onderzoek toont aan dat CommonBrand ook gevoelige informatie zoals creditcardgegevens, telefoonnummers, wachtwoorden en andere vertrouwelijke gegevens kan lezen. De ontwikkelaars kunnen deze verzamelde gegevens verkopen aan externe partijen die deze op hun beurt kunnen misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Het is mogelijk dat de geregistreerde informatie in handen komt van cybercriminelen. Zo kan de door CommonBrand verzamelde informatie worden misbruikt om frauduleuze transacties te doen (aankopen), om identiteiten te stelen, enz. De gebruikers lopen het risico op financiële verliezen en ze dreigen het slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal. Ook kunnen ze problemen ondervinden op het gebied van hun online privacy en veiligheid. Als CommonBrand in een browser en/of het besturingssysteem is geïnstalleerd, dan moet het zo snel mogelijk worden verwijderd. Dat geldt ook voor andere adware-applicaties.

Samenvatting bedreiging:
Naam Advertenties door CommonBrand
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AB [Trj]), AVG (MacOS:Adload-AB [Trj]), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/Adware.Synataeb.C), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Adload.g), volledige lijst (VirusTotal)
Extra informatie Deze applicatie behoort tot de Adload malware-familie.
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Distributie methodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrents.
Schade Internetbrowser-spionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Advertenties door CommonBrand verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Andere voorbeelden van adware die gelijkaardig zijn aan CommonBrand zijn: ProcessSign, TaskBrowser en MoreResults. Wat de meeste van deze apps gemeen hebben, is dat ze zijn ontworpen om hun gebruikers heel veel advertenties te tonen. Vaak kunnen ze gebruikers ook bespioneren (allerlei persoonlijke gegevens verzamelen). De meeste adware-applicaties zijn echter volledig nutteloos (ze bieden geen meerwaarde) en ze kunnen allerlei problemen veroorzaken. Daarom mogen adware en andere ongewenste apps niet worden geïnstalleerd.

Hoe werd CommonBrand geïnstalleerd op mijn computer?

Meestal worden ongewenste apps gedownload en/of geïnstalleerd via de downloaders en installers van andere (gratis) programma's. Ze worden dan als extra aanbiedingen mee in hun setups opgenomen. Deze distributiemethode wordt "bundeling" genoemd. In de meeste gevallen worden de aanvullende downloads en/of installaties vermeld in de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen. Niet alle gebruikers controleren en wijzigen deze wanneer ze programma's downloaden en/of installeren. Op die manier kunnen ongewenste apps samen met gewenste software worden gedownload en/of geïnstalleerd. Soms kunnen ongewenste apps worden gedownload en/of geïnstalleerd als gebruikers op misleidende advertenties te klikken (doordat deze bepaalde scripts uitvoeren).

Hoe vermijdt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Programma's (en bestanden) moeten gedownload worden van officiële websites en via directe links. Kanalen zoals externe downloaders (en installatieprogramma's), niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule, enzovoort, mogen niet worden gebruikt als tools om software te downloaden/installeren. Ze kunnen allerlei ongewenste applicaties te verspreiden. Mogelijk kunnen cybercriminelen ze ook gebruiken om malware te verspreiden. Downloaders en installers die instellingen bevatten zoals "Aangepast" of "Geavanceerd" moeten altijd worden gecontroleerd op aanbiedingen om aanvullende software te downloaden/installeren. Doorgaans kunnen ongewenste aanbiedingen worden geweigerd voordat de download- en installatieprocessen voltooid worden. Opdringerige advertenties die op allerlei dubieuze websites verschijnen, mogen niet worden aangeklikt. Ze kunnen ontworpen zijn om onbetrouwbare pagina's te downloaden of om ongewenste, potentieel schadelijke software te downloaden en te installeren. Als een verdachte, ongewenste extensie, plug-in en/of add-on al geïnstalleerd is op een browser of als een dergelijk programma op het besturingssysteem geïnstalleerd is, dan moet dit zo snel mogelijk worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met CommonBrand, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Pop-upvenster dat wordt weergegeven zodra de installatie van CommonBrand voltooid is:

pop-up na geslaagde CommonBrand installatie

CommonBrand verwijst zijn gebruikers door naar de Safe Finder-website via akamaihd.net:

CommonBrand verwijst door naar de Safe Finder website via akamaihd.net

CommonBrand installatie op Safari:

commonbrand adware installed on safari

CommonBrand installatie-map en bestanden:

commonbrand adware installatie-map

Advertenties door CommonBrand onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties door CommonBrand. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de CommonBrand adware te verwijderen met Combo Cleaner:

CommonBrand adware verwijderen:

Verwijder aan CommonBrand gerelateerde, mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties door commonbrand gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties door CommonBrand verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties door commonbrand gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties door commonbrand gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties door commonbrand gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties door CommonBrand QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties door CommonBrand op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties door CommonBrand

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.