FacebookTwitterLinkedIn

Hoe voorkomt u oplichting door de 'sextortion e-mail' (Dash)?

Ook bekend als: Mogelijke malware infecties
Schadeniveau: Medium

"Sextortion E-mail (Dash)" verwijderingsgids

Wat is "Sextortion E-mail (Dash)"?

De criminelen achter deze oplichting proberen om de ontvangers te misleiden om Dash-cryptocurrency naar hen te sturen. Ze verklaren dat ze een compromitterende video hebben opgenomen en dat ze deze ozullen verspreiden, tenzij de ontvangers een specifiek bedrag in cryptocurrency betalen. Vertrouw dergelijke e-mails nooit. U kunt ze best gewoon negeren.

Sextortion E-mail (Dash) spamcampagne

Volgens deze sextortion e-mail is de computer van de ontvanger geïnfecteerd met een kwaadaardige Remote Access Tool/trojan (RAT), een software die toegang vanop afstand en controle over computers mogelijk maakt. Deze tool werd blijkbaar gebruikt om alle accountgegevens te stelen en om 'een video' op te nemen. Er wordt gezegd dat de geïnstalleerde RAT werd gebruikt om een ​​video van de ontvanger op te nemen tijdens het bekijken van een video op een website voor volwassenen. Oplichters dreigen om deze video naar alle contactpersonen van de ontvanger te sturen, op sociale netwerken te plaatsen en op verschillende websites te publiceren, waaronder het dark web. Om dit te voorkomen, wordt aan de ontvangers gevraagd om 1200 euro te betalen met behulp van de Dash-cryptocurrency. Deze e-mail bevat een portefeuille-adres om de transactie uit te voeren. De oplichters eisen een betaling binnen de twee dagen. Deze e-mails mogen nooit worden vertrouwd - criminelen sturen ze naar veel gebruikers en hopen dat ten minste sommige mensen voor de zwendel zullen vallen. We ontvangen veel feedback van bezorgde gebruikers over dit soort oplichtingsmails. Hier is de meest populaire vraag die we ontvangen (in dit geval met betrekking tot een zwendel die beweert compromitterende video's of foto's van de gebruiker te hebben verkregen):

V: Hallo pcrisk.com-team, ik heb een e-mail ontvangen waarin staat dat mijn computer gehackt is en dat ze een video van mij hebben. Nu vragen ze om losgeld te betalen in Bitcoins. Ik denk dat dit waar moet zijn, omdat ze mijn echte naam en wachtwoord in de e-mail vermelden. Wat moet ik doen?

A: Maak u geen zorgen over deze e-mail. Geen enkele hacker of cybercrimineel heeft uw computer geïnfiltreerd/gehackt en er is geen video van u die pornografie bekijkt. Negeer eenvoudig het bericht en verzend geen Bitcoins. Uw e-mailadres, naam en wachtwoord zijn waarschijnlijk gestolen van een gecompromitteerde website zoals Yahoo (deze website-inbreuken komen veel voor). Als u zich zorgen maakt, dan kunt u controleren of uw accounts gecompromitteerd zijn door de website haveibeenpwned te bezoeken.

Bedreigingsoverzicht:
Naam "Sextortion E-mail (Dash)" oplichting
Bedreigingstype Phishing, oplichting, social engineering, fraude.
Valse Claim Oplichters beweren dat ze de computer geïnfecteerd hebben met een RAT, waardoor ze een vernederende video konden opnemen. Ze dreigen om de video te verspreiden, tenzij ze binnen de twee dagen worden betaald.
Losgeldberdag 1200 euro in Dash cryptocurrency
Cyber Crimineel Cryptoportefeuille-adres XjpNCkdGBSS93Hh5tf5xHZ85ZGBN7AQdnA
Symptomen Ongeautoriseerde online aankopen, gewijzigde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethoden Misleidende e-mails, valse online pop-upadvertenties, technieken voor valse zoekmachines, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privéinformatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Meer voorbeelden van vergelijkbare e-mails zijn: "Sextortion Email (Monero)", "Your device was infected with my private malware" en "ChaosCC hacker group". In elk geval worden dergelijke e-mails gebruikt om geld af te persen van nietsvermoedende ontvangers. Meestal beweren de oplichters dat ze vernederende video's of foto's hebben gemaakt en dat ze deze zullen verspreiden, tenzij de ontvangers het geld sturen. Cybercriminelen gebruiken deze e-mails ook om kwaadaardige programma's te verspreiden. Ze voegen bestanden toe die, indien geopend, programma's installeren zoals TrickBot, Hancitor, Emotet en FormBook (of andere risicovolle malware).

Hoe besmetten spamcampagnes mijn computer?

De bijgevoegde bestanden of websitelinks die leiden tot het downloaden van kwaadaardige bestanden kunnen alleen schade veroorzaken als ze worden geopend. Dat wil zeggen, computers raken vaak geïnfecteerd wanneer de ontvangers de ontvangen/gedownloade bestanden uitvoeren (openen). Voorbeelden van bestanden die cybercriminelen bij hun e-mails voegen zijn: Microsoft- en PDF-documenten, JavaScript-bestanden, archiefbestanden zoals ZIP, RAR, uitvoerbare bestanden zoals .exe, enzovoort. Computers worden bijvoorbeeld geïnfecteerd via MS Office-documenten wanneer de ontvangers ze openen en de bewerken inschakelen (macro-opdrachten). Nadat toestemming is gegeven om macroopdrachten in te schakelen, start het schadelijke document het malware-installatieproces.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Open geen weblinks of bijlagen wanneer deze worden bijgevoegd in irrelevante e-mails met onbekende, verdachte afzenders. Software moet gedownload worden via officiële, betrouwbare websites. Downloaders/installers van externe partijen, niet-officiële sites, peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule en andere vergelijkbare download- of installatiekanalen kunnen ook gebruikt worden om ongewenste en/of schadelijke software te verspreiden. Hou de geïnstalleerde software up-to-date, maar gebruik enkel de geïmplementeerde functies of tools die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars. Betaalde, gelicentieerde software mag niet geactiveerd worden met 'cracking'-tools. Deze zijn illegaal en kunnen de installatie van schadelijke programma's veroorzaken. Gebruik ook liefst Microsoft Office 2010 of recenter, omdat deze nieuwe versies de modus "Veilige weergave" bevatten, die voorkomt dat kwaadaardige bestanden malware installeren. Uw computer is veiliger als deze beschermd wordt door een gerenommeerde antivirus- of antispyware-software. Scan uw systeem regelmatig met deze software. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "Sextortion Email (Dash)" e-mail:

Hallo, deze e-mail is verzonden vanuit uw e-mailaccount, (vink het veld 'Van' aan)!
Uw computer is besmet met mijn malware, RAT (Remote Administration Tool), uw browser is niet bijgewerkt/gepatcht, in dit geval is het voldoende om gewoon een website te bezoeken waar mijn iframe wordt geplaatst om automatisch geïnfecteerd te raken, als u meer wilt weten - Google: "Drive-by exploit".
Mijn malware gaf me volledige toegang en controle over uw computer, wat betekent dat ik de toegang heb tot al uw accounts, zo is deze e-mail verzonden, het was mogelijk om alles op uw scherm te zien, uw camera of microfoon aan te zetten en het valt u ​​zelfs niet op.
Ik heb al uw privégegevens verzameld en IK HEB U OPGENOMEN (via uw webcam) TERWIJL U UZELF BEVREDIGD!
Daarna heb ik mijn malware verwijderd om geen sporen achter te laten.
Ik kan de video naar al UW contacten sturen, op een sociaal netwerk plaatsen, op het hele web publiceren, inclusief het darknet, waar de zieke mensen zijn, ik kan alles wat ik heb gevonden overal op uw computer publiceren!
Alleen u kunt mij verhinderen dit te doen en alleen ik kan u in deze situatie helpen.
Breng exact 1200 euro met de cryptocurrency DASH (DSH) over naar mijn DASH (DSH)-adres.
Het is een heel goed aanbod, vergeleken met al die vreselijke **** die zullen gebeuren als ik alles publiceer!
Koop DASH (DSH) hier: www.cex.io, www.binance.com, www.bitpanda.com of Google voor andere uitwisselaars.
Stuur de DASH (DSH) rechtstreeks naar mijn adres, of download en installeer eerst uw hardware wallet EXODUS vanaf: www.exodus.io, of maak eerst uw online wallet hier: www.cryptonator.com, www.freewallet.org en verzend vervolgens naar mij.
Mijn DASH (DSH) adres is: XjpNCkdGBSS93Hh5tf5xHZ85ZGBN7AQdnA
Kopieer en plak mijn adres, het is (cAsE-sEnSEtiVE).
Ik geef u 2 dagen om de DASH (DSH) over te dragen.
Ik weet wanneer u deze e-mail leest.
Als u deze e-mail meerdere keren ontvangt, dan is het om ervoor te zorgen dat u deze leest en na betaling kunt u deze negeren!
Na ontvangst van de betaling, zal ik alles verwijderen en kunt u uw leven in vrede leven zoals voorheen.
Werk de volgende keer uw browser bij voordat u op het internet surft!
Mail-Client-ID:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestanden op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mogelijke malware infecties QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mogelijke malware infecties op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.