FacebookTwitterLinkedIn

Hoe vermijden dat gegevens versleuteld worden door de DoppelPaymer ransomware?

Ook bekend als: DoppelPaymer virus
Schadeniveau: Ernstig

DoppelPaymer ransomware verwijderingsinstructies

Wat is DoppelPaymer?

DoppelPaymer is een ransomware-malware die ontworpen werd om te voorkomen dat de slachtoffers toegang krijgen tot hun bestanden door ze te coderen. Om hun bestanden weer te kunnen gebruiken, moeten de slachtoffers aan de cybercriminelen losgeld betalen. Onderzoek toont aan dat de cybercriminelen DoppelPaymer gebruiken voor gerichte aanvallen. Dit betekent dat ze zich richten op specifieke bedrijven en/of industrieën. Heel vaak proberen de cybercriminelen om in een heel netwerk te infiltreren (infecteren), d.w.z. in alle computers die in een bepaald bedrijf gebruikt worden. Deze ransomware voegt de ".locked" extensie toe aan de bestandsnaam van elk gecodeerd bestand, het verandert bijvoorbeeld "1.jpg" in "1.jpg.locked", enzovoort. Elk gecodeerd bestand krijgt zijn eigen losgeldbrief (.txt-bestand). Voor "1.jpg.locked" is dat bijvoorbeeld "1.jpg.readme2unlock.txt", enzovoort.

Alle losgeldeisen bevatten een identieke tekst: de slachtoffers mogen hun computers niet afsluiten of opnieuw opstarten, ze mogen versleutelde bestanden (of losgeldbrieven) niet hernoemen of verwijderen of ze mogen niet proberen om de bestanden te herstellen met behulp van software. Volgens de cybercriminelen kunnen dergelijke acties leiden tot permanent gegevensverlies. Om de instructies te krijgen over het ontsleutelen van de gegevens, moeten de slachtoffers de Tor-browser installeren en de link openen die in elke aangemaakte losgeldbrief staat. Er wordt vermeld dat de slachtoffers 7 dagen de tijd hebben om de link te gebruiken, daarna wordt deze ongeldig. Er wordt ook gesteld dat hoe sneller de slachtoffers contact zullen opnemen met de ontwikkelaars van DoppelPaymer, hoe lager de prijs van de decodering zal zijn. De bovengenoemde link opent een Tor-website waar de slachtoffers via een online chat contact kunnen opnemen met de cybercriminelen. Hieronder vindt u een screenshot van een Tor-website die gegenereerd werd toen de cybercriminelen zich op het bedrijf Ohio Gratings Inc. richtten. Meestal versleutelt malware zoals de DoppelPaymer ransomware de bestanden met sterke algoritmen en het is voor de slachtoffers zelf onmogelijk om de gegevens te decoderen zonder de tools die alleen de ontwikkelaars van de bepaalde ransomware hebben. Helaas: zelfs als de cybercriminelen die tools hebben, sturen ze ze meestal niet. Simpel gezegd, vaak worden de slachtoffers die het losgeld betalen simpelweg opgelicht. In de meeste gevallen is de enige (en gratis) manier om bestanden te herstellen zonder de tools te gebruiken die alleen de cybercriminelen hebben, om ze te herstellen vanaf een back-up die niet gecodeerd is, als deze bestaat. Bovendien blijven de gecodeerde bestanden gecodeerd, zelfs als de slachtoffers de ransomware van het systeem verwijderen. Het verwijderen van dergelijke malware voorkomt alleen dat het verdere coderingen veroorzaakt.

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

DoppelPaymer decryptie instructies

Meer voorbeelden van ransomware-software zijn Nvram, Major en Lokf. In de meeste gevallen zijn ze ontworpen om de gegevens te versleutelen en om een losgeldbrief te maken of weer te geven met de instructies voor het betalen van een decoderingstool en/of sleutel. De twee belangrijkste (en meest voorkomende) verschillen zijn het losgeldbedrag en het cryptografisch algoritme (symmetrisch of asymmetrisch) dat de ransomware gebruikt om de gegevens te coderen. Helaas hebben de meeste van deze programma's sterke coderingen en is het onmogelijk om de bestanden te decoderen zonder de tools die alleen de ransoware-ontwikkelaars kunnen aanbieden. Het is enkel mogelijk om de bestanden zonder hun hulp te herstellen als het programma bugs, fouten enz. bevat. Daarom is het belangrijk om een back-up van alle gegevens te maken en deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

De meeste cybercriminelen verspreiden kwaadaardige programma's (inclusief ransomware) via spamcampagnes, trojans, valse software-updaters, onbetrouwbare downloadkanalen/tools voor software en onofficiële software 'cracking' (activatie) tools. Heel vaak sturen cybercriminelen e-mails met bijgevoegde bestanden die, indien geopend, schadelijke software installeren. Voorbeelden van bestanden die ze meestal bijvoegen zijn: Microsoft Office- en PDF-documenten, archiefbestanden zoals ZIP, RAR, uitvoerbare bestanden (.exe en andere) en JavaScript-bestanden. Het is vermeldenswaard dat ze dergelijke e-mails vermommen als belangrijk, officieel, enzovoort. Trojans infecteren de systemen door extra malware te installeren. Dit zijn kwaadaardige programma's die meestal ontworpen zijn om kettinginfecties te veroorzaken. Desondanks veroorzaken ze alleen schade als ze al geïnstalleerd zijn. Valse software-updaters zijn tools die malware installeren in plaats van fixes/updates of die bugs/fouten van verouderde software die op het besturingssysteem geïnstalleerd is te misbruiken. Onbetrouwbare software downloadkanalen/bronnen worden ook gebruikt als tools om malware te verspreiden. Enkele voorbeelden van onbetrouwbare downloadkanalen zijn: gratis bestandshosting en freeware downloadwebsites, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule, enz.), niet-officiële websites en externe downloaders. Ze bevatten vaak kwaadaardige bestanden die vermomd zijn als legitiem, onschadelijk. Door deze bestanden te downloaden en te openen, installeren de mensen zelf de schadelijke software. Niet-officiële activeringsprogramma's worden verondersteld om de betaalde activeringen van gelicentieerde software te omzeilen. Vaak worden deze tools echter ontworpen door cybercriminelen die ze gebruiken met als doel om kwaadaardige programma's te verspreiden. Eenvoudig gezegd: indien gebruikt kunnen deze tools de installatie van verschillende risicovolle malware veroorzaken.

Bedreigingsoverzicht:
Naam DoppelPaymer virus
Bedreigingstype Ransomware, Crypto Virus, Bestanden locker
Versleutelde Bestandsextensie .locked
Losgeld eisend bericht readme2unlock.txt tekstbestanden die worden toegewezen aan elk gecodeerd bestand en Tor-website.
Losgeldbedrag Het hangt ervan af hoe snel slachtoffers contact opnemen met cybercriminelen.
Cybercrimineel Contact btpsupport@protonmail.com en online chat op de Tor website.
Detectie Namen Avast (Win32:MalwareX-gen [Trj]), BitDefender (Trojan.Agent.EFPT), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Kryptik.GXEG), Kaspersky (Trojan.Win32.DelShad.ayr), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Frauduleuze Procesnaam SpotLife WebAlbum Service Plugin
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldbericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Extra Informatie Het is bekend dat cybercriminelen DoppelPaymer gebruiken bij gerichte aanvallen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd zijn.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

We raden u ten zeerste aan om geen bijlagen/links te openen in irrelevante e-mails, vooral niet als ze worden verzonden vanaf verdachte, onbekende adressen. Ook mag men software niet downloaden met behulp van externe downloaders, niet-officiële pagina's en andere bronnen die in de bovenstaande paragraaf zijn vermeld. De veiligste manier om te downloaden is om officiële websites te gebruiken met directe downloadlinks. De geïnstalleerde software moet altijd up-to-date zijn, maar deze moet juist worden bijgewerkt: met behulp van tools en/of functies die aangeboden (ontworpen) zijn door de officiële softwareontwikkelaars. Tools van externen mogen nooit worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor software-activeringsprogramma's ('kraken'), bovendien is het niet legaal om ze te gebruiken. En tot slot adviseren we u om het besturingssysteem regelmatig te scannen met een gerenommeerde antivirus- of antispyware-software en deze actueel te houden. Als uw computer al geïnfecteerd is met DoppelPaymer, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in DoppelPaymer ransomware's tekstbestanden:

Uw netwerk is gepenetreerd.

Alle bestanden op elke host in het netwerk zijn gecodeerd met een sterk algoritme.

Back-ups werden gecodeerd of verwijderd of back-upschijven werden geformatteerd.
Schaduwkopieën zijn ook verwijderd, dus F8 of andere methoden kunnen de gecodeerde gegevens beschadigen maar niet herstellen.

We hebben een exclusief decryptiesoftware voor uw situatie
Er is geen decoderingssoftware beschikbaar voor het publiek.

NIET RESETTEN OF UITSCHAKELEN - bestanden kunnen beschadigd raken.
HERNOEM OF VERPLAATS de gecodeerde en leesmij-bestanden niet.
VERWIJDER de readme-bestanden NIET.
Gebruik GEEN herstelsoftware om gecodeerde bestanden te herstellen.
Dit kan ertoe leiden dat bepaalde bestanden niet hersteld kunnen worden.


Voor informatie (decoderen van uw bestanden) neem contact met ons op via uw persoonlijke pagina:

1. Download en installeer Tor Browser: hxxps: //www.torproject.org/download/
2. Start de browser na een succesvolle installatie en wacht op initialisatie.
3. Typ de adresbalk in:

*************

4. Volg de instructies op de site
5. U zou binnen 48 UUR contact moeten opnemen vanaf uw systemen geïnfecteerd zijn.
6. De bovenstaande link is 7 dagen geldig.
Als u ons binnen die periode niet contacteert,
dan gaan al uw lokale gegevens volledig verloren.
7. Vragen? e-mail: btpsupport@protonmail.com
Als e-mail niet werkt - nieuwe die u op een tor-pagina kunt vinden.


Hoe sneller u in contact komt - hoe lager de prijs die u kunt verwachten.

GEGEVENS

-

Screenshot van de DoppelPaymer's Tor website (toen het beoogde bedrijf Ohio Gratings Inc was):

DoppelPaymer webpagina

Tekst op deze pagina:

DoppelPaymer
Ohio Gratings Inc. Uw netwerk is gepenetreerd.
Deze link en uw decoderingssleutel verlopen binnen de 14 dagen nadat uw systemen geïnfecteerd zijn.
Het delen van deze link of e-mail zal leiden tot de onomkeerbare verwijdering van de decoderingssleutels.

GEEN TIJD blijft voor speciale prijs.

Alle bestanden op elke host in het netwerk zijn gecodeerd met een sterk algoritme.
Back-ups werden gecodeerd of verwijderd of back-upschijven werden geformatteerd.
Er is geen werkende ontcijferingssoftware beschikbaar van andere bronnen.
Wijzig de naam van de gecodeerde of informatieve tekstbestanden niet. Verplaats de gecodeerde of informatieve tekstbestanden niet.
Dit kan ertoe leiden dat bepaalde bestanden niet hersteld kunnen worden.

We hebben ook al uw privégevoelige gegevens verzameld.
Dus als u besluit niet te betalen, dan delen we die.
Het kan uw zakelijke reputatie schaden.

Uw referentie-ID: 135
(we raden u aan om de referentie-ID als onderwerp te vermelden wanneer u contact met ons opneemt)
BTC-portemonnee voor betaling:
********************
u kunt de status hier controleren: hxxps: //www.blockchain.com/btc/address/17rJmFiKyYbNZmt9xiz8yTScX1QvWpt7pz
Contact e-mail: btpsupport@protonmail.com
Gebruik de chat onderaan deze pagina om contact met ons op te nemen. U heeft 48 uur de tijd om dat te doen/om de prijs te bespreken.
We antwoorden niet onmiddellijk, het kan enkele uren duren voordat u het eerste antwoord ziet. Mogelijk moet u deze pagina ook vernieuwen in de browser.

Om de bestanden in uw netwerk te decoderen, moet u betalen voor de decoderingssoftware.
De prijs voor de decryptor is gebaseerd op de netwerkgrootte, het aantal werknemers, de jaarlijkse omzet. Neem gerust contact met ons op voor het bedrag in BTC dat betaald moet worden.

U moet 2 paar bestanden die uniek zijn voor u (somefile1.locked&somefile1.readme2unlock.txt en somefile2.locked&somefile2.readme2unlock.txt) inpakken in ZIP en naar ons verzenden .
En u heeft die 2 ontgrendeld en weet zeker dat het werkt.

Sommige gevoelige informatie is van de bestandsservers gestolen en wordt openbaar geüpload voor het geval dat u ons niet betaalt.

Neem binnen de 2 dagen nadat u de codering hebt opgemerkt contact met ons op. Als dit niet gebeurt, dan wordt de prijs na 2 dagen met 25% verhoogd.

De prijs zou in 1 week met 100% (dubbele prijs) verhoogd worden.

Uw sleutel zal binnen de twee weken volledig gewist worden.
Online chat

Screenshot van bestanden versleuteld door DoppelPaymer (".locked" extensie):

Bestanden versleuteld door DoppelPaymer

Kwaadaardig DoppelPaymer proces uitgevoerd in Taakbeheer als "SpotLife WebAlbum Service Plugin":

DoppelPaymer proces in Taakbeheer

DoppelPaymer ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
DoppelPaymer virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van DoppelPaymer virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.