Hoe uw computer beschermen tegen TFlower en andere ransomware?

Ook bekend als: TFlower virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

TFlower ransomware verwijderingsinstructies

Wat is TFlower?

Zoals werd ontdekt door GrujaRS, is TFlower software die gecategoriseerd wordt als ransomware. In tegenstelling tot de meeste ransomware-programma's, worden de extensies van de gecodeerde bestanden niet gewijzigd. Het maakt echter wel een bericht met de vraag om losgeld aan (in een tekstbestand met de naam "!_Notice_!.txt") dat instructies bevat over het aanschaffen van een decoderingstool. Programma's zoals TFlower coderen (vergrendelen) bestanden, die daarna alleen nog toegankelijk zijn als ze gedecodeerd worden met een decoderingstool (de cybercriminelen moedigen uiteraard hun slachtoffers aan om die tool te kopen).

In het bericht met de vraag om losgeld ("!_Notice_!.txt") staat dat de bestanden alleen gedecodeerd kunnen worden met dezelfde sleutel die gebruikt is om ze te coderen. Om een ​​ontcijferingstool te verkrijgen, worden de slachtoffers aangemoedigd om aan de TFlower-ontwikkelaars een losgeld van 15 BTC (Bitcoin) te betalen. Om deze transactie uit te voeren, moeten ze het BTC-portefeuilleadres gebruiken dat vermeld wordt in het losgeldbericht. Het bericht bevat ook een Tor-website-adres dat gebruikt kan worden voor het gratis decoderen van één bestand en een e-mailadres ([email protected]) dat kan worden gebruikt om contact op te nemen met de cybercriminelen die de TFlower-ransomware hebben ontworpen. 15 Bitcoins is een grote som geld, maar zelfs als dit wordt betaald is de kans groot dat de ontwikkelaars geen tools versturen om de bestanden te decoderen. Cybercriminelen mogen niet worden vertrouwd en de mensen die hen toch vertrouwen, worden vaak opgelicht. Over het algemeen hebben alleen de ransomware-ontwikkelaars de juiste decryptietools/sleutels. De meeste ransomware-programma's voeren immers coderingen uit die onmogelijk te ontsleutelen zijn zonder de betrokkenheid van cybercriminelen. De enige gratis manier om de bestanden op te halen, is om ze te herstellen vanaf een back-up. Dit is echter alleen mogelijk als er een back-up bestaat (gemaakt voorafgaand aan de ransomware-infectie).

Screenshot van een bericht waarin de gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om zo hun gecompromitteerde gegevens te decoderen:

TFlower decryptie instructies

Andere voorbeelden van ransomware zijn Format, Access, en Ndarod. De meeste van deze programma's hebben hetzelfde gedrag: ze coderen de gegevens en maken losgeldeisende berichten met instructies over het decoderen van de bestanden (aanschaftool vereist voor decodering). Veel voorkomende verschillen zijn: het losgeldbedrag (de kosten van een decoderingstool sleutel) en de cryptografisch algoritmem (symmetrisch of asymmetrisch) dat gebruikt wordt om de gegevens te coderen. Meestal kunnen de bestanden niet gedecodeerd worden zonder de juiste tool en daarvoor moet u betalen. In zeldzame gevallen kunnen de coderingen 'gekraakt' worden, maar alleen wanneer de ransomware bugs/fouten of andere kwetsbaarheden heeft. Om back-ups en gegevensverlies door deze programma's te voorkomen, moet u back-ups maken en deze op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Er is meer dan één manier om programma's zoals TFlower te verspreiden. In de meeste gevallen gebruiken de cybercriminelen email-spamcampagnes, valse software-updatetools, onbetrouwbare software-downloadkanalen, trojans en onofficiële activeringstools. Ze gebruiken email-spamcampagnes om e-mails te verzenden die schadelijke bijlagen bevatten, meestal Microsoft Office-documenten, JavaScript-bestanden, archieven (ZIP, RAR of andere) of uitvoerbare bestanden. Indien ze geopend worden, dan downloaden en installeren deze malware. Valse software-updaters infecteren systemen met behulp van bugs/fouten van verouderde, kwetsbare software of door het downloaden en installeren van kwaadaardige software in plaats van de updates. Niet-officiële downloadbronnen worden gebruikt om malafide software te verspreiden: cybercriminelen uploaden kwaadaardige bestanden die vermomd zijn als normaal/onschadelijk. De mensen die deze onbedoeld downloaden en openen, veroorzaken zelf de installatie van risicovolle malware. Voorbeelden van dubieuze bronnen voor het downloaden van bestanden of software zijn torrent-clients, eMule-netwerken (andere peer-to-peer) -netwerken, downloaders van externen, freeware downloads of gratis hostingpagina's voor bestanden, enzovoort. Niet-officiële software-activeringstools worden gebruikt om malware te verspreiden. In plaats van de software te activeren, downloaden en installeren ze eenvoudigweg schadelijke programma's. Trojans veroorzaken kettinginfecties: na installatie downloaden en installeren ze andere malware.

Bedreigingsoverzicht:
Naam TFlower virus
Bedreigingstype Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Losgeldeisend bericht !_Notice_!.txt
Losgeld bedrag 15 BTC (Bitcoin)
BTC portefeuille-adres 14nfYK5frS6Jb4B3mthRffTQuTFfeM9un3
Cyber Crimineel Contact [email protected], [email protected], [email protected]
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), AVG (Win32:Malware-gen), DrWeb (Trojan.Siggen8.38390), Kaspersky (UDS:DangerousObject.Multi.Generic), Volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een losgeldeisend bericht op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrentwebsites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra wachtwoord-stelende trojans en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om TFlower virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe uzelf te beschermen tegen ransomware-infecties?

Open geen bestanden die toegevoegd zijn aan irrelevante e-mails of wanneer de e-mails worden ontvangen van onbekende, verdachte adressen. Download bestanden en programma's van officiële en betrouwbare websites. Gebruik de hierboven genoemde bronnen niet. Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde software up-to-date, maar gebruik hiervoor enkel de tools en de geïmplementeerde functies die gemaakt zijn door de officiële ontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor de softwareactivering: 'cracking'-tools zijn illegaal en cybercriminelen gebruiken ze vaak om malware te verspreiden. Houd uw computer beveiligd met een gerenommeerd antivirus- of antispyware-pakket. Als uw computer al geïnfecteerd is met TFlower, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het TFlower ransomware tekstbestand ("!_Notice_!.txt"):

                     BELANGRIJKE MEDEDELING DIE DRINGEND EN WAAR IS

          ================================================== ===============
 
Geachte heer/mevrouw,
Tot mijn grote spijt moet ik u informeren dat veel bestanden van uw BEDRIJF net VERSLEUTELD zijn met een STERKE sleutel.
Dit betekent dat u uw bestanden niet kunt gebruiken totdat deze gedecodeerd zijn met dezelfde sleutel die gebruikt werd bij het coderen.
Om de DECRYPTIE TOOL voor uw BEDRIJF te krijgen, moet u ons betalen om uw bestanden te herstellen.
U moet een bedrag van 15 BTC betalen aan het bitcoin-adres hieronder:
BITCOIN ADRES: = >> 14nfYK5frS6Jb4B3mthRffTQuTFfeM9un3
 
                                                   OPMERKING
        ================================================== ====================
 
U kunt 1 van uw gecodeerde bestanden uploaden om de decodering gratis te testen.
Maar het bestand mag geen waardevolle informatie bevatten.
Alle bewerkingen kunnen worden uitgevoerd op de volgende website.
WEBSITE: = >> http://665vhhhfwgtpvq6765vektenyr5iw3d5duyydpnsdaijbp4xvz2rxeqd.onion/user.php?address=14nfYK5frS6Jb4B3mthRffTQuTFfeM9un3
E-MAIL: = >> [email protected]

Screenshot van de TFlower website:

TFlower website

Tekst op de Tor website:

Bitcoin-adres is 14nfYK5frS6Jb4B3mthRffTQuTFfeM9un3
Betalingsstatus: nog niet
Test: Klik hier
Testbestand is "1.jpg".
We hebben sommige van uw bestanden gecodeerd.
Als u die bestanden wilt decoderen, moet u 15 BTC betalen op het 14nfYK5frS6Jb4B3mthRffTQuTFfeM9un3 adres om uw decryptietool te krijgen.
Nadat u de bitcoin hebt betaald, log in met het bitcoin-adres dat u hebt gekregen en download de decoderingstool.
Opmerking: voordat u een betaling uitvoert kunt u inloggen en een bestand uploaden voor de decoderingstest.
Ons e-mailadres is [email protected]

Screenshot van bestanden versleuteld door TFlower:

Bestanden versleuteld door TFlower

TFlower ransomware verwijderen:

TFlower virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van TFlower virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op start, klik op 'Sluit af', klik op 'Opnieuw opstarten' en klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere malen op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu 'Windows opties' ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met het Tflower virus. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Herstart je computer in veilige Modus met Commando-prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt typ cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

systeemherstel via commando-prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

herstel systeembestanden en instellingen

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze Tflower ransomware je PC geïnfiltreerd had).

selecteer een herstelpunt

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

systeemherstel uitvoeren

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van de Tflower ransomware te verwijderen.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze mTflowerode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Tflower ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze mTflowerode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Herstel bestanden veresleuteld door CryptoDefense

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt), herstart je computer met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Tflower, kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer screenshot

Om uw computer te beschermen tegen ransomware voor het versleutelen van bestanden, gebruikt u gerenommeerde antivirus- en antispywareprogramma's. Als een extra beveiligingsmTflowerode kunt u de programma's HitmanPro.Alert en EasySync CryptoMonitor gebruiken, die groepsbeleidsobjecten kunstmatig in het register implementeren om malafide programma's zoals Tflower ransomware te blokkeren.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een "gecontroleerde toegang tot mappen"-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie over hoe u deze update kunt uitvoeren en voeg extra bescherming toe voor ransomware-infecties.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen - voordat gebruikersbestanden getroffen worden:

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Tflower ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/15507-tflower-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
TFlower virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van TFlower virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met TFlower virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.