FacebookTwitterLinkedIn

Vermijd oplichting door valse telefoontjes van Apple

Ook bekend als: Oplichting met oproepen van Apple
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe doorverwijzingen naar oplichtingspagina's te stoppen op een Mac?

Wat is de Call from Apple oplichting?

Het aantal gevallen waarin oplichters zich voordoen als Apple Support-team en mensen bellen met als doel om externe toegang tot hun computers te krijgen, groeit met de dag. Er zijn veel mensen die een automatische oproep ontvangen waarin wordt gewaarschuwd dat hun Apple ID of iCloud-accounts geschonden zijn. Het belangrijkste doel van dergelijke oplichting is om de mensen te misleiden zodat ze de oplichters vanop afstand toegang geven tot hun apparaten via allerlei legitieme software. We raden u ten zeerste aan om deze oproepen te negeren, want de echte (officiële) Apple-klantenondersteuning zou nooit op deze manier te werk gaan.

Call from Apple oplichting

Heel vaak doen de oplichters achter deze phishing-oplichting meer dan één oproep. De mensen die de oproepen van 1-800-275-2273 beantwoorden (of een ander nummer dat de oplichters gebruiken) worden geïnformeerd dat ze Apple Support hebben bereikt. In feite beweren de oplichters dat iCloud of een ander Apple-account van de gebruiker geschonden is en dat dit probleem opgelost moet worden door zo snel mogelijk de externe toegang tot hun computers te geven. De oplichters vragen aan de mensen om hen de toegang tot hun computers te geven via één of andere tool voor externe toegang en om de ID-nummers op te geven die nodig zijn om een ​​verbinding tussen de computer van de gebruiker en de oplichter tot stand te brengen. Eénmaal verbonden, lanceren ze meestal valse virusscanners die valse dreigingen (malware) detecteren en vragen ze om te betalen voor hun verwijdering. Ze kunnen de tools voor externe toegang echter ook gebruiken om computers te infecteren met echte malware (zoals ransomware) die ernstige schade kan veroorzaken, zoals gegevens en financieel verlies, enzovoort. Of ze kunnen ze gebruiken om adware of andere ongewenste apps te installeren. Bovendien kunnen de oplichters aan de mensen vragen om verschillende persoonlijke gegevens, zoals aanmeldingen en wachtwoorden van verschillende accounts, te verstrekken. Merk op dat de medewerkers van het echte Apple Support-team nooit zouden vragen om vanop afstand toegang te krijgen tot computers of om persoonlijke gegevens (inloggegevens) te verstrekken en dat ze u in de eerste plaats al niet zouden bellen. Het is belangrijk om deze telefoongebaseerde oplichting niet te vertrouwen en, nog belangrijker, om de oplichters via een tool voor externe toegang geen verbinding te laten maken met een computer. Als een oplichter vanop afstand verbinding met een computer mocht maken, dan raden we u aan om het besturingssysteem te scannen met een gerenommeerde antivirussoftware zoals Combo Cleaner.

Er zijn veel zwendelwebsites die geopend kunnen worden door mogelijk ongewenste apps (PUA's) die op de computers of browsers geïnstalleerd zijn. Sommige van deze misleidende pagina's kunnen ontworpen zijn om de mensen te misleiden om tools voor externe toegang te installeren. Bovendien zijn de geïnstalleerde PUA's vaak ontworpen om details te verzamelen die hun ontwikkelaars delen met andere partijen (mogelijk cybercriminelen) die deze info misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Gewoonlijk verzamelen PUA's gegevens zoals de IP-adressen van de gebruikers, geolocaties, adressen van geopende pagina's, ingevoerde zoekopdrachten, enzovoort.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Oplichting met oproepen van Apple
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Valse Claim De oplichters beweren dat Apple ID, iCloud of een ander account geschonden is.
Eén van de telefoonnummers die de oplichters gebruiken 1-800-275-2273
Externe toegangsplatforms die de oplichters gebruiken GoToAssist, TeamViewer, FastSupport.
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Extra Informatie Valse oproepen worden vermomd als oproepen van het officiële Apple-bedrijf (inclusief echte nummers, adressen, Apple-logo, enz.)
Schade Financieel verlies, installatie van malware, adware en andere ongewenste software, internet browsing tracking (mogelijke privacyschendingen), gestolen privéaccounts.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van externe toegangsplatforms (en oplichtingspagina's) die de cybercriminelen gebruiken om de mensen hun computers te besturen, zijn GoToAssist, FastSupport en TeamViewer. Meestal proberen de oplichters om de computers met malware te infecteren, om de persoonlijke gegevens op te halen, om mensen geld afhandig te maken/op te lichten door te vragen om te betalen voor hun services, enzovoort. Om mogelijke problemen die veroorzaakt kunnen worden door oplichtingspagina's te voorkomen, raden we u ten zeerste aan om ze niet te vertrouwen en om ze te sluiten zodra ze worden geopend. Daarnaast raden we u aan om alle PUA's te verwijderen die mogelijk in de browsers of in de besturingssystemen geïnstalleerd zijn.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Meestal downloaden en installeren mensen ongewenste programma's via misleidende advertenties of/en wanneer ze zijn opgenomen in de setups van andere software. Het opnemen van ongewenste apps bij het downloaden of installeren van andere programma's wordt "bundelen" genoemd. De informatie over de extra apps is meestal verborgen in de "Aangepast", "Geavanceerd" en andere vergelijkbare delen van de instellingen. De mensen die deze instellingen niet controleren en wijzigen, geven zo onbedoeld toestemming aan verschillende potentieel ongewenste applicaties (PUA's) om gedownload en/of geïnstalleerd te worden, samen met andere, gewenste software die opzettelijk van het internet gedownload wordt. In andere gevallen worden PUA's gedownload of geïnstalleerd wanneer de mensen op misleidende advertenties klikken die ontworpen zijn om scripts uit te voeren die de download- of installatieprocessen starten.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

We adviseren om alle programma's van officiële pagina's te downloaden en directe downloadlinks te gebruiken. Andere bronnen of tools zoals niet-officiële pagina's, externe downloaders, peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule, enz.) mogen niet gebruikt worden. Verder is het belangrijk om software op de juiste manier te downloaden en te installeren: om alle "Aangepaste" en "Geavanceerde" instellingen/opties te controleren die in elke setup zijn opgenomen en om aanbiedingen te negeren om ongewenste apps te downloaden of te installeren. Bezoek geen onbetrouwbare websites (zoals voor gokken, pornografie, dating voor volwassenen enzovoort) en klik niet op advertenties die erop worden weergegeven. Deze advertenties leiden de gebruikers meestal door naar andere onbetrouwbare, potentieel kwaadaardige websites. Meestal worden ongewenste omleidingen en opdringerige advertenties veroorzaakt door ongewenste programma's die op de systemen of de browsers geïnstalleerd zijn. Als er ongewenste extensies, add-ons of plug-ins in een browser zijn geïnstalleerd, dan moet u deze zo snel mogelijk verwijderen. Hetzelfde geldt voor dergelijke tools die op het besturingssysteem/de computer geïnstalleerd zijn. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste applicaties, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Voorbeelden van diensten voor toegang vanop afstand die gebruikt worden door de cybercriminelen:

FastSupport.com:

FastSupport platform voor externe toegang

TeamViewer:

TeamViewer platform voor externe toegang

GoToAssist:

GoToAssist platform voor externe toegang

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen op een Mac computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de oplichting met oproepen van apple gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Oplichting met oproepen van Apple verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan oplichting met oproepen van apple gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan oplichting met oproepen van apple gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan oplichting met oproepen van apple gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Oplichting met oproepen van Apple QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Oplichting met oproepen van Apple op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.