FacebookTwitterLinkedIn

HSBC Email Virus

Ook bekend als: HSBC bankvirus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

HSBC Email Virusverwijderingsgids

Wat is HSBC e-mail virus?

Het 'HSBC e-mail virus' is weer een andere email-spamcampagne die lijkt op ADP Invoice, Barclays Secured Message, Sage Invoice, en vele andere. Deze campagne is ontwikkeld om een trojan-virus genaamd TrickBot te verspreiden. In de e-mails staat dat een betaling niet verwerkt is en worden de gebruikers aangemoedigd om een bijgevoegd MS Word-document te openen voor meer informatie. Dit is een oplichting - éénmaal geopend downloadt en installeert de bijlage heimelijk malware.

HSBC Email Virus malware

Ten eerste is HSBC één van de grootste banken ter wereld en heeft het niets te maken met deze email-spamcampagne. De cybercriminelen verbergen zich achter deze naam om de nietsvermoedende gebruikers te misleiden om de bijlage te openen. Zoals hierboven vermeld, vermeldt de e-mail dat een betaling niet verwerkt kon worden en moedigt het de gebruiker aan om het bijgevoegde document te openen en een aantal stappen uit te voeren om dit probleem op te lossen. Zoals gezegd, dit is oplichterij. de cybercriminelen gebruiken de namen van legitieme bedrijven en overheidsinstanties, omdat het veel eenvoudiger is om de gebruikers te misleiden om bestanden te openen die ontvangen zijn van mensen of bedrijven met bekende namen (in dit geval een grote bank). TrickBot is een zeer gevaarlijk virus. Na systeeminfiltratie kaapt het de browsers en wijzigt het de bezochte websites zodat de ingevoerde logins/wachtwoorden verzonden worden naar een externe server die beheerd wordt door de ontwikkelaars van TrickBot. Daarom kunnen de cybercriminelen toegang krijgen tot de privéaccounts van de gebruikers, waaronder sociale netwerken, banken, enzovoort. De cybercriminelen streven ernaar om zoveel mogelijk inkomsten te verkrijgen, en dus is de kans groot dat deze mensen zullen profiteren van alle verkregen informatie. Daarom kan de aanwezigheid van TrickBot-malware leiden tot ernstige privacyschendingen en aanzienlijk financieel verlies. Als u onlangs bijlagen hebt geopend die via een "HSBC Email Virus" -spamcampagne verspreid zijn, dan moet u het systeem onmiddellijk scannen met een legitieme anti-virus/anti-spyware suite en alle gedetecteerde bedreigingen verwijderen.

Bedreigingsoverzicht:
Naam HSBC bankvirus
Bedreigingstype Trojan, wachtwoord-stelend virus, banking malware, spyware
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, dus er zijn geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen bankgegevens, wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er zijn veel trojan-virussen die gelijkaardigheden vertonen met TrickBot (waaronder bijvoorbeeld, LokiBot, Emotet, Adwind, en FormBook). Net als bij het HSBC Email Virus worden deze virussen ook verspreid via email-spamcampagnes. Bovendien zijn de meeste trojans ontworpen om persoonlijke informatie vast te leggen. Sommigen verspreiden echter andere virussen (meestal ransomware). In elk geval vormen ze allemaal een directe bedreiging voor uw privacy en surfveiligheid.

Hoe besmette het HSBC Email Virus mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, verspreidt het "HSBC Email Virus" een kwaadaardig MS Word-document. Na het openen van dit bestand worden de gebruikers aangemoedigd macro-opdrachten in te schakelen (anders wordt de inhoud niet correct weergegeven), maar dit is een truc - door macro's in te schakelen, staan de gebruikers het document toe om opdrachten uit te voeren die heimelijk TrickBot downloaden en installeren. Deze verspreidingsmethode heeft echter een groot probleem: de documenten kunnen de malware alleen maat downloaden als de gebruiker ze opent met het MS Word-programma. Als het bestand met een andere app wordt geopend, dan wordt er geen malware gedownload. Bovendien richt TrickBot zich alleen op het Microsoft Windows-besturingssysteem - als u een ander platform gebruikt, bent u veilig.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Beperkte kennis en onzorgvuldig gedrag zijn de belangrijkste redenen voor computerinfecties - de sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Daarom is het erg belangrijk om goed op te letten wanneer u op het internet surft. Denk twee keer na voordat u e-mailbijlagen opent. Als het bestand irrelevant lijkt of een verdache afzender bevat, dan mag het nooit geopend worden. De 2010 en nieuwere MS Office-versies zijn ontwikkeld om nieuwe documenten te openen in de modus "Beschermde weergave". Dit voorkomt het downloaden en installeren van malware. Daarom is het gebruik van oude versies riskant. We raden u ook sterk aan om een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware suite geïnstalleerd te hebben en te gebruiken. Als u de bijlage "HSBC Email Virus" al hebt geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "HSBC Email Virus" e-mail:

Onderwerp: Belangrijk: problemen bij het verwerken van BAC's-betaling
Goedemorgen,
Er zijn problemen opgetreden bij het verwerken van uw verzoek. Er is een fout opgetreden bij het verwerken van uw BAC-betaling.
Wat u moet doen
1. De documenten worden geleverd via een beveiligde e-mail via een bijgevoegd bestand van HSBC. Houd er rekening mee dat dit afgeleverd kan worden in de map Spam.
2. Wanneer u het document opent, dan verschijnt er een bericht dat het document een telefoonverificatie vereist. Wanneer u op de knop Code verzenden klikt, dan wordt een code naar uw mobiele telefoon verzonden.
3. Voer die code in in het codevak op het scherm en selecteer OK. U kunt nu de velden in het document naar wens invullen.
4. Houd er rekening mee dat de handtekening die u uploadt, een duidelijke, actuele versie van uw standaardhandtekening moet zijn die, éénmaal toegevoegd aan het bankmandaat, gebruikt kan worden om rekeningtransacties als het terugbetalen van geld te autoriseren.
5. Zorg ervoor dat wanneer u het formulier invult, de volledige namen inclusief de eventuele middelste namen opgenomen zijn.
6. Wanneer de laatste ondertekenaar de documenten heeft ingevuld en ondertekend, dan worden deze via de beveiligde e-mail aan mij geretourneerd.
Hoogachtend
James Holand

 

Specialist voor transactieverwerking | Operationele BAC's, snellere betalingen, CDD | E-mail: James.Holand@hsbc.co.uk

Kwaadaardige bijlage verspreid via de "HSBC Email Virus" spamcampagne:

Kwaadaardige bijlage verspreid door de HSBC Email Virus spamcampagne

Tweede variant van het "HSBC Email Virus":

Tweede variant HSBC Email Virus campagne

Tekst in deze e-mail:

Betreft: Inkomende CHAPS-betalingen

 

Goedemorgen,

 

We hebben vandaag 2 hoogwaardige CHAPS-betalingsverzoeken in de branche ontvangen.

 

Gelieve de bijgevoegde documenten in te vullen en te ondertekenen en terug te sturen voor verwerking.
We hebben deze informatie nodig voordat we de betalingen op uw account kunnen vrijgeven.

 

Danku,

 

Olivia Brown BA (Hons) Cert (RBCB)
Bedrijfsbankieren en vermogensbeheer
HSBC BANK PLC HBEU
18 North Street, Leatherhead, Surrey KT22 7AR. Regio Zuid.
___________________________

 

Telefoon 08455928172
E-mail Olivia.Brown@hsbcemail.net 

 

************************** **********
HSBC Bank plc
Geregistreerd kantoor: 8 Canada Square, London E14 5HQ
Geregistreerd in Engeland - Nummer 14259
Geautoriseerd door de Prudential Regulation Authority en gereguleerd door de
Financial Conduct Authority en de Prudential Regulation Authority
************************** **********

 

Deze e-mail is vertrouwelijk

 

Het kan ook wettelijk bevoorrecht zijn. Als u niet de geadresseerde bent, dan mag u het niet kopiëren, doorsturen, openbaar maken of gebruiken. Als u dit bericht ten onrechte hebt ontvangen, verwijder dit en alle kopieën van uw systeem en stel de afzender hiervan per e-mail onmiddellijk op de hoogte.

 

Van internetcommunicatie kan niet gegarandeerd worden dat deze tijdig veilig, foutloos of virusvrij is. De afzender aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten of weglatingen.

Screenshot van de kwaadaardige bijlage die door de tweede variant van het "HSBC Email Virus" verspreid wordt:

HSBC Email Virus andere bijlage

Derde variant van het "HSBC Email Virus":

HSBC Email vb 3

Tekst in deze e-mail:

Onderwerp: Accountcontrole
Accountoverzicht
Geachte heer mevrouw
De accountcontrolebestanden zijn op verzoek van onze klant uitgegeven. Download deze via de onderstaande link:
hxxps: //hsbcdocuments.net / .............
Uw documenten zijn gecodeerd met de sterkste codering en een unieke sleutel. Druk het bijgevoegde document af en onderteken het.
Met vriendelijke groet,
Wereldwijd betalings- en cashbeheer
HSBC

Screenshot van de kwaadaardige bijlage verspreid door de derde variant van het "HSBC Email Virus":

HSBC Email Virus kwaadaardige bijlage (vb 3)

Nog een andere variant van de HSBC email-spamcampagne:

een andere variant van het HSBC email virus

Tekst in deze e-mail:

Goededag, onze ref: WA3AEMIDLGB31.
Zoek een bijgevoegde betalingskopie die op onze bedrijfsaccount gemaakt is namens onze klant naar uw ontvangende bank van 10/04/2019. Bevestig de betaling en klant Ref details van snelle kopie en advies dienovereenkomstig.
In afwachting van uw bevestiging
Beste wensen,
David Wong Funds Transfer Dept., Business Banking, Eastern District, Commercial Banking The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited (1-1SBC 14 / F, Causeway Bay Plaza Two, 463-483 Lockhart Road, Causeway Bay, Hong Kong E-mail: customerserviceeOhsbcpcom .hk web: hxxps: //www.hsbc.com.hk

Screenshot van de kwaadaardige Microsoft Excel bijlage ("Paymentreceipt.xlsx"):

HSBC Email virus kwaadaardige bijlage

Nog een andere variant van de "HSBC" email-spamcampagne. Deze variant verspreid de NanoCore trojan voor externe toegang en de bijlage is "swift_274456.iso", die het bestand "swift_274456.exe" bevat.

Screenshot van de misleidende e-mail:

HSBC email-spamcampagne verspreid de NanoCore trojan

Tekst in deze e-mail:

Groeten .. Het bijgevoegde betalingsadvies wordt uitgegeven op verzoek van onze klant. Bevestig alstublieft uw bankcode of rekeninginstantie,
We hebben de laatste tijd geprobeerd om dit geld naar u te sturen, maar het is altijd teruggekeerd.
Dit advies is alleen ter referentie **
Met vriendelijke groet,
Wereldwijde betalingen en cashmanagement
HSBC UK
Skype: rick.tev2
Dit is geen automatisch gegenereerde e-mail, LET OP. In afwachting van uw dringende antwoord om door te gaan.
Beveiligingstips
1. Installeer een virusdetectiesoftware en een persoonlijke firewall op uw computer. Deze software moet regelmatig worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat u over de nieuwste beveiliging beschikt.
2. Open geen bijlagen van onbekende of niet-betrouwbare bronnen om virussen of andere ongewenste problemen te voorkomen.
3. Als u ongebruikelijke activiteiten ontdekt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afzender van deze betaling.

Screenshot van de kwaadaardige bijlage:

HSBC email-spamcampagne kwaadaardige bijlage swift_274456.iso

Bedreigingsoverzicht:
Naam swift_274456.iso
Bedreigingstype Trojan voor externe toegang, wachtwoord-stelend virus, banking malware, spyware
Detectie Namen Antiy-AVL (Trojan[Dropper]/Win32.Sysn), McAfee (Artemis!9585B363E418), Microsoft (Trojan:Win32/Sonbokli.A!cl), Tencent (Win32.Trojan.Autoit.Auto), Volledige Lijst (VirusTotal)
Payload NanoCore RAT
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, dus er zijn geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen bankgegevens, wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
HSBC bankvirus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van HSBC bankvirus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.