Hoe kunt u oplichtingspagina's zoals apple.com-mac-optimization.xyz vermijden?

Ook bekend als: apple.com-mac-optimization.xyz pop-up
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe apple.com-mac-optimization[.]xyz te verwijderen van een Mac?

Wat is apple.com-mac-optimization[.]xyz?

Apple.com-mac-optimization[.]xyz is een misleidende website die ontworpen werd om mensen te misleiden zodat ze een dubieuze app met de naam Cleanup My Mac downloaden (en installeren). Deze software zou valse virussen moeten verwijderen die gedetecteerd werden door deze oplichtingswebsite. Apple.com-mac-optimization[.]xyz is niet de enige pagina van deze soort en noch de sites, noch de apps waarop ze geadverteerd worden mogen vertrouwd worden. Bovendien bezoeken internetgebruikers dergelijke pagina's vaak onbedoeld.

apple.com-mac-optimization[.]xyz oplichting

Bij elk bezoek geeft apple.com-mac-optimization[.]xyz een valse melding weer dat deze website een virus gedetecteerd heeft. Zoals vermeld in het weergegeven pop-upvenster, heeft deze pagina een trojan met de naam "e.tre456_worm_osx" gedetecteerd die onmiddellijk uit het besturingssysteem verwijderd moet worden. De tekst op de achtergrond geeft echter aan dat apple.com-mac-optimization[.]xyz meer dan één bedreiging heeft gedetecteerd: 2 malware-programma's en één phishing/spyware-programma. Om verdere systeemschade, gegevensverlies en/of het stelen van persoonlijke en bankgegevens te voorkomen, worden de bezoekers aangeraden om hun systemen op virussen te scannen door op de knop "Nu scannen" te klikken. Wanneer erop wordt geklikt, dan start een valse scanner die zogenaamd gevaarlijke virussen detecteert genaamd Tapsnake, CronDNS en Dubfishicv. De bezoekers worden verondersteld ze te verwijderen door te klikken op de knop "NU VIRUSSEN VERWIJDEREN". Wanneer erop wordt geklikt, dan wordt er een installatiebestand gedownload voor de app Cleanup My Mac. Het is niet aanbevolen om deze app of een andere app die gepromoot wordt via misleidende websites te installeren.

Zoals we in de inleiding al vermeldden, belanden de meeste mensen onbedoeld op dergelijke websites. Meestal worden deze pagina's geopend door een aantal mogelijk ongewenste toepassingen (PUA's) die op de computer of webbrowser van de gebruiker geïnstalleerd zijn. Naast ongewenste doorverwijzingen veroorzaken ongewenste applicaties ook  privacyschendingen en geven ze opdringerige advertenties weer. Ze verzamelen gegevens zoals de geolocaties van de gebruikers, de adressen van bezochte websites, de ingevoerde zoekopdrachten, de IP-adressen en andere gebruikers- en systeeminformatie. De mensen die deze apps maken, delen alle verzamelde gegevens meestal met externe partijen die deze misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Bovendien kan de geïnstalleerde ongewenste applicatie ontworpen zijn om de gebruikers ook te overladen met ongewenste advertenties. Doorgaans worden mensen die op advertenties klikken die weergegeven worden door ongewenste programma's omgeleid naar onbetrouwbare websites of geven ze toestemming voor het uitvoeren van scripts die nog meer ongewenste, potentieel kwaadaardige applicaties downloaden (of zelfs installeren).

Bedreigingsoverzicht:
Naam apple.com-mac-optimization.xyz pop-up
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Valse Claim Deze zwendelpagina beweert dat het een virus heeft gedetecteerd en moedigt de bezoekers aan om dit onmiddellijk te verwijderen.
Gepromote Ongewenste Applicatie Cleanup My Mac
Detectie Namen Forcepoint ThreatSeeker (Suspicious), Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Gebruikt IP Adres 94.237.56.155
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Internet browsing tracking (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar schaduwrijke websites, verlies van privé-informatie.
Verwijdering

Om apple.com-mac-optimization.xyz pop-up verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Combo Cleaner aankopen.

Meer voorbeelden van misleidende websites die gelijkaardig zijn aan apple.com-mac-optimization[.]xyz zijn apple.com-mac-optimizer[.]icu, apple.com-shield-guard[.]live en apple.com-scan-mac[.]live. Meestal zijn deze pagina's ontworpen om de bezoekers te misleiden om een twijfelachtige app te installeren die de veronderstelde virussen zou verwijderen. Oplichtingsberichten zoals deze tonen valse virusmeldingen, om deze reden moeten noch zij, noch de daarop geadverteerde apps vertrouwd worden. Doorgaans downloaden en installeren mensen de ongewenste apps die verantwoordelijk zijn voor de onbedoelde doorverwijzing naar dergelijke websites zelf. Bovendien, zelfs als een dergelijke app als nuttig en legitiem wordt geadverteerd, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze nutteloos zal zijn en alleen ontworpen is om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Meestal vinden ongewenste downloads/installaties plaats wanneer de mensen op misleidende advertenties klikken of wanneer de softwareontwikkelaars een "bundeling"-methode gebruiken. Ze gebruiken deze methode om de mensen te misleiden om ongewenste apps te downloaden en/of te installeren via andere, gewenste software (die de mensen graag van het internet downloaden). Om ze te misleiden tot deze ongewenste downloads of installaties, nemen de ontwikkelaars PUA's op in de verschillende opstellingen en verbergen ze de informatie daarover in hun "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere soortgelijke instellingen. Niet alle mensen controleren deze instellingen en door ze ongewijzigd te laten gaan ze - onbedoeld - akkoord met extra, ongewenste downloads of/en installaties. Misleidende advertenties, als erop wordt geklikt, kunnen ook ongewenste downloads of installatie veroorzaken. Dit is echter alleen van toepassing op advertenties die ontworpen zijn om bepaalde scripts uit te voeren die dit kunnen veroorzaken.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om ongewenste downloads en installaties te voorkomen, raden we u aan om geen software te downloaden van onbetrouwbare, niet-officiële pagina's, met behulp van externe downloaders, peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule enzovoort. De veiligste manier om het te downloaden, is door directe downloadlinks en officiële webpagina's te gebruiken. Als een download- of installatie-setup "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere vergelijkbare instellingen bevat, dan moeten deze bovendien worden aangevinkt en dan moet u alle aanbiedingen om mogelijk ongewenste applicaties te downloaden of te installeren, afwijzen. We raden u ook aan om niet op opdringerige advertenties te klikken, vooral niet als deze op dubieuze pagina's worden weergegeven. Dergelijke advertenties leiden hun gebruikers vaak door naar dubieuze, potentieel kwaadaardige websites of ze veroorzaken ongewenste downloads/installaties. Als dergelijke advertenties of ongewenste omleidingen vaak voorkomen, verwijder dan alle verdachte of ongewenste extensies, add-ons, plug-ins die op een webbrowser geïnstalleerd zijn en verwijder alle programma's die op het besturingssysteem geïnstalleerd zijn en kijk of het probleem blijft bestaan. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste applicaties, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst in het apple.com-mac-optimization[.]xyz pop-upvenster en op de achtergrond:

ONMIDDELLIJKE ACTIE IS VEREIST
We hebben een trojan-virus (e.tre456_worm_osx) op uw Mac gedetecteerd.
Druk op OK om het reparatieproces te starten.
 
Uw systeem is besmet met 3 virussen! Woensdag 4 september 2019 10:47 uur
 
Uw Mac is besmet met 3 virussen. Onze veiligheidscontrole vond sporen van 2 malware en 1 phishing/spyware. Systeemschade: 28,1% - Onmiddellijke verwijdering is vereist!
 
De onmiddellijke verwijdering van de virussen is vereist om verdere systeemschade, verlies van apps, foto's of andere bestanden te voorkomen.
Er zijn sporen van 1 phishing/spyware gevonden op uw Mac met MacOS 10.14 Mojave.
 
Uw persoonlijke en bankgegevens lopen gevaar.
 
Klik op 'Nu scannen' om meer schade te voorkomen. Onze diepe scan biedt onmiddellijk hulp!
Nog 4 minuten en 31 seconden voordat de schade permanent is.
 
Nu scannen

 Screenshot van de tweede pagina:

apple.com-mac-optimization.xyz tweede pagina

Tekst op deze pagina:

DOWNLOAD VEREIST
Uw Mac is zwaar beschadigd! (33,2%)
Download de applicatie Advanced Mac Cleaner om 3 virussen van uw Mac te verwijderen.
VIRUS INFORMATIE
Virusnaam: Tapsnake; CronDNS; Dubfishicv
Risico: HOOG
Geïnfecteerde bestanden: /os/apps/hidden/os-component/X/snake.icv; /os/local/conf/keyboard/retype.icv ...
VERWIJDER NU VIRUSSEN
VIRUS VERWIJDEREN
Toepassing: Advanced Mac Cleaner
Beoordeling: 9.9/10
Prijs: gratis

De apple.com-mac-optimization[.]xyz-oplichting (GIF):

De apple.com-mac-optimization[.]xyz-oplichting (GIF)

Cleanup My Mac applicatie:

Cleanup My Mac ongewenste applicatie

apple.com-mac-optimization.xyz pop-up onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van apple.com-mac-optimization.xyz pop-up. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe mogelijk ongewenste applicaties die gepromoot worden via de apple.com-mac-optimization[.]xyz oplichtingswebsite te verwijderen met Combo Cleaner:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de apple.com-mac-optimization.xyz pop-up gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

apple.com-mac-optimization.xyz pop-up verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan apple.com-mac-optimization.xyz pop-up gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan apple.com-mac-optimization.xyz pop-up gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan apple.com-mac-optimization.xyz pop-up gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
apple.com-mac-optimization.xyz pop-up QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van apple.com-mac-optimization.xyz pop-up op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met apple.com-mac-optimization.xyz pop-up

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner.