Verwijder doorverwijzingen naar de optimalsearch.me website

Ook bekend als: optimalsearch.me browserkaper
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de optimalsearch.me browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is optimalsearch.me?

Gelijkaardig aan searchitnow.info en searchmarquis.com, is optimalsearch.me een valse zoekmachine voor het internet die zogenaamd de browserervaring verbetert door verbeterde zoekresultaten te genereren. Het is echter vermeldenswaard dat deze site gepromoot wordt met behulp van malafide downloaders/installers die ontworpen zijn om de instellingen van de webbrowsers te wijzigen zonder toestemming van de gebruiker te vragen. Bovendien verzamelt optimalesearch.me allerlei gegevens over het surfgedrag van de gebruikers.

optimalsearch.me browserkaper op een Mac computer

De frauduleuze setups zijn meestal gericht op de meest populaire webbrowsers, zoals Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox en dergelijke. Deze instellingen kapen de webbrowsers en wijzen de nieuwe tab-URL's, de startpagina's en de standaardzoekmachine-opties toe aan optimalsearch.me. Bovendien installeren frauduleuze instellingen heimelijk een aantal "helper-objecten" (applicaties van externen en/of browserplug-ins). Daarom zijn de gebruikers niet in staat om deze terug te draaien, ook al zijn de eerder genoemde wijzigingen klein. "Helper-objecten" zijn ontworpen om de opties opnieuw toe te wijzen telkens wanneer er geprobeerd wordt om deze te wijzigen. Als gevolg hiervan wordt het eenvoudig onmogelijk om de browsers terug te brengen naar hun vorige status. De gebruikers hebben geen andere keuze dan optimalesearch.me te bezoeken telkens wanneer ze een nieuw tabblad/venster openen of op het internet zoeken via de URL-balk. Als gevolg hiervan neemt de kwaliteit van surfen op het internet aanzienlijk af. We moeten ook vermelden dat optimalsearch.me, als een webzoekmachine, volledig nutteloos is. Het doel van deze site is om de gebruikers om te leiden naar bing.com (de webzoekmachine van Microsoft) telkens wanneer er een zoekopdracht wordt ingevoerd. Om dit te bereiken, veroorzaakt optimalsearch.me een keten van doorverwijzingen: optimalsearch.me -> goto-searchitnow.global.ssl.fastly[.]net -> searchroute-1560352588.us-west-2.elb.amazonaws[.]com -> bing.com. Desondanks zoeken de gebruikers eenvoudigweg op het internet via de Bing-zoekmachine en wordt optimalsearch.me volledig irrelevant. Zoals hierboven vermeld, verzamelt optimalesearch.me (evenals "helper-objecten") voortdurend gegevens met betrekking tot de browseractiviteit van de gebruiker. IP-adressen, bezochte website-URL's, bekeken pagina's, zoekopdrachten, en andere verzamelde informatie worden later gedeeld met externen (mogelijk cybercriminelen). Daarom, omdat het vaak persoonlijke gegevens bevat, misbruiken de oplichters het om inkomsten te verkrijgen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk verschillende problemen veroorzaken, waaronder identiteitsdiefstal. Gebruikers die doorverwijzingen naar optimaalsearch.me tegenkomen, moeten onmiddellijk alle verdachte apps/browserplug-ins verwijderen en deze site nooit meer bezoeken.

Bedreigingsoverzicht:
Naam optimalsearch.me browserkaper
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Gebruikte IP Adressen 99.84.254.77, 99.84.254.38, 99.84.254.27
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Internet browsing tracking (mogelijke privacyschending), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om optimalsearch.me browserkaper verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Het internet staat vol met valse zoekmachines die allemaal sterk op elkaar lijken. Ze beweren allemaal dat ze de surfervaring op het web verbeteren door verbeterde zoekresultaten te genereren en andere "handige functies" aan te bieden (bijv. weersvoorspelling, wisselkoersen, bestandsconversie, snelle toegang tot populaire sites, enz.) Deze claims zijn echter niets anders dan louter pogingen om de indruk van legitimiteit/bruikbaarheid te creëren. Valse zoekmachines zoals optimalsearch.me zijn alleen ontworpen om inkomsten voor de ontwikkelaars te verkrijgen en dus, in plaats van enige echte meerwaarde voor de gebruiker te geven, veroorzaken deze websites doorverwijzingen en verzamelen ze verschillende gegevens.

Hoe werd optimalsearch.me geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, wordt optimalsearch.me gepromoot met behulp van malafide downloaders/installers. Deze misleidende marketingmethode wordt "bundeling" genoemd. De ontwikkelaars weten dat de gebruikers zich vaak doorheen de download- en installatieprocessen haasten en de meeste stappen overslaan. Om deze reden is alle informatie over het wijzigen van de instellingen van de browsers verborgen achter de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen (of andere secties) van de download- en installatieprocessen. "Helper-objecten" worden ook op dezelfde plaats verborgen. Daarom geven gebruikers, door roekeloos stappen over te slaan, niet alleen per ongeluk toestemming aan de setups om de instellingen te wijzigen, maar stellen ze het systeem ook bloot aan risicovolle infecties en brengen ze hun eigen privacy in gevaar.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om te beginnen moeten de gebruikers zich realiseren dat de belangrijkste redenen voor computerinfecties een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag zijn. Voorzichtigheid is de sleutel tot veiligheid en daarom is het belangrijk aandachtig te zijn tijdens het downloaden/installeren, evenals bij het surfen op het internet. Download nooit software van niet-officiële bronnen. Download in plaats daarvan alleen apps van officiële bronnen, bij voorkeur met directe downloadlinks. Zorg er daarnaast altijd voor dat u de instellingen "Aangepast/Geavanceerd" selecteert en dat u elk venster van de download- en installatiedialogen nauwkeurig analyseert. Vink ook alle aanbiedingen voor het downloaden of installeren van andere programma's uit en laat niet toe dat de setups wijzigingen doorvoeren die niet relevant zijn. Het is vermeldenswaard dat mogelijk ongewenste apps waarschijnlijk ook verspreid worden met behulp van opdringerige advertenties die vaak afkomstig zijn van adware-apps. Opdringerige advertenties zien er meestal volledig legitiem uit maar ze kunnen worden herkend omdat ze  doorverwijzen naar onbetrouwbare websites (voor pornografie, dating voor volwassenen, enquête, gokken, enz.) Daarom moeten gebruikers die dergelijke advertenties/doorverwijzingen ervaren de lijst met de geïnstalleerde applicaties/browserinvoegtoepassingen controleren en alle verdachte vermeldingen verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

De optimalsearch.me website verwijst de gebruikers door naar bing.com via goto-searchitnow.global.ssl.fastly[.]net en searchroute-1560352588.us-west-2.elb.amazonaws[.]com (GIF):

optimalsearch.me verwijst gebruikers door naar bing.com

optimalsearch.me browserkaper onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van optimalsearch.me browserkaper. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe browserdoorverwijzingen naar optimalsearch.me te verwijderen met Combo Cleaner:

optimalsearch.me doorverwijzing verwijderen:

Verwijder de aan optimalsearch.me gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de optimalsearch.me browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

optimalsearch.me browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan optimalsearch.me browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan optimalsearch.me browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan optimalsearch.me browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
optimalsearch.me browserkaper QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van optimalsearch.me browserkaper op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met optimalsearch.me browserkaper

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.