Deïnstalleer de Epsilon browserkaper van een Mac

Ook bekend als: Epsilon doorverwijzing
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de Epsilon browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is Epsilon?

Epsilon is een potentieel ongewenste app (PUA) die de gebruikers in staat zou moeten stellen om op het internet te zoeken, weersvoorspellingen te controleren en achtergrondafbeeldingen in de browser te wijzigen. Het is echter gecategoriseerd als een browserkaper die de browserinstellingen wijzigt (en die de valse zoekmachine qsearch.pw promoot). Het promoot ook een dubieuze pagina met de naam trovi.com en searchpage.com. Dit ongewenste programma wordt geïnstalleerd samen met een andere dubieuze app genaamd PlayerWeb.

Epsilon browserkaper op een Mac computer

Een browser wordt gekaapt wanneer een gebruiker opzettelijk of onbedoeld een browserkaper zoals Epsilon downloadt en installeert. Vaak zijn dit soort apps compatibel met meer dan één browser, met andere woorden, de gebruikers kunnen ze in de verschillende browsers installeren (zoals Safari, Chrome of Firefox). Wanneer Epsilon geïnstalleerd wordt, dan verandert het de browserinstellingen zoals de standaard startpagina, de zoekmachine en de URL-adres van een nieuw tabblad. In de Google Chrome-browser worden deze gewijzigd in qsearch.pw. Wanneer een zoekopdracht wordt ingevoerd in de URL-balk van een gekaapte Chrome-browser, dan worden de resultaten weergegeven die gegenereerd zijn door Yahoo (deze worden weergegeven op search.yahoo.com). Soms opent het de Yahoo-zoekmachine echter via een ander twijfelachtig adres, searchpage.com. Als er een zoekopdracht in de gekaapt Chrome in de zoekbalk wordt ingevoerd, dan worden de resultaten weergegeven die door Google verzameld zijn (omgeleid naar google.com). Deze zoekmachine wordt echter geopend via de dubieuze website trovi.com. Het is vermeldenswaard dat zoekmachines die resultaten weergeven die verzameld worden door andere (officiële, legitieme) zoekmachines compleet nutteloos zijn. Bovendien zijn ze (en browserkapers die ze promoten) meestal ontworpen om verschillende informatie te verzamelen, zoals de ingevoerde zoekopdrachten, de adressen van de bezochte websites, geolocaties, IP-adressen enzovoort. Het is mogelijk dat sommige van deze apps/valse zoekmachines mogelijk ook persoonlijke gegevens verzamelen. Hoe dan ook, hun ontwikkelaars verkopen deze verzamelde informatie aan externen die deze misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Browserkapers en valse zoekmachines kunnen de privacy, beveiligingsproblemen met de browser of zelfs identiteitsdiefstal veroorzaken. Omdat Epsilon één van de potentieel ongewenste apps is, moet het zo snel mogelijk verwijderd worden.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Epsilon doorverwijzing
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Gepromote URLs qsearch.pw, trovi.com, searchpage.com.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Internet browsing tracking (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om Epsilon doorverwijzing verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Het internet staat vol met apps die ontworpen zijn om de browsers te kapen en om valse zoekmachines te promoten. Eén van de voorbeelden is MacAppExtensions. Meestal worden deze apps geadverteerd als handige apps die verschillende functies bevatten (zoals een snelle toegang tot weersvoorspelling). Helaas verzamelen deze apps vaak gegevens en dwingen ze de gebruikers om twijfelachtige websites te bezoeken.

Hoe werd Epsilon geïnstalleerd op mijn computer?

Het is bekend dat de ontwikkelaars Epsilon verspreiden door het te bundelen in de setups van andere software, zoals het installatieprogramma van de valse Adobe Flash Player. Doorgaans wordt de informatie over de extra toegevoegde (gebundelde) PUA's niet correct bekendgemaakt. Gewoonlijk kan dit gevonden worden in de opties/instellingen zoals "Aangepast", "Geavanceerd" van de verschillende download- of installatie-instellingen. Echter niet alle mensen controleren dit en wijzigen deze instellingen. Door ze ongewijzigd te laten, stemmen ze er vaak mee in om verschillende gebundelde, mogelijk ongewenste apps te downloaden en te installeren. Een andere manier om onbedoeld PUA's te downloaden of te installeren, is door op misleidende advertenties te klikken die niet te vertrouwen zijn.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om ongewenste installaties te voorkomen, raden we u aan om software correct te downloaden en te installeren. Controleer altijd wat de instellingen zijn zoals "Aangepast", "Geavanceerd", "Handmatig" bij het downloaden en installeren van een programma, vooral als het gratis is. Vink ongewenste aanbiedingen uit en voltooi vervolgens pas de installatie. Download geen software van onbetrouwbare/onofficiële websites, via torrent-clients, eMule (en andere peer-to-peer-netwerken) enzovoort. De veiligste manier om bestanden en programma's te downloaden is via officiële en betrouwbare pagina's. Klik niet op verdachte advertenties, vooral niet als ze worden weergegeven op onbetrouwbare, niet-officiële website (zoals voor pornografie, dating voor volwassenen, gokken, enz.). Deze advertenties leiden meestal door naar andere, mogelijk schadelijke pagina's of zelfs tot ongewenste downloads, installaties. Als een browser alleenverdachte pagina's opent of ongewenste advertenties weergeeft, controleer dan of deze niet door een ongewenst programma is besmet. Bekijk welke apps (extensies, plug-ins of add-ons) er in de browser geïnstalleerd zijn en verwijder alle ongewenste vermeldingen zo snel mogelijk. Hetzelfde moet worden toegepast op soortgelijke programma's die op het besturingssysteem geïnstalleerd zijn. Als uw computer al geïnfecteerd is met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Misleidende applicatie installatie promoot Epsilon:

Misleidende installatie promoot Epsilon

Screenshot van de Epsilon extensie geinstalleerd op de Safari webbrowser:

epsilon op de lijst met de geinstalleerde Safari extensies

Epsilon doorverwijzing onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Epsilon doorverwijzing. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de Epsilon browserkaper te verwijderen met Combo Cleaner:

Epsilon doorverwijzing verwijderen:

Verwijder de Epsilon gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de epsilon doorverwijzing gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Epsilon doorverwijzing startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan epsilon doorverwijzing gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan epsilon doorverwijzing gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan epsilon doorverwijzing gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Epsilon doorverwijzing QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Epsilon doorverwijzing op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Epsilon doorverwijzing

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.