FacebookTwitterLinkedIn

Facebook Messenger virus

Ook bekend als: Facebook Messenger spam virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

"Facebook Messenger virus" verwijderingsgids

Wat is "Facebook Messenger virus"?

Het "Facebook Messenger virus" werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Ido Naor. Cybercriminelen gebruiken het om FormBook te verspreiden, een programma van het trojan-type. Ze sturen het naar een groot aantal mensen via Facebook Messenger. Eens geopend veroorzaken deze bestanden de installatie van het hierboven vermelde kwaaedaardige programma.

Facebook Messenger virus

Gewoonlijk ontvangen mensen dergelijke bestanden van vrienden op Facebook die een kwaadaardig programma hebben geïnstalleerd dat spam verstuurt. In ons voorbeeld werd een bijlage toegevoegd aan het messengerbericht met de naam "video_13925.bz". Dit archiefbestand bevat een ander bestand ("play_75367031.mp4.com") dat met 7-Zip kan worden uitgepakt. Als het wordt geopend downloadt en installeert het de FormBook Trojan. Dit programma werd ontworpen om persoonlijke gegevens te stelen. Door hier gebruik van te maken kunnen cybercriminelen toetsenbordaanslagen en wachtwoorden stelen, screenshots nemen, enz. Het kan zijn dat de gestolen data bankgegevens bevatten. Cybercriminelen gebruiken alle gestolen gegevens om inkomsten te genereren. Voor de slachtoffers kan dit leiden tot privacyschendingen en financiële schade. Het is bekend dat FormBook kan worden gebruikt om downloads en installaties van andere programma's te veroorzaken. Dat betekent dat slachtoffers extra computerbesmettingen kunnen oplopen door kwaadaardige programma's zoals ransomware. Als een computer besmet werd met FormBook dan moet dit onmiddellijk worden verwijderd.

Samenvatting beveiligingsrisico:
Naam Facebook Messenger spam virus
Bedreigingstype Trojan, wachtwoord-stelend virus, malware online bankieren, spyware
Bijlage(n) Allerlei archiefbestanden (bv. "video_13925.bz")
Detectienamen (video.exe)
Avira (TR/Autoit.oftwi), BitDefender (Trojan.GenericKD.41240919), ESET-NOD32 (een variant Win32/Autoit.OHP), Kaspersky (UDS:DangerousObject.Multi.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Trojans infiltreren stiekem de computers van hun slachtoffers en blijven daar aanwezig zonder zichtbare symptomen.
Payload FormBook trojan
Distributiemethode Besmette e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertentie, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen bankgegevens, wachtwoorden, identiteitsdiefstal, computers van slachtoffers worden opgenomen in een botnet.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

FormBook is slechts een van de vele bekende trojans. Andere voorbeelden zijn Adwind, TrickBot, Tefosteal, LokiBot (en vele andere). Trojans worden gewoonlijk ontworpen om vertrouwelijke, persoonlijke gegevens te stelen of om andere besmettingen te verspreiden. Ze leiden altijd op een of andere manier tot ernstige problemen.

Hoe besmette het "Facebook Messenger virus" mijn computer?

In dit geval werd FormBook door cybercriminelen verspreid via Facebook Messenger. Ze gebruiken accounts van mensen die kwaadaardige programma's op hun computer geïnstalleerd hebben. Hun accounts verspreiden FormBook door het versturen van bijlagen in berichten die, eens geopend, computerbesmettingen veroorzaken. Er zijn echter nog andere manieren om trojans te verspreiden, via bv. spamcampagnes, valse software-updaters, cracks voor software en andere dubieuze downloadbronnen. Om menssen te overtuigen kwaadaardige programma's te openen en te installeren bij spamcpampagnes gebruiken criminlen bijlagen bij e-mails in de vorm van bv. pdf's, Microsoft Office-documenten, archiefbestanden, JavaScript-bestanden enz. Eens geopend, downloaden en installeren valse update-tools ook soms kwaadaardige programma's in plaats van updates. Software cracking tools worden dan weer gebruikt door mensen die niet willen betalen voor het activeren van software. Cybercriminelen gebruiken deze ook vaak om computerbesmettingen te verspreiden. In plaats van software te activeren downloaden deze tools kwaadaardige programma's. Ook P2P (peer-to-peer)-netwerken, gratis bestandshostingdiensten, onofficiële pagina's, downloaders van externe partijen en andere gelijkaardige bronnen kunnen malware verspreiden. Malware wordt als legitieme software voorgesteld waardoor mensen ze onbedoeld zelf installeren en zo computerbesmettingen veroorzaken.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Wees voorzichtig bij het openen van bijlagen die werden verzonden door onbekende of verdachte afzenders. Als een e-mail irrelevant lijkt, open deze dan niet. Gebruik ook enkel officiële bronnen om software te downloaden in plaats van de tools die we hierboven vermelden. Het is ook belangrijk enkel met geïmplementeerde updaters te werken of met tools van officiële ontwikkelaars. Als software moet worden geactiveerd, gebruik hier dan geen cracking tools voor. Deze tools zijn illegaal en kunnen de installatie van kwaadaardige programma's veroorzaken. Zorg ook voor een betrouwbare antivirus en antispyware op uw computer, deze kunnen bedreigingen meestal automatisch detecteren en verwijderen. Als u  "Facebook Messenger virus" geopend hebt dan raden we aan om een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de bestanden in het bericht (op een desktop) en het FormBook-proces (verstopt onder de naam "Service Host: Local System" in taakbeheer):

facebook messenger virusbestanden en formbook in de taakbeheer 

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus  met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan op 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestanden op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Facebook Messenger spam virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Facebook Messenger spam virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.