Shortcutcommander.club doorverwijzing (Mac)

Ook bekend als: Shortcut Commander browserkaper
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de shortcutcommander.club browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is shortcutcommander.club?

Shortcutcommander.club is een valse zoekmachine die de surfervaring op het internet zou verbeteren door verbeterde zoekresultaten te genereren. Een dergelijke functionaliteit lijkt misschien bruikbaar en handig. Het is echter goed te weten dat de ontwikkelaars shortcutcommander.club meestal promoten met behulp van een valse Adobe Flash Player-update. Bovendien verzamelt deze site allerlei verschillende gegevens over de surfactiviteit van de gebruikers.

shortcutcommander.club browserkaper op een Mac computer

Shortcutcommander.club wordt gepromoot via een update waarvan bekend is dat deze een aantal andere valse zoekmachines en mogelijk ongewenste applicaties (adware, browserkapers, enz.) verspreidt, waaronder: weknow.ac, MyShopcoupon, Mac Mechanic, Advanced Mac Cleaner, en Mac Cleanup Pro. Deze update kaapt de meest populaire webbrowsers (Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox) en wijst shortcutcommander.club toe als de nieuwe URL voor tabbladen, de startpagina en de standaardzoekmachine van de browser. Deze wijzigingen zijn niet significant, maar gebruikers kunnen ze niet terugdraaien omdat de set-up ook een ​​aantal "helperobjecten" laat infiltreren. Deze zogenaamde "helperobjecten" zijn in feite applicaties van externen en/of browserextensies die als hoofddoel hebben de gewijzigde instellingen telkens opnieuw toe te wijzen elke keer dat iemand probeert deze te veranderen. Op het moment van onderzoek werd één zo'n geïnstalleerd helperobject "Shortcut Commander" genoemd. Deze misleidende add-on stelt de gebruikers in staat om snelkoppelingen naar de gewenste websites te maken maar het hoofddoel is om te voorkomen dat de gebruikers de wijzigingen zouden kunnen terugdraaien. Uiteindelijk hebben de gebruikers geen andere keuze dan shortcutcommander.club te bezoeken telkens wanneer ze een nieuw browsertabblad openen of op het internet zoeken via de URL-balk. Dergelijke omleidingen verminderen de surfervaring op het internet aanzienlijk. Na het invoeren van een zoekopdracht in shortcutcommander.club ervaren de gebruikers een kettingomleiding (shortcutcommander.club->trovi.com->bing.com). Met andere woorden, de gebruikers zoeken uiteindelijk op het web via Bing - een legitieme webzoekmachine. Dit maakt shortcutcommander.club volledig nutteloos en irrelevant. De shortcutcommander.club "helper-objecten", en de overgrote meerderheid van potentieel ongewenste applicaties/valse zoekmachines zijn ontworpen om allerlei informatie over de surfactiviteit van de gebruikers te verzamelen. De lijst met de verzamelde gegevens bevat meestal IP-adressen, zoekopdrachten, toetsaanslagen, bezochte URL's, bekeken pagina's, zoekopdrachten, enzovoort. Deze informatie wordt later gedeeld met derden en misbruikt om inkomsten te genereren. Dit betekent dat dergelijke dataspionage kan leiden tot ernstige privacyschendingen of zelfs tot identiteitsdiefstal. Als u doorverwijzingen ervaart naar de shortcutcommander.club-website, dan moet u onmiddellijk alle verdachte applicaties/browserplug-ins verwijderen en deze site nooit meer bezoeken.

Bedreigingsoverzicht:
NaamShortcut Commander browserkaper
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Shortcut Commander browserkaper verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Combo Cleaner aankopen.

Er zijn honderden valse zoekmachines vergelijkbaar met shortcutcommander.club. De lijst met voorbeelden bevat onder andere search.globalsearch.pw, feed.maconomi.com, search.fastsearch.me, en unisearchweb.com. Allemaal beweren ze de surfervaring te verbeteren door verbeterde zoekresultaten te genereren en in sommige gevallen ook door andere "nuttige functies" (snelkoppelingen naar populaire websites, lokale weersvoorspellingen, lokaal/wereldwijd nieuws, enz.) aan te bieden. Maar deze beweringen zijn slechts pogingen om de schijn van legitimiteit en bruikbaarheid te creëren. In de meeste gevallen geven valse zoekmachines geen meerwaarde voor de daadwerkelijke gebruiker. In plaats daarvan veroorzaken deze sites ongewenste omleidingen en verzamelen ze gevoelige informatie, waardoor de surfervaring op het web afneemt en de privacy van de gebruikers gevaar loopt. Sommige zijn ook ontworpen om de gebruikers misleidende zoekresultaten te leveren en/of opdringerige advertenties. Deze resultaten/advertenties linken meestal naar dubieuze (mogelijk kwaadaardige) websites. Vandaar dat het gebruik van valse webzoekmachines kan leiden tot allerlei systeeminfecties.

Hoe werd shortcutcommander.club geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, wordt shortcutcommander.club voornamelijk gepromoot met behulp van een valse Adobe Flash Player-update. Deze misleidende marketingmethode wordt 'bundeling' genoemd. De ontwikkelaars weten dat gebruikers vaak download- en installatieprocessen overhaasten en de meeste stappen overslaan. Om deze reden worden alle "gebundelde" applicaties, samen met de details over de browsersinstellingen verborgen achter de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen (of andere secties) van download- en installatieprocessen. Door download- en installatiestappen roekeloos over te slaan, verlenen de gebruikers van de setups niet alleen de toestemming om allerlei instellingen aan te passen, ze stellen ook hun systeem bloot aan een risico op allerlei verschillende infecties en brengen hun eigen privacy in gevaar.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om deze situatie te voorkomen, moeten gebruikers zeer voorzichtig zijn tijdens het downloaden en installeren van software en bij het surfen op het internet. Zorg er altijd voor dat u elk venster van de download- en installatiedialogen zorgvuldig analyseert met behulp van de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen. Terwijl u dit doet, moet u zich ook afmelden voor extra meegeleverde applicaties en alle aanbiedingen weigeren om deze te downloaden/installeren. We raden u aan om downloaders/installers van externe partijen niet te gebruiken, omdat de ontwikkelaars geld verdienen door malafide applicaties te promoten ("bundelen"). In plaats daarvan mag software alleen worden gedownload van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Potentieel ongewenste applicaties worden waarschijnlijk ook verspreid via opdringerige advertenties die doorverwijzen naar kwaadaardige sites en/of die scripts uitvoeren die ontworpen werden om PUA's te downloaden/installeren (of zelfs risicovolle malware). De meeste zien er volkomen legitiem uit. Desondanks zijn ze nog steeds eenvoudig te herkennen, aangezien advertenties zeer waarschijnlijk doorverwijzen naar websites met inhoud zoals gokken, dating voor volwassenen, pornografie enz.. De meeste worden getoond door adware. Daarom moeten de gebruikers in geval van verdachte omleidingen alle dubieuze applicaties en browser plug-ins verwijderen. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Als uw computer al geïnfecteerd is met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Misleidende applicatie-installer die shortcutcommander.club promoot:

Misleidende installer die shortcutcommander.club promoot

Snelkoppeling Commander extensie in de Safari webbrowser:

Snelkoppleing Commander in Safari

Lay-out  van de Shortcut Commander-extensie:

Snelkoppeling Commander browser extensie

BELANGRIJK! Frauduleuze setups/apps die de website shortcutcommander.club promoten website zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te maken. Voer daarom vóór het nemen van verdere verwijderingsstappen deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

shortcutcommander.club voorkeuren stap 1

2) Selecteer het "AdminPrefs" profiel en verwijder het.

shortcutcommander.club voorkeuren stap 2

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virussuite.

Na het uitvoeren van deze acties kunt u doorgaan met verdere verwijderingsstappen voor deze browserkaper.

Shortcut Commander browserkaper onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Shortcut Commander browserkaper. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de shortcutcommander.club omleiding te verwijderen door Combo Cleaner te gebruiken:

shortcutcommander.club doorverwijzing verwijderen:

Verwijder shortcutcommander.club gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties" :

mac browserkaper verwijderen via de map applicaties

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer je “Applicaties”. In de map applicaties, zoek je naar “MPlayerX”,“NicePlayer”, of andere verdachte applicaties en sleept deze naar de prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie(s) die online advertenties veroorzaken scan je je Mac op mogelijk achtergebleven onderdelen.

Verwijder aan de shortcut commander browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Shortcut Commander browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan shortcut commander browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan shortcut commander browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan shortcut commander browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Shortcut Commander browserkaper QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Shortcut Commander browserkaper op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Shortcut Commander browserkaper

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner.