GANDCRAB 3 ransomware

Ook bekend als: GANDCRAB 3 virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

GANDCRAB 3 ransomware verwijderingsinstructies

Wat is GANDCRAB 3?

Zoals onlangs werd ontdekt door malware-beveilgingsonderzoeker Marcelo Rivero is GANDCRAB 3 een nieuwe variant van de ransomware bekend als GANDCRAB V2.0. Na succesvolle systeeminfiltratie codeert GANDCRAB 3 de meeste opgeslagen bestanden en voegt het aan de bestandsnamen de extensie ".CRAB" toe. "Sample.jpg" wordt zo bijvoorbeeld hernoemd naar "sample.jpg.CRAB". De getroffen gegevens worden onbruikbaar. Zodra de codering is voltooid maakt GANDCRAB 3 een tekstbestand ("CRAB-DECRYPT.txt") en plaatst een kopie daarvan in elke bestaande map. Deze functies worden overgenomen van een eerdere GANDCRAB-versie. In tegenstelling tot eerdere versies, verandert GANDCRAB 3 echter ook de bureaubladachtergrond.

De nieuwe bureaubladachtergrond bevat een korte melding dat gegevens zijn gecodeerd en moedigt gebruikers aan het tekstbestand te lezen dat gedetailleerde informatie geeft. Het tekstbestand bevat een bericht waarin staat dat voor het decoderen van gegevens een unieke sleutel nodig is die voor elk slachtoffer afzonderlijk is gegenereerd. Helaas is deze informatie correct. Hoewel het momenteel onbekend is of GANDCRAB 3 gebruiktmaakt van symmetrische of asymmetrische cryptografie (die info wordt niet gegeven) is een unieke sleutel nodig om de gegevens te herstellen. Ontwikkelaars slaan alle sleutels op op een server op afstand en chanteren slachtoffers: er moet een losgeld worden betaald. Om betalingen te versturen moeten gebruikers de instructies op de website van GANDCRAB 3 volgen. De kostprijs bedraagt 1000 dollar en moet worden betaald in cryptocurrencies (Dash of Bitcoin). De website bevat ook een timer. Zodra die nul bereikt, zullen de kosten verdubbelen. De website bevat daarnaast nog een functie waarmee gebruikers een enkel geselecteerd bestand gratis kunnen laten ontsleutelen. Dit zou moeten 'garanderen' dat het herstellen van gegevens mogelijk is. Ondanks de dreigementen en beloftes mogen cybercriminelen nooit vertrouwd worden. Merk op dat het gevraagde losgeldbedrag in dit geval extreem hoog is (weinigen zullen bereid zijn duizenden dollars te betalen, zelfs voor persoonlijke bestanden zoals muziek, foto's enz.). Bovendien levert betalen meestal geen positief resultaat op. Onderzoek toont aan dat ontwikkelaars van ransomware hun slachtoffers vaak negeren. Zodra de betaling werden ontvangen worden slachtoffers immers enkel opgelicht. Ze verliezen hun geld aan cybercriminelen. Neem om deze redenen nooit contact op met deze mensen en voer zeker geen betalingen uit. Helaas zijn er geen tools bekend die de gegevens kunnen ontsleutelen als ze door GANDCRAB 3 zijn gecompromitteerd. Er is dus slechts één oplossing: alles vanaf een back-up herstellen.

Schermafbeelding van het bericht met de vraag om losgeld:

GANDCRAB 3 decryptie-instructies

GANDCRAB 3 deelt veel gelijkenissen met andere ransomware-type virussen zoals 8chan, OBLIVION, Kraken 2.0 en nRansom. Deze virussen zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen, maar gedragen zich identiek. Ze versleutelen allemaal gegevens en eisen losgeld. Virussen van het ransomware-type vertonen gewoonlijk slechts twee belangrijke verschillen: 1) de grootte van het losgeld, en; 2) het type coderingsalgoritme dat wordt gebruikt. De meeste gebruiken algoritmen die zijn ontworpen om unieke decryptiesleutels te genereren (bijvoorbeeld RSA, AES, enz.). Daarom is het onmogelijk om gegevens te ontsleutelen zonder betrokkenheid van de ontwikkelaars (en contact opnemen met deze mensen is niet aanbevolen!) tenzij de malware niet volledig is ontwikkeld of bepaalde bugs bevat (de sleutel is bijvoorbeeld 'hardcoded', lokaal opgeslagen enz). Ransomware is een van de belangrijkste redenen waarom u regelmatig gegevensback-ups zou moeten maken en het is erg belangrijk deze te bewaren op een externe server of een niet-aangesloten opslagapparaat, anders worden back-ups samen met andere data versleuteld.

Hoe besmette de ransomware mijn computer?

Ransomware-virussen worden op verschillende manieren verspreid, maar de meest populaire zijn: 1) spam-e-mails [met besmette bijlagen]; 2) peer-to-peer [P2P]-netwerken; 3) software-downloadbronnen van derden; 4) valse software-updaters, en; 5) trojans. De meeste kwaadwillende bijlagen hebben het formaat van JavaScript-bestanden of MS Office-documenten. Eenmaal geopend, voeren deze bijlagen scripts uit die werden ontworpen om heimelijk malware te downloaden en te installeren, terwijl P2P-netwerken (torrents, eMule en vergelijkbaar) en andere niet-officiële downloadbronnen (freeware downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites enz.) malware voorstellen als legitieme software. Daarom worden veel gebruikers misleid zodat ze virussen downloaden en installeren. Valse updaters infecteren het systeem door verouderde software met fouten te misbruiken of door eenvoudig virussen te downloaden en te installeren in plaats van updates. Trojans zijn waarschijnlijk de eenvoudigste van allemaal - de meesten openen enkel "backdoors" zodat andere risicovolle virussen het systeem kunnen infiltreren. De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onvoorzichtig gedrag.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware?

De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Let daarom goed op tijdens het surfen op internet. Voordat u e-mailbijlagen opent, moet u ervoor zorgen dat bestanden relevant zijn en worden ontvangen van herkenbare en betrouwbare e-mailadressen. Is dat niet het geval, verwijder dan onmiddellijk de e-mails en open geen enkele bijlage. Gebruik bovendien geen download- en installatietools van derde partijen want deze bevatten vaak valse apps bevatten. Download uw software alleen van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Houd geïnstalleerde applicaties up-to-date en gebruik een legitieme antivirus- en antispyware-software, want criminelen verspreiden malware via nep-updaters. Software mag alleen worden vernieuwd met behulp van de geïmplementeerde functies of via tools die door de officiële ontwikkelaar worden geleverd.

Tekst gepresenteerd in het tekstbestand van GANCRAB 3 ransomware:

—= GANDCRAB V3 =—

Aandacht!
Al uw bestanden, documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn gecodeerd en hebben de extensie: .CRAB gekregen.
De enige methode om bestanden te herstellen is een ​​privésleutel te kopen. Die staat op onze server en alleen wij kunnen uw bestanden herstellen.
De server met uw sleutel bevindt zich in een gesloten TOR-netwerk. U kunt er op de volgende manieren komen:
0. Download de Tor-browser - hxxps://www.torproject.org/
1. Installeer de Tor-browser
2. Open de Tor-browser
3. Open deze link in de TOR-browser: hxxps://gandcrab2pie73et.onion/
4. Volg de instructies op deze pagina
Als Tor of de Tor-browser is vergrendeld in uw land of als u het niet kunt installeren, opent u een van de volgende koppelingen in uw normale browser:

AANDACHT! Gebruik alleen een gewone browser om contact met ons op te nemen. Koop uw decryptor alleen via de TOR-browserlink of de Jabber Bot!
Op onze pagina ziet u instructies voor de betaling en krijgt u de mogelijkheid om 1 bestand gratis te laten ontsleutelen.
De alternatieve manier om contact met ons op te nemen is via Habber Messanger. Lees hier hoe dit werkt:
0. Download de Psi-Plus Jabber Client: hxxps://psi-im.org/download/
1. Registreer een nieuw account: hxxps://sj.ms/register.php
0) Voer uw "gebruikersnaam" in:
1) Voer uw "wachtwoord" in: uw wachtwoord
2. Voeg een nieuwe account toe in Psi
3. Voeg een bericht toe en schrijf Jabber ID: [email protected]
4. Volg de instructiebot
Dit is een bot! Het is een volledig geautomatiseerd systeem zonder menselijke controle!
Gebruik TOR-links om contact met ons op te nemen. We kunnen u op elk gewenst moment bewijzen dat we uw bestanden echt kunnen ontsleutelen.
U kunt hier instructies lezen over het installeren en gebruiken van jabber hxxp://www.sfu.ca/jabber/Psi_Jabber_PC.pdf
GEVAAR!
Probeer geen bestanden te wijzigen of uw eigen privésleutel te gebruiken - dit zal resulteren in permanent gegevensverlies!

Screenshot van GANDCRAB 3 bureaubladachtergrond:

GANDCRAB 3 bureaubladachtergrond

Screenshot van de GANDCRAB 3 website:

GANDCRAB 3 website

Tekst op deze website:

Wat is er aan de hand?

Uw computer is geïnfecteerd met GandCrab Ransomware. Uw bestanden zijn gecodeerd en u kunt deze niet zelf decoderen.
In het netwerk kunt u waarschijnlijk decryptors en software van derden vinden, maar deze gaan u niet helpen. Alleen wij kunnen uw bestanden ontsleutelen
Wat kan ik doen om mijn bestanden terug te krijgen?

U moet GandCrab Decryptor kopen. Deze software zal helpen alle versleutelde bestanden te decoderen en GandCrab Ransomware van uw pc te verwijderen.


Huidige prijs: 2,000.00 dollar. Als betalingsmiddel gebruikt u cryptocurrency DASH of Bitcoin

 

Welke garanties kunt u mij geven?

 

U kunt gratis een test uitvoeren en 1 bestand decoderen

Wat is cryptocurrency en hoe kan ik GandCrab Decryptor kopen?

U kunt meer informatie over cryptocurrency vinden op Google of hier.
Als betaling moet u DASH of Bitcoin kopen met een creditcard en het bedrag naar ons adres sturen.

Hoe kan ik betalen?

U moet Bitcoin of DASH kopen met een creditcard. Links naar services waar u het kunt doen: Dash exchanges lijst, Bitcoin exchanges lijst
Ga daarna naar onze betalingspagina Koop GandCrab Decryptor, kies uw betaalmethode en volg de instructies

Screenshot van bestanden versleuteld door GANDCRAB 3 (".CRAB" extensie):

Bestanden versleuteld door GANDCRAB 3

GANDCRAB 3 ransomware verwijdering:

GANDCRAB 3 virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GANDCRAB 3 virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met Gandcrab 3 Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het Gandcrab 3 ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Gandcrab 3 ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Gandcrab 3 ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als Gandcrab 3 geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Gandcrab 3 ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12712-gandcrab-3-ransomware