MOLE66 ransomware

Ook bekend als: MOLE66 virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

MOLE66 ransomware verwijderingsinstructies

Wat is MOLE66?

Zoals eerst ontdekt door MalwareHunterTeam is MOLE66 een nieuwe versie van de gevaarlijke CryptoMix ransomware. Onmiddellijk na infiltratie versleutelt MOLE66 de meeste opgeslagen gegevens met behulp van RSA-2048-cryptografie. Tijdens de versleuteling hernoemt MOLE66 de bestanden met een "[32_willekeurige_letters_en_cijfers].MOLE66"-patroon. Bijvoorbeeld, "sample.jpg" zou kunnen worden hernoemd naar een bestandsnaam zoals "F0E341ACD5BCD456AD21ACD37856EF21.MOLE66". Als bestanden eenmaal versleuteld zijn, worden ze onbruikbaar en zijn ze niet meer van elkaar te onderscheiden. Na het succesvol coderen van de bestanden genereert MOLE66 een tekstbestand ("_HELP_INSTRUCTIONS_.TXT") en plaatst een kopie daarvan in elke bestaande map.

Na infiltratie controleert MOLE66 of er een Russische lokalisatie op het besturingssysteem is geïnstalleerd. Als dit het geval is, worden bestanden niet versleuteld. Het is daarom aannemelijk dat ontwikkelaars Russisch zijn en proberen hun landgenoten te beschermen. Het nieuwe tekstbestand bevat een bericht dat gebruikers informeert over de huidige situatie en moedigt hen aan contact op te nemen met de ontwikkelaars van MOLE66 om de gegevens te herstellen. Net als bij CryptoMix gebruikt MOLE66 een RSA-2048 encryptie-algoritme, dat twee unieke sleutels genereert: een openbare (encryptie) en een private (decodering). Helaas is het ontsleutelen zonder de privesleutels onmogelijk. Cybercriminelen bewaren deze sleutels op een server op afstand waardoor ze slachtoffers kunnen chanteren. Na contact met de criminelen worden slachtoffers aangemoedigd om een losgeld te betalen voor het vrijgeven van de sleutels. Er wordt ook vermeld dat slachtoffers binnen drie dagen na de versleuteling contact moeten opnemen met de ontwikkelaars van MOLE66, anders gaan de bestanden voorgoed verloren (ze zullen waarschijnlijk de privésleutels vernietigen). De kostprijs is op dit moment onbekend (gebruikers zouden via e-mail gedetailleerde ontcijferingsinstructies). De cybercriminelen vragen gewoonlijk $500 tot $1500 in een cryptocurrency (meestal Bitcoins). Onthoud dat hoe laag of hoog de kosten ook zijn, je dit nooit mag betalen. Cybercriminelen zullen waarschijnlijk hun slachtoffers negeren zodra er betalingen worden ontvangen. Betalen levert dus geen positieve resultaten en slachtoffers worden opgelicht. Ze verliezen niet alleen hun geld, maar steunen ook de kwaadaardige bedrijven van cybercriminelen. Om deze redenen is het sterk aanbevolen om alle verzoeken om contact op te nemen met deze mensen of losgeld te betalen negeren. Helaas zijn er op dit moment geen tools beschikbaar die de versleuteling van MOLE66 kunnen kraken en dus is de enige oplossing alles te herstellen vanaf een back-up.

Screenshot van een bericht dat gebruikers aanmoedigt om losgeld te betalen om hun bestanden te ontcijferen:

MOLE66 decryptie-instructies

MOLE66 lijkt sterk op Gedantar, BansomQare Manna, WhiteRose, L0cked en tientallen andere ransomware-virussen. Hoewel deze virussen worden ontwikkeld door verschillende cybercriminelen, gedragen ze zich vaak identiek - allemaal versleutelen ze gegevens en eisen ze vervolgens losgeld. De meeste ransomware verschilt slechts op twee belangrijke punten: 1) het bedrag van het gevraagde losgeld, en; 2) de gebruikte versleutelingsmethode. De meeste gebruiken algoritmen (zoals RSA, AES enz.) die unieke decoderingssleutels genereren. Daarom is ontcijfering zonder de hulp van de ontwikkelaars vaak onmogelijk, tenzij het virus niet volledig af is of als het bugs of fouten vertoont (de sleutel is bijvoorbeeld hardcoded, lokaal opgeslagen of iets dergelijks). Ransomware is een van de belangrijkste argumenten voor het onderhouden van regelmatige gegevensback-ups. Het is zeer belangrijk de back-up bestanden te bewaren op een externe server (bijvoorbeeld in de cloud) of op een niet-aangesloten extern opslagmedium. Doe je dat niet dan worden backups wellicht samen met gewone bestanden versleuteld.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Om ransomware te verspreiden gebruiken ontwikkelaars spam-e-mails (kwaadaardige bijlagen), peer-to-peer (P2P) netwerken, software downloadbronnen van derden, Trojans en valse software-updates. Spammails bevatten vaak kwaadaardige bijlagen (die meestal worden geleverd in de vorm van JavaScript-bestanden of MS Office-documenten). Door die te openen, voeren gebruikers per ongeluk scripts uit die heimelijk malware downloaden en installeren. P2P-netwerken (torrents, eMule enz.) en andere niet-officiële downloadbronnen (websites waarop gratis bestanden worden gehost, websites waarop gratis bestanden kunnen worden gedownload enz. misleiden gebruikers vaak tot het downloaden en installeren van virussen. De meeste trojans werken heel eenvoudig - ze openen achterdeurtjes voor andere virussen zodat die in het systeem kunnen infiltreren. Valse software-updates infecteren het systeem door gebruik te maken van verouderde software met bugs/fouten of door virussen te downloaden en te installeren in plaats van software-updates.

Bedreigingsoverzicht:
NaamMOLE66 virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om MOLE66 virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Hoe bescherm je jezelf tegen ransomware?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onzorgvuldig gedrag. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Let daarom goed op wanneer je op internet surft. We raden je ten zeerste aan goed na te denken voor je e-mailbijlagen opent. Als ze niet relevant lijken en verzonden werden vanaf verdachte/onherkenbare adressen, open dergelijke bestanden dan nooit. Verwijder deze e-mails onmiddellijk, zonder ze te lezen. Bovendien kun je toepassingen best alleen van officiële bronnen downloaden met behulp van directe downloadlinks. Downloaders en installaters van derden zullen vaak malafide programma's promoten en mogen daarom niet worden gebruikt. Houd bovendien de geïnstalleerde toepassingen up-to-date en gebruik een legitieme anti-virus/anti-spyware. Aangezien criminelen malware verspreiden via valse updaters, gebruik je best enkel de geïmplementeerde updatefuncties of tools die door de officiële ontwikkelaar worden aangeboden.

Tekst getoond in de MOLE66 ransomware ("_HELP_INSTRUCTIONS_.TXT"):

!!!Al je bestanden zijn versleuteld!!!
Om ze te ontsleutelen, mail [email protected]
Verplaats of verwijder geen bestanden!!!!
---- Your ID: ec31f6d6-d73f-44ae-bc10-926e4046c32a ----
!!! Binnen 3 dagen ben je al je data voorgoed kwijt.!!!

MOLE66 ransomware process in Task Manager:

MOLE66 ransomware in taakbeheer

Bestanden versleuteld door MOLE66 ("[32_willekeurige_letters_en_cijfers].MOLE66" patroon):

Bestanden versleuteld door MOLE66

MOLE66 ransomware verwijdering:

MOLE66 virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van MOLE66 virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met MOLE66 Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het MOLE66 ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de MOLE66 ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met MOLE66 ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als MOLE66 geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de MOLE66 ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12549-mole66-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
MOLE66 virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van MOLE66 virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met MOLE66 virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.