PLANETARY ransomware

Ook bekend als: PLANETARY virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

PLANETARY ransomware verwijderingsinstructies

Wat is PLANETARY?

Zoals eerst ontdekt door beveiligingsonderzoeker Lawrence Abrams is PLANETARY een bijgewerkte variant van een andere risicovolle ransomware genaamd HC7. Een kenmerk van deze malware is dat criminelen hem handmatig verspreiden. Ze kapen computernetwerken op afstand en installeren de malware op alle aangesloten computers. Onmiddellijk na infiltratie codeert PLANETARY de meeste opgeslagen bestanden en voegt het de extensie ".PLANETARY" toe aan de naam van elk versleuteld bestand. Zo wordt bijvoorbeeld, "sample.jpg" hernoemd naar "sample.jpg.PLANETARY". Vanaf dit moment wordt het gebruiken van de bestanden onmogelijk. Na de succesvolle codering plaatst PLANETARY een tekstbestand ("RECOVER.txt") op het bureaublad.

Het nieuwe tekstbestand bevat een kort bericht met info over de versleuteling. Of PLANETARY symmetrische of asymmetrische cryptografie gebruikt is niet bekend. In elk geval vereist decodering een sleutel die uniek is voor elk slachtoffer (mogelijk voor elke machine die op het netwerk is aangesloten). Bovendien verbergen cybercriminelen deze sleutels op een externe server, waardoor ze losgeld kunnen vragen in ruil voor hun vrijgave. Om gegevens te herstellen, moeten slachtoffers $700 betalen voor een enkele machine of $5000 voor het hele netwerk. Merk ook op dat de ontwikkelaars van PLANETARY betaling aanvaarden in cryptocurrencies zoals Bitcoin, Monero en Ethereum. We kennen honderden ransomware-achtige die betaling accepteren in Bitcoins en Moneros maar PLANETARY is de eerste die betalingen in de cryptocurrency van Ethereum accepteert. Vanwege de populariteit en de stijgende kosten is het niet verrassend dat cybercriminelen deze cryptocurrency beginnen te gebruiken. Desondanks moet je je ervan bewust zijn dat cybercriminelen nooit vertrouwd kunnen worden. De meeste ontwikkelaars van ransomware negeren slachtoffers, nadat de betalingen zijn ingediend. Betalen levert meestal geen positieve resultaten op en gebruikers worden opgelicht. Bovendien zal betalen de criminele activiteiten ondersteunen. Om deze redenen moeten alle verzoeken om contact met deze mensen op te nemen of losgeld te betalen worden genegeerd. Helaas zijn er op het moment van schrijven geen tools bekend die in staat zijn om bestanden die werden versleuteld door PLANETARY te herstellen. De enige oplossing is om alles te herstellen vanaf een back-up.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd om losgeld te betalen om hun aangetaste gegevens te ontsleutelen:

PLANETARY decryptie-instructies

PLANETARY is vrijwel identiek aan Krypton, Leon, SERVER, TripleM en tientallen andere ransomware-virussen. Hoewel ze allemaal zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen, is hun gedrag identiek: ze versleutelen allemaal gegevens en vragen om losgeld. De meesten vertonen slechts twee grote verschillen: 1) de grootte van het gevraagde losgeld, en; 2)het type coderingsalgoritme dat wordt gebruikt. Ransomware-virussen gebruiken meestal algoritmen (bijvoorbeeld RSA, AES enz.) die unieke decryptiesleutels genereren. Daarom is het onmogelijk de bestanden handmatig te herstellen, tenzij de sleutel hardcoded is, lokaal is opgeslagen of als de ransomware andere bugs vertoont. PLANETARY en andere virussen van het ransomware-type vormen een sterk argument voor het maken van regelmatige gegevensback-ups. Het is ook van groot belang de back-upbestanden op te slaan op een externe server (bijvoorbeeld in de cloud) of op een externe opslag buiten het netwerk. Als dat niet het geval is zullen de back-ups worden versleuteld, samen met andere gegevens.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Hoewel PLANETARY handmatig wordt gedistribueerd, verspreiden andere criminelen ransomware via valse software-updatetools, spammails, bronnen voor het downloaden van software en Trojaanse paarden. Valse updaters maken gebruik van verouderde software om het systeem te infecteren, terwijl spammails vaak schadelijke bijlagen bevatten (bijv. JavaScript-bestanden, MS Office-documenten, enzovoort) die malware downloaden en installeren. Onofficiële softwaredownloadbronnen (peer-to-peer [P2P] netwerken, freeware downloadwebsites, gratis bestandshostingwebsites, enzovoort) presenteren de schadelijke uitvoerbare bestanden als legitieme software. Daardoor worden gebruikers vaak misleid en ze downloaden en installeren onbewust malware. Trojaanse paarden zijn het eenvoudigste - ze openen alleen maar "backdoors" voor malware om het systeem te infiltreren. Uiteindelijk zijn de belangrijkste redenen voor computerinfecties roekeloos gedrag en een gebrek aan kennis.

Bedreigingsoverzicht:
NaamPLANETARY virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om PLANETARY virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware?

De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Let daarom goed op tijdens het surfen op internet. Verwijder e-mails die werden ontvangen van verdachte adressen en open nooit bestanden die aan deze adressen zijn gekoppeld. Download je applicaties bovendien alleen van officiële bronnen en gebruik, indien mogelijk, een directe downloadlink (externe downloaders/installatieprogramma's promoten dubieuze programma's). Bovendien hou je geïnstalleerde applicaties best bijgewerkt, maar omdat criminelen malware verspreiden via nep-updaters is het aanbevolen daarvoor enkel geïntegreerde of officiële tools te gebruiken. Het gebruik van een legitieme antivirus en anti-spyware software is ook van het grootste belang.

Tekst gepresenteerd in het PLANETARY ransomware tekstbestand ("RECOVER.txt"):

(sic)

ALLE BESTANDEN ZIJN VERSLEUTELD.
OM TE HERSTELLEN, MOET JE $700 VOOR ÉÉN COMPUTER VERZENDEN
OF $5000 VOOR ALLE NETWERKEN
BETALINGEN AANVAARD VIA BITCOIN, MONERO EN ETHEREUM
BTC-ADRES: [bitcoin_address]
MONERO (XMR) ADRES: [monero_address]
CONTACTEER ONS VOOR ETHEREUM BETALINGSINFORMATIE
E-MAIL: [email protected]
ID MET UW IDENTITEIT: [base64_encoded_computer_name]
INCLUSIEF VOORBEELD VERSLEUTELD BESTAND VOOR HET BEWIJS VAN DECRYPTIE


SLUIT UW PC NIET AF OM SCHADE TE VOORKOMEN

(sic)

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door PLANETARY (".PLANETARY" extensie):

Bestanden versleuteld door PLANETARY

PLANETARY ransomware verwijdering:

PLANETARY virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van PLANETARY virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met PLANETARY Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de 'Veilige Modus met commando-prompt' en 'Systeemherstel':

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik 'Volgende'.

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik 'Volgende' (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik 'Ja'.

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het PLANETARY ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de PLANETARY ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de 'Herstellen'-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met PLANETARY ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als PLANETARY geblokkeerd worden.

Merk op dat de Windows 10 Fall Creators Update een 'Gecontroleerde toegang tot mappen'-functie bevat die ransomware kan helpen blokkeren. Deze functie beschermt automatisch bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen, Video's, Muziek en Bureaublad.

Gecontroleerde toegang tot mappen

Windows 10-gebruikers zouden deze update moeten installeren om hun data tegen ransomware te beschermen. Je vindt hier meer informatie ove deze update en de manier waarop die je tegen ransomware kan beschermen.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de PLANETARY ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12121-planetary-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
PLANETARY virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van PLANETARY virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met PLANETARY virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.