GRYPHON ransomware

Ook bekend als: GRYPHON virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

GRYPHON ransomware verwijderingsinstructies

Wat is GRYPHON?

GRYPHON is een virus van het ransomware-type ontdekt door beveiligingsonderzoeker Leo. Eens geïnfiltreerd versleutelt GRYPHON data en voegt het aan de bestandsnamen de ".[test].gryphon" extensie toe (zo wordt "sample.jpg" bv. hernoemd naar "sample.jpg.[test].gryphon"). Andere varianten gebruiken de .[[email protected]].gryphon als extensie voor versleutelde bestanden. Volgend op een succesvolle versleuteling creëert GRYPHON een tekstbestand ("!## DECRYPT FILES ##!.txt") met daarin een bericht met een vraag om losgeld dat in elke map met versleutelde bestanden wordt geplaatst.

Het bericht stelt dat alle bestanden versleuteld werden en dat een unieke sleutel nodig is voor het ontsleutelen. Jammer genoeg is deze informatie correct. Het is momenteel onbekend of GRYPHON symmetrische of asymmetrische versleutelingsalgoritmes gebruikt. In elk geval vereist ontsleuteling een unieke sleutel. De criminelen bewaren deze sleutel op een server op afstand - slachtoffers worden aangemoedigd hen te contacteren om een losgeld te kunnen betalen en de sleutel te ontvangen. De gevraagde som is onbekend maar meestal vragen dit soort criminelen tussen de 500 en 1500 dollar in Bitcoins. Merk op dat de GRYPHON's extensie het woord 'test' bestat en het mailadres 'test2' een 'test3' bevat. Daarom is het veilig aan te nemen dat GRYPHON nog in de ontwikkelingsfase zit. In elk geval zou je nooit mogen proberen deze cybercriminelen te contacteren of een losgeld te betalen. Onderzoek toont aan dat ze hun slachtoffers negeren, zelfs nadat die betalen. De kans is daardoor groot dat betalen geen positieve resultaten zal opleveren en dat je zult opgelicht worden. Deze mensen mag je niet vertrouwen. Jammer genoeg bestaan er geen tools die bestanden versleuteld door GRYPHON kunnen ontsleutelen en dus is de enige oplossing het herstellen van je bestanden/systeem vanaf een backup.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd een losgeld te betalen om hun getroffen data te laten ontsleutelen:

GRYPHON decryptie-instructies

GRYPHON lijkt sterk op Shade, Explorer, BLACKOUT, Ranrans en tientallen andere virussen van het ransomware-type. Net zoals GRYPHON versleutelen deze bestanden en vragen ze om losgeld. Er zijn slechts twee grote verschillen. 1) De grootte van het gevraagde losgeld en 2) het soort versleuteling dat gebruikt word. Jammer genoeg gebruiken de meeste virussen van het ransomware-type algoritmes die unieke decryptiesleutels genereren. Hierdoor wordt het handmatig herstellen van de bestanden (zonder betrokkenheid van de ontwikkelaars, wat niet is aanbevolen) vrijwel onmogelijk.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Om ransomware te verspreiden gebruiken de ontwikkelaars spammails (met kwaadaardige bijlages), P2P-netwerken networks (torrents, eMule enz.), externe downloadbronnen (freeware download websites, gratis bestandshostingdiensten enz.), trojans, valse software updaters. Spammails bevatten vakk bijlages (bijvoorbeeld JavaScript-bestanden, MS Office-documenten enz.) die werden ontworpen om malware te installeren en te downloaden. P2P-netwerken en andere onofficiële bronnen voor downloads bevatten vaak kwaadaardige uitvoerbare bestanden die als legitieme software worden gepresenteerd.

Bedreigingsoverzicht:
NaamGRYPHON virus
BedreigingstypeRansomware, cryptovirus, vergrendeling van bestanden
SymptomenU kunt geen bestanden meer openen die op uw computer zijn opgeslagen, eerder functionele bestanden hebben nu een andere extensie, bijvoorbeeld mijn.docx.locked. Een bericht met de vraag om losgeld wordt weergegeven op uw bureaublad. Cybercriminelen vragen om losgeld te betalen (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
SchadeAlle bestanden zijn gecodeerd en kunnen niet geopend worden zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met de ransomware-infectie geïnstalleerd worden.
Verwijdering

Om GRYPHON virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Hoe bescherm je jezelf tegen besmettingen met ransomware?

Om besmettingen met ransomware te voorkomen wees je best erg oplettend tijdens het surfen op internet. Open nooit bestanden ontvangen vanaf verdachte mailadressen of software gedownload uit onofficiële bronnen. Verder hou je best je applicaties steeds up-to-date. Wees je ervan bewust dat cybercriminelen valse updaters gebruiken om malware te verspreiden. Het gebruik van externe tools om geïnstalleerde apps bij te werken is dan ook erg riskant. Gebruik tenslotte ook legitieme antivirus en antispyware software. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Bericht vertoond in het GRYPHON ransomware tekstbestand ("!## DECRYPT FILES ##!.txt"):

=== GRYPHON RANSOMWARE ===

Je documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden werden versleuteld

met een cryptografische sleutel en het is onmogelijk ze te herstellen zonder de

originele herstelsleutel! Om je bestanden te herstellen moet je onze speciale softwar

kopen: de "GRYPHON DECRYPTER".

Het gebruiken van andere tools kan je bestanden corrumperen dus we geven

geen enkele garantie dat een volledig herstel daarmee mogelijk is, gebruik ze

op eigen risico.

 

Als je je bestanden wilt herstellen, stuur ons dan een e-mail: test2
In de onderwerplijn schrijf je "versleuteling" en voeg in bijlage je ID toe evenals

3 versleutelde bestanden (kleiner dan 2 MB)

Het is in jouw belang zo snel mogelijk te antwoorden om het herstellen te verzekeren.

We zullen je decryptiesleutel niet meer dan één week bewaren voor onze eigen veiligheid.

 

Enkel indien je niet binnen 48 uur een antwoord ontvangt van dit eerste mailadres mag je dit

alternatieve mailadres gebruiken: test3


Je persoonlijke identificatienummer: -

=== GRYPHON RANSOMWARE ===

Schermafbeelding van bestanden versleuteld door GRYPHON (".[test].gryphon" extensie):

Bestanden versleuteld door GRYPHON

GRYPHON ransomware verwijdering:

GRYPHON virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GRYPHON virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met XData Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen malware verwijderingssoftware om enige achtergebleven delen van het GRYPHON ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de XData ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met XData ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als XData geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de GRYPHON ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/11531-gryphon-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GRYPHON virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GRYPHON virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met GRYPHON virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.