Zepto Ransomware

Ook bekend als: Zepto virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Zepto ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Zepto?

Zepto is een virus van het ransomware-type, bijna identiek aan Locky. Cybercriminelen verspreiden deze malware via kwaadaardige Zip-archieven en .docm (MS Word) bestanden in bijlages van e-mails. De Zip-archieven bevatten een Javascript-bestand (dat eruitziet als een tekstbestand) dat eens het uitgevoerd wordt de ransomware downloadt als een uitvoerbaar Windows-bestand (.exe) en het vervolgens opstart. De .docm  staat voor  "document met macro's". Het wordt echter enkel uitgevoerd wanneer het slachtoffer macro's activeert in MS Word waar ze standaard zijn uitgeschakeld. De macro's zullen hetzelfde doen - een kwaadaardig uitvoerbaar bestand downloaden en het uitvoeren. Na infiltratie van het systeem zal Zepto verschillende soorten bestanden versleutelen met behulp van assymetrische versleutelingstechnieken.

Alle, versleutelde bestanden worden hernoemd naar het volgende bestandsformaat: "[8_digit_hexadecimaal_cijfer]-[4_digit_hexadecimaal_cijfer]-[4_digit_hexadecimaal_cijfer]-[4_digit_hexadecimaal_cijfer]-[12_digit_hexadecimaal_cijfer].zepto". Zo wordt "sample.jpg" bijvoorbeeld iets als "FA3D5195-3FE9-1DBC-7E8D-D6F39B86044A.zepto". Volgend op succesvolle versleuteling zal Zepto een .BMP bestand creëren dat ook wordt ingesteld als de bureaubladachtergrond van het slachtoffer en een HTML-bestand ("_HELP_instructies.html" wordt op het bureaublad van het slachtoffer geplaatst). Beide bestanden bevatten exact hetzelfde bericht waarin gebruikers worden geïnformeerd over de versleuteling. Zoals we reeds vermelden gebruikt Zepto een assymetrisch versleutelingsalgoritme en dus worden een publieke (encryptie) en private (decryptie) sleutel gegenereerd tijdens de versleuteling. De private sleutel wordt opgeslagen in servers op afstand gecontroleerd door de cybercriminelen. Daardoor is ontsleuteling zonder deze sleutel onmogelijk Cybercriminelen proberen hun slachtoffers een decryptiesleutel te verkopen ingebakken in een software tool. De grootte van het gevraagde losgeld is .5 Bitcoin (momenteel kost 1 BTC ~$653.96). Betalingsinstructies worden gegeven via een Tor netwerk URL adres. Merk op dat deze URL leidt naar een site die compleet identiek is aan die van Locky's. Onderzoeksresultaten bewijzen dat veel cybercriminelen hun slachtoffers negeren ondanks betaling. Er is dus een grote kans dat betalen geen positieve resultaten zal opleveren. We bevelen u daarom aan alle oproepen om te betalen of om deze personen te contacteren te negeren. Jammer genoeg zijn er momenteel geen tools bekend die die de bestanden versleuteld door Zepto ransomware kunnen herstellen. Daardoor is de enige oplossing het herstellen van de bestanden/het systeem vanuit een backup.

Schermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd de ontwikkelaars van Zepto ransomware te contacteren om hun getroffen data te laten ontsleutelen:

Zepto decryptie instructies

Locky is niet de enige malware die gelijkenissen vertoont met Zepto. Er zijn honderden virussen van het ransomware-type die zich gedragen op dezelfde manier. Voorbeelden zijn onder andere CryptoWall, Cerber, Unlock92 en CTB-Locker. Er is slechts één belangrijk verschil tussen deze virussen: de grootte van het losgeld. De overgrote meerderheid van de ransomware wordt verspreid via peer-to-peer applicaties zoals Torrent, via kwaadaardige e-mailbijlages (bv. valse sollicitatieformulieren), valse software update tools en trojans. Om deze reden is de sleutel tot computerveiligheid oplettendheid. Gebruik altijd legitieme antivirus/antispyware software en hou alle geïnstalleerde applicaties bijgewerkt. Verder zou je nooit bijlages mogen openen verzonden vanaf verdachte en/of onbekende e-mailadressen. Probeer indien mogelijk software/bestanden steeds te downloaden uit betrouwbare bronnen (officiële downloadwebsites bv.). Virussen van het ransomware-type zijn ook een goed argument voor het regelmatig maken van backups.

Schermafbeelding van het Zepto HTML-bestand:

Zepto ransomware HTML bestand

Schermafbeelding van het Zepto BMP-bestand:

Zepto ransomware BMP-bestand

Bericht waarin om losgeld wordt gevraagd:

*+_+~~-+~=~*$$-

!!! BELANGRIJKE INFORMATIE !!!!

Al uw bestanden werden versleuteld met RSA-2048 en AES-128 algoritmes.
Meer informatie over RSA en AES kunt u hier vinden:
http://en.wikipedia.org/wiki/RSA_(cryptosystem)
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard

Het ontsleutelen van uw bestanden is enkel mogelijk met de private sleutel en het decryptieprogramma, die bevinden zich op onze geheime server.
Om uw private sleutel te ontvangen, gelieve één van deze links te volgen:
1. http://25z5g623wpqpdwis.tor2web.org
2. http://25z5g623wpqpdwis.onion.to

Indien geen enkele van die links werkt volg je deze stappen:
1. Download en installeer Tor Browser: https://www.torproject.org/download/download-easy.html
2. Na installatie start je de browser op en wacht tot deze volledig is opgestart..
3. Typ het volgende in de adresbalk: 25z5g623wpqpdwis.onion/
4. Volg de instructies op de site.

!!! Uw persoonlijke ID: - !!!

+$.+~-=*-.*.~.
=|++~--~=$_-|_
=$..

Schermafbeelding van Zepto (Locky) tor-website:

Zepto ransomware website (identiek aan Locky's)

Voorbeelden van spam e-mails waarmee Zepto wordt verspreid:

E-mail die Zepto verspreidt (voorbeeld 1) E-mail die Zepto verspreidt (voorbeeld 2)

Zepto ransomware verwijdering:

Zepto virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Zepto virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met Zepto Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Zepto ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Zepto ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als Zepto geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Zepto ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/10283-zepto-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Zepto virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Zepto virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Zepto virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.