TrueCrypt Ransomware

Ook bekend als: TrueCrypt virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

TrueCrypt ransomware verwijderingsinstructies

Wat is TrueCrypt?

TrueCrypt is een andere ransomware besmetting die systemen infiltreert en dan de opgeslagen bestanden versleutelt. De bestandstypes waarop het zich richt zijn ondermeer .rar, .7zip, .php, .doc., .pdf, naast vele andere. Tijdens de versleuteling voegt TrueCrypt de .enc extensie toe aan de getroffen bestanden. Deze ransomware gebruikt AES-256 encryptie en dus word een publieke (encryptie) en een private (decryptie) sleutel gegenereerd tijdens het versleutelingsproces. Hierdoor kunnen de bestanden enkel hersteld worden met een private sleutel die opgeslagen wordt op de C&C (Command & Control) servers beheerd door cybercriminelen. Om deze sleutel te ontvangen moeten de slachtoffers een losgeld betalen.

TrueCrypt ransomware wijzigt de bureaubladachtergrond met een afbeelding die een bericht bevat waarin gesteld wordt dat de bestanden versleuteld werden en dat het slachtoffer een bepaalde som moet betalen om deze te herstellen. De ontwikkelaars van TrueCrypt accepteren Bitcoins en Amazon Gift Cards. De grootte van het losgeld komt overeen met 0.2 BTC (op het moment van onderzoek gelijk aan $93.96) of $115 (afhankelijk van de door het slachtoffer gekozen betaalmethode). Er wordt ook gesteld dat er binnen 72 uur betaald dient te worden anders zal de private sleutel voor altijd vernietigd worden en zal het onmogelijk worden de versleutelde bestanden te herstellen. Slachtoffers ontvangen stap-per-stap instructies. Verder kunnen ze de cybercriminelen contacteren via een gespecifieerd e-mail adres indien ze hulp zouden nodig hebben. De ransomware bewaart een lijst van de versleutelde bestanden in het %APPDATA%\Microsoft\TrueCrypter\Encrypted.dat bestand. Gelukkig bevat de TrueCrypt decryptor, die slachtoffers moeten gebruiken om de Bitcoin transactie/Amazon Gift Card ID te sturen een grote fout. Het is niet nodig het losgeld te betalen of wat voor ID dan ook in te voeren. Slachtoffers moeten slechts op de 'Pay'-knop klikken, bevestigen dat de informatie correcti is en de bestanden zullen automatisch ontsleuteld worden. De ransmoware zal zichzelf achteraf automatisch verwijderen.

Scrhermafbeelding van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd de ontwikkelaars van TrueCrypt ransomware te contacteren om hun getroffen data te ontsleutelen:

TrueCrypt decryptie instructies

Onderzoeksresultaten tonen aan dat het betalen van het losgeld geen garantie vormt op het ontsleutelen van de bestanden. Daarom mag je nooit de cybercriminelen contacteren of het losgeld betalen. TrueCrypt is gelijkaardig aan Cerber, TeslaCrypt, Locky, CryptoWall en tientallen andere ransomware besmettingen. Allen versleutelen ze de bestanden via een assymetrische encryptiemethode, het enige verschil is de grootte van het losgeld dat gevraagd wordt. Gewoonlijk varieert dit tussen 0.5 en 1.5 Bitcoin. Wees je ervan bewust dat malware zoals TrueCrypt vaak wordt verspreid via kwaadaardige e-mailbijlages, peer-to-peer (P2P) netwerken (bvb. Torrent), valse software updates, en/of trojans. Je moet daarom legitieme antivirus en antispyware software gebruilke, geïnstalleerde software bijgewerkt houden en voorzichtig zijn bij het downloaden van bestanden verzonden uit onbekende/onbetrouwbare bronnen en vanaf peer-to-peer netwerken van derden.

Tekst getoond op de TrueCrypt bureaubladachtergond:

Als je deze tekst ziet werd je computer waarschijnlijk versleutelt door TrueCrypter. Dit betekent dat al je belangrijke bestanden (documenten, afbeeldingen, enz.) nu ontoegankelijk zijn en je ze definitief zal verliezen tenzij je betaalt om de decryptiesleutel te verkrijgen.

De decryptiesleutel gebruikt een RSA-2048 algoritme en is onmogelijk te kraken. Je bestanden zullen voor eeuwig verloren gaan als je niet betaalt.

Als je niet geeft om je bestanden verwijder dan deze software.

Als je de applicatie kwijtraakt omdat je antivirus het verwijderde of als je hulp nodig hebt dan kan je ons contacteren op onze e-mail.

[email protected]_mail2tor.com

(Je hebt slechts 72 uur voordat je private sleutel zal vernietigd worden, haast je dus als je je bestanden wil redden!)

TrueCrypt accepteert betaling van het losgeld in Bitcoins:

TrueCrypt decryptor accepteert Bitcoins

Tekst getoond in dit scherm:

Je moet het exacte bedrag in BTC naar het volgende adres sturen en het transactie-id vermelden op de volgende pagina, dit wordt gecontroleerd en bevestigd.

>Handleiding

1)Creëer een Bitcoin Waller (We suggereren: www.blockchain.info).
2)Koop een aantal Bitcoins (We suggereren: www.localbitcoins.com, www.coincafe.com).
3) Zend de BTCs naar
4) Na verzending van de Bitcoins, specifieer je het Transactie-ID hier.

TrueCrypt accepteert betaling in Amazon Gift Cards:

TrueCrypt decrypter accepteert Amazon Gift Cards

Tekst getoond in dit scherm:

Je moet 115 USD aan Amazon Gift Cards kopen en de code daarvan doorgeven via de volgende pagina. Verzeker je ervan dat je deze van het .com domein koopt!

>Handleiding

1) Navigeer naar de volgende URL: hxxps://wwww.amazon.com/gp/product/B004LLIKVU

2) Voer het bedrag in USD in.

3) Geef je email en een valse of je echte naam.

4) Klik op “Proceed to Checkout”.

5) Na voltooien van de betaling geef je de Gift Code uit je e-mail hier in.

Schermafbeelding van het TrueCrypter informatiescherm:

TrueCrypt scherm stelt dat de bestanden versleuteld werden

Tekst getoond in het informatiescherm:

>Wat is er gebeurd?

Al je belangrijke documenten op deze computer (afbeeldingen, video's enz) werden versleuteld via een unieke RSA-2048 Publieke Sleutel.

>Hoe kan ik mijn bestanden herstellen?

Om je bestanden te herstellen heb je je private sleutel nodig, deze staat op onze verborgen server. De enige manier om de sleutel te verkrijgen is door betaling van een bepaald bedrag. Zonder de sleutel is er geen kans om je bestanden terug te krijgen.

>Hoe kan ik betalen?

We aanvaarden enkel betalingen in Bitcoins of AGCs (Amazon Gift Cards).

Bestandstypes waar de TrueCrypt ransomware zich op richt:

.7z, .7zip, .arw, .as, .asm, .asp, .aspx, .au3, .avi, .bash, .bat, .bmp, .bookmarks, .bsh, .c, .cbr, .cc, .cer, .cfm, .class, .cmd, .config, .cpp, .cr2, .crw, .cs, .csh, .csproj, .csr, .css, .csv, .cxx, .d, .db, .dcr, .dds, .deb, .dib, .dng, .doc, .docm, .docx, .dot, .dotm, .dotx, .dtd, .eps, .fla, .fpx, .gif, .gif, .gz, .gzip, .h, .hpp, .hta, .htm, .html, .hxx, .ico, .inc, .inc, .index.ini, .jad, .java, .jfif, .jpe, .jpeg, .jpg, .js, .jsm, .json, .jsp, .jss, .jsx, .kix, .lex, .litcofee, .lpr, .lua, .m, .mov, .mp3, .mp4, .mrw, .msg, .mx, .nef, .ods, .odt, .odt, .org, .p, .pages, .pas, .pcd, .pdf, .pdn, .php, .php3, .php4, .php5, .phps, .phpt, .phtml, .pkg, .pl, .pm, .pmx, .png, .pot, .potm, .potx, .pp, .ppam, .ppsm, .ppsx, .pptm, .pptx, .prproj, .ps, .ps1, .psd, .psm1, .ptx, .pwi, .py, .pyc, .pyw, .r, .raf, .rar, .raw, .rb, .rbw, .rc, .reg, .resx, .rpm, .rss, .rtf, .rtf, .rw2, .s, .scpt, .sh, .sh, .shtml, .sitx, .sldm, .sldx, .sln, .splus, .sql, .sqlite, .sqlite3, .src, .swift, .sxc, .tar, .tar.gz, .tga, .tga, .thmx, .tif, .tiff, .ts, .tsv, .tsx, .txt, .vb, .vbs, .vcxproj, .veg, .wmw, .wpd, .wps, .xcodeproj, .xht, .xhtm, .xhtml, .xls, .xlsx, .xml, .zip, .zipx, pps, ppt, xlam, xlsb, xlsm, xltm, xltx

TrueCrypt ransomware verwijdering:

TrueCrypt virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van TrueCrypt virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Stap 1

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende "Algemene PC-instellingen" scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de "Nu herstarten"-knop. Je computer zal nu herstarten in het "Geavanceerde Opstartopties menu". Klik op de "Probleemoplosser"-knop, klik dan op de "Geavanceerde Opties"-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op "Opstartinstellingen". Klik op de "Herstarten"-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Stap 2

Log in op het account dat besmet is met Truecrypt Ransomware. Start je internet browser en download een legitiem anti-spyware programma. Werk de anti-spyware software bij en start een volledige systeemscan.

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk probeer dan systeemherstel uit te voeren.

Video die toont hoe het ransomware virus te verwijderen via de "Veilige Modus met commando-prompt" en "Systeemherstel":

1. Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met commando-prompt uit de lijst en druk je op ENTER.

Boot your computer in Safe Mode with Command Prompt

2. Als de commando-prompt modus geladen is typ dan de volgende regel: cd restore en druk op ENTER.

system restore using command prompt type cd restore

3. Typ vervolgens deze regel: rstrui.exe en druk op ENTER.

system restore using command prompt rstrui.exe

4. In het geopende venster klik "Volgende".

restore system files and settings

5. Selecteer één van de beschikbare herstelpunten en klik "Volgende" (dit zal je computer herstellen naar een eerdere tijd en datum, voor deze ransomware je PC geïnfiltreerd had).

select a restore point

6. In het geopende venster klik "Ja".

run system restore

7. Na het herstellen van je computer naar een eerdere datum download en scan je je PC met aanbevolen anti-spyware software om enige achtergebleven delen van het Rackcrypt ransomware te elimineren.

Om individuele bestanden te herstellen die werden versleuteld door deze ransomware zouden PC-gebruikers de Vorige Versie-functie van Windows kunnen proberen te gebruiken. Deze methode is effectief als de Systeem Herstel-functie geactiveerd was op het besmette besturingssysteem. Merk op dat sommige versies van de Truecrypt ransomware de schaduwvolume-kopies van bestanden verwijderen dus deze methode zal niet altijd werken.

Om een bestand te herstellen klik met de rechtermuisknop op het bestand, ga naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de "Herstellen"-knop.

Bestanden herstellen versleuteld door CoinVault

Als je je computer niet kan starten in veilige modus met netwerk (of met commando-prompt) dan kan je je computer opstarten met een hersteldisk. Sommige varianten van deze ransomware schakelen de veilige modus uit waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt. Om deze stap uit te voeren zal je toegang moeten hebben tot een andere computer.

Om de controle terug te krijgen over bestanden die werden versleuteld met Truecrypt ransomware kan je ook een programma uitproberen genaamd Shadow Explorer. Meer informatie over hoe dit programma werkt kan je hier vinden.

shadow explorer schermafbeelding

Om je computer tegen ransomware die bestanden versleutelt te beschermen zou je gereputeerde antivirus of anti-spywareprogramma's moeten gebruiken. Als een extra beschermingsmethode kunnen computergebruikers de programma's HitmanPro.Alert en Malwarebytes Anti-Ransomware gebruiken, deze bouwen group policy objecten in het register zodat programma's als Truecrypt geblokkeerd worden.

HitmanPro.Alert CryptoGuard - detecteert de versleuteling van bestanden en blokkeert dit automatisch:

hitmanproalert ransomware preventie applicatie

Malwarebytes Anti-Ransomware Beta gebruikt geavanceerde proactieve technologie om ransomware-activiteit te meten en meteen te stoppen. Voordat gebruikersbestanden getroffen worden.

malwarebytes anti-ransomware

  • De beste manier om schade door ransomware-besmettingen te voorkomen is het regelmatig nemen van backups. Meer informatie over online backup oplossingen en dataherstelsoftware vind je HIER.

Andere tools waarvan geweten is dat ze de Truecrypt ransomware kunnen verwijderen:

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/9986-truecrypt-ransomware

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
TrueCrypt virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van TrueCrypt virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met TrueCrypt virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.