FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de Viewndown ongewenste toepassing

Ook bekend als: Viewndown proxyware
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort toepassing is Viewndown?

Ons onderzoeksteam ontdekte de Viewndown-applicatie tijdens een routineonderzoek naar twijfelachtige sites. Het promotiemateriaal van de app presenteert het als een hulpmiddel waarmee gebruikers een geselecteerd venster kunnen vastzetten en het boven andere vensters kunnen houden.

Bij inspectie hebben we vastgesteld dat Viewndown werkt als proxyware - een internetbandbreedte-kaper. Het kan ook andere ongewenste/gevaarlijke functies hebben.

Vanwege dit gedrag is Viewndown geclassificeerd als een PUA (Potentially Unwanted Application). Het is opmerkelijk dat deze apps vaak systemen infiltreren in bundels, d.w.z. samen met andere ongewenste en zelfs kwaadaardige software.

Viewdown ongewenste applicatie installatiemap

Overzicht Viewndown-toepassingen

Viewndown maakt gebruik van een proxy waardoor de app de internetbronnen van het apparaat kan gebruiken. Deze activiteit kan de bandbreedte belasten en de browsekwaliteit verminderen.

Hoewel sommige software belooft gebruikers in staat te stellen "passieve inkomsten" te genereren door gebruik te maken van proxy's (houd er rekening mee dat deze toepassingen ook worden beschouwd als een potentiële bedreiging), biedt Viewndown dit niet. Er zijn dus geen voordelen verbonden aan het delen van de internetbronnen van gebruikers.

Het gebruik van proxy's kan worden gebruikt voor legitieme doeleinden, zoals het omzeilen van geo-blocking om onschadelijke redenen, het surfen op onschuldige sites (bijv. nieuwswebpagina's/-streams, e-commerce platforms, enzovoort), markt-/demografisch onderzoek, enzovoort. Er zijn echter geen garanties dat het verkeer dat via de apparaten van gebruikers wordt geleid, is zoals beschreven.

Proxyware is gebruikt om persoonlijk identificeerbare gegevens van overheidsportalen en andere zeer gevoelige websites te verzamelen, stiekem op advertenties op dubieuze/schadelijke pagina's te klikken, sociale media en andere accounts in bulk te registreren, webpagina's te bezoeken die malware verspreiden, enzovoort.

Zoals veel PUA's informeert de EULA (licentieovereenkomst voor eindgebruikers) van Viewndown gebruikers over hun gedrag (d.w.z. proxy leveraging). Daarom wordt deze software als legaal beschouwd en worden de ontwikkelaars/uitgevers niet aansprakelijk gesteld. Bovendien worden de proxyservices die door deze applicaties worden aangeboden, meestal gebruikt door derden - daarom is het mogelijk dat de ontwikkelaars niet eens precies weten hoe ze worden gebruikt of hoe ze dit controleren.

Potentieel ongewenste toepassingen hebben vaak ongewenste en mogelijk gevaarlijke mogelijkheden. Deze apps kunnen ook samen met andere ongewenste software worden geïnstalleerd.

PUA's kunnen adware-achtige vaardigheden vertonen, d.w.z. stiekem advertenties aanklikken, grafische inhoud van derden weergeven (bijv. pop-ups, banners, overlays, enz.) of omleidingen veroorzaken. Advertenties met adware ondersteunen voornamelijk online zwendel, onbetrouwbare/gevaarlijke software en malware. Sommige zijn in staat om stiekem downloads/installaties uit te voeren wanneer er op wordt geklikt.

Ongewenste toepassingen kunnen ook browser-hijacking-functies hebben. Ze brengen wijzigingen aan in de browserinstellingen om (via omleidingen) valse zoekmachines te promoten.

Deze websites kunnen meestal geen zoekresultaten genereren, dus verwijzen ze door naar echte zoekmachines (bijv, Bing, Yahoo, Google, enz.). In de zeldzame gevallen dat deze sites zoekresultaten kunnen leveren, zijn deze irrelevant en kunnen ze gesponsorde, onbetrouwbare, bedrieglijke en zelfs schadelijke inhoud bevatten.

De meeste PUA's verzamelen privégegevens, bijv. browse- en zoekmachinegeschiedenis, internetcookies, inloggegevens voor accounts, persoonlijk identificeerbare gegevens, creditcardnummers, enz. De verzamelde gegevens kunnen te gelde worden gemaakt door verkoop aan derden (mogelijk cybercriminelen).

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals Viewndown op apparaten leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Samenvatting bedreiging:
Naam Viewndown proxyware
Type bedreiging PUP (Potentieel Ongewenst Programma), PUA (Potentieel Ongewenste Toepassing), Proxyware, Internet Bandbreedte Hijacker
Veronderstelde functionaliteit Een venster boven andere vensters houden (d.w.z. vastmaken).
Detectienamen (installateur) Fortinet (W32/PossibleThreat), Kaspersky (Not-a-virus:UDS:Server-Proxy.Win32.Taskb), MaxSecure (Trojan.Malware.178957889.susgen), Sophos (Generic Reputation PUA (PUA)), TrendMicro (Proxyware.Win32.Viewndow.A), Volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Opsporingsnamen (app) TrendMicro (Proxyware.MSIL.ViewNDow.A), Volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Naam malafide proces Viewndown (procesnaam kan variëren)
Symptomen Verminderde internetsnelheid. Een programma dat je je niet herinnert te zijn geïnstalleerd, is plotseling op je computer verschenen. Advertenties zien die niet afkomstig zijn van de sites die je bezoekt. Opdringerige pop-upadvertenties. Rogue redirects.
Distributiemethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installaties (bundeling).
Schade Privacyproblemen, geldelijk verlies, ongewenste advertenties/pop-ups, traag browsen en trage computerprestaties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Potentieel ongewenste toepassingsvoorbeelden

We hebben talloze ongewenste apps geanalyseerd; Pinaview is een toepassing die identiek is aan Viewndown, en Y-Cleaner, VBScrollLIB, Web Resource Viewer, Personalized_notepad_with_reminders – Dit zijn slechts enkele van onze laatste artikelen over PUA's.

Ongewenste software lijkt meestal legitiem en biedt nuttige functies. Deze functionaliteiten werken echter zelden zoals geadverteerd, en in de meeste gevallen - werken ze helemaal niet. Zelfs als een app of browserextensie werkt zoals aangegeven in het promotiemateriaal, is dat nog geen definitief bewijs van legitimiteit of veiligheid.

Hoe zijn potentieel ongewenste toepassingen op mijn computer geïnstalleerd?

Viewndown heeft een "officiële" promotionele webpagina. PUA's worden ook onderschreven op scamsites. Gebruikers komen voornamelijk op dergelijke pagina's terecht via omleidingen die worden veroorzaakt door websites die gebruikmaken van malafide advertentienetwerken, opdringerige advertenties, spam browser-meldingen, verkeerd gespelde URL's of geïnstalleerde adware.

Bovendien kunnen ongewenste toepassingen gebundeld worden met gewone programma's. Het risico dat gebundelde inhoud onopzettelijk in het systeem wordt toegelaten, neemt toe door te downloaden van onbetrouwbare bronnen (bijv. freeware en gratis bestandshostingsites, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van bestanden, enz.) en door nalatig om te gaan met installaties (bijv. voorwaarden negeren, "Easy/Quick" instellingen gebruiken, enz.)

Ongewenste software wordt ook verspreid door opdringerige advertenties. Zodra er op wordt geklikt, kunnen sommige advertenties scripts uitvoeren om downloads/installaties uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe de installatie van potentieel ongewenste toepassingen vermijden?

Het is belangrijk om software te onderzoeken en alleen te downloaden van officiële/geverifieerde kanalen. Installatieprocessen moeten met zorg worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door de voorwaarden te lezen, de mogelijke opties te bestuderen, de "Aangepaste/uitgebreide" instellingen te gebruiken en alle aanvullende apps, extensies, functies, enz. uit te schakelen.

We raden ook aan om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat valse en schadelijke online inhoud er meestal echt en onschuldig uitziet. Opdringerige advertenties kunnen er bijvoorbeeld onschuldig uitzien, maar ze leiden om naar onbetrouwbare en twijfelachtige websites (bijv. gokken, pornografie, adult dating, oplichterij, enz.)

Als je voortdurend dit soort advertenties/omleidingen tegenkomt, controleer dan het apparaat en verwijder onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins. Als je computer al geïnfecteerd is met PUA's, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te elimineren.

Installatie van de Viewndown-toepassing:

Bekijk beneden PUA installatie-instellingen

Het proces van de Viewndown-toepassing in Windows Taakbeheer ("Viewndown" - procesnaam):

Viewndown PUA-proces op Taakbeheer (Viewndown - procesnaam)

Website die de Viewndown-toepassing promoot:

Website gebruikt om Viewndown PUA te promoten

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Verwijdering van mogelijk ongewenste toepassingen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Viewndown verwijderen via Configuratiescherm

Zoek in het venster met verwijderde programma's naar "Viewndown" en andere verdachte/recentelijk geïnstalleerde toepassingen, selecteer deze items en klik op "Uninstall" of "Remove".

Nadat u de mogelijk ongewenste toepassing hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste componenten of mogelijke malware-infecties. Gebruik aanbevolen malwareverwijderingssoftware om uw computer te scannen.

Schurkachtige extensies verwijderen uit internetbrowsers:

Op het moment van onderzoek heeft Viewndown geen ongewenste browserextensies geïnstalleerd, maar sommige ongewenste toepassingen kunnen samen met adware en browserkapers worden geïnstalleerd. Als u ongewenste advertenties of omleidingen ervaart tijdens het surfen op het internet, ga dan verder met de onderstaande verwijderingsgids.

Video die laat zien hoe je mogelijk ongewenste invoegtoepassingen voor de browser verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Schurken extensies verwijderen uit Google Chrome stap 1

Klik op het Chrome-menupictogram Google Chrome-menupictogram (rechtsboven in Google Chrome), selecteer "Meer hulpprogramma's" en klik op "Extensies". Zoek alle recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Schurken extensies verwijderen uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van viewndown proxyware, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoSchadelijke plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Schurken extensies verwijderen uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox-menu firefox-menupictogram (rechtsboven in het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", zoek in het geopende venster alle onlangs geïnstalleerde verdachte extensies op, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".

Schurken extensies verwijderen uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van viewndown proxyware kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de viewndown proxyware, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om viewndown proxyware van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over viewndown proxyware of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/29134-viewndown-unwanted-application

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het doel van een ongewenste toepassing?

Ongewenste toepassingen hebben als doel inkomsten te genereren. Deze software kan dit bereiken door proxy leveraging, het onderschrijven van inhoud (bijv. via advertenties, omleidingen, enz.), het verzamelen van gegevens, het promoten van in-app aankopen, enz.

Is Viewndown ongewenste toepassing legaal?

In de meeste gevallen worden ongewenste toepassingen (waaronder Viewndown) legaal geacht omdat hun licentieovereenkomsten voor eindgebruikers (EULA) informatie geven over het gedrag van de software.

Is het gevaarlijk dat Viewndown op mijn computer is geïnstalleerd?

Viewndown heeft mogelijkheden om proxy's te gebruiken (d.w.z. het werkt als een internetbandbreedtekaper). Of deze mogelijkheden voor legitieme doeleinden worden gebruikt, kan niet worden gegarandeerd. Als ze worden gebruikt voor snode bedoelingen, kan dit leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen en financiële verliezen. Het is vermeldenswaard dat PUA's ook adware en/of browser hijacker functionaliteiten kunnen hebben. Bovendien verzamelt ongewenste software meestal gevoelige gegevens.

Zal Combo Cleaner me helpen om Viewndown ongewenste toepassing te verwijderen?

Ja, Combo Cleaner scant je apparaat en verwijdert gedetecteerde ongewenste/malafide apps. Houd er rekening mee dat handmatige verwijdering (uitgevoerd zonder beveiligingsprogramma's) mogelijk geen perfecte oplossing is. In sommige gevallen, nadat de software handmatig is verwijderd - blijven bestandsresten verborgen in het systeem. Bovendien kunnen de overgebleven onderdelen blijven draaien en problemen veroorzaken. Daarom is het van het grootste belang om ongewenste software grondig te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
Viewndown proxyware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Viewndown proxyware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.