FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijder ik software gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker"?

Ook bekend als: "PUA:Win32/Presenoker" virus
Schadeniveau: Medium

Wat is PUA:Win32/Presenoker?

"PUA:Win32/Presenoker" is een detectienaam die wordt gebruikt door meerdere beveiligingsengines/tools, waaronder Microsoft Defender Antivirus, als identificatie voor Mogelijk Ongewenste Toepassingen (PUA's).

Software in deze categorie lijkt meestal echt en nuttig, maar werkt zelden zoals beloofd in het promotiemateriaal. Ongewenste toepassingen hebben vaak ongewenste/schadelijke mogelijkheden zoals het bijhouden van gegevens, het weergeven van advertenties, het genereren van omleidingen, enzovoort.

Het is relevant om te vermelden dat installatiesets die PUA's bevatten vaak andere onbetrouwbare en potentieel gevaarlijke software bevatten.

PUA:Win32/Presenoker detections on VirusTotal

"PUA:Win32/Presenoker" overzicht

Zoals eerder vermeld, is "PUA:Win32/Presenoker" een detectienaam die door een groot aantal beveiligingsleveranciers wordt gebruikt voor Mogelijk Ongewenste Toepassingen (PUA's). Het Microsoft Defender Antivirus gebruikt deze detectienaam ook.

De gevaren die gepaard gaan met de aanwezigheid van ongewenste software op een systeem variëren afhankelijk van de functionaliteit ervan. PUA's zijn niet onschuldig; hun doel is om inkomsten te genereren voor hun ontwikkelaars, voornamelijk door in-app aankopen te pushen en inhoud te promoten. Het eerste is hoe nep-antivirussen werken, d.w.z. ze vragen betaling voor activering maar blijven daarna niet-functioneel.

Datatracking is standaard voor ongewenste apps. Interessante informatie omvat meestal: bezochte URL's, bekeken webpagina's, zoekopdrachten, internetcookies, gebruikersnamen/wachtwoorden, persoonlijk identificeerbare gegevens, creditcardnummers, enzovoort. De verzamelde gegevens kunnen vervolgens te gelde worden gemaakt door verkoop aan derden (mogelijk cybercriminelen).

Adware-achtige en browser-hijacking kwaliteiten kunnen ook door PUA's worden bezeten. Reclame-ondersteunde software maakt het mogelijk om grafische inhoud van derden (bijv. pop-ups, coupons, overlays en andere advertenties) op bezochte websites en/of verschillende interfaces te plaatsen.

Deze advertenties promoten voornamelijk online zwendel, onbetrouwbare/gevaarlijke software en zelfs malware. Als er op wordt geklikt, kunnen sommige advertenties scripts uitvoeren om downloads/installaties uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker.

Browserkapers wijzigen de browserinstellingen, bijvoorbeeld door valse zoekmachines toe te wijzen als startpagina's van browsers, standaardzoekmachines en URL's van nieuwe tabbladen/vensters. Hierdoor worden gebruikers gedwongen om de gepromote sites te bezoeken, die meestal geen zoekresultaten kunnen genereren en omleiden naar legitieme zoekwebsites op internet (bijv. Google, Yahoo, Bing, enz.).

De zeldzame uitzonderingen die wel zoekresultaten kunnen leveren, genereren onnauwkeurige resultaten met irrelevante, gesponsorde, misleidende en mogelijk schadelijke inhoud. Bovendien verzamelen zowel adware als browser hijackers kwetsbare gebruikersgegevens.

Samengevat kan de aanwezigheid van software gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker" op apparaten leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Als inhoud op uw apparaat wordt gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker", scan het systeem dan op aanvullende ongewenste/malafide software en verwijder deze onmiddellijk.

Overzicht bedreiging:
Naam "PUA:Win32/Presenoker" virus
Type bedreiging PUA (Potentially Unwanted Application), PUP (Potentially Unwanted Program)
Detectienamen Avast (Win32:Adware-gen [Adw]), Combo Cleaner (Application.Agent.JTF), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Agent.AR Potentially), Kaspersky (HEUR:Trojan-Proxy.Win32.Paybiz.gen), Microsoft (PUA:Win32/Presenoker), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Een programma dat u zich niet herinnert te hebben geïnstalleerd, verschijnt plotseling op uw computer. Advertenties zien die niet afkomstig zijn van de sites die u bezoekt. Bedrieglijke omleidingen ervaren. Verminderde internetsnelheid en/of systeemprestaties.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installaties (bundeling).
Schade Verminderde computerprestaties, browsertracking - privacyproblemen, mogelijke extra malware-infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van software gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker".

PUA's kunnen worden gedetecteerd onder verschillende namen; naast "PUA:Win32/Presenoker" is een andere veelgebruikte identificatie "PUA:Win32/FusionCore".

We hebben talloze ongewenste toepassingen geanalyseerd; YoutubeToMP3, Garbage Cleaner, YoutubeDownloader en MessengerNow zijn slechts enkele voorbeelden van apps die zijn gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker".

Onthoud dat zelfs als een softwareprogramma echt lijkt en precies werkt zoals in het promotiemateriaal staat - dit geen garantie is voor legitimiteit of veiligheid.

Hoe is ongewenste software op uw computer geïnstalleerd?

De marketingtechniek "bundelen" houdt in dat gewone programma-installateurs worden ingepakt met ongewenste/gevaarlijke toevoegingen - het wordt vaak gebruikt om PUA's te verspreiden.

Het risico dat gebundelde inhoud onopzettelijk in het systeem wordt toegelaten, wordt verhoogd door te downloaden van dubieuze kanalen (bijv. freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van bestanden, enz.) en door nalatig om te gaan met installaties (bijv. voorwaarden negeren, stappen/secties overslaan, "Easy/Express" instellingen gebruiken, enz.)

Ongewenste toepassingen kunnen ook "officiële" promotionele webpagina's hebben en ze worden onderschreven op scamsites. Gebruikers komen voornamelijk op deze pagina's terecht via omleidingen die worden veroorzaakt door websites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, verkeerd getypte URL's, spam browser meldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware.

Sommige opdringerige advertenties zijn in staat om heimelijke downloads/installaties uit te voeren wanneer er op wordt geklikt. Deze advertenties verspreiden ook ongewenste software.

Hoe de installatie van ongewenste software vermijden?

Het is essentieel om software te onderzoeken voordat je het downloadt of koopt. Bovendien moeten alle downloads afkomstig zijn van officiële en geverifieerde bronnen. Tijdens de installatie raden we u aan om de voorwaarden te lezen, de mogelijke opties te bestuderen, de "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen te gebruiken en u af te melden voor alle aanvullende apps, extensies, functies, enzovoort.

We raden aan voorzichtig te zijn tijdens het browsen omdat valse en schadelijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt. Opdringerige advertenties kunnen er bijvoorbeeld onschuldig uitzien, maar toch omleiden naar zeer twijfelachtige sites (bijv. gokken, zwendelpromotie, adult dating, pornografie, enz.)

Als u voortdurend dergelijke advertenties/omleidingen tegenkomt, controleer dan het systeem en verwijder onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins.

Als u computer al is geïnfecteerd met software die is gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker", raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze malafide software automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

"PUA:Win32/Presenoker" software verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

PUA:Win32/Presenoker software uninstall via Control Panel

Zoek in het venster met verwijderingsprogramma's naar recentelijk geïnstalleerde verdachte toepassingen, selecteer deze en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Nadat u de mogelijk ongewenste toepassing hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware-infecties. Gebruik de aanbevolen malwareverwijderingssoftware om uw computer te scannen.

Verwijder ongewenste software uit internetbrowsers:

Het is opmerkelijk dat software gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker" gebundeld kan zijn met andere ongewenste/schadelijke software. Daarom wordt u geadviseerd om alle mogelijk ongewenste browser add-ons van uw internetbrowsers te verwijderen.

Video die laat zien hoe u mogelijk ongewenste browser add-ons verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Removing unwanted browser extensions from Google Chrome step 1

Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menu icon(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Extensies" en klik op "Extensies beheren". Zoek alle recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Removing unwanted browser extensions from Google Chrome step 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van "pua:win32/presenoker" virus, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plug-ins uit Mozilla Firefox:

Removing unwanted browser extensions from Mozilla Firefox step 1

Klik op het firefox-menupictogramfirefox menu icon(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", zoek in het geopende venster alle recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".

Removing unwanted browser extensions from Mozilla Firefox step 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van "pua:win32/presenoker" virus kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de "pua:win32/presenoker" virus, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om "pua:win32/presenoker" virus van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over "pua:win32/presenoker" virus of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/28643-puawin32presenoker-malware

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is "PUA:Win32/Presenoker"?

"PUA:Win32/Presenoker" is een detectienaam die wordt gebruikt door meerdere beveiligingsengines, waaronder Microsoft Defender Antivirus, om Mogelijk Ongewenste Toepassingen (PUA's) te identificeren.

Wat is het doel van een ongewenste toepassing?

Het doel van ongewenste toepassingen is om inkomsten te genereren voor hun ontwikkelaars. Er kan winst worden gemaakt door in-app aankopen te promoten, omleidingen te veroorzaken, advertenties weer te geven, gevoelige informatie te verzamelen (en te verkopen), enzovoort.

Zijn ongewenste toepassingen legaal?

PUA's worden meestal als legaal beschouwd omdat hun licentieovereenkomsten voor eindgebruikers (EULA) informatie geven over mogelijk gedrag en functionaliteiten.

Is het gevaarlijk om een ongewenste toepassing op uw computer geïnstalleerd te hebben?

Software gedetecteerd als "PUA:Win32/Presenoker" kan schadelijke mogelijkheden hebben. Ongewenste toepassingen kunnen betaling vragen voor niet-bestaande functionaliteiten of andere nep in-app aankopen promoten. Deze software kan ook gevoelige gebruikersgegevens verzamelen en deze aan derden verkopen of op een andere manier misbruiken voor winst.

PUA's kunnen ook adware en browser hijacker capaciteiten vertonen, die gebruikers kunnen leiden naar toegang tot misleidende/malafide sites die ernstige problemen kunnen veroorzaken (bijv. systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen, enz.)

Helpt Combo Cleaner me bij het verwijderen van ongewenste toepassingen?

Ja, Combo Cleaner scant uw apparaat en verwijdert ongewenste en schadelijke apps. Er moet worden vermeld dat handmatige verwijdering (uitgevoerd zonder beveiligingsprogramma's) mogelijk niet effectief is. In sommige gevallen, nadat de software handmatig is verwijderd - blijven verschillende restjes (bestanden) verborgen in het systeem. Bovendien kunnen deze onderdelen blijven draaien en problemen veroorzaken. Daarom is het van het grootste belang om ongewenste software grondig te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
PUA:Win32/Presenoker virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "PUA:Win32/Presenoker" virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.