FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse "Apple Security Center"-websites

Ook bekend als: Apple Security Center pop-up
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Wat is de "Apple Security Center" scam?

Tijdens het inspecteren van dubieuze websites, ontdekte ons onderzoeksteam de "Apple Security Center" technische ondersteuning scam die gericht is op gebruikers van Apple apparaten. Dergelijke zwendelpraktijken zetten slachtoffers ertoe aan valse ondersteuningslijnen te bellen met beweringen over niet-bestaande systeeminfecties.

Apple Security Center scam

"Apple Security Center" scam overzicht

Toen we een webpagina met de "Apple Security Center"-zwendel onderzochten, kregen we meerdere pop-upvensters te zien. Deze pop-ups bestonden uit nep-systeemscans en de resultaten daarvan, evenals verschillende dreigingsrapporten. De bovenste pop-up verkondigde dat het apparaat is geïnfecteerd met "Trojan Spyware" en dat de toegang ertoe om veiligheidsredenen is beperkt. Om dit probleem aan te pakken, riep de scam gebruikers op de voorziene hulplijn te bellen.

Bij technische ondersteuningszwendel wordt de slachtoffers gevraagd om de cybercriminelen (die beweren "deskundige technici" te zijn, "ondersteuning voor [bedrijf/productnaam]", enzovoort) op afstand toegang te geven tot het getroffen apparaat. De zwendel kan variëren zodra de toegang is vastgesteld.

De oplichters kunnen echte beveiligingsprogramma's verwijderen, valse antivirussen installeren of zelfs het apparaat infecteren met malware (bv. trojans, ransomware, enz.). Cybercriminelen kiezen er vaak voor om Remote Access Trojans (RAT's) in systemen te infiltreren om stiekem opnieuw toegang te krijgen tot de apparaten van slachtoffers en gevoelige gegevens te ontfutselen of andere kwaadaardige activiteiten uit te voeren.

Technische ondersteuning scammers kunnen slachtoffers ook verleiden tot het vrijgeven van persoonlijk identificeerbare of financiële informatie (bv. identiteitskaartgegevens, paspoortscans, inloggegevens voor bankrekeningen, kredietkaartnummers, enz.) De gegevens kunnen rechtstreeks van slachtoffers worden verkregen via de telefoon, waarbij oplichters beweren dat ze niet kunnen worden gezien terwijl ze worden getypt, via phishing sites/bestanden of malware.

Bovendien kosten de "diensten" van cybercriminelen (bv. het nep verwijderen van malware, veiligheidstools of abonnementen, enz.) meestal grote bedragen. Om de kans te verkleinen dat slachtoffers hun geld terugsturen of dat de oplichters worden gepakt, worden de betalingen verricht via moeilijk of onmogelijk te traceren methoden (bv. cryptocurrencies, geschenkkaarten, voorafbetaalde vouchers, geld verborgen in onschadelijke verpakkingen, enz.)

Bovendien zijn slachtoffers die met succes zijn opgelicht, vaak herhaaldelijk het doelwit. Kortom, door te vertrouwen op oplichting zoals "Apple Security Center" - kunnen gebruikers te maken krijgen met systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Mocht het onmogelijk zijn om een zwendelpagina te sluiten, gebruik dan de Activity Monitor om het proces van de browser te beëindigen. Herstel echter niet de vorige browsersessie wanneer u de browser opnieuw opent - omdat het herstellen de bedrieglijke webpagina opnieuw zal openen.

Als u al gevoelige gegevens aan scammers hebt verstrekt, wijzigt u de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeert u de officiële ondersteuning en de betrokken autoriteiten.

En als u cybercriminelen op afstand toegang hebt gegeven tot uw apparaat, koppel het dan los van het internet. Verwijder daarna de software voor toegang op afstand (bijv. AnyDesk, TeamViewer, enz.) omdat de oplichters mogelijk uw toestemming niet nodig hebben om opnieuw toegang tot het apparaat te krijgen. Voer ten slotte een volledige systeemscan uit met een antivirusprogramma en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.

Overzicht bedreiging:
Naam Apple Security Center pop-up
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim Er is malware ontdekt op de Apple-apparaten van gebruikers.
Vermomming Apple
Technische ondersteuning scammer telefoonnummer +1-833-685-3818, +1-805-291-8081, +1-805-778-8923, +1-833-439-0900
Gerelateerde domeinen ondigitalocean[.]app
Detectienamen (ondigitalocean[.]app) Combo Cleaner (Malware), CRDF (Malicious), CyRadar (Malicious), ESET (Malware), Kaspersky (Phishing), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Dienend IP Adres (ondigitalocean[.]app) 104.16.243.78
Symptomen Valse foutmeldingen, valse systeemwaarschuwingen, pop-up fouten, hoax computerscan.
Verspreidingsmethodes Gecompromitteerde websites, malafide online pop-up advertenties, mogelijk ongewenste toepassingen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal, mogelijke malware infecties.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Technische ondersteuning scam voorbeelden

"Foutcode: #2c522hq8wwj791", "Apple Platform Security", en "IOS /MAC Defender Alert" zijn slechts enkele voorbeelden van Apple-specifieke technische ondersteuningszwendel.

Het internet staat vol met verschillende zwendelpraktijken die verschillende modellen en vermommingen gebruiken. Omdat misleidende en kwaadaardige inhoud zo wijdverspreid is, raden wij u aan voorzichtig te zijn bij het surfen.

Hoe heb ik een scam website geopend?

Zwendelwebsites zijn vaak toegankelijk via andere die malafide advertentienetwerken gebruiken; zij kunnen ofwel geforceerd geopend worden bij binnenkomst of wanneer op gehoste inhoud wordt geklikt (bv. knoppen, links, advertenties, enz.). Het verkeerd spellen van het domein van een site (URL) kan ook leiden tot een omleiding (of een omleidingsketen die leidt) naar een bedrieglijke site.

Ook spam-browsermeldingen en opdringerige advertenties bevorderen online oplichting. Hetzelfde geldt voor de advertenties die door adware worden getoond. Bovendien kan deze software de opening van bedrieglijke sites forceren.

Hoe vermijdt u het bezoeken van zwendelwebsites?

Misleidende websites komen voornamelijk binnen via redirects veroorzaakt door pagina's die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, verkeerd getypte URL's, spam browser meldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware.

Daarom raden wij u af sites te bezoeken/gebruiken die illegale programma's/media of andere twijfelachtige diensten aanbieden (bv. illegaal streamen/downloaden, Torrenting, enz.) - omdat deze meestal geld opleveren via malafide advertentienetwerken. Let op URL's en wees voorzichtig bij het invoeren ervan.

Om te voorkomen dat u ongewenste browsermeldingen ontvangt, staat u niet toe dat dubieuze webpagina's deze weergeven (klik dus niet op "Toestaan", "Meldingen toestaan", enz.) Negeer of weiger in plaats daarvan meldingen (d.w.z. selecteer "Blokkeren", "Meldingen blokkeren", etc.).

Een andere aanbeveling is om waakzaam te zijn bij het browsen, aangezien frauduleus en kwaadaardig materiaal meestal legitiem lijkt.

Wij adviseren ook om te downloaden uit officiële/gecontroleerde bronnen en voorzichtig te zijn bij het installeren - om te voorkomen dat schadelijke software het apparaat infiltreert. Als uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om alle bedreigingen automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in "Apple Security Center" scam pop-up:

Apple Security Center


App: Ads.fiancetrack(2).dll
Threat Detected: Trojan Spyware


Access to this PC has been blocked for security reasons.
Contact Apple Support: +1-833-685-3818 (Toll Free)


Apple
[Deny] [Allow]

Weergave van de "Apple Security Center" pop-up scam (GIF):

De verschijning van Apple Security Center scam (GIF)

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe herkent u een pop-up scam?

Pop-upvensters met verschillende valse berichten zijn een veelvoorkomend soort lokmiddelen dat cybercriminelen gebruiken. Ze verzamelen gevoelige persoonlijke gegevens, verleiden internetgebruikers om valse technische ondersteuningsnummers te bellen, zich in te schrijven voor nutteloze online diensten, te investeren in verdachte cryptocurrency-regelingen, enz.

Hoewel deze pop-ups in de meeste gevallen de apparaten van gebruikers niet infecteren met malware, kunnen ze direct geldverlies veroorzaken of leiden tot identiteitsdiefstal.

Cybercriminelen streven ernaar hun schadelijke pop-upvensters zo te maken dat ze er betrouwbaar uitzien, maar scams hebben doorgaans de volgende kenmerken:

  • Spelfouten en niet-professionele afbeeldingen - Controleer de informatie die in een pop-up wordt weergegeven nauwkeurig. Spelfouten en onprofessionele afbeeldingen kunnen een teken van een scam zijn.
  • Gevoel van spoed - Afteltimer met een paar minuten erop, waarin u wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens in te voeren of u aan te melden voor een onlinedienst.
  • Verklaringen dat je iets gewonnen hebt - Als je niet hebt meegedaan aan een loterij, online-wedstrijd, enz. en je ziet een pop-upvenster waarin staat dat je gewonnen hebt.
  • Scan van computer of mobiel apparaat - Een pop-upvenster dat uw apparaat scant en informeert over gedetecteerde problemen - is ongetwijfeld een scam; webpagina's kunnen dergelijke acties niet uitvoeren.
  • Exclusiviteit - Pop-upvensters waarin staat dat alleen u geheime toegang krijgt tot een financiële regeling die u snel rijk kan maken.

Voorbeeld van een pop-up scam:

Voorbeeld van een pop-up scam

Hoe werken pop-up scams?

Cybercriminelen en bedrieglijke marketeers gebruiken meestal verschillende advertentienetwerken, zoekmachine-vergiftiginstechnieken en verdachte websites om verkeer naar hun pop-ups te genereren. Gebruikers komen terecht op hun online kanalen nadat ze op valse downloadknoppen hebben geklikt, een torrentwebsite hebben gebruikt of gewoon op een resultaat van een internetzoekmachine hebben geklikt.

Op basis van de locatie- en apparaatgegevens van de gebruiker wordt een frauduleuze pop-up gepresenteerd. De lokmiddelen die in dergelijke pop-ups worden gepresenteerd, variëren van "snel rijk worden - schema's" tot nepvirusscans.

Hoe kan ik valse pop-ups verwijderen?

In de meeste gevallen infecteren pop-up scams de apparaten van gebruikers niet met malware. Als u een scam pop-up tegenkomt, zou het sluiten ervan voldoende moeten zijn. In sommige gevallen kunnen scam, pop-ups moeilijk te sluiten zijn; in dergelijke gevallen - sluit uw Internet browser en start deze opnieuw op.

In extreem zeldzame gevallen moet u misschien uw internetbrowser opnieuw instellen. Gebruik hiervoor onze instructies die uitleggen hoe u Internet browser instellingen kunt resetten.

Hoe voorkom ik valse pop-ups?

Om te voorkomen dat u pop-up scams te zien krijgt, moet u alleen websites bezoeken die een goede reputatie hebben. Torrent, Crack, gratis online films streamen, YouTube-video downloaden en andere websites met een vergelijkbare reputatie verwijzen internetgebruikers vaak door naar pop-upscams.

Om het risico op pop-up scams te minimaliseren, moet u uw internetbrowsers up-to-date houden en een gerenommeerde anti-malware programma gebruiken. Voor dit doel, raden wij Combo Cleaner.

Wat moet u doen als u in een pop-upscam getrapt bent?

Dit hangt af van het soort scam waar u voor bent gevallen. Meestal proberen pop-up oplichters gebruikers te verleiden tot het sturen van geld, het weggeven van persoonlijke informatie of het verlenen van toegang tot iemands apparaat.

  • Als u geld heeft gestuurd naar oplichters: U moet contact opnemen met uw financiële instelling en uitleggen dat u bent opgelicht. Als u dit onmiddellijk laat weten, is er een kans om uw geld terug te krijgen.
  • Als u persoonlijke informatie hebt weggegeven: U moet uw wachtwoorden wijzigen en twee-factor authenticatie inschakelen in alle online diensten die u gebruikt. Ga naar de Federal Trade Commission om identiteitsdiefstal te melden en persoonlijke herstelstappen te krijgen.
  • Als u oplichters verbinding laat maken met uw apparaat: U moet uw computer scannen met gerenommeerde anti-malware (wij raden Combo Cleaner aan) - cybercriminelen kunnen trojans, keyloggers en andere malware hebben geplant, gebruik uw computer niet voordat u mogelijke bedreigingen hebt verwijderd.
  • Help andere internetgebruikers: meld internetscam bij de Federal Trade Commission.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is pop-upzwendel?

Pop-up scams zijn misleidende berichten die bedoeld zijn om gebruikers ertoe te verleiden bepaalde acties uit te voeren, bv. valse hulplijnen bellen, cybercriminelen op afstand toegang geven tot een apparaat, privégegevens vrijgeven, geldtransacties uitvoeren, software downloaden/installeren en/of kopen, enz.

Wat is het doel van een pop-upzwendel?

Pop-upzwendel is ontworpen om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen profiteren door geld te verkrijgen via misleiding, gevoelige gegevens te misbruiken of te verkopen, software te promoten, malware te verspreiden, enzovoort.

Waarom kom ik valse pop-ups tegen?

Pop-upoplichting wordt uitgevoerd op verschillende misleidende sites. De meesten komen dergelijke webpagina's binnen via omleidingen veroorzaakt door verkeerd gespelde URL's, pagina's die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, spam browser meldingen, opdringerige advertenties, of geïnstalleerde adware.

Ik kan een zwendelpagina niet afsluiten, hoe sluit ik die?

Gebruik de Activiteitenmonitor om het proces van de browser te beëindigen. Wanneer u de browser opnieuw opent, mag u de vorige browsersessie niet herstellen, omdat de zwendelpagina dan opnieuw wordt geopend.

Ik heb cybercriminelen op afstand toegang gegeven tot mijn computer, wat moet ik doen?

Ten eerste, verbreek de verbinding met het internet. Ten tweede moet u de door de cybercriminelen gebruikte software voor toegang op afstand verwijderen (AnyDesk, TeamViewer, enz.). Gebruik ten slotte een antivirusprogramma om een volledige systeemscan uit te voeren en alle aanwezige bedreigingen te verwijderen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door een pop-up scam, wat moet ik doen?

Als u inloggegevens voor een account hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk getroffen accounts en informeer de officiële ondersteuning. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan contact op met de betreffende autoriteiten.

Beschermt Combo Cleaner me tegen pop-up scams en de malware die ze verspreiden?

Combo Cleaner kan bezochte websites scannen en misleidende en kwaadaardige websites detecteren. Het kan ook alle verdere toegang tot dergelijke webpagina's beperken. Bovendien kan Combo Cleaner systemen scannen en de meeste bekende malware-infecties verwijderen. Aangezien kwaadaardige software van hoge kwaliteit zich vaak diep in het systeem verstopt, is een volledige systeemscan van groot belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Apple Security Center pop-up QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Apple Security Center pop-up op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.