FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de Cosmos Extension browser hijacker en zijn omleidingen verwijderen

Ook bekend als: cosmosextension.com doorverwijzing
Schadeniveau: Medium

Wat is Cosmos Extension?

Tijdens het inspecteren van dubieuze websites, ontdekte ons onderzoeksteam de Cosmos Extension browser extensie. Na onderzoek van deze software, stelden we vast dat het een browser hijacker is. Cosmos Extension brengt wijzigingen aan in de browserinstellingen om (via omleidingen) de cosmosextension.com valse zoekmachine te promoten.

cosmosextension.com browser hijacker

Cosmos Extension browser hijacker overzicht

Browserkapers wijzen standaard zoekmachines, URL's van nieuwe tabbladen/vensters en startpagina's van browsers toe aan de adressen van gepromote websites. Cosmos Extension wijzigt browsers ook op deze manier. Dus: nieuwe browser tabs / vensters geopend en zoekopdrachten getypt in de URL-balk - resulteren in omleidingen naar de cosmosextension.com site.

Het is relevant om te vermelden dat browser-hijacking software vaak gebruik maakt van bepaalde technieken om te voorkomen dat gebruikers de browsers herstellen, en Cosmos Extension is geen uitzondering.

Illegitieme zoekmachines kunnen zelden zoekresultaten leveren, dus leiden ze om naar echte zoekmachines. Op het moment van onderzoek werd cosmosextension.com omgeleid naar de Bing zoekmachine (bing.com). Merk op dat deze website elders kan landen omdat dat kan worden bepaald door verschillende factoren (bijvoorbeeld de geolocatie van de gebruiker).

Bovendien bespioneert Cosmos Extension de surfactiviteiten van gebruikers. Interessante informatie kan zijn: zoekopdrachten, bezochte URL's, bekeken pagina's, internetcookies, inloggegevens (gebruikersnamen/wachtwoorden), persoonlijk identificeerbare gegevens, financiële gegevens, enzovoort. De verzamelde informatie kan te gelde worden gemaakt door deze te delen met of te verkopen aan derden.

Kortom, de aanwezigheid van browser-hijacking software zoals Cosmos Extension op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam Cosmos Extension
Type bedreiging Browser Hijacker, Redirect, Search Hijacker, Toolbar, Unwanted New Tab
Browser Extensie(s) Cosmos Extension
Gepromote URL cosmosextension.com
Detectienamen(cosmosextension.com) Bfore.Ai PreCrime (Malicious), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Dienend IP Adres (cosmosextension.com) 172.67.198.21
Aangetaste browserinstellingen Homepage, new tab URL, default search engine
Symptomen Gemanipuleerde internet browser instellingen (homepage, standaard internet zoekmachine, nieuwe tabblad instellingen). Gebruikers worden gedwongen de website van de kaper te bezoeken en het internet te doorzoeken met hun zoekmachines.
Distribution methods Misleidende pop-up advertenties, gratis software-installaties (bundeling).
Schade Internetbrowser tracking (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Browser hijacker voorbeelden

We hebben talrijke browserkapers geanalyseerd; Daily Jokes, Tennis Start, Clipbox Tab - zijn slechts enkele voorbeelden van onze laatste vondsten.

Browser-hijacking software lijkt meestal legitiem en onschuldig. Het maakt gebruik van "nuttige" en "voordelige" functionaliteiten om gebruikers tot downloaden/installeren te verleiden. De functies werken echter zelden zoals geadverteerd, en in de meeste gevallen - werken ze helemaal niet. Het moet worden benadrukt dat zelfs als een software werkt zoals beloofd - dat is geen bewijs van zijn legitimiteit of veiligheid.

Hoe heeft Cosmos Extension zich op mijn computer geïnstalleerd?

We hebben Cosmos Extension verkregen van een dubieuze webpagina. Browserkapers hebben vaak "officiële" promotiesites, en ze worden gepusht via online oplichting. De meeste gebruikers openen deze misleidende pagina's via omleidingen veroorzaakt door verkeerd gespelde URL's, websites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, spam browser meldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware.

Bovendien kan browser-hijacking software worden gebundeld met gewone programma's. Downloaden van onbetrouwbare bronnen (bv. freeware en sites van derden, P2P sharing netwerken, enz.) en het overhaast doorlopen van installatieprocessen (bv. gebruik van "Quick/Easy" instellingen, enz.) - verhogen het risico om gebundelde inhoud in het systeem toe te laten.

Opdringerige advertenties worden ook gebruikt om browserkapers te verspreiden. Eenmaal aangeklikt kunnen sommige van deze advertenties scripts uitvoeren om downloads/installaties uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe installatie van browserkapers vermijden?

Wij raden ten zeerste aan software te onderzoeken en te downloaden van officiële/gecontroleerde kanalen. Het is essentieel om installatieprocessen met voorzichtigheid te behandelen, bijvoorbeeld door de voorwaarden te lezen, de beschikbare opties te verkennen, de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen te gebruiken en zich af te melden voor alle extra toepassingen, extensies, enz.

Wij raden u aan voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleuze en kwaadaardige inhoud meestal legitiem lijkt. Opdringerige advertenties kunnen er bijvoorbeeld onschuldig uitzien, maar toch worden omgeleid naar zeer twijfelachtige websites (bijv. gokken, adult dating, pornografie, enz.).

Als u dit soort advertenties en/of omleidingen blijft ervaren, controleer dan het systeem en verwijder onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins. Als uw computer al geïnfecteerd is met Cosmos Extension, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze browser hijacker automatisch te verwijderen.

Toestemmingen gevraagd door Cosmos Extension browser hijacker:

Cosmos Extension browser hijacker toestemming vragen

Website die Cosmos Extension browser hijacker promoot:

Website gebruikt om te promoten Cosmos Extension browser hijacker

Verschijning van cosmosextension.com die omleidt naar de Bing zoekmachine (GIF):Cosmos Extension browser hijacker omleiden naar Bing (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Cosmos Extension browser hijacker verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Browser-hijacking applicatie verwijderen via het Configuratiescherm

In het venster met verwijderingsprogramma's: zoek naar recentelijk geïnstalleerde verdachte toepassingen, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassingen, scant u uw computer voor eventuele resterende ongewenste componenten. Gebruik aanbevolen malwareverwijderingssoftware om uw computer te scannen.

Cosmos Extension browser hijacker verwijderen van internet browsers:

Video die laat zien hoe u browseromleidingen verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Aan cosmoextension.com gerelateerde Google Chrome-extensies verwijderen

Klik op het menupictogram van Google Chrome Google Chrome menu icoon(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer hulpmiddelen" en klik op "Extensies". Zoek "Cosmos Extension" en andere recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Wijzig uw startpagina:

Het verwijderen van cosmoextension.com van de startpagina van Google Chrome

Klik op het menupictogram Google Chrome Google Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen". Schakel in het gedeelte "Bij het opstarten" de "Cosmos Extension" uit, zoek naar een browser hijacker URL (hxxp://www.cosmosextension.com) onder de optie "Een specifieke of set pagina's openen". Indien aanwezig klik op het pictogram met de drie verticale punten en selecteer "Verwijderen".

Wijzig uw standaard zoekmachine:

Cosmosextension.com verwijderen uit de standaardzoekmachine van Google Chrome

To change your default search engine in Google Chrome: Click the Chrome menu icon Google Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen", klik in het gedeelte "Zoekmachine" op "Zoekmachines beheren...", zoek in de geopende lijst naar "cosmosextension.com", klik wanneer deze zich bevindt op de drie verticale puntjes bij deze URL en selecteer "Verwijderen".

Als u problemen blijft houden met browser omleidingen en ongewenste advertenties - Reset Google Chrome.

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van cosmosextension.com doorverwijzing, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke extensies uit Mozilla Firefox:

Aan cosmosextension.com gerelateerde Mozilla Firefox-extensies verwijderen

Klik op het firefox-menupictogramfirefox menu icoon(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", in het geopende venster zoek "Cosmos Extension", evenals alle onlangs geïnstalleerde verdachte extensies, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".

Wijzig uw startpagina:

Het verwijderen van cosmosextension.com van de startpagina van Mozilla Firefox

Om uw startpagina opnieuw in te stellen, klikt u op het firefox-menupictogramfirefox menu icoon (rechtsboven in het hoofdvenster), vervolgens selecteert u "Instellingen", in het geopende venster schakelt u "Cosmos Extension" uit, verwijdert u hxxp://cosmosextension.com en voert u uw voorkeursdomein in, dat telkens wordt geopend wanneer u Mozilla Firefox opstart.

Wijzig uw standaard zoekmachine:

Het verwijderen van cosmosextension.com uit de standaardzoekmachine van Mozilla Firefox

Typ in de URL-adresbalk "about:config" en druk op Enter. Klik op "Accepteer het risico en ga door".

In de zoekfilter bovenaan, typ: "extensionControlled". Stel beide resultaten in op "false" door ofwel te dubbelklikken op elk item of te klikken op de Mozilla Firefox schakelaar about:config invoer knop knop.

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van cosmosextension.com doorverwijzing kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari menu, selecteer dan Voorkeuren…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 2

In het Voorkeuren-venster selecteer je de Extensies-tab. Zoek alle recent geïnstalleerde en verdachte extensies en verwijder deze.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 3

In het voorkeuren-venster selecteer je het Algemeen-tabblad en verzeker je je ervan dat je startpagina staat ingesteld op de URL van je voorkeur, als het gewijzigd werd door een browser hijacker kan je dit hier terug aanpassen.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 4

In het voorkeuren-venster selecteer je het Zoeken-tabblad en verzeker je je ervan dat je favoriete internet-zoekmachine geselecteerd werd.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 5

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 6

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 1

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons, en verwijder ze.

De startpagina en nieuwe tabbladen wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 2

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Instellingen". In het onderdeel "Bij het opstarten" zoekt u de naam van de browserkaper en klikt u op  "Uitschakelen".

Uw standaard zoekmachine wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 3

Om uw standaard zoekmachine te wijzigen in Microsoft Edge: klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Privacy en diensten", scroll naar onder en selecteer "Adresbalk". In het onderdeel "Zoekmachines gebruikt in de zoekbalk" zoekt u de naam van de ongewenste zoekmachine. Als u die hebt gevonden klikt u op de "Uitschakelen"-knop daarnaast. U kunt ook klikken op "Zoekmachines beheren", om in het geopende menu de ongewenste zoekmachine terug te vinden. Klik op het puzzel-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram daarnaast en selecteer "Uitschakelen".

Optionele methode:

Als u problemen bljft ondervinden met het verwijderen van de cosmosextension.com doorverwijzing, herstel dan uw Microsoft Edge browserinstellingen. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu selecteert u Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Selecteer Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de Microsoft Edge-instellingen naar hun standaardwaarden wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dit niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies waarin wordt uitgelegd hoe de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting browser hijacker 1Een browser hijacker is een soort adware die de instellingen van de internetbrowsers van gebruikers wijzigt door de startpagina en standaard zoekmachine toe te wijzen aan een ongewenste website. Meestal infiltreert dit soort adware de besturingssystemen van de gebruiker via gratis software downloads. Als je download beheerd wordt door een download cliënt, verzeker je er dan van de installatie van geadverteerde werkbalken of applicaties te weigeren als deze je startpagina of standaard zoekmachine willen wijzigen.

Hulp bij de verwijdering:

Als je problemen ervaart bij het verwijderen van cosmosextension.com doorverwijzing uit je internet browsers, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over cosmosextension.com doorverwijzing of z'n verwijdering, gelieve dan je kennis te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/26268-cosmos-extension-browser-hijacker

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het doel van het dwingen van gebruikers om de cosmosextension.com website te bezoeken?

Doorverwijzingen naar sites zoals cosmosextension.com worden veroorzaakt omdat cybercriminelen (bijv. ontwikkelaars van browserkapers en nepzoekmachines, enz.) er inkomsten mee genereren.

Is het bezoeken van cosmosextension.com een bedreiging voor mijn privacy?

Tot op zekere hoogte, ja. Websites zoals cosmosextension.com verzamelen meestal informatie over hun bezoekers.

Hoe heeft een browser hijacker mijn computer geïnfiltreerd?

Browser hijackers worden voornamelijk verspreid via gebundelde installers, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en gratis bestandshosting websites, P2P sharing netwerken, etc.), online scams, spam browser meldingen en opdringerige advertenties.

Zal Combo Cleaner me helpen Cosmos Extension browser hijacker te verwijderen?

Ja, Combo Cleaner scant uw computer en verwijdert gedetecteerde browser-hijacking apps. Merk op dat handmatige verwijdering (zonder hulp van beveiligingssoftware) ineffectief kan zijn, vooral in gevallen met meerdere browser-hijackers. In deze gevallen, nadat één is verwijderd - de anderen gewoon opnieuw kunnen installeren. Bovendien, verwijdering gerelateerde instellingen kunnen ontoegankelijk zijn met browser-hijacking software aanwezig. Daarom is het van het grootste belang om browser hijackers grondig en allemaal tegelijk te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
cosmosextension.com doorverwijzing QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van cosmosextension.com doorverwijzing op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.