FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de LilithBot-malware

Ook bekend als: LilithBot virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is LilithBot?

LilithBot is een zeer veelzijdig stuk kwaadaardige software. Er zijn verschillende varianten van deze malware, en het werkt voornamelijk als een botnet, cryptominer, clipper en stealer.

Onderzoek door Zscaler suggereert dat de ontwikkelaars van LilithBot dezelfde zijn als die achter de Eternity-malwarefamilie. Zowel LilithBot als Eternity worden aangeboden als MaaS (Malware-as-a-Service). Daarom kan de verspreiding en het gebruik van deze programma's drastisch variëren.

LilithBot malware detections on VirusTotal

LilithBot malware overzicht

LilithBot heeft anti-analysefuncties, waaronder anti-debuggingfuncties en de mogelijkheid om te detecteren of het is gestart op een virtuele machine.

Zoals vermeld in de inleiding is deze malware zeer multifunctioneel. Het kan geïnfecteerde apparaten toevoegen aan een botnet en ze gebruiken om DDoS-aanvallen te lanceren, spam e-mails te versturen of andere kwaadaardige activiteiten uit te voeren.

LilithBot heeft ook cryptominer mogelijkheden, d.w.z. het kan systeembronnen misbruiken om cryptocurrency te minen. Hierbij worden computers gebruikt om cryptocurrency te minen. De mijnbouw kan het systeem echter zo zwaar belasten dat de reactietijd aanzienlijk toeneemt, het apparaat blijft "bevriezen" en zelfs crasht. In sommige gevallen kan de hardware van het apparaat beschadigd raken door oververhitting in combinatie met slechte interne koelsystemen en/of hoge buitentemperaturen.

Bovendien werkt LilithBot als een clipper, d.w.z. vervangt de gegevens die naar het klembord (copy-paste buffer) worden gekopieerd. Clippers detecteren gewoonlijk wanneer slachtoffers cryptowalletadressen kopiëren en vervangen deze door adressen die toebehoren aan de cybercriminelen. Deze techniek leidt dus uitgaande cryptocurrency-transacties om, aangezien deze worden overgebracht naar de wallets van de criminelen in plaats van die van de beoogde ontvangers.

LilithBot wordt ook geclassificeerd als een stealer. Deze malware kan uit browsers browsergeschiedenissen, internetcookies en andere gevoelige informatie halen. Deze stealer richt zich op verschillende gegevens; het is opmerkelijk dat LilithBot specifiek afbeeldingen uit de map Pictures in de C-schijf van de computer exfiltreert.

Kortom, LilithBot-infecties kunnen leiden tot verminderde systeemprestaties of storingen, gegevensverlies, hardwareschade, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Als u vermoedt dat uw apparaat geïnfecteerd is met LilithBot (of andere malware), raden wij u ten zeerste aan een anti-virus te gebruiken om alle bedreigingen onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam LilithBot virus
Type bedreiging Trojan, botnet, cryptominer, cryptocurrency miner, clipper, stealer, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win64:SpywareX-gen [Trj]), Combo Cleaner (IL:Trojan.MSILZilla.11676), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/Spy.Agent.AES), Kaspersky (HEUR:Trojan-Banker.MSIL.ClipBanker.gen), Microsoft (PWS:MSIL/Browsstl.GG!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Soortgelijke malware-voorbeelden

We hebben duizenden kwaadaardige programma's geanalyseerd: KmsdBot, Bobik en Aurora zijn enkele voorbeelden van programma's die botnets kunnen creëren; Kratos Silent Miner, Sapphire, Muse - cryptocurrency miners; RAXNET, Laplas, Keona - clippers; en Patriot, Typhon, AcridRain - zijn stealers.

Malware kan een zeer specifieke toepassing of een breed scala aan functionaliteiten hebben. Maar hoe deze software ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom is het van het grootste belang alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking te verwijderen.

Hoe is LilithBot in mijn computer geïnfiltreerd?

LilithBot wordt gepromoot op Telegram en verkocht op websites van het Tor-netwerk. Hierdoor hangt de verspreiding van deze malware af van de cybercriminelen die er op dat moment gebruik van maken.

Over het algemeen wordt kwaadaardige software verspreid via phishing en social engineering technieken. Het kan worden vermomd als of gebundeld met gewone inhoud. Kwaadaardige bestanden kunnen uitvoerbare bestanden, archieven, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz. zijn. Wanneer een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, wordt het infectieproces in gang gezet.

De meest gebruikte distributiemethoden zijn: drive-by downloads, online scams, schadelijke bijlagen en links in spam e-mails/berichten, onbetrouwbare downloadkanalen (bv. freeware en websites met gratis bestandshosting, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), illegale programma-activeringstools ("cracks") en valse updates.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden ten zeerste aan alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Het is essentieel om software te activeren en bij te werken met functies/tools van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en valse updaters malware kunnen bevatten.

Wees bovendien voorzichtig met inkomende e-mails en andere berichten. De bijlagen en links in dubieuze e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn en infecties kunnen veroorzaken. Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn bij het browsen, omdat illegale en gevaarlijke online-inhoud meestal gewoon en ongevaarlijk lijkt.

Wij benadrukken het belang van een betrouwbare antivirusinstallatie die up-to-date wordt gehouden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware process running in the Task Manager

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns application appearance

manual malware removal step 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Run Windows 7 or Windows XP in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 8 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden": 

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 10 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":  

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Extract Autoruns.zip archive and run Autoruns.exe application

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Refresh Autoruns application results

manual malware removal step 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te vermijden dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Delete malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Search for malware and delete it

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met LilithBot malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, de meeste kwaadaardige programma's kunnen worden verwijderd zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die LilithBot malware kan veroorzaken?

De bedreigingen van een infectie hangen af van de functionaliteiten van de malware en de doelstellingen van de cybercriminelen. LilithBot is een multifunctionele malware die kan werken als een botnet, cryptocurrency miner, clipper en stealer. Daarom vormen zijn infecties een groot aantal bedreigingen, waaronder (maar niet beperkt tot) verminderde systeemkracht of -uitval, gegevensverlies, hardwareschade, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van LilithBot malware?

In de meeste gevallen wordt malware gebruikt om inkomsten te genereren voor de cybercriminelen. Het kan echter ook worden ingezet voor het vermaak van de cybercriminelen of om processen te verstoren (bv. websites, diensten, organisaties, instellingen, enz.). Deze aanvallen kunnen ook worden ingegeven door persoonlijke wrok of politieke/geopolitieke redenen.

Hoe is LilithBot malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt meestal verspreid via drive-by downloads, spam e-mails/berichten, dubieuze download kanalen (bv. onofficiële en freeware websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), online oplichting, malvertising, illegale software activatie ("cracking") tools, en valse updates. Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden vermeld dat geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan van cruciaal belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
LilithBot virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van LilithBot virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.