FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Bobik malware te verwijderen van het besturingssysteem

Ook bekend als: Bobik RAT (Remote Access Trojan)
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Bobik?

Bobik is een kwaadaardige software geclassificeerd als een RAT (Remote Access Trojan). Deze trojans zijn ontworpen om toegang op afstand/controle over geïnfecteerde machines mogelijk te maken. Bobik kan verschillende kwaadaardige activiteiten uitvoeren, waaronder: keteninfecties veroorzaken, gegevens stelen en besmette apparaten toevoegen aan een botnet om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Deze malware is actief gebruikt in geopolitieke aanvallen tegen Oekraïne en zijn bondgenoten. DDoS-aanvallen met Bobik zijn cybercriminele elementen in de Oekraïense oorlog.

Deze activiteit is in verband gebracht met een weinig bekende pro-Russische hackersgroep genaamd NoName057(16); verder geverifieerd door het bewijs dat is verzameld door de onderzoekers van Avast - zoals de opschepperij van de groep op Telegram die samenviel met de DDoS-aanvallen van Bobik. Avast heeft echter ook geschat dat de succespercentages van deze hackersgroep variëren van 20-40%.

Bobik malware detections on VirusTotal

Bobik malware overzicht

Bobik is een Remote Access Trojan (RAT) - een type malware dat cybercriminelen in staat stelt om op afstand toegang te krijgen tot geïnfecteerde systemen en deze te besturen. RAT's zijn meestal multifunctionele programma's, die een veel verschillende schade kunnen aanrichten, afhankelijk van de doelen van de cybercriminelen.

Bobik heeft spyware-mogelijkheden - downloaden van bestanden, verzamelen van systeem-/gebruikersgegevens en keylogging (toetsaanslagregistratie). Dit programma kan ook lopende processen beheren en beëindigen.

Aangezien Bobik bestanden kan uploaden en uitvoeren, is het in staat om kettinginfecties te veroorzaken. Met andere woorden, deze RAT kan extra malware downloaden/installeren. Theoretisch kan een dergelijke mogelijkheid worden gebruikt om zowat elk type kwaadaardige software in een gecompromitteerd systeem te introduceren (bv. trojans, ransomware, cryptominers, enz.); het is echter vermeldenswaard dat er vaak bepaalde beperkingen zijn aan welke payloads met succes kunnen worden geïnjecteerd.

Bobik kan ook DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service) lanceren. Bij deze aanvallen worden in principe een groot aantal verzoeken verzonden (door botnets) om een dienst te verstoren. Bij DDoS-aanvallen kunnen legitieme verzoeken verloren gaan, of kan de dienst zelf (bv. website, apparaat, netwerk, enz.) crashen onder de druk.

Deze kwaadaardige activiteit kan bijzonder schadelijk zijn, omdat ze een vitale dienst (bv. in de gezondheidszorg, de financiële sector, de energiesector, het onderwijs of andere sectoren) buiten werking kan stellen en gedurende cruciale minuten, weken of zelfs langer onbeschikbaar kan maken.

Apparaten die worden toegevoegd aan een botnet dat wordt gebruikt om dergelijke aanvallen te realiseren, kunnen te maken krijgen met verminderde systeemprestaties en zelfs uitvallen. RAT-infecties kunnen leiden tot gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Bobik gebruikt bij aanvallen tegen Oekraïne en bondgenoten

Bobik is gebruikt bij meerdere aanvallen tegen verschillende sectoren in Oekraïne en de landen die Oekraïne ondersteunen en omringen. Deze cybercriminaliteit is gelinkt aan de pro-Russische groep genaamd NoName057(16). Op het moment van schrijven heeft deze hackersgroep zich uitsluitend beziggehouden met DDoS-aanvallen.

DDoS-gerelateerde activiteiten berusten op botnets. Onderzoekers van Avast hebben honderden aantallen geverifieerd, maar (gezien de benodigde hoeveelheid) zijn er waarschijnlijk meer dan duizend getroffen geïnfecteerde machines. Grote aantallen bots (gedupeerde apparaten) bevinden zich in Brazilië, India en Zuidoost-Azië.

Bij de meeste van de geanalyseerde aanvallen begon de infectieketen van Bobik met de RedLine Stealer. Deze malware liet Bobik vallen, die op zijn beurt de DDoS-module introduceerde die vervolgens contact opnam met de Command and Control (C&C)-server om de doelwitlijst te verkrijgen.

Avast heeft een uitgebreid, chronologisch verslag samengesteld van alle DDoS-aanvallen van Bobik. Een overzicht van de inhoud: de aanvallen werden uitgevoerd tegen websites van de volgende Oekraïense sectoren - overheid, militairen, wapenleveranciers, banken en financiële instellingen, energie (elektriciteit, gas), transport (spoorwegen, busdiensten), nieuwsuitzendingen, postdiensten, onderwijs (scholen, universiteiten), enzovoort.

Bobik richtte zich ook op multinationals die hun steun aan Oekraïne hebben betuigd, waaronder G4S, GKN Ltd en Verizon Communications.

Tot de aangevallen Poolse websites behoren de volgende sectoren: overheid (presidentieel bureau, Sejm, luchtruim, cyberspace, enz.), militairen (nationale defensie, wapenproductie), justitie/recht (regionale en districtsrechtbanken), luchthavens, enz.

Litouwse websites - overheid (landsverdediging, cultuur, onderwijs, wetenschap en andere ministeries), banken en financiële instellingen, vervoer (luchthavens, spoorwegen, busdiensten), en andere sectoren.

In Letland waren de aanvallen gericht op de financiële sector. Ook de centrale bank van Estland, de vervoersector (luchthavens, zeevervoer) en het grootste onlinenieuwsportaal waren het doelwit.

Ook Finse overheidsinstellingen en de politie werden het doelwit van aanvallen. Noorse financiële instellingen en sites van transport- en postdiensten werden aangevallen. Ook de website van de grootste bank van Denemarken werd het doelwit van aanvallen met Bobik.

Overzicht bedreiging:
Naam Bobik RAT (Remote Access Trojan)
Type bedreiging RAT (Remote Access Trojan), Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:SpywareX-gen [Trj]), Combo Cleaner (IL:Trojan.MSILMamut.2485), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/Small.GW), Kaspersky (HEUR:Trojan-Spy.MSIL.Bobik.gen), Microsoft ( Trojan:MSIL/WizzMonetize.LML!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige malware voorbeelden

We hebben duizenden malware-samples geanalyseerd; Aurora, Eternity, NetDooka, Borat - zijn enkele voorbeelden van programma's die DDoS-aanvallen kunnen uitvoeren, terwijl WhisperGate, Cobalt Strike, CONTI, HermeticWiper, Vote2024, CaddyWiper, Pterodo - programma's zijn die zijn gebruikt bij of gelinkt zijn aan geopolitieke aanvallen tegen Oekraïne.

Hoe heeft Bobik mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt verspreid via phishing en social engineering technieken. Kwaadaardige software wordt meestal vermomd als of gebundeld met gewone inhoud. Geïnfecteerde bestanden kunnen uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz. zijn. Nadat een kwaadaardig bestand is uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces in gang gezet.

De meest gebruikte verspreidingsmethoden zijn: kwaadaardige bijlagen/links in spam-e-mails en -berichten, drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, online oplichting, dubieuze downloadbronnen (bijv. freeware en websites van derden, peer-to-peer netwerken, enz.), illegale programma-activeringstools ("cracks"), nepupdates en malvertising.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mail. De bijlagen en koppelingen die in verdachte/irrelevante e-mails worden aangetroffen - mogen niet worden geopend aangezien dat kan resulteren in een systeeminfectie. Bovendien, is het essentieel om waakzaam te zijn bij het browsen aangezien nep en kwaadaardig materiaal meestal legitiem lijkt.

Wij adviseren om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Het is net zo belangrijk om software te activeren en bij te werken met echte tools, aangezien illegale activeringsprogramma's ("cracking") en nepupdates malware kunnen bevatten.

Het is van het grootste belang dat u een betrouwbaar antivirusprogramma installeert en up-to-date houdt. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst van programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Bobik malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, voor de verwijdering van Bobik is formatteren niet nodig.

Wat zijn de grootste problemen die Bobik-malware kan veroorzaken?

De bedreigingen die een kwaadaardig programma met zich meebrengt, hangen af van zijn capaciteiten en de modus operandi van de cybercriminelen. Bobik is een RAT - malware die in staat is om op afstand toegang te krijgen tot/controle uit te oefenen over geïnfecteerde machines. Het kan onder meer systeem-/gebruikersgegevens extraheren, keylogging, bestanden downloaden, enz. Deze trojan kan worden gebruikt om aanvullende malware te downloaden/installeren. Het kan ook worden gebruikt om DDoS-aanvallen uit te voeren. Vermeld moet worden dat Bobik is gebruikt als cyberwar-element in de Oekraïense oorlog. Deze RAT maakte het mogelijk DDoS-aanvallen uit te voeren tegen verschillende sectorwebsites van Oekraïne en zijn bondgenoten.

Wat is het doel van Bobik-malware?

Gewoonlijk wordt malware gebruikt om winst te maken; Bobik kan ook worden ingezet om inkomsten te genereren. Dit programma is echter op grote schaal gebruikt bij DDoS-aanvallen als onderdeel van geopolitiek gemotiveerde aanvallen tegen Oekraïne en andere landen die Oekraïne steunen.

Hoe heeft de Bobik-malware mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via spam e-mails/berichten, online oplichting, drive-by downloads, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis file-hosting sites, P2P sharing netwerken, etc.), illegale programma-activeringstools ("cracks"), nep-updaters, en malvertising. Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, verwisselbare opslagapparaten, etc.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Aangezien kwaadaardige software van hoge kwaliteit zich vaak diep in systemen verbergt, is het uitvoeren van een volledige systeemscan van cruciaal belang voor de detectie ervan.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Bobik RAT (Remote Access Trojan) QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Bobik RAT (Remote Access Trojan) op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.