FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de Trojan Sonbokli uit het besturingssysteem te verwijderen

Ook bekend als: Sonbokli malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Sonbokli?

Sonbokli is een type trojan kwaadaardig programma. Het is voornamelijk ontworpen om verschillende gevoelige/persoonlijke informatie te stelen. Sonbokli infecties brengen de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom moet deze malware onmiddellijk worden verwijderd uit het systeem. De Sonbokli Trojan is waargenomen dat het wordt verspreid via spam campagnes vermomd als facturen.

Sonbokli malware detection on VirusTotal

Sonbokli malware overzicht

De Sonbokli Trojan heeft anti-detectie mogelijkheden - het kan anti-virussen en firewalls op systemen uitschakelen, waardoor zijn aanwezigheid wordt verdoezeld en een stiekeme werking mogelijk is. Bovendien heeft dit schadelijke programma bepaalde "achterdeur"-functies en kan het het systeem mogelijk blootstellen aan andere bedreigingen.

Daarom kan Sonbokli kettinginfecties veroorzaken - downloaden/installeren van bijkomende malware (bv. ransomware, cryptominers, enz.). De belangrijkste functie van Sonbokli is het stelen van informatie. Het heeft keylogging mogelijkheden - dit programma kan toetsaanslagen opnemen, waardoor de veiligheid van alle getypte informatie in gevaar komt.

Keylogging wordt meestal gebruikt om inloggegevens te stelen (d.w.z. gebruikersnamen en wachtwoorden) van verschillende accounts zoals e-mail, sociale netwerken, sociale media, gegevensopslag, e-commerce (online winkel), financieel/bankieren, enzovoort.

Gekaapte communicatieaccounts kunnen bijvoorbeeld worden misbruikt om contacten/vrienden om leningen te vragen of om geïnfecteerde bestanden naar hen te sturen onder het mom van de echte eigenaar. Als de cybercriminelen gevoelige of compromitterende inhoud verkrijgen van een gegevensopslagaccount, kan deze worden gebruikt voor chantage.

Bankrekeningen en creditcardgegevens kunnen worden misbruikt voor frauduleuze geldtransacties, online aankopen, enz. Kortom, Sonbokli Trojan kan financieel verlies, ernstige privacyproblemen en identiteitsdiefstal veroorzaken.

Als het vermoeden bestaat of bekend is dat Sonbokli (of andere malware) het systeem al heeft geïnfecteerd, wordt u sterk aangeraden anti-virus software te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Sonbokli malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Cyren (W32/AutoIt.IT.gen!Eldorado), Ikarus (Trojan.Win32.Injector), MaxSecure (Trojan.Malware.74284819.susgen), Rising (Downloader.Agent/Autoit!1.C57E (CLASSI), volledige lijst (VirusTotal)
Malafide Procesnaam jiiooihp (procesnaam kan variëren).
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Trojan-type malware in het algemeen

Malware die als Trojan wordt geclassificeerd, kan gevaarlijke mogelijkheden hebben, die tot een aantal ernstige problemen kunnen leiden.

Sommige types hebben bijvoorbeeld keyloggingfuncties (bv. 404 Keylogger, Aria-body enz.), terwijl andere specifiek gericht zijn op bankgegevens (bv. Lucifer, Guildma enz.), opgeslagen gegevens exfiltreren (bv. Sorano Stealer, GrandSteal, enz.), veroorzaken kettinginfecties (Buer Loader, Smoke Loader, enz.), maken externe toegang tot en controle over een geïnfecteerd apparaat mogelijk (Hupigon, Luminosity, enz.), enz.

Hoe deze kwaadaardige programma's ook werken, hun doel is hetzelfde: inkomsten genereren voor de cybercriminelen die erachter zitten. Malware-infecties worden als zeer gevaarlijk beschouwd, omdat ze een aanzienlijke bedreiging vormen voor apparaten en gebruikers.

Hoe is Sonbokli in mijn computer geïnfiltreerd?

De Sonbokli Trojan wordt verspreid via besmettelijke bestanden die vermomd zijn als betalingsfacturen die aan scam e-mails zijn toegevoegd. Deze misleidende berichten zijn meestal vermomd als "officieel", "belangrijk", "prioritair", enz. Ze worden per duizend verzonden, tijdens grootschalige operaties die "spam-campagnes" worden genoemd.

Geïnfecteerde bestanden kunnen in verschillende formaten zijn (bijvoorbeeld Microsoft Office- en PDF-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz.) Wanneer deze bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins, wordt het infectieproces in gang gezet (d.w.z. download/installatie van malware), maar malware wordt ook verspreid via niet-vertrouwde downloadkanalen, illegale activeringstools ("cracks") en nepupdates.

Kwaadaardige inhoud wordt vaak onbedoeld gedownload van dubieuze bronnen zoals onofficiële en gratis file-hosting sites, Peer-to-Peer sharing netwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere downloaders van derden.

In plaats van gelicentieerde producten te activeren, kunnen illegale activeringstools ("cracks") kwaadaardige programma's downloaden/installeren. Valse updaters infecteren systemen door misbruik te maken van gebreken van verouderde producten en/of door eenvoudigweg malware te installeren in plaats van de beloofde updates.

Hoe de installatie van malware te voorkomen

Open geen verdachte of irrelevante berichten om besmetting van het systeem via bedrieglijke/oplichtende e-mails te voorkomen. Het is vooral belangrijk om geen bijlagen of koppelingen in dubieuze e-mails te openen, omdat dit kan leiden tot het downloaden/installeren van kwaadaardige programma's.

Bovendien moeten alle downloads alleen worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde downloadbronnen. Activeer en update producten met tools/functies van legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden mogen niet worden gebruikt, aangezien deze vaak malware verspreiden.

Om het apparaat en de veiligheid van de gebruiker te beschermen, is het van cruciaal belang dat betrouwbare anti-virus/anti-spyware wordt geïnstalleerd en bijgewerkt.

Bovendien moet deze software worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de scam e-mails gebruikt om Sonbokli Trojan te verspreiden:

Scam e-mail die Sonbokli malware verspreidt

Tekst gepresenteerd in deze e-mail:

Dear Sir,

Pls give me the invoice for PO HT-WZ-1188-DM-2020
This just due for payment.
 
------------------------------------
تحيّاتي   / Best Regards
MA CHUANG/马闯
供应商管理主管/Supplier Management Supervisor
伊拉克国家公司供应链  / Supply Chain,Anton DMCC
ANTON 安東        安东石油技术(集团)有限公司
Anton Oilfield Services(Group)Ltd.
M: +86 18629035223(China)
E:  machuang@antonoil.com

Screenshot van Sonbokli Trojan proces in Windows Taakbeheer ("jiiooihp"):

Sonbokli trojan process on task manager

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Het handmatig verwijderen van malware is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen.

Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces dat draait op de computer van de gebruiker sample

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

screenshot van autoruns applicatie

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen". Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Herstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt.

In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties". Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

windows 10 veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en schakel de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windows-items verbergen' uit.

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te voorkomen dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar malware bestand op uw computer

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware.

Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Sonbokli malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, voor het verwijderen van Sonbokli is formatteren niet nodig.

Wat zijn de grootste problemen die Sonbokli malware kan veroorzaken?

Sonbokli is een multifunctionele kwaadaardige software. De bedreigingen van een dergelijk programma hangen af van zijn capaciteiten en de doelstellingen van de cybercriminelen.

Deze trojan heeft uitgebreide capaciteiten om informatie te stelen en kan apparaten infecteren met aanvullende malware (bijv. trojans, ransomware, cryptominers, enz.). Over het algemeen kunnen infecties van dit type leiden tot verminderde systeemprestaties , ernstige privacyproblemen, gegevensverlies, hardwareschade, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Sonbokli malware?

De meeste kwaadaardige programma's worden ingezet om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen deze software echter ook gebruiken voor hun eigen amusement of om processen (bijv. websites, diensten, bedrijven, organisaties, enz.) te verstoren. Malware-aanvallen kunnen worden gemotiveerd door persoonlijke wraak of politieke/geopolitieke redenen.

Hoe is Sonbokli malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam e-mails en berichten, dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en freeware sites, P2P sharing netwerken, enz.), online oplichting, illegale programma activatie tools ("cracks") en valse updates. Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Merk op dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien high-end kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Sonbokli malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Sonbokli malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.