FacebookTwitterLinkedIn

Software verwijderen die omleidingen naar poshukach.com veroorzaakt van uw Android-toestel

Ook bekend als: poshukach.com browser hijacker
Schadeniveau: Medium

Wat is poshukach[.]com?

Net als ubersear[.]ch is poshukach[.]com de URL van een illegale zoekmachine. Dergelijke websites worden meestal gepromoot door browser hijackers.

We ontdekten poshukach[.]com echter tijdens het inspecteren van een schadelijke Android-toepassing die geen browsers aanpast. In plaats daarvan creëerde deze app een valse zoekmachinebalk op het startscherm van het apparaat, die bij gebruik resulteerde in omleidingen naar de poshukach[.]com-site.

poshukach[.]com

Poshukach[.]com doorverwijzing overzicht

Nadat we een verdachte toepassing op onze testmachine hadden geïnstalleerd, verscheen deze in de app-lijst zonder naam of pictogram. Deze kwaadaardige software creëerde een valse Google zoekmachine balk op het startscherm van het apparaat. Telkens wanneer een zoekopdracht werd ingevoerd in dit tekstinvoerveld - resulteerde dit in omleidingen naar de poshukach[.]com website.

Illegitieme zoekmachines kunnen meestal geen zoekresultaten geven, en als ze dat wel kunnen - zijn de resultaten meestal vol met onbetrouwbare, misleidende en gevaarlijke online inhoud. Poshukach[.]com behoort tot de laatste categorie.

Door deze site te gebruiken - kunnen gebruikers dus te maken krijgen met verschillende online scams (phishing, nep viruswaarschuwingen, hoax prijzen/beloningen, etc.), onbetrouwbare en schadelijke apps (nep anti-virus, adware, browser hijackers, PUA's, etc.), en zelfs malware (trojans, ransomware, etc.).

Bovendien verzamelen frauduleuze zoekmachines en kwaadaardige software die deze promoten doorgaans privégegevens. De gerichte informatie kan bestaan uit: zoekopdrachten, bezochte URL's, bekeken webpagina's, gebruikersnamen/wachtwoorden, persoonlijk identificeerbare gegevens, creditcardnummers, enz. De verzamelde gegevens kunnen vervolgens te gelde worden gemaakt door verkoop aan derden (mogelijk cybercriminelen).

Het is vermeldenswaard dat de ontwikkelaars van kwaadaardige apps hun creaties vaak verbeteren en/of bijwerken - daarom kan deze toepassing elders worden omgeleid of extra functies hebben.

Kortom, de aanwezigheid van dergelijke software op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam poshukach.com browser hijacker
Type bedreiging Android Malware, schadelijke toepassing, ongewenste toepassing, browser hijacker, omleiding, zoek hijacker.
Detectienamen (poshukach[.]com) Seclookup (Malicious), volledige lijst (VirusTotal)
Dienend IP-adres 95.163.144.217
Detectienamen (malafide installer) Avast-Mobile (Android:Evo-gen [Trj]), ESET-NOD32 (A Variant Of Android/TrojanDropper.Agent.K), Fortinet (Android/Agent.KEJ!tr), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.Adlo), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Het apparaat werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, er verschijnen twijfelachtige toepassingen, het gegevens- en batterijverbruik neemt aanzienlijk toe, browsers worden omgeleid naar twijfelachtige websites, er worden opdringerige advertenties getoond.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, misleidende toepassingen, zwendelwebsites.
Schade Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, enz.), verminderde apparaatprestaties, de batterij raakt snel leeg, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit (kwaadaardige apps kunnen misbruik maken van communicatie-apps).
Malware verwijderen (Android) Om malware-infecties te verwijderen raden onze beveiligingsonderzoekers aan uw Android-apparaat te scannen met legitieme anti-malware software. Wij raden Avast, Bitdefender, ESET of Malwarebytes aan.

Hoe browser hijackers nep zoekmachines promoten

Valse zoekmachines worden meestal gepushed door browser-hijacking software. Het wijzigt de browserinstellingen: het wijst gepromote URL's toe als standaardzoekmachine, nieuw tabblad/venster en startpagina van de browser. Wanneer een nieuw tabblad/venster wordt geopend of een zoekopdracht wordt uitgevoerd via de URL-balk, wordt de gebruiker omgeleid naar het nieuw toegewezen adres.

In de meeste gevallen zijn illegale zoekmachines niet in staat om zoekresultaten te genereren - dus worden ze omgeleid naar Yahoo, Bing, Google en andere echte zoekmachines.

Bovendien beperken browserkapers vaak de toegang tot verwijderingsgerelateerde instellingen en/of maken door de gebruiker aangebrachte wijzigingen ongedaan - waardoor herstel van de browser wordt voorkomen. Wat is meer, browser-hijacking software wordt beschouwd als een ernstige bedreiging voor de privacy omdat het meestal gegevens tracking capaciteiten.

Hoe heeft Poshukach.com promoting software mijn apparaat geïnfiltreerd?

Ongewenste/schadelijke software wordt meestal gepresenteerd als of gebundeld (samengepakt) met gewone programma's/media. Dit soort apps wordt meestal verspreid via dubieuze downloadkanalen, zoals onofficiële en freeware websites, P2P sharing netwerken en andere bronnen van derden.

Er zijn echter ook cybercriminelen waargenomen die legitieme downloadplatforms gebruiken (bv. Google Play Store, enz.). Hoewel schadelijke inhoud snel van deze platforms kan worden verwijderd, kunnen de ontwikkelaars ervan betere technieken gebruiken om detectie te vermijden en dergelijke downloadbronnen te blijven gebruiken.

Andere veel gebruikte distributiemethoden zijn: spammail (bv. e-mails, sms'jes, PM's/DM's, enz.), drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, online oplichting, valse updates, illegale softwareactivering ("cracking") en malvertising.

Hoe voorkomt u de installatie van ongewenste en schadelijke software?

Wij raden ten zeerste aan toepassingen te onderzoeken alvorens ze te downloaden/installeren, bijvoorbeeld door de voorwaarden en beoordelingen van deskundigen/gebruikers te lezen, de nodige toestemmingen te controleren, de legitimiteit van de ontwikkelaar te verifiëren, enz. Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde kanalen. Wij adviseren software te activeren en bij te werken met behulp van echte functies/tools.

Het is net zo belangrijk om voorzichtig te zijn bij het browsen, aangezien frauduleus en kwaadaardig materiaal meestal legitiem en ongevaarlijk lijkt. De bijlagen en links in verdachte e-mails (bijv. e-mails, SMS'jes, DM's/PM's, enz.) mogen niet worden geopend omdat ze kwaadaardig kunnen zijn en infecties kunnen veroorzaken.

Het is essentieel om een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen.

Weergave van de kwaadaardige app (die poshukach[.]com promoot) in de lijst met toepassingen:

poshukach[.]com het promoten van kwaadaardige toepassingen

Weergave van de poshukach[.]com doorverwijzing (GIF):

poshukach[.]com uiterlijk omleiden (GIF)

Snelmenu:

Browsegeschiedenis verwijderen uit de Chrome-webbrowser:

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer het tabblad "GEAVANCEERD", kies het tijdsbereik en de gegevenstypen die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende uitklapmenu.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot u de optie "Meldingen" ziet en tik erop.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Zoek de websites die browsermeldingen leveren, tik erop en klik op "Wissen & resetten". Dit zal de toestemmingen verwijderen die voor deze websites zijn verleend om meldingen te leveren. Zodra u echter dezelfde site opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. U kunt kiezen of u deze toestemming wilt geven of niet (als u kiest voor weigeren gaat de website naar de sectie "Geblokkeerd" en zal u niet langer om de toestemming vragen).

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Chrome webbrowser:

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de toepassing "Chrome" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "BEHEER OPSLAG", vervolgens op "VERWIJDER ALLE GEGVENS" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Browsegeschiedenis verwijderen uit de Firefox-webbrowser:

Browsegeschiedenis verwijderen uit Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

Browsegeschiedenis verwijderen uit Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de soorten gegevens die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de webbrowser Firefox uit:

Browsermeldingen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem uitschakelen (stap 1)

Bezoek de website die browsermeldingen geeft, tik op het pictogram links van de URL-balk (het pictogram is niet noodzakelijk een "slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".

Browsermeldingen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem uitschakelen (stap 2)

Kies in de geopende pop-up de optie "Meldingen" en tik op "WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Firefox webbrowser:

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de toepassing "Firefox" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "VERWIJDER GEGEVENS" en bevestig de actie door op "VERWIJDER" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen:

Ongewenste/schadelijke toepassingen verwijderen uit het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Ongewenste/schadelijke toepassingen verwijderen uit het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u een mogelijk ongewenste en/of schadelijke toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als u om de een of andere reden de geselecteerde toepassing niet kunt verwijderen (u krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), moet u proberen de "Veilige modus" te gebruiken.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Start het Android toestel op in "Veilige modus":

De "Veilige modus" in het Android besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bijvoorbeeld het verwijderen van kwaadaardige toepassingen die gebruikers verhinderen dat u dat doet wanneer het apparaat "normaal" draait).

Android-toestel opstarten in veilige modus

Druk op de "Aan/uit" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Uitschakelen" scherm ziet. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het vast. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus", die u kunt uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het batterijverbruik van verschillende toepassingen:

Checking the battery usage of various applications in the Android operating system (step 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.

Het batterijverbruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem controleren (stap 2)

Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke toepassing. Legitieme/echte toepassingen zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijverbruik erop wijzen dat de toepassing kwaadaardig is.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het gegevensgebruik van verschillende toepassingen:

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Verbindingen" ziet en tik erop.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Gegevensgebruik" ziet en selecteer deze optie. Net als bij de batterij zijn legitieme/echte toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat een enorm dataverbruik kan wijzen op de aanwezigheid van een kwaadaardige toepassing. Merk op dat sommige kwaadaardige toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het toestel verbonden is met een draadloos netwerk. Daarom moet u zowel het mobiele als het Wi-Fi-gegevensverbruik controleren.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Als u een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt, ook al gebruikt u die nooit, dan raden wij u sterk aan deze zo snel mogelijk te verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Installeer de laatste software-updates:

Het up-to-date houden van de software is een goede praktijk als het gaat om de veiligheid van het apparaat. Fabrikanten brengen voortdurend verschillende beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder en daarom moet u er altijd zeker van zijn dat de software van uw toestel up-to-date is.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Software-update" ziet en tik erop.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Updates handmatig downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden ook aan om de optie "Download updates automatisch" in te schakelen - hierdoor zal het systeem u op de hoogte stellen zodra er een update is uitgebracht en/of deze automatisch installeren.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Zet het systeem terug naar de fabrieksinstellingen:

Het uitvoeren van een "fabrieksreset" is een goede manier om alle ongewenste toepassingen te verwijderen, de standaardinstellingen van het systeem te herstellen en het apparaat in het algemeen schoon te maken. U moet er echter rekening mee houden dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de SIM-kaart), SMS-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het apparaat wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat.

U kunt ook de basissysteeminstellingen en/of gewoon de netwerkinstellingen herstellen.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de fabrieksinstellingen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Over telefoon" ziet en tik erop.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de fabrieksinstellingen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die u wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen terugzetten naar de fabrieksinstellingen;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen herstellen naar de fabrieksinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel toepassingen met beheerdersrechten uit:

Als een kwaadaardige toepassing privileges op beheerdersniveau krijgt, kan deze het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden moet u altijd controleren welke apps dergelijke rechten hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten hebben.

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Vergrendelingsscherm en beveiliging" ziet en tik erop.

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 3)

Zoek toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVEER".

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het doel van het dwingen van gebruikers om de poshukach[.]com website te bezoeken?

Websites zoals poshukach[.]com onderschrijven meestal misleidende/gevaarlijke inhoud en verzamelen bezoekersgegevens - vandaar dat cybercriminelen inkomsten genereren via dergelijke omleidingen.

Is een bezoek aan poshukach[.]com een bedreiging voor mijn privacy?

Tot op zekere hoogte, ja. Sites zoals poshukach[.]com verzamelen informatie over hun bezoekers met het doel deze te verkopen aan derden.

Hoe is poshukach[.]com promoting software in mijn Android toestel geïnfiltreerd?

Dit soort software wordt voornamelijk verspreid via dubieuze download bronnen (bijv. freeware en websites van derden, P2P sharing netwerken, enz.), online scams, nep updates, gebundelde installatie setups, spam mail (bijv. e-mails, SMS'jes, PM's/DM's, enz.), drive-by downloads, illegale software activatie tools ("cracks"), en malvertising.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
poshukach.com browser hijacker QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van poshukach.com browser hijacker op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.