FacebookTwitterLinkedIn

Hoe spot u e-mail scams zoals Spotify e-mail scam

Ook bekend als: Spotify spam
Schadeniveau: Medium

Wat is Spotify email scam?

In de meeste gevallen nemen cybercriminelen/scammers achter phishing-e-mails contact op met potentiële slachtoffers via e-mail, sms of telefoon. Ze proberen mensen te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie, zoals creditcardgegevens en wachtwoorden.

In dit specifieke geval sturen de oplichters e-mails die zijn vermomd als berichten van Spotify en vragen ze de ontvangers om hun betaalmethoden bij te werken via een nepwebsite van Spotify. Hun belangrijkste doel is om Spotify-accounts te stelen. Vertrouw deze e-mail, of soortgelijke e-mails, nooit.

Spotify Email Scam email spam campaign

Meer over de Spotify email scam

Oplichters achter deze phishingfraude sturen e-mails waarin wordt beweerd dat Spotify de ontvanger niet kon factureren vanwege een probleem met de gewenste betaalmethode. Om dit probleem op te lossen, moet de ontvanger zogenaamd inloggen bij Spotify via een verstrekte websitelink (een nep Spotify website).

Op deze website wordt de ontvanger gevraagd in te loggen met Facebook of met de inloggegevens van zijn Spotify-account (e-mailadres of gebruikersnaam en wachtwoord). Wie dus probeert in te loggen bij Spotify via deze bedrieglijke website, verstrekt de oplichters zijn Facebook- en/of Spotify-inloggegevens.

Oplichters kunnen gestolen accounts gebruiken om identiteiten te stelen, andere mensen (bijvoorbeeld mensen in de contactenlijst van het slachtoffer) te verleiden gevoelige informatie te verstrekken, frauduleuze aankopen en transacties te verrichten, gestolen accounts aan derden (andere cybercriminelen) te verkopen, enz.

Het komt vaak voor dat mensen identieke inloggegevens voor meerdere accounts gebruiken, en dus kunnen scammers ook proberen deze te kraken. Zorg er daarom voor dat een bezochte inlogwebsite legitiem en officieel is (bijvoorbeeld door het URL-adres te controleren) en verstrek nooit informatie op dubieuze, onofficiële pagina's.

Overzicht bedreiging:
Naam Spotify Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude.
Valse Claim Probleem met de gewenste betalingsmethode.
Vermomming Bericht van Spotify.
Valse Spotify Website Adres ashyanabuilders[.]com
Dienend IP Adres (ashyanabuilders[.]com) 173.231.196.154
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Meer voorbeelden van phishing emails

Enkele andere voorbeelden van soortgelijke scams zijn "POLÍCIA SEGURANÇA PÚBLICA Email Scam", "Xerox Scanned Document Email Scam" en "SendGrid Email Scam". Gewoonlijk proberen oplichters achter dit soort e-mails ontvangers te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie, die kan worden misbruikt om op verschillende manieren inkomsten te genereren.

Merk op dat e-mails worden gebruikt om ontvangers ertoe te verleiden malware te installeren via bijgevoegde schadelijke bestanden of websitelinks. Voorbeelden van malware die cybercriminelen verspreiden via malwarecampagnes zijn TrickBot, Adwind, Agent Tesla en CoronaCrypt0r.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Meestal infecteren gebruikers computers via e-mail wanneer zij een kwaadaardig bestand openen/uitvoeren dat als bijlage bij een door cybercriminelen verzonden e-mail is gevoegd. Installatie van malware kan ook worden veroorzaakt via e-mail, wanneer mensen een bestand openen dat is gedownload via een schadelijke websitelink in het bericht.

Gewoonlijk voegen cybercriminelen kwaadaardige PDF's, Microsoft Office-documenten, JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden zoals .exe, en archiefbestanden zoals ZIP, RAR bij.

Merk op dat schadelijke MS Office-documenten computers niet kunnen infecteren tenzij ze toestemming krijgen om macro-opdrachten (bewerking/inhoud) in te schakelen. Dit geldt echter niet voor documenten die zijn geopend met MS Office-versies die zijn uitgebracht vóór MS Office 2010, aangezien oudere versies geen "Protected View"-modus bevatten, die voorkomt dat schadelijke documenten automatisch malware installeren.

Hoe de installatie van malware te vermijden

U wordt dringend geadviseerd geen bestanden te openen die zijn bijgevoegd bij irrelevante e-mails en/of e-mails die zijn ontvangen van onbekende, verdachte adressen. Hetzelfde geldt voor websitelinks - het openen ervan kan leiden tot het downloaden van bestanden die bedoeld zijn om kwaadaardige software te installeren.

Alle software en bestanden moeten worden gedownload van betrouwbare, officiële websites en via directe downloadlinks. Alle andere bronnen (Peer-to-Peer netwerken, downloaders van derden, onofficiële pagina's, gratis bestandshosting pagina's) mogen niet worden gebruikt. Installers van derden mogen niet worden gebruikt om software te installeren.

Verder is het belangrijk om geïnstalleerde software bij te werken en te activeren met hulpmiddelen of geïmplementeerde functies die zijn ontworpen door de officiële ontwikkelaars. Onofficiële activerings- en updatehulpmiddelen van derden zijn vaak wijdverspreid en installeren malware. Bovendien is het illegaal om onofficiële ('cracking') tools te gebruiken om gelicentieerde software te activeren.

Scan de computer regelmatig op bedreigingen met gereputeerde antivirus- of antispyware-software en houd deze up-to-date. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de Spotify e-mail scam:

Subject: Please update your payment method


We're unable to bill you.
We hate to be the bearer of bad news , but there's a problem with your preferred payment method.
Follow these steps to help us fix the problem.
CONFIRM ACCOUNT    
    
Get Spotiify for:   iPhone iPad Android Other    
This message was sent to -. If you have questions or complaints, please contact us.    
Terms of UsePrivacy PolicyContact Us    
Notification AB, Regeringsgatan 19, 111 53, Stockholm, Sweden

Screenshot van de valse Spotify login website (ashyanabuilders[.]com):

spotify email scam fake spotify website

Nog een voorbeeld van een spam e-mail met Spotify-thema waarin een phishing site wordt gepromoot:

Spammail met Spotify-thema gebruikt om een oplichtingswebsite te promoten (2022-08-19)

Tekst binnenin:

Dear client,

your subscription was not renewed and will be lost please update your payment method.

Click the link below to continue using our service. otherwise your will be blocked within 48 hours.
Update My Spotify Payment

Thank you for your understanding.

Yours sincerely.

Your Spotify Service Center.
Imprint
Data
Protection
Disclaimer
Spotify © 2022 All rights reserved

Screenshot van de gepromote phishing site:

Phishing site - sportquillesespalionnais.fr - gepromoot via spam e-mail met Spotify-thema (2022-08-19)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Uw e-mailadres zal zijn uitgelekt na een datalek. In ieder geval zijn dit soort e-mails niet persoonlijk - oplichters sturen dezelfde e-mail naar alle adressen die ze hebben.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u inloggegevens voor uw account hebt verstrekt (zoals gebruikersnaam en wachtwoord), verander dan zo snel mogelijk alle wachtwoorden. Neem contact op met de desbetreffende autoriteiten als u andere persoonlijke informatie hebt verstrekt (bijv. creditcardgegevens, ID-kaartgegevens, sofinummer).

Ik heb een kwaadaardig bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een e-mail was gevoegd, is mijn computer geïnfecteerd?

Dit hangt af van het type van het bijgevoegde bestand. Kwaadaardige MS Office-documenten kunnen computers bijvoorbeeld niet infecteren zonder macro-opdrachten in te schakelen (tenzij ze zijn geopend met MS Office dat is uitgebracht vóór 2010). De meeste uitvoerbare bestanden infecteren computers echter nadat ze zijn geopend/uitgevoerd.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het is onschadelijk om e-mails te openen zonder op links te klikken of bijgevoegde bestanden te openen.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner verwijdert malware van de geïnfecteerde computer. Het kan alle bekende malware detecteren. Meestal verbergt high-end malware zich diep in het systeem. Daarom kan het niet worden gedetecteerd zonder een volledige systeemscan uit te voeren.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Spotify spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Spotify spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.