FacebookTwitterLinkedIn

Hoe schadelijke spammails zoals de "Purchase Order" e-mails te herkennen

Ook bekend als: Purchase Order spam
Schadeniveau: Ernstig

Wat is "Purchase Order Email Virus"?

"Purchase Order Email Virus" is een andere spam e-mailcampagne die overeenkomsten met Client Requirements Email Virus, Order Confirmation Email Virus, en vele anderen deelt. Zoals gewoonlijk wordt deze campagne gebruikt om malware te verspreiden (om specifiek te zijn, Pony trojan).

Ontwikkelaars sturen duizenden e-mails met misleidende berichten die gebruikers aanmoedigen om een schadelijke bijlage te openen. Eenmaal geopend, infecteert het bestand onmiddellijk het systeem.

Purchase Order Email Virus malware

"Purchase Order Email Virus" overzicht

"Purchase Order Email Virus" campagne e-mails bevatten een bericht dat gebruikers aanmoedigt om een overzicht te lezen (in het bijgevoegde bestand) van een aankoop. Dit is oplichterij - het geopende document downloadt en installeert een Pony trojan op het systeem. De e-mail lijkt officieel, maar dit is een poging om de indruk van legitimiteit te wekken.

Cybercriminelen verschuilen zich vaak achter namen van legitieme bedrijven of overheidsinstellingen om het aantal infecties te verhogen. Gebruikers zijn veel meer geneigd om bestanden te openen die van bekende namen worden ontvangen. Pony is malware voor het verzamelen van informatie met een hoog risico.

Dit virus kan logins/wachtwoorden verkrijgen die zijn opgeslagen in meer dan honderd toepassingen, waaronder webbrowsers, FTP-clients, VPN's, enzovoort. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot de persoonlijke accounts van slachtoffers in sociale netwerken, banken, enz.

Zij zijn erop uit om zoveel mogelijk inkomsten te genereren en zullen de gekaapte accounts zeer waarschijnlijk misbruiken om hun doelen te bereiken (online aankopen, geld overmaken, enz.). De aanwezigheid van een informatie-tracking trojan zoals Pony kan leiden tot financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u de bijlagen van de campagne "Purchase Order Email Virus" al hebt geopend, verwijder dan onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browser plug-ins.

Overzicht bedreiging:
Naam Purchase Order spam
Type bedreiging Trojan, Password stealing virus, Banking malware, Spyware
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen bankgegevens, wachtwoorden, identiteitsdiefstal, computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van door spam verspreide malware

Pony heeft veel overeenkomsten met Adwind, FormBook, TrickBot, LokiBot, Emotet en tientallen andere trojan-type virussen. De meeste worden verspreid via spam e-mailcampagnes en verzamelen gevoelige informatie. In sommige gevallen echter verspreiden deze trojans (bijvoorbeeld Hancitor) andere virussen, waardoor keteninfecties ontstaan.

In ieder geval vormen ze allemaal een aanzienlijke bedreiging voor uw privacy en computerveiligheid, en dus is het verwijderen ervan uiterst belangrijk.

Hoe heeft "Purchase Order Email Virus" mijn computer geïnfecteerd?

Deze e-mailcampagne verspreidt een archief (.ace) van bestanden door het voor te stellen als een bestand met aankoopinformatie. In feite zijn de gecomprimeerde bestanden kwaadaardig - het uitvoeren ervan resulteert in de infiltratie van de Pony-trojan. Gelukkig is deze malware alleen gericht op het Microsoft Windows-besturingssysteem en zijn gebruikers van andere platforms (bijv. Linux, MacOS, enz.) veilig.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Om deze situatie te voorkomen, moet u zeer voorzichtig zijn wanneer u op internet surft. Analyseer zorgvuldig elke ontvangen e-mailbijlage. Irrelevante bestanden en bestanden van verdachte/onherkenbare e-mailadressen mogen nooit worden geopend.

Zorg er bovendien voor dat een betrouwbare anti-virus/anti-spyware pakket geïnstalleerd en actief is, aangezien deze tools schadelijke bestanden kunnen detecteren en verwijderen voordat ze enige actie ondernemen. Gebrek aan kennis en onzorgvuldig gedrag zijn de belangrijkste redenen voor computerinfecties.

De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als u al een "Purchase Order Email Virus" bijlage hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het "Purchase Order Email Virus" e-mailbericht:

Subject: Purchase order
REQUEST FOR INFORMATION IN ADVANCE OF PURCHASE ORDER
Dear sir/madam,
Attached to this letter is an overview to those terms and services witch we anticipate from your form, providing you term and conditions are favourable, and your price competitive, since the is only informed guess as to our needs, its should not be considered as anything more than a rough idea of our requirements.
Please provide to use, in writing, with a price list, along with your term and condition of sale, applicable discounts, shipping dates and additional sales and corporate policies. Should the information you provide be acceptable and competitive, you can look forward to within seven working days.
Thanks you for cooperation, we have also enclosed our procurement specifications and conditions for review.
Sincerely,
Harold stewad.
Assistant2-Procurement Dept
Festing OU. INC
Address: Festing, OU, Hiiu 5, 92416 Kardla, Hiiumaa, ESTONIA

Pony trojan proces in Windows Taakbeheer:

Pony malware in Task Manager

Een andere variant van de "Purchase Order" e-mail spam campagne. In dit geval worden de spammails gebruikt voor phishingdoeleinden - de e-mails bevatten links naar schadelijke/onbetrouwbare websites met de bedoeling diverse waardevolle informatie te stelen of de ontvangers te verleiden tot het downloaden van bestanden:

Purchase Order phishing spam campaign

Tekst gepresenteerd binnenin deze mail:

Subject: PO0000110 - Purchase Order
Hi
My name is Whitney, and we want to place an urgent order.
Please see attached our order sheet in PDF. Kindly check and give us your best price ASAP
Waiting your earliest response
Thanks and best regards
Whitney
Head, Marketing Unit
Houston General Trading L.L.C

Sharjah Expo Business Centre, 1st FLoor
Al Taawun, Sharjah
PO Box 26676
__
1=Attachment ~ 253.kb
View Online | Download
__

Nog een voorbeeld van een spambericht met een aankooporder als thema, waarin een kwaadaardig programma (NanoCore RAT) wordt gepromoot:

Purchase Order-themed spam email (2021-04-27)

Tekst binnenin:

Subject: PURCHASE ORDER

 

Good day.

We are in urgent need of attached listed products, kindly refer to attached purchase order and acknowledge in return.

Kindly advise delivery date, please send your PI immediately for advance payment.


Thank you.


Best Regards,

Choo Siew Fern
Purchase Executive

Al kabous group Limited
Al-Qaser Street. Al-Kbous Building
No. (1) Beside The Cultural House,
Sana'a - Rep. of Yemen
Tel: +967 1 270800
Fax: +967 1 275014
Email: commercial@alkbousgroup.com
trading@alkbousgroup.com

Nog een voorbeeld van een e-mail met een inkooporder als thema, gebruikt om malware te verspreiden (njRAT):

Purchase Order-themed spam email (2021-05-27)

Tekst binnenin:

Subject: Purchase Order SACOM_413128

 

Hello,

Good day,

With reference to above subject kindly find the attached Purchase Order SACOM_413128

Please confirm.

Could you please update me the best possible ship date ?
Best regards,
Truong Cong Anh
Purchase / Pricing Specialist
JOINT STOCK TRADE AND VALUATION COMPANY - SACOMVALUE
REPRESENTATIVE office in Hanoi: Floor 4, 80 Chua Lang,
dong da District, ha noi CITY. Ha Noi
Tel: (024) 32298404      
Email: purchase01@sacomvalue.com.vn
Tax code: 0311748870

Nog een voorbeeld van een spam e-mail met een aankooporderthema die wordt gebruikt om malware te promoten (in dit geval FormBook):

Purchase Order-themed spam email promoting FormBook malware

Tekst binnenin:

Subject: RE: REQUEST INVOICE

Dear supplier

Your invoice didn’t match our PO. Please check attached before we process payment.

Thanks.

Best regards,

Account Clerk | Finance Department

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Cybercriminelen sturen er duizenden, in de hoop dat tenminste een deel van de ontvangers in hun zwendel trapt. Daarom ontvangen veel gebruikers identieke mails.

Ik heb deze spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het lezen van een spammail brengt geen download- of installatieprocessen van malware op gang. Infectieketens worden gestart wanneer de bijlagen of links in dergelijke mails worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand in de bijlage bij deze spammail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Of er een infectie is opgetreden - hangt af van het formaat van het bestand. Als het een uitvoerbaar bestand is (.exe, .run, enz.), is uw systeem waarschijnlijk geïnfecteerd. Was het echter een document (.doc, .xls, .pdf, enz.), dan heeft u mogelijk malware-infiltratie voorkomen. In sommige gevallen vereisen documentformaten extra gebruikersinteractie (bijv. inschakelen van macro-opdrachten) - om te beginnen met het downloaden/installeren van kwaadaardige software.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het kan ook gedownloade bestanden scannen op schadelijke inhoud. Het moet worden benadrukt dat geavanceerde malware zich meestal diep in systemen verstopt - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Purchase Order spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Purchase Order spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.