FacebookTwitterLinkedIn

Pony virus

Ook bekend als: Pony malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Pony virus verwijderingsgids

Wat is Pony?

Pony is malware die persoonlijke data steelt. Onderzoek toont aan dat cybercriminelen deze malware verspreiden op verschillende manieren. Spammails,, valse updates voor Adobe's Flash Player en vormen van oplichting zoals The HoeflerText Font Wasn't Found worden allemaal ingezet. De aanwezigheid van adware kan ook leiden tot besmettingen met Pony.

Pony malware

Pony is een virus dat is ontworpen om aanmeldingen en wachtwoorden van gebruikers te verzamelen en deze naar een externe server te sturen die wordt bestuurd door cybercriminelen. Uit onderzoek blijkt dat deze malware in staat is om wachtwoorden te kraken van meer dan honderd applicaties, waaronder internetbrowsers, FTP's, VPN's en vele andere. De verzamelde gegevens kunnen gevoelig zijn. Misdadigers kunnen er bijvoorbeeld toegang mee krijgen tot uw bankrekeningen. Daarom kan de aanwezigheid van Pony-malware tot aanzienlijke financiële verliezen leiden. Bovendien kan Pony de pc van een slachtoffer verbinden met een botnet, dat dan wordt gebruikt om deze malware verder te verspreiden naar andere apparaten. Als u vermoedt dat uw systeem is geïnfecteerd of als u recent dubieuze bestanden of toepassingen hebt geopend oof gedownload, moet u het systeem onmiddellijk scannen met een legitiem antivirus- en antispyware-pakket om alle gedetecteerde bedreigingen verwijderen.

Zoals eerder vermeld wordt Pony mogelijk gedistribueerd met behulp van intrusieve pop-upadvertenties of door ongewenste adware-programma's. Deze programma's tonen advertenties zoals kortingsbonnen, banners enzovoort. Deze advertenties kunnen linken naar kwaadwillende websites en scripts uitvoeren die malware downloaden en installeren. Daarom kan zelfs een enkele klik erop resulteren in risicovolle computerinfecties. Bovendien verstoren deze toepassingen de surfervaring aanzienlijk en worden ze weergegeven met tools die het plaatsen van grafische inhoud van derden op elke site mogelijk maken. Daarom is de kans groot dat ze de inhoud van de website verbergen. Een ander belangrijk probleem is dataspionage. Net als Pony kan adware ook persoonlijke gegevens registreren maar deze applicaties zijn meestal niet zo geavanceerd - ze registreren enkel de Internet Protocol (IP)-adressen van gebruikers, bezochte websites, bekeken pagina's, zoekopdrachten, enzovoort. De ontwikkelaars delen de verzamelde gegevens met derden (mogelijk cybercriminelen) om inkomsten te genereren. Daarom kan het de aanwezigheid van adware-apps op uw computer leiden tot privacyproblemen. We raden u aan om deze programma's onmiddellijk te verwijderen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamPony malware
BedreigingstypeTrojan, virus dat wachtwoorden steelt, online bankieren malware, spyware
SymptomenTrojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en zich stil te houden, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarecracks.
SchadeGestolen bankgegevens en wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Pony deelt veel gelijkenissen met FormBook, Adwind en tientallen andere virussen. Na infiltratie verzamelt de malware gevoelige informatie en stuurt deze naar de ontwikkelaars (cybercriminelen). Deze mensen proberen vervolgens de ontvangen gegevens op elke mogelijke manier te misbruiken om zo veel mogelijk inkomsten te genereren. Sommige virussen worden ook gebruikt om het systeem verder te infecteren. Trojans staan bekend om het verspreiden van virussen die bestanden versleutelen (a.k.a. ransomware). Bij deze infecties lopen de privacy en de bewaarde gegevens van gebruikers gevaar. Virussen van het ransomware-type versleutelen bestanden met behulp van allerlei wiskundige algoritmes. In de meeste gevallen is het onmogelijk deze te herstellen zonder hulp van de ontwikkelaars. Samenvattend kunnen we stellen dat computervirussen veel significante problemen kunnen veroorzaken.

Hoe besmette Pony mijn computer?

Zoals hierboven vermeld wordt Pony op verschillende manieren gepromoot, zoals met spam-mails met kwaadaardige bijlagen (bijv. JavaScript-bestanden, MS Office-documenten, PDF-bestanden enz.) Door deze bijlagen te openen, voeren gebruikers scripts uit die malware downloaden en installeren. Valse Flash Player-updates en misleidende websites downloaden en installeren malware in plaats van echte updates of producten. Adware-applicaties worden meestal gedistribueerd met behulp van "bundling" en opdringerige advertenties. "Bundelen" is de stiekeme installatie van mogelijk ongewenste programma's samen met reguliere apps. De ontwikkelaars verbergen "gebundelde" programma's binnen "Aangepaste" en "Geavanceerde" instellingen of andere secties van de download- en installatieprocessen. Veel gebruikers overhaasten zich en slaan deze stappen over of ze klikken op advertenties. Dit gedrag leidt vaak tot de onbedoelde installatie van mogelijk ongewenste programma's.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Om deze situatie te voorkomen, moet u zeer voorzichtig zijn bij het surfen op internet en het downloaden en installeren van software. Denk twee keer na voordat u bestanden opent in de bijlagen van e-mails. Als berichten werden verzonden van verdachte of onherkenbare e-mailadressen, verwijder ze dan onmiddellijk en open geen bijlagen. Bovendien, houd u geïnstalleerde applicaties best up-to-date en is het gebruik van een legitieme antivirussoftware sterk aanbevolen. Aangezien criminelen malware verspreiden via nep-updaters, raden we aan alleen de bijgewerkte updatefuncties of tools van de officiële ontwikkelaar te gebruiken. Het is ook erg belangrijk om elk venster van de download- en installatiedialogen zorgvuldig te analyseren en alle extra inbegrepen programma's te verwijderen. Externe downloaders en installers gebruiken vaak de "bundling"-methode. Daarom mogen deze niet worden gebruikt. Download uw apps alleen van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Valse advertenties lijken meestal legitiem, maar wie ze aanklik wordt doorverwezen naar dubieuze sites (met inhoud zoals gokken, adult dating, pornografie enz.) Als u deze doorverwijzingen ervaart, verwijder dan onmiddellijk alle dubieuze applicaties en browser plug-ins. Het installeren en regelmatig gebruiken van een legitieme antivirus- en antispyware-software is ook van het grootste belang. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Als u denkt dat uw computer is geïnfecteerd met Pony, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Nog een spam-mail met het Pony-virus:

Pony virus wordt verspreid door spammails

Kwaadaardige .doc verspreidt het Pony-virus:

Pony virus wordt verspreid door een doc-bestand

Voorbeeld van de Pony-malware in Taakbeheer:

Pony-virus in taakbeheer

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hieronder een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

Kwaadaardig proces uitgevoerd op de computer van de gebruiker - voorbeeld

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van Taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van autoruns

manual malware removal step 2Herstart uw computer in veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met commando-prompt te starten.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

Windows 8 Safe Mode with networking

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

Open autoruns.zip en autoruns.exe

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik 'Options' bovenaan en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'

Zoek het malware-bestand dat u wilt verwijderen

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

Het malware-bestand zoeken op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Pony malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Pony malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.