FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de MapperProgress adware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties van MapperProgress
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Wat is MapperProgress?

MapperProgress is een adware-achtig programma met de kwaliteiten van een browser hijacker. Vanwege de dubieuze methodes die gebruikt worden om software producten binnen deze categorieën te verspreiden, worden ze ook wel beschouwd als mogelijk ongewenste programma's. Er werd waargenomen dat MapperProgress verspreid wordt via nep Adobe Flash Player updates.

MapperProgress adware detecties op VirusTotal

MapperProgress adware in detail

Adware maakt het plaatsen van pop-ups, enquêtes, coupons, banners en andere opdringerige advertenties op elke bezochte webpagina en/of verschillende interfaces mogelijk. Naast het ernstig verminderen van de browse-ervaring, brengen de weergegeven advertenties ook de veiligheid van apparaten en gebruikers in gevaar. Wanneer erop wordt geklikt, verwijzen de opdringerige advertenties door naar onbetrouwbare/verdachte sites, en sommige kunnen stiekem software downloaden/installeren (bijv. ongewenste programma's).

Browser hijackers wijzen valse web zoekadressen toe als startpagina van browsers, standaard zoekmachines, en nieuwe tabbladen/venster URL's. Vandaar, elk nieuw browser tabblad/venster geopend en zoekopdracht getypt in de URL-balk, verwijst door naar het gepromote adres.

Valse zoekmachines zijn meestal niet in staat om zoekresultaten te bieden, dus ze verwijzen door naar Yahoo, Google, Bing, en andere legitieme zoekmachines. Browser hijackers gebruiken ook technieken om de toegang tot de browserinstellingen te beperken om zo te voorkomen dat gebruikers hun browsers kunnen herstellen.

Bovendien hebben de meeste ongewenste programma's (adware en browser hijackers inbegrepen) de mogelijkheid om gegevens bij te houden. Interessante informatie is onder meer surf- en zoekmachinegeschiedenis, persoonlijk identificeerbare gegevens, enzovoort. De verzamelde informatie wordt vervolgens gedeeld met en/of verkocht aan derden.

Kortom, ongewenste programma's kunnen systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal veroorzaken.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van MapperProgress
Type bedreiging Adware, Mac malware, Mac virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AM [Trj]), ESET-NOD32 (een variant van OSX/TrojanDownloader.Adload.AE), Fortinet (Adware/Cimpli!OSX), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Cimpli.m), volledige lijst (VirusTotal)
Bijkomende informatie Dit programma behoort tot de Adload malware familie.
Symptomen Uw Mac wordt trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-up advertenties, u wordt doorverwezen naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installers (bundeling), nep Flash Player-installers, downloads van torrentbestanden.
Schade Tracken van de browse-activiteit (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Adware in het algemeen

SampleSkilled, UnitAnalog, ValidNetBoost, ConnectionCache, en FlexibleOrigin zijn enkele voorbeelden van programma's binnen de adware categorie.

Zoals de meeste ongewenste programma's lijkt deze software legitiem en biedt het verschillende functionaliteiten, die zelden operationeel zijn. Ongewenste programma's kunnen echter opdringerige advertentiecampagnes uitvoeren, browsers hijacken, websites geforceerd openen en privégegevens verzamelen, in plaats van de beloofde functies te leveren.

Hoe heeft MapperProgress zich op mijn computer geïnstalleerd?

Mogelijk ongewenste programma's verspreiden zich via de marketingtactiek "bundeling". Bij deze methode wordt reguliere software met kwaadaardige toevoegingen verpakt. Overhaaste download/installatie processen (bv. genegeerde voorwaarden, overgeslagen stappen, etc.) verhogen het risico om gebundelde inhoud in het systeem toe te laten.

Opdringerige advertenties worden ook gebruikt om ongewenste programma's te verspreiden. Eenmaal aangeklikt, kunnen de advertenties scripts uitvoeren om stiekem downloads/installaties uit te voeren. Ongewenste programma's kunnen ook "officiële" downloadpagina's hebben.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste programma's?

Het is raadzaam om software te onderzoeken en te downloaden van officiële/geverifieerde bronnen. Dubieuze downloadkanalen, bijv. onofficiële en gratis downloadsites, peer-to-peer deelnetwerken, enz., bieden vaak gebundelde en schadelijke inhoud aan.

Het wordt aanbevolen om bij het downloaden/installeren de voorwaarden te lezen, de beschikbare opties te bestuderen, de "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen te gebruiken en zich af te melden voor alle bijlagen. Opdringerige advertenties lijken onschuldig; ze verwijzen echter door naar zeer verdachte websites (bijv. gokken, pornografie, adult-dating, enz.).

Als u dit soort advertenties en/of doorverwijzingen tegenkomt, moet het systeem worden geïnspecteerd en moeten alle verdachte programma's en browserextensies/plug-ins worden opgespoord en onmiddellijk worden verwijderd. Als uw computer al geïnfecteerd is met MapperProgress, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Pop-up venster weergegeven wanneer MapperProgress adware aanwezig is op het systeem:

Pop-up weergegeven wanneer MapperProgress adware wordt gedetecteerd op het systeem

Tekst in dit pop-up venster:

"MapperProgressd" will damage your computer.

 

This file was downloaded on an unknown date.

 

OK
Show in Finder

Misleidende installer (nep Flash Player updater) die FlexibleOrigin adware promoot;

Eerste installatiestap:

Misleidend installatieprogramma gebruikt om MapperProgress adware te promoten (stap 1)

Tweede installatiestap:

Misleidend installatieprogramma gebruikt om MapperProgress adware te promoten (stap 2)

Bestanden gerelateerd aan de MapperProgress adware die verwijderd moeten worden:

  • ~/Library/Application Support/.[random_string]/Services/com.MapperProgress.service.app
  • ~/Library/LaunchAgents/com.MapperProgress.service.plist
  • /Library/Application Support/.[random_string]/System/com.MapperProgress.system
  • /Library/LaunchDaemons/com.MapperProgress.system.plist

BELANGRIJKE OPMERKING! In sommige gevallen wijzigen schadelijke programma's zoals MapperProgress de proxy-instellingen van het systeem, waardoor ongewenste doorverwijzingen naar allerlei verdachte websites worden veroorzaakt.

De doorverwijzingen zullen waarschijnlijk blijven, zelfs na het verwijderen van het programma zelf. U zult ze dus handmatig moeten herstellen.

Stap 1: Klik op het tandwielpictogram in het Dock om naar de systeeminstellingen te navigeren. Als het pictogram niet in het Dock aanwezig is, kunt u het vinden in het Launchpad.

Proxy-instellingen wijzigen - ga naar de systeeminstellingen

Stap 2: Navigeer naar de netwerkinstellingen.

Proxy-instellingen wijzigen - ga naar de netwerkinstellingen

Stap 3: Selecteer het aangesloten netwerk en klik op "Geavanceerd...".

Proxy-instellingen wijzigen - selecteer het verbonden netwerk en klik op Geavanceerd...

Stap 4: Klik op het tabblad "Proxies" en vink alle protocollen uit. U moet ook de instellingen van elk protocol op standaard zetten - "*.local, 169.254/16"..

Proxy-instellingen wijzigen - vink alle opties uit en zet hun instellingen op standaard

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe MapperProgress adware verwijderd kan worden met Combo Cleaner:

MapperProgress adware verwijderen:

Verwijder FlexibleOrigin-gerelateerde mogelijk ongewenste programma's uit uw map "Toepassingen":

mac browser hijacker verwijderen uit toepassingen map

Klik op het Finder-pictogram. In het Finder venster, selecteer "Toepassingen". Zoek in de toepassingsmap naar "MPlayerX", "NicePlayer" of andere verdachte programma's en sleep ze naar de Prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste programma('s) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac voor alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van mapperprogress gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van MapperProgress verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van mapperprogress gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van mapperprogress gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van mapperprogress gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke schade kan adware veroorzaken?

Adware kan de browse-ervaring verminderen (bv. de zichtbaarheid van websites belemmeren, de snelheid van browsen verlagen, enz. Bovendien kan de inhoud die wordt gepromoot via advertenties die door adware worden geleverd, schadelijk zijn.

Wat doet adware?

Adware staat voor advertentie-ondersteunde software; het werkt dus door het uitvoeren van opdringerige advertentiecampagnes (d.w.z. het toont verschillende advertenties).

Hoe genereren adware-ontwikkelaars inkomsten?

Adware genereert typisch inkomsten door commissie te ontvangen van gebruikersklikken, websitebezoeken, productaankopen of dergelijke.

Zal Combo Cleaner de MapperProgress adware verwijderen?

Ja, Combo Cleaner is in staat om uw computer te scannen en alle geïnstalleerde adware-achtige programma's te verwijderen. Aan de andere kant, kan handmatige verwijdering niet ideaal zijn. In sommige gevallen blijven overgebleven bestanden verborgen in het systeem, zelfs nadat de adware is verwijderd. Daarom kunnen de resterende componenten blijven draaien.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van MapperProgress QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van MapperProgress op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.